P. 1
SERBARE PENTRU BOBOCEI

SERBARE PENTRU BOBOCEI

|Views: 498|Likes:
Published by Ioana Iliescu

More info:

Published by: Ioana Iliescu on Mar 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

SERBAREA ABECEDARULUI Literele ştiu câte-o poveste Cât Neghiniţă , sau cât o alună Pe care vouă , micilor şcolari

Odată în viaţă vin să v-o spună. Această poveste minunată , Cu gust de banană sau de îngheţată Este povestea clasei I Povestea năzdrăvanilor copii Care , în zbor de şcolar , Au terminat UN DITAMAI ABECEDAR! Să credeţi acest lucru , vă spun, Pentru că … Am bătătorit împreună acest drum : De la A la Z sau de la Z la A Pentru fiecare literă – prinzând câte-o stea Pe care ne-am prins-o în gânduri ( Ca să ne poată ajuta la… cititul printre rânduri!) Şi dacă drumul nostru-a fost cu rost Am întors alfabetul pe dos Şi-am învăţat multe cuvinte! ( Nu doar cele care ne vin acum în minte : Vacanţă…,desene animate …, calculator … , relaxare ) Aşa că , astăzi , cu bucurie mare Printre litere , cifre, zilele săptămânii , calendare… Vă invităm la serbare! Cântec- Alba ca zapada ABECEDARUL - Dragul meu Abecedar Prima carte de şcolar, Cărticica mea de drag, Cu fereastră şi cerdac Şi cu foşnet de copac - Îţi aminteşti?La început Ce greu a fost!! Atâte semne Parcă fără rost: Ovale, zale, bice, bastonele, Privem nedumerit la ele. Acum le stăpânesc pe fiecare; Prietene imi sunt, Iar eu o mândră ciobăniţă. Îmi pasc cu grijă, turma de mioare Cum mă învaţă buna învăţătoare A A fost odată, a fost cîndva Un moş bătrân cu barba sa Uitaţi de lume ei trăiau Prof. Stan Rodica, Scoala Gimnaziala Viile, Judetul Galati 1

. Prof. La o masă e de furcă. Acul cosea furca torcea Băbuţa mică împletea Covor cu stele argintii Din care se cerneau pe seară Poveştile către copii. de câţva coţi Şi urechi ca nişte roţi. tu vrei Să dureze. Îi întreabă: -Vrei halva? Iar ei dau din cap că ”da”! C Casa când o faci.. Scoala Gimnaziala Viile. undeva. Uite-aşa. îi pui Lemne. Casa când o faci. Două dude dintr-un dud Cic-aud şi ce n-aude. La poarta bunicilor. Fără coş înalt spre cer. Colo sus lângă un nor. nu-i aşa? Fiindcă este casa te! D Două dude dintr-un dud Dimineaţa nu aud Pe la prânz aud niţel. Şi de.. Fără pat şi frigider. B Berzele-au facut cuibar Cât o roată de la car. Că şi casa este mare Nu e cât a lui Azor Fără geamuri în pridvor..alaltăieri din zori Berzele au puişori. Seara când se bat pe drum Taurii cu nori de fum. Cu toate basmele în ea.Într-o căsuţă. Judetul Galati 2 .... cărămizi şi-un cui. Cerul li-i acoperiş.e-he-hei!! Şi să-ţi placă. Între ramuri şi frunziş. Cât o urmă de viţel. Stan Rodica. Cu un pom nici nu se-ncurcă Şi mai are nişte colţi. Are ochii ca de dude E Elefentul uriaşul Clatină de vrea oraşul Şi de vrea adeseori Îşi trimite nasu-l în nori Şi prin păomi cotrobăie De adună frunzele.

E mălai sau altceva? Chi. că-i cu noroc. pe cap Marin Şi-a pornit la drum senin. Cântă la vioara Şi când este soare Vrea un nor mai mare.ga-ga şi ga –ga ga ! Gâştele-au pornit. spre han. Hai la joc. Cu albastru se adapă Ciupind sorele din apă. Ba încolo. Ion are şi el un spin: Că e Marin sau nu-i Marin.. ba aici... Marin ar fi găsit-o în drum.puţin altfel? G Ghi. aşa.Furnicel Cu-n nepot.ga şi ga-ga-ga! H Hai la joc în cojoc Pune haina la mijloc..Furnicuţa Şi Bunelul.Eu sunt Marin! Eu sunt Ion! Prof. Lui îi vine a plânge. Bunicuţa. Strigă senin spre chimion: . De sub o frunză de lipan.Dar e blând cît e de mare Şi mă duce în spinare.. I Ion avea o palărie Întinsă aşa ca o tipsie Şi a pierdut-o aşa nu ştiu cum. Acum să vezi ce ghinion: Marin se crede a fi Ion. Şi bărcuţele mai mici. Ce-o să facă drăguţa. Stan Rodica. O codobatură. deci.. Judetul Galati 3 . Scoala Gimnaziala Viile.ga. F Furnicuţa bunicuţa Şi Furnicu de bunicu Au un nepoţel care vrea altfel: El vrea la plimbare când e să mănânce. Ca bărcuţele-argintii Cu lopeţi portocalii. Când e noapte -afară. Hai la joc cu mic cu mare Cu piticii din cărare. Şi cu stele şi cu vise. Şi-a pus-o. Cu căpşuni şi cu caise.

.. cu glasul gros: Domnişoare ionatane. cu fală. De culoarea drumului. K Kilogramele de mere Cu obajii de vopsele.Vai!. vai! Răsucind un evantai. A literelor graţioase.supărat În haina lui. Judetul Galati 4 . Zice-ncet. . Tot ce mă-nveţi eu iau aminte. Cu mustăţile zbârlite.Î Învăţătare-i spun. Stăpână peste-atâtea teme Învăţătare-i spun.of Un cartof? L Lebeda. din zori de zi. Vesele şi răsfăţate. matale? Ori iţi plouă în sandale? Dar un morcov furios. A cifrelor puse-n probleme. Îţi simt ocrotitoare mână. Învăţătoare. cu fală. zână bună J Joi trecut-au pe la noi Jupâneasa vulpişoara Cu jupânul ei vulpoi.Ce ai. Zău aşa! -Rea e lumea soro dragă Zice dânsa cu dispreţ. Sorbind sucul cu un pai. . Stă la sfat cu nuferii.Noi mâncăm doar fân din luncă.zice jupân vulpoi Nu ştiu ce au unii cu noi. Scoala Gimnaziala Viile. Jupâneasa graţioasă Ca pe jar şedea: vai. Argintii şi lucitoare. Dar cu ochii-s spre coteţ. of.. Iubitei mame de la şcoală. Mândră-n pene de ninsoare. mărule. În sacoşă s-au găsit. Stan Rodica. . Şi prinţesa garţioasă Ştie bine că-i frumoasă. Când uşor uşor pluteşte Chipu-n lac îşi oglindeşte Prof. Nu cunoaşteţi of. Iubită mamă de la şcoală! Eu sfatul ţi-l ascult cuminte. Stăpâna basmelor frumoase. Cu cartoful bosumflat.

zână bună.Şi se-ntreabă: . Eu miezul adun.. O Oul este un palat Văruit şi curat: Fără uşă fără scară. Într-o traistă-ncăpătoare S-aibă puii de mâncare. Lângă cioc mai jos de cioc. ţie Îţi spun prima poezie. Fără geam sau cutie poştală. masă. Că-i dulce şi bun. La trăsuri. Când cântă un cuc. mamă dragă Prima mea învăţătoare! N Nuca este căsuţa Ce se dă uţa Pe-o creangă de nuc. Căsuţe sunt multe. Stan Rodica. Judetul Galati 5 .o notă mică mare Şi din lecţii de-o-ntrebare. Prinţul va şti de-acolo să iasă. Şi de mărul din obraz Şi de.febră de-un necaz. Şi din pelicanii mici Iată-i pelicani voinici! R Roata pune-n mişcare Lumea cea mare. Şi de.Eu sunt oare? Sau pe lac e-o albă floare? M Mamă. Oamenii toţi şi-au făcut roţi. P Pelicanul – năzdrăvanul Prinde peşte cu toptanul Şi-l adună într-un loc. Fără scaune. Din dese frunzare. Din lemn şi pitică. Din casa cea mică. Prof. Şi-n nucul din curte. la maşini. Scoala Gimnaziala Viile. Mamă dragă.. la tractoare. Puii lacomi se servesc Pân”ce traista o golesc. Cad toamna-n cărare. la care La biciclete. Tot aşa cum ţi-am mai spus De un dinte ce s-a dus.

Frumos luminos Ziua întreagă Într-o caleaşcă de foc.toc.vrăjitoare.. nu se-ncurcă.Ce-ai măi frate ce te doare? Ori eşti de urechi cam tare? Că şi cu-n şoptit în ciorbă Tot nu este vorba –vorbă Nu vezi că se face noapte? Dă-le mâţelor de şoapte!! T Toc.! S Soarele e un Făt. Coboară urcă. Stan Rodica. Dar şoptitul nu-nţelege. . Şi e mare că ne are Prof. Judetul Galati 6 . Şi ascultă fără stop Păr cu nuc şi măr cu plop. Sunt câmpiile cu grâu. De ascultă e un scop: Are dinsa stetoscop. mamă ce mă-npiedic. Abia se opreşte Şi iarăşi porneste. Cu argint pe frunte ninşi. Dealurile-n valuri line Şi cu pivniţile pline. Mamă.fată. Scoala Gimnaziala Viile. De când e stapân pe roata ce mare. Ş Şapte şosete şi-un şoptit De zece ori s-au întâlnit. Toacă toată ziua tare O ciocănitoare.toc În orice loc. Roata rostogolită şi nepotolită Aleargă. Uite frate ce mai medic! Ţ Ţara cât este de mare? Cât un munte cu cărare? Cât un munte şi-o câmpie? Cât un deal cu pomi şi vie? Ţara-s munţii-n horă prinşi. pe baltă aleargă Seara e obosit tare şi coboară la culcare Peste palatele întinse Şi Soarele nu ştie că il caută Luna. Omul odihnă nu are. Şoaptele şoptesc în lege.Şi toate merg ca pe roate. Pe la brâu cu-albastru râu.frumoasă. Toacă fân toacă mărar? Când mai des şi când mai rar.

. V Varza s-a-ntâlnit cu barza Lângă-o brazdă de mărar. Mor. Îndungate şi-nvărgate. Că n-a fost examinat. X Xenia are un pix Şi la ora şapte fix Lasă pixul şi-un creion Şi cântă la xilofon. Zici că Leana a spălat Şi întinse la uscat. Scoala Gimnaziala Viile. Parcă.. Ce ruşine! Barza i-a zâmbit de sus.Ce-ai măi urse. Judetul Galati 7 .Pe noi toţi: Strămoşi nepoţi. U Ursul umblă furios. Stan Rodica. mor. exersează Şi pe toţi exasperează. colo-n zare.. c-am un ghimpe în picior.. Iar un iepure de-un cot Se exprimă prea de tot. Un dovlec a explodat. . Prof..exclamă un ţânţar Este extraordinar! Z Zece zebre şi-un zebroi Pasc pe câmpul de trifoi.De nimic nu-mi ete dor. mor..N-ai ca mine Fuste multe. zece pijamale! CÂNTEC Roşu este macul Coaptă este para. Şi-a luat zborul şi s-a dus. Moşule cu blana brună? . Exersează.frăţioare? Ce te doare? Oare vrei miere din ştiubei? Suc de zmeură să bei? Îngheţată de agrişe Sau plăcintă de măcrişe? Poate vrei să-ţi dau o prună. Mormăind în sus şi-n jos.Vai! . Agăţate. Şi cum stau aşa-nşirate. Galben cozonacul. Şi cum calcă barza rar Varza-i spune: . .

la. s-a desumflt atât Că nu mai ştie singur cum a fost! Iar A când şi-a venit puţin în fire. Stan Rodica. câte vrei? Veveriţa . Cenuşie-i ceaţa Soarele-i fierbinte. la. la .Caldă este vara. la. la. la.la la. Dacă e întreagă.. Rea e Baba.O alună. Tra. din raft! M şi-a scrântit un picioruş Şi-acum scânceşte jos după perdele. Dulce e dulceaţa. Uitase bietul alfabetul tot.Vreau vre-o patru. Scoala Gimnaziala Viile. Un copil: Eu am văzut că ştiţi tot alfabetul. la . la Bună este zâna Ce-ntinde mana. două trei. căzând.la Noaptea este neagră. la Caldă este vara. T S-a înfipt ca un ţăruş. Dar vreau să văd cum cum staţi la matematică. la . Iar N s-a sfărâmat în bucăţele! Ştiţi ce zburdalnic era J. II SCENETĂ ”Numărătoarea” Copilul: . ABECEDARUL Ce s-a întâmplat? Un biet abecedar S-a răsturnat de sus. Mingea e rotundă. Tra. Roşie-i o fundă Noaptea este neagră. Tra.la. la Bună este zâna. Ce ne-ntinde mâna.la.la . Tra.la la. Veveriţă. Judetul Galati 8 . la. la. Bun e un părinte.. cinci sau şase Prof.la. săracul? Acum e trist că şi-a pierdut trabucul Doar B se dă nebun de-a berbeleaca Râzând de S că şi-a turtit năsucul Iar O. la . Tra. la. la.Cotoroanţa Bună este zâna. la Soarele-i firbinte.

Cântec Veveriţa Din pădurea cea vestită Colo jos în poieniţă Veveriţa vine..ţup din creangă în creangă Îşi adună alune.. Veveriţa cea isteaţă A ajuns la ea acasă Cu alune în paneraş Să le dea la copilaşi Ref: Ţup. Scoala Gimnaziala Viile.Că alunele-s gustoase!! . Veveriţa cea isteaţă A ajuns la ea acasă Cu alune în paneraş Să le dea la copilaşi Ref: Ţup.ţup din creangă în creangă Îşi adună multe alune Ţup.ţup din creangă în creangă Îşi adună multe alune Ţup. Stan Rodica. Din pădurea cea vestită Colo jos în poieniţă Veveriţa vine.Îţi dau şapte. Ref: Ţup. când spui una. Şi-ai să auzi atunci OKEI!! Când spui patru când spui trei. Când spui două. Prof... Judetul Galati 9 . vine Cu alune pentru tine.ţup din creangă în creangă Îşi adună alune.ţup din creangă în creangă Îşi adună alune.ţup din creangă în creangă Îşi adună alune. vine Cu alune pentru tine.ţup din creangă în creangă Îşi adună multe alune Ţup.. opt sau nouă Dac-o să ne spui şi nouă Când o să mai vină –ncoace Iarna cu zece cojoace? Vântul Ba da!! Şase cinci aşa ceva. Ref: Ţup.ţup din creangă în creangă Îşi adună multe alune Ţup.

TREI a fost un colăcel. Câte doi sunt buni amici. Dar ca notă-n catalog Zău că nu e bun deloc. Trei sunt iezii mititei. Două feţe luna are.buna. Judetul Galati 10 . Jumătate l-a lăsat. Fără patru nici că poţ Şi picioare. Cinci la mână-s degete. două mâini. 3. Stan Rodica.goluţ ciupit de-un cleşte. E o seceră de mână Pusă-n cui de o bătrână.CIFRELE 0ZERO e clădirea goală Fără nici un ţânc în şcoală Colivia ce o ţii Fără vrăbii şi scatii. Unu-i Soarele din zare. Prof. Două mâini două picioare. Ca şi ursul din pădure. Carul are patru roţi.CINCI e semnul de-ntrebare Rărturnat de nuştiu care.UNU e un cârligel Şi e singur singurel. Anul cât este de mare Patru anotimpuri are. calul are. Una este numai Luna. Una-i ţara noastră mare. Cresc precum un cozonac. 5. Doi ochi. Dar Gigel Muşcând din el. Că de-l pun la dreapta lor. 2. Una e măicuţa.DOI e lebăda frumoasă Printre trestii graţioasă. Însă numerele toate Fac ce fac. Este-acvariu fără peşte Şi balonul ce pocneşte Gol.PATRU e un scăunel Răsturnat de Costăchel. 4. 1. Trei sunt date de-ncercat Şi trei fete de-mpărat. Purceluşii sunt tot trei. Scoala Gimnaziala Viile. Câte patru fiecare. Doi părinţi şi doi bunici.

Dar cu-atât n-am terminat. Şapte felinare Şi tot şapte zile Săptămîna are. 9. Judetul Galati 11 . mănânci macul Despletind frumos colacul.Hărnicele frumuşele Şi unite împreună Ca să facă treabă bună. Nu doar colăcelul copt. Ochelarii lui Tănase Niţeluş s-au rupt şi-s şase. Dar şi nouă ca şi vouă Mult ne place nota nouă.. Mănănci macul.nimic Şi nu ştiu ce. Că s-au rupt acum şi gata. Iată-acum prin gând imi trece Să fiu un copil de 10. Fâş prin iarba de mătase. OPT e împletit colac Şi cu miere şi cu mac. Opt e colăcelul-ntreg. Şi acum îi pune el Aşezaţi în chip şi fel. Uite nu ştiu cum să zic Dintr-un 1 şi. 6. Cantec III SCENETĂ De-a şcoala Personajele sunt iepuri şi părinţii lor Învăţător : Bună ziua! Prof. 7. Şase-s ziloe lucrătoare.. Scoala Gimnaziala Viile. Stan Rodica.ntâmplare Iese nota cea mai mare. Nu-l greşesc că-i greu să-l dreg. 10. 8. NOUĂ-i şase răsturnat. Ba şi bicicleta-mi pare C-ar avea asemănare. Şi o haină nou-nouţă. ŞAPTE este ca o coasă Aşezată după casă. Chiar şi ochelarii-s opt. Şapte sunt pitici. Când zici nouă zici drăguţă. Şese feţe cubul are.. Că din astă întâmplare S-a trezit cu trei mai mare. Dar nu sunt ca a lui tata..

În lumea cu poveşti Şi flori ve-ţi întâlni Copii.Mamă. EU. tare! Cum? Nu ştii că 2? Ei bine. numără pe beţişoare! . Eu. Stan Rodica. voi credeţi c-aşa merge? Daţi carnetele de note: Astăzi nu pun nici un zece. spune poezia! Mama – Ce înseamnă”am uitat? Învăţătorul . băiete.Numai copii.Şi-o lume a inocenţei Păstraţi-o orice ar fi Copii-Pentru copii.. EU Ieri am fost şi noi copii. Eu. Copii.Tu. bun ai fost! Ne-ai luat puţin la rost Dar atât te-ai supărat Însă nu ne-ai urecheat Ca atenţia să crească După moda iepurească. bunicuţo. Dar timpul ne-a schimbat Prof.Tată nu şopti din carte! Eşti cam indisciplinat! N-aţi pre învăţat!.. Tata .se poate? Păi. . Judetul Galati 12 . Copii Pentru copii.Iepurii au lecţii grele Şi tremură la ele Iar învăţătorul lor Supărat dă din picior Şi după metode vechi Ia elevul la urechi!!!! Mama CÂNTEC Lumea copiilor de Mihai Constantinescu Eu I-o lume minunată În care ve-ţi găsi. Scoala Gimnaziala Viile.Elevii: Bună ziua! Învăţător Pentru azi aţi învăţat? Prezentaţi pe bancă tema Din caietul de curat! Cât fac 1 şi cu 1? Spune.O lume cu mult soare Şi mii de jucării.Numai copii.

Gânduri bune câte am strâns Şi tot ce-am învăţat Copiilor să dăm iubirea Ce-o purtăm cei buni Să le.Eu În lumea cu poveşti Şi flori ve-ţi întâlni Numai copii. Stan Rodica.arătam. Copiii I-o lume minunată În care ve-ţi găsi Numai copii. Scoala Gimnaziala Viile. În lumea cu poveşti Şi flori ve-ţi întâlni Numai copii.EU Eu şi copii Ieri am fost şi noi copii. Dar timpul ne-a schimbat În viaţă am pornit Şi vise am împlinit aşa.. Şi-o lume a inocenţei Păstraţi-o orice ar fi Prof.. Cum ne-am dorit. Judetul Galati 13 .Eu O lume cu mult soare Şi mii de jucării Pentru copii.. Cum ne-am dorit.. O lume cu mult soare Şi mii de jucării Pentru copii.. Ce zâmbet poate fi Mai sincer mai curat Ce ochi stiu a vorbi Atât de-adevărat? COPII I-o lume minunată În care ve-ţi găsi Numai copii.-Eu Şi-o lume a inocenţei Păstraţi-o orice ar fi Pentru copii.arătam.În viaţă am pornit Şi vise am împlinit aşa. Gânduri bune câte am strâns Şi tot ce-am învăţat Copiilor să dăm iubirea Ce-o purtăm cei buni Să le.

Scoala Gimnaziala Viile. Eu şi copii I-o lume minunată În care ve-ţi găsi Numai copii. Stan Rodica. I-o lume cu mult soare Şi mii de jucării Pentru copii.Pentru copii.Cantecele le puteti introduce unde doriti. În lumea cu poveşti Şi flori ve-ţi întâlni Numai copii. Judetul Galati 14 . O lume minunată În care ve-ţi găsi Numai copii. I-o lume cu mult soare Şi mii de jucării Pentru copii. IV Şi acum pentru părinţii La mulţi ani să trăiţi Cântecul ”la mulţi ani” OBS. Şi-o lume a inocenţei Păstraţi-o orice ar fi Pentru copii. Prof.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->