Praf cosmic

Capitolui 1

Tangenta la infinit
“Imaginaţia ne va purta, de multe ori, spre lumi care nu au existat niciodată. Dar, fara ea, nu vom pleca nicăieri ! ” Carl Sagan

Proxima Centauri
Chiar si in cel mai optimist dintre scenarii, asta, daca cine stie cum, ar fi atins vreodata viteza luminii, tot ar fi avut nevoie de mai bine de cinci secole pentru a traversa spatiul care ii despartea acum pe cei sapte astronauti de locul din care plecasera atat de increzatori in succesul misiunii. Raportat la timpul terestru, pluteau in deriva de aproape doua saptamani, cu o viteza care o intrecea de cel putin cateva zeci de ori pe cea a sunetului , asta daca intr-adevar sunetul ar fi putut calatori prin vidul interstelar care acum ii inconjura. Aparatura de bord afisa viteza de 59.800 de kilometri pe ora cand indicatorul de avarie al motorului de deformare spatiala anunta o puternica instabilitate a sistemului tahionic, nucleul energetic al navei. In planul de zbor, manevrele trebuiau sa fie relativ simple. Folosind hidrogen lichid pentru o acceleratie initiala lenta plecand de pe orbita

generatorul tahionic. epuizand instantaneu rezervele de antimaterie si distrugand aproape in totalitate motorul de deformare spatiala la foarte scurt timp dupa incheierea saltului. Aceasta era viteza optima la care se putea pune in functionare. osciland intre 60 % si 250 % din puterea nominal. fapt care a dus la luarea deciziei comandantului de nava de anula ultima detonatie. un numar de patru detonatii atomice succesive aveau sa propulseze corabia cereasca pana la viteza de 70. Ceva insa se intamplase la penultimul impuls atomic.000 de kilometri pe ora. motorul de deformare spatiala care avea sa trimita echipajul. mult prea departe de Proxima Centauri. cand generatorul tahionic incepu sa prezinte variatii considerabile de putere. nevrand. se afla functionand la 235 % din puterea nominala fapt ce a declansat un fenomen de avalansa. in maruntaiele spatiului cosmic… Millenium v. undeva in spatele navetei. la marginea sistemului solar vecin . in conditii de siguranta maxima.sistemul Centauri.1 Beta . la viteza de 25. in mai putin de un minut de la activare. intrucat oprirea generatorului. functionand defectuos si la o astfel de capacitate. ar fi pulverizat intr-o explozie tacuta de antimaterie intreaga nava.Lunii. vrand. daca nu ar fi existat sistemul de gravitatie artificiala. cel putin teoretic. Smuncitura care a urmat saltului ar fi fost atat de puternica incat. In momentul executarii saltului. echipajul uman si toate obiectele din interiorul capsulei ar fi fost aduse la dimensiunea unui pachet de carti. urmand a se executa saltul superluminic la o viteza inferioara. dupa cum avea sa indice computerul navei.000 de kilometri pe ora. salt ce avea sa-i trimita pe oameni.

Intotdeauna am privit cerul nocturn cu profunda admiratie dar niciodata nu am crezut ca voi avea ocazia sami vad propriul soare de la 500 de ani-lumina. medicul echipajului. Cu greu poti gasi pana si constelatia Carul mare. este destul de deformata. douazeci de ani mai tarziu si oare cine ar putea sti cat va mai dura holocaustul nuclear provocat de neglijenta colectiva !? ..Jim. Priveste si tu cerul. nu o catastrofa. interveni cu o voce grava Ashley. daca reconstituiti in minte. Stelele nu sunt cum ar trebui sa fie. Inca de la sosire. Acolo. tehnicianul german mai mereu tacut dar expert in privinta navelor cosmice.Am verificat de trei ori. .. Nu putem fi la 500 de ani-lumina de Terra! . .. este Cassiopeia. caci traim o minune. contemplati minunea. David are dreptate. toti suntem astronomi. Am cartografiat tot ce se poate observa prin telescopul digital si iata rezultatul: ne aflam la cel putin 160 de parseci de sistemul nostru solar. stii si tu ca ca nu este mare inginerie sa faci o comparatie intre hartile stelare intocmite pe Terra si cele intocmite aici. Jim. Probabil sentimentul de resemnare era cauzat de faptul ca singurele persoane dragi lui pierisera in cumplitul accident nuclear din ajunul Anului Nou 2066 care aproape a reusit sa stearga de pe fata planetei un oras intreg. La urma urmei. am comparat datele actuale cu cele expuse de computer si tot la acelasi rezultat s-a ajuns. Departe de mine acest gand. Clipele de groaza care urmara dezvaluirii se traduceau sub aspectul privirilor parca intepenite pe care le aveau naufragiatii cosmici. exclama comandantul. cred ca exagerezi. Priviti si voi. Adevarat. Mai putin Seinfeld.Asta este de-a dreptul imposibil. stii bine ca am fost intrigati cu totii de pozitia stelelor. pe Millenium. mai mult ingrijorat decat ofensat. Urmarile inca se mai resimteau pe Terra si acum.

sistemul nostru solar. iar un eventual al doilea model de naveta. intre numele navetei si perioada de raspuns a SOS-ului. Nu cred ca am ajuns inca sa constientizam gravitatea situatiei.Dar micul punct alb-galben care pare "in plus".mileniu. . Astfel. Chiar daca am dispune de tehnica sau macar energia necesara trimiterii unui semnal de ajutor spre sistemul nostru solar. chiar daca legile natuii ar fi permis macar pentru o singura data una ca asta. Millenium era o nava beta. tot ar fi nevoie sa asteptam un eventual raspuns cel putin un . pliindu-l astfel incat punctele A si B sa fie suprapuse pentru o fractiune de picosecunda. cosmice. Stii bine conditia navei. o versiune de teste pentru un fenomen fizic recent descoperit. interveni Ashley. In clipa care a urmat ultimului cuvant.Seinfeld. se putea ajunge in mod teoretic din punctul A in punctul B fara a parcurge distanta AB ci curband spatiul. pentru salvarea primului.. chiar si daca am fi pe Terra. o misiune de salvare ar fi fost de-a dreptul imposibila. de curbura spatiala. Sumele investite in crearea prototipului. intr-adevar este minunat pe de o parte ca noi sa fim primii oameni care isi privesc de la o asemenea distanta cuibul lasat in urma insa nu trebuie scapat din vedere ca suntem si primii orfani cosmici. este exact locul de unde am plecat.. In orice caz. A trecut ceva timp de cand suntem aici insa nu cred ca suntem in stare sa intelegem cu adevarat ce ni se intampla. In cel mai fericit caz ar fi inlocuit cu totul. motorul de deformare spatiala ar fi ireparabil. au fost de-a dreptul. in mintile tuturor de aceasta data. se facea negresit aceeasi conexiune sumbra.. Suntem intr-o epava care goneste satanic spre nicaieri. acum naufragiat. ar fi parut cel putin . parca predestinata. urmatoarea bariera ar fi fost de netrecum oricum.. insa suficient ca naveta sa execute saltul. Chiar daca SOS-ul ar fi ajuns instantaneu. acela de deformare.

transmisa automat de Millenium. la centrul de comanda orbital. in conditiile in care.nebunesc. vestea problemelor la generatorul tahionic. a insemnat in mod clar o problema de proiectare si nu o defectiune de tehnica… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful