You are on page 1of 3

http://www.hipofizis.hu/fogamzasgatlo.php Diagnzis: A fogamzsgtl tablettk mostanban nnepelhettk fl vszzados fennllsukat.

Lnyegben a maiak is hasonlan mkdnek, mint az eredetiek: meggtoljk a petefszek petesejt-kibocstst, illetve a mhnyaknykot sr llapotban tartjk, gy az ondsejtek nehezebben jutnak t azon. A pirula hormontartalma miatt noha lnyegesen alacsonyabb dzist tartalmaznak, mint a korbbiak mellkhatsok is jelentkezhetnek.

Tnetek: A pirula szedsnek els nhny hnapjban elfordulhat rendszertelen vrezgets. Kellemetlen mellkhats lehet mg kezdetben: hnyinger, mellrzkenysg, puffads, vizeseds, magas vrnyoms, hzs, depresszi. Gygyszerallergia jele lehet az arcon megjelen stt folt. Kezels: Mellkhatsok a mai, alacsony (hormon)dzis fogamzsgtlknl ritkn jelentkeznek. Tbb szzezer n kzl egy-kettnl alakulhat ki epek, esetleg jindulat mjdaganat. Ha a szervezet hozzszokott a gygyszer hormonadagjhoz, megsznik a vrezgets is. Azonban a hirtelen fellp mellkasi s lbszrfjdalom akr trombzis jele is lehet: a vnkban vrrg keletkezett. Ilyen esetekben azonnal abba kell hagyni a tabletta szedst, s ngygysz segtsgt kell krni.
Vgzetes mellkhats Szakrtk becslsei szerint ma Magyarorszgon kzel 1 milli fogamzskorban lv n hasznl hosszabb-rvidebb ideig fogamzsgtl tablettkat. A ksztmnyek mestersges hormonok segtsgvel akadlyozzk meg a peterst, illetve a fogantatst. A tablettk szedsvel kapcsolatban a leggyakrabban felmerl flelmek az olyan kellemetlen mellkhatsokhoz kapcsoldnak, mint a tlzott szrnvekeds vagy tlsly jelentkezse. A fogamzsgtl ksztmnyek egyik kevsb ismert, azonban annl slyosabb mellkhatsa, hogy nagymrtkben nvelik a trombzis kialakulsnak kockzatt. Trombzisrl akkor beszlnk, ha valahol az rrendszerben, leggyakrabban az als vgtag vniban vrrg kpzdik. Az gy kialakult vrrgt ezutn a vrram magval sodorhatja egszen addig, amg egy nla kisebb rszakaszhoz nem rkezik, ahol megakad. A vrkeringstl gy elzrt terleten szvetelhals jhet ltre. Ezt a jelensget nevezzk emblinak. A vnkbl tovasodrdott vrrg a td artriiban akadhat el mrettl fggen kisebb-nagyobb eret elzrva, kialaktva ezzel a rettegett tdemblit. A vralvads A fogamzsgtl tabletta, mint pluszban a szervezetbe juttatott hormon, a vralvadsi rendszert a fokozott alvadkonysg irnyba tolja el. Egszsges, hormonlis fogamzsgtl tablettt szed fiatal nkben a vns trombzis elfordulsi gyakorisga 4-6xosra nvekszik a szedett tabletta sszetteltl fggen. Akik hordozzk a genetikai hajlamot mg 8x-os kockzatnak vannak kitve. Aki teht fogamzsgtlt szed s genetikai hajlama is van, akr 50x-

es trombzis kockzatnak van kitve. Genetikai hajlam esetn a trombzis kialakulsnak kockzata tovbb n, amennyiben a beteg 35 v feletti, fogamzsgtl tablettt szed, magas a vrnyomsa s ersen dohnyzik. Vizsglattal kimutathat A beteg hossz ideig tnetmentes, gy az elvltozs felismerse a legtbb esetben a mr lezajlott trombzisos, emblis tnetek kivizsglsa sorn trtnik. A fokozott vrrgkpzdsi hajlam specilis laboratriumi vizsglatokkal kimutathat s vralvadsgtl ksztmnyekkel kezelhet. Clszer ezrt mg a fogamzsgtl tabletta felrst megelzen felhvni a szakorvos figyelmt arra, ha a csaldban, vrrokonok kztt, korbban elfordult trombzis. A fentieken kvl, letkortl fggetlenl is hajlamost tnyez mg az elhzs, visszerek, felletes vnagyulladsok, korbbi trombzisok is. Ilyen esetekben a szakorvos javasolhatja a vizsglat elvgzst annak rdekben, hogy a fogamzsgtl tablettt biztonsggal alkalmazhassuk.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Lji1942/Petef%C3%A9szekr%C3%A1k http://www.vital.hu/fogamzasgatlas-erdekessegek http://www.vital.hu/fogamzasgatlo_parkapcsolat http://www.vital.hu/fogamzasgatlo-stroke http://drimmun.com/fogamzasgatlas/fogamzasgatlo-tabletta.html http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15315/asztmat-okozhat-afogamzasgatlo.html

http://www.bellacafe.hu/2010/10/25/milyen-az-idealis-fogamzasgatlo-modszer/