SAVJETI EPCG

Kako da uštedite struju i smanjite račun
I u normalnim okolnostima, štednja električe energije je stvar građanske kulture. Uz pomoć ovih savjeta EPCG smanjićete potrošnju struje i smanjiti račune...

Gasite rasvjetu u toaletima, skladištima, podrumima i hodnicima i prostorijama u kojima niko ne boravi (Foto: ilustracija)
Grijanje prostora Toplotni komfor je stvar navike i predstavlja subjektivan osjećaj. Preporuke za nivoe temperatura u pojedinim prostorijama kako bi održali toplotni komfor, a da u isto vrijeme ne rasipamo energiju su:
• • • • • • • •

Hodnik 14-17 °C Spavaća soba 17 °C Kuhinja 17-21 °C Radna soba 17-21 °C Dnevni boravak 20-23 °C Kupatilo 23 °C Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10 °C

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1 °C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje.

Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne bi dodatno grijali radi postizanja osjećaja komfora. Priprema potrošne tople vode .Uvec aj! Dodatni savjeti za grijanje prostora: Ako otvarate prozor na duže vrijeme isključite sistem grijanja.

čuvanje zamrznute hrane na kratko vrijeme. Pouzdan znak da se oko električnog grijača nalaze naslage minerala je zvuk koji se javlja kada se uključi bojler (šuštanje. odnosno u svom sastavu ima dosta minerala i ako je temperatura vode viša. . koja u svom sastavu ima malo minerala. Ako je u pitanju „meka” voda. Ako je voda „tvrda“. a ako podesite temperaturu za 1 °C niže (-19 °C) možete povećati potrošnju energije i do 5%. Osim toga električni grijač može da pregori zbog nemogućnosti da preda cjelokupnu svoju toplotu vodi. Bešumni rad bojlera je pouzdan znak da oko grijača bojlera nema kamenca. Na ovaj način se može uštedjeti i do 10% energije potrebne za pripremu tople vode. što je nepotrebno. Kamenac otežava razmjenu toplote između električnog grijača i vode.Dugme termostata bojlera treba postaviti na srednju poziciju. toplotni gubici kroz izolaciju biće veći. U suprotnom bojler će duže vremena da radi i zagrijaće vodu do temperature do 90 °C i više. pucketanje). U svakom slučaju skraćuje se radni vijek grijača. Zbog toga je potrebno čistiti bojler od kamenca svakih 2-5 godina zavisno od hemijskog sastava vode i učestalosti rada bojlera. a oko grijača će se intenzivnije stvarati naslage minerala (kamenac). Bojler će relativno brzo zagrijati vodu do temperature 6070 °C. I na taj način se može izgubiti i do 20 % energije. proces stvaranja naslaga minerala je zanemarljiv. a ne na maksimalnu. Kućni uređaji: Zamrzivači i frižideri Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C. Dobro je znati za što je određeni dio zamrzivača namijenjen i koje su zadane temperature: Do -6 °C . proces stvaranja kamenca je intenzivniji. Stvaranje kamenca u bojleru zavisi od hemijskog sastava vode. što je dovoljno.

Pravovremeno odleđujte zamrzivače i frižidere jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja. dok je potrošnja električne energije s 2 kWh pala na 0. čišćenje zamrzivača je potrebno kad debljina leda dosegne 3 do 5 mm. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje može povećati potrošnju električne energije i do 6%.čuvanje zamrznute hrane do jedne godine.94 kWh po pranju. Današnja sredstva za pranje rublja efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. radijatora ili drugih izvora toplote). Kuvajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% energije za kuvanje. pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara. Na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u frižideru.zamrzavanje svježe hrane. Pranjem posuđa u mašini trošimo do 60 % manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. . Uštede ćete ostvariti ako veš mašine ili mašine za pranje posuđa priključite na centralni sistem pripreme tople vode. Stoga ukoliko imate stari model veš mašine razmislite o njenoj zamjeni s novom energetski efikasnijom. stoga izbjegavajte programe pranja na višim temperaturama. Mašinu za pranje posuđa koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem. a smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. naročito ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima. Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dovoljnom da rublje bude kvalitetno oprano. Veš mašine i mašine za pranje posuđa U zadnjih 10 godina mašine za pranje rublja su uznapredovale. Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini peći. Zamrznutu hranu bi prvo trebalo odleđivati u frižideru pa tek onda na sobnoj temperaturi.Do -12 °C . Uvecaj! Električni šporeti i pećnice Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način toplota se duže zadržava u posudi. Savremene mašine za pranje posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1. -18 °C . Današnja sredstva za pranje posuđa efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55 °C).čuvanje zamrznute hrane do mjesec dana.1-1. Takođe izbjegavajte izloženosti ovih uređaja sunčevom zračenju. -24 °C . S obzirom da sloj leda sprječava efikasno hlađenje.8 kWh električne energije.

Uvijek koristite veličinom optimalno kolo za odabranu posudu. a hrana će se nastaviti kuvati. Dodatni savjeti za osvjetljenje prostora: Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je maksimalno korišćenje dnevne svjetlosti. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0. Ako klasičnu sijalicu od 100 W zamijenite sa odgovarajućom štednom sijalicom od 20 W. a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplotu. Koristite sijalice manje snage gdje je to moguće. a u svom životnom vijeku će vam uštedjeti oko 70 €. Prosječni radni vijek klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom je do 1000 sati. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. te će vaše jelo biti pečeno. Gasite rasvjetu u prostorijama poput toaleta. što pri čestoj upotrebi tokom godine može doprinijeti povećanju računa za električnu energiju. Kod klasičnih sijalica sa žarnim vlaknom u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije. ostava. posebno u radnim prostorijama. dimenzionišite snagu sijalice zavisno od veličine i namjene prostorije (soba. jer će kolo zadržati visoku temperaturu.09 € ). garaža. dok se ostatak pretvara u toplotu. Isključite kolo šporeta par minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote. pri pretpostavci da ista radi 5 sati dnevno. . Štedna sijalica će vam se isplatiti za pola godine. a štednih i više od 10 000 sati. godišnje ćete uštedjeti oko 12 € (pri cijeni električne energije od 0.). skladišta. Cijene štednih sijalica kreću se od 3-7 € (zavisno od kvaliteta. Spoljašnju rasvjetu je potrebno usmjeriti na željena područja kako bi se smanjilo neželjeno rasipanje i svjetlosno zagađenje okoline. snage i životnog vijeka). podruma ili hodnika u kojima većinu vremena niko ne boravi. Uvecaj! Rasvjeta Štedne sijalice za istu nivo osvjetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do deset puta duži radni vijek u odnosu na klasične sijalice sa žarnim vlaknom. kupatilo i sl. Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperature.06 kWh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful