Contoh karangan jenis keperihalan.

Kamu dan rakan-rakan sedang berjalan ke sekolah, tiba-tiba kamu terlihat ada seorang yang buta penglihatannya terjatuh ketika melintas jalan. Ceritakan tindakantindakan kamu dan rakan-rakan untuk menolong orang buta tersebut

Menolong Orang Buta
Pada suatu hari, Syahmi mengajak aku dan Sivam ke kedai buku. Sedang kami berjalan-jalan, tiba-tiba aku terlihat seorang buta terjatuh ketika melintas jalan. Aku segera, mengajak Syahmi dan Sivam kearah orang buta itu. Setibanya disana, kami memapah orang buta itu ke tepi jalan. Aku melihat tangan dan lututnya luka. Orang itu juga tidak mampu untuk berdiri. Syahmi mengarah Sivam agar segera menelefon ambulans. Sivam segera menuju kearah telefon awam. Aku cuba menenangkan orang buta itu. Dia kelihatan panik dan tidak mampu menjawab soalan kami. Walaupun begitu, dia sempat memberitahu alamat rumahnya. Tidak lama kemudian, ambulans pun tiba. Kami membantu orang tua itu menaiki ambulans untuk ke hospital. Setelah ambulans berlalu, Syahmi mengajak kami ke alamat yang diberitahu oleh orang buta itu. Kami pun segera mencari rumahnya berpandukan alamat tersebut Sesampai di rumah tersebut, kami memberikan salam. Keluarlah seorang wanita pertengahan umur. Kami pun menceritakan apa yang berlaku. Wanita itu mengucapkan terima kasih kepada kami. Kami pun berlalu pulang dengan hati yang gembira kerana dapat membantu orang buta tersebut.

tiba-tiba kamu terlihat ada seorang yang buta penglihatannya terjatuh ketika melintas jalan. Kami pun menceritakan apa yang berlaku. Aku segera. Kami pun berlalu pulang dengan hati yang gembira kerana dapat membantu orang buta tersebut. Setibanya disana. Syahmi mengarah Sivam agar segera menelefon ambulans. Sivam segera menuju kearah telefon awam. dia sempat memberitahu alamat rumahnya. kami memapah orang buta itu ke tepi jalan. Syahmi mengajak kami ke alamat yang diberitahu oleh orang buta itu. mengajak Syahmi dan Sivam kearah orang buta itu. tiba-tiba aku terlihat seorang buta terjatuh ketika melintas jalan. Keluarlah seorang wanita pertengahan umur. Tidak lama kemudian. Aku cuba menenangkan orang buta itu. Wanita itu mengucapkan terima kasih kepada kami. Orang itu juga tidak mampu untuk berdiri. Ceritakan tindakantindakan kamu dan rakan-rakan untuk menolong orang buta tersebut Menolong Orang Buta Pada suatu hari.Contoh karangan jenis keperihalan. Setelah ambulans berlalu. . Kami membantu orang tua itu menaiki ambulans untuk ke hospital. Syahmi mengajak aku dan Sivam ke kedai buku. Kamu dan rakan-rakan sedang berjalan ke sekolah. Sedang kami berjalan-jalan. kami memberikan salam. ambulans pun tiba. Walaupun begitu. Aku melihat tangan dan lututnya luka. Kami pun segera mencari rumahnya berpandukan alamat tersebut Sesampai di rumah tersebut. Dia kelihatan panik dan tidak mampu menjawab soalan kami.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful