INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN BANDAR DARULAMAN, 06000 JITRA, KEDAH DARUL AMAN.

AHLI KUMPULAN:
HARITH BIN SUKRI NUR AKMAR LIYANA BINTI KASMAN CHANG WAI SIN

Bagaimana persekitaran bilik darjah dan BBM yang sesuai dapat membantu mengatasi masalah dalam pembelajaran murid disleksia

1. Persekitaran bilik darjah .

a)Suasana yang kondusif • Persekitaran pembelajaran yang kondusif ialah tempat murid dapat melibatkan diri. • Persekitaran ini mempunyai keupayaan untuk merangsang minat dan semangat murid untuk terus belajar. . mengambil bahagian dan menumpukan perhatian dalam pembelajaran.

kemahiran guru dalam mengurus. . • Hal ini melibatkan pendekatan pengajaran. mengawal murid dan aktivitiaktiviti di dalam bilik darjah serta personaliti guru itu sendiri.• Iklim yang dapat memotivasikan murid merujuk kepada suasana atau budaya yang dapat mewujudkan motif dalam diri murid untuk bertindak ke arah mencapai matlamat pembelajaran. corak komunikasi.

mempunyai perasaan bertanggungjawab dan kesepunyaan terhadap pembelajarannya.• Dalam persekitaran ini. murid menyedari kelebihan sikap berdikari. .

• Dengan susunan fizikal bilik darjah seperti ini memudahkan interaksi antara murid dengan murid dan guru dengan murid. • Meja dan kerusi murid-murid disusun dengan kemas dan rapi mengikut kumpulan. • Pembahagian murid-murid kepada beberapa kumpulan kerana kebolehan murid-murid adalah berbeza antara satu sama lain.b) Dari segi susunan fizikal bilik darjah. . • Guru memainkan peranan yang amat penting dalam pengurusan bilik darjah untuk memastikan murid-murid disleksia berada dalam keadaan yang selesa.

tingkap. papan pameran. papan hitam.  Bilik darjah dilengkapi dengan kerusi dan meja. kipas. .c) Dari segi kemudahan. rakrak dan sebagainya hendaklah disediakan dengan lengkap dan memastikan mereka berada dalam keadaan yang baik. pintu.

 Hasil-hasil kerja murid juga diletakkan atau digantungkan di tempat atau di rak yang sesuai dalam bilik darjah. Ruang-ruang pembelajaran juga perlu dibekalkan bagi memudahkan muridmurid menjalankan aktiviti-aktiviti pembelajaran. .  Keadaan ini akan membangkitkan semangat belajar murid-murid dalam bilik darjah.

d)Pengurusan bilik darjah • Keadaan bilik darjah yg tersusun membantu guru mengajar beberapa waktu pembelajaran dlm sehari .

Pembentukan & pengurusan persekitaran Penggunaan ruang – perabot & alatan disusun teratur Pastikan lalu lintas dalam bilik darjah tidak sesak Pastikan semua pelajar dapat dilihat oleh guru Papan buletin untuk pamer hasil kerja murid & bahan p&p Perkara utama untuk dapatkan susunan bilik darjah yang baik Pastikan pelajar mudah lihat & dengar penyampaian guru Bahan pengajaran utk guru & murid mudah didapati Ruang & tempat yang sesuai untuk guru berdiri semasa mengajar .

Bahan bantu mengajar .2.

tetapi ia merangkumi segala benda yang digunakan dalam pengajaran yang melibatkan semua pancaindera melihat. hidu dan sebagainya. . merangkumi apa sahaja yang dapat dialami oleh murid-murid. mendengar. papan putih. BBM ialah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran di dalam kelas. rasa.  Peralatan mengajar bukan terhad kepada buku- buku teks. dan gambar-gambar sahaja.

Buku-buku yang bergambar .

Kad yang mempunyai tulisan yang jelas dan besar .

Alat pemainan .

PAPAN TULIS .

LEMBARAN KERJA .

.memudahkan guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran. .Murid dapat membaca dengan lancar. Kebaikan kepada murid. .  Kebaikan kepada guru . .Murid tidak membuang masa dan dapat mengikuti pelajaran di dalam kelas.Kepuasan hati guru kerana pencapaian murid meningkat.

. .SEKIAN TERIMA KASIH..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful