20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...

Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

 
ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΔΥΚ ‘74 / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

1 / 69

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

ΤΗΝ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

Μας ετοίμαζαν καιρό...

Ξεκινήσαμε σαν μονάδα ειδικής εκπαίδευσης σε ανορθόδοξο πόλεμο με πραγματικά πυρά
στην Μακεδονία.

Ήμουνα πολυβολητής

Αρχές Ιουλίου μ' ένα μεταγωγικό ήρθαμε στην Κύπρο.

Στις 27 / 01 / 1974 ο στρατηγός Γρίβας Διγενής της ΕΟΚΑ Β’ βρέθηκε νεκρός στο
σπίτι του στη Λεμεσό.

Η ΕΟΚΑ Β’ ήταν η πιο αξιόμαχη δύναμη στην Κύπρο, αφού ασκούσε μεγάλη επιρροή στην
Εθνοφρουρά και γι ’αυτό το λόγο άλλωστε ο Μακάριος είχε εξοπλίσει με τσεχοσλοβάκικα
όπλα δική του παραστρατιωτική ομάδα .

Από τις 25 Νοεμβρίου του 1973 ο Ιωαννίδης έχει ανατρέψει τον Παπαδόπουλο και

προσπαθεί μετά το θάνατο του Γρίβα να προσεταιριστεί την ΕΟΚΑ Β με παραπλανητικούς
όρους που έγιναν δεκτοί, αλλά όταν η ΕΟΚΑ Β κατάλαβε ήταν ήδη αργά...

Στις 7 Ιουλίου 1974 ο Μακάριος αποφασίζει με εγκύκλιο την απόλυση δύο κλάσεων
στις 20 Ιουλίου με σκοπό να μειώσει την Εθνοφρουρά από 11.000 άνδρες σε 4.500
άνδρες, δίνοντας την αφορμή για την ανατροπή του στις 15 Ιουλίου.

2 / 69

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

15 Ιουλίου 1974

Έγινε το κίνημα ανατροπής του Μακάριου και ήταν εύκολη επιχείρηση.

Πιστέψαμε ότι γι αυτό μας θέλανε, αφού ουσιαστικά είχε ανατραπεί κι ο

Παπαδόπουλος από τον Ιωαννίδη στην Ελλάδα κι ότι κάπου κει θα ηρεμούσαν τα

Πράγματα.

Τη μέρα φυλάγαμε κυβερνητικά κτίρια, τη νύχτα πλιάτσικο. ʼσχημα πράγματα.

Βγαίνανε αυτοί (οι Τούρκοι), βγαίναμε κι εμείς...

Μόνο το φιλότιμο σε κράταγε για να μη μολευτείς με ασχήμιες...

Από τις 15 Ιουλίου και μετά ήτανε έντονες οι φήμες για επέμβαση Τούρκων.

Αυτοί που στήριζαν το ‘’κίνημα’’ μας διαβεβαίωναν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Δεν μας πείραζε γιατί είχαμε πάρει το ηθικό της Τουρδύκ, που μας απέφευγε και στις

νυχτερινές ‘’περιπολίες’’ μέχρι που κλείστηκε στο ρημάδι της λίγα χιλιόμετρα από μας
και δεν ξαναβγήκε τη νύχτα...

3 / 69

. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. 4 / 69 . παρότι ήταν μισητοί εχθροί του Μακάριου.com Παρασκευή....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. για να διαφύγει τελικά και τέσσερις μέρες αργότερα από την έδρα του ΟΗΕ να μιλάει για ελληνική εισβολή δίνοντας το άλλοθι στον Ετσεβίτ να ενεργοποιήσει τον Αττίλα 1. μιλώντας από τοπικό σταθμό και κάνοντας αποτυχημένο αντικίνημα. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Οι φήμες γίνονταν εντονότερες. Οι Τούρκοι όμως σίγουροι ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν γενικευμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο για να μην αποδυναμώσει η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ τόλμησαν την εισβολή. Ο Μακάριος διέφυγε στην Πάφο. Ουσιαστικά λοιπόν το πραξικόπημα ΠΟΥ ΔΙΗΥΘΥΝΕ η ΕΛΔΥΚ ανατρέποντας τον Μακάριο αφάνισε τον κυρίαρχο παράγοντα που λεγόταν ΕΟΚΑ Β.. Θέλοντας να τονίσω ότι απέτρεψε τον μελλοντικό ενωτικό κίνδυνο της ΕΟΚΑ Β (ο Μακάριος ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση) εξυπηρετώντας σχέδια της CIA και ελπίζοντας ότι τελικά οι Τούρκοι δεν θα επέμβουν.. Η ΕΟΚΑ Β μετέχοντας έστω καθυστερημένα στο πραξικόπημα της 15/7/74 κατά του Μακαρίου κατάλαβε ότι στρεφόταν ουσιαστικά κατά του εαυτού της ως όργανο των σχεδίων του Ιωαννίδη και της CIA.

Κύπρος. που όρισε πρόεδρο τον Σαμψών. Η κάθοδος του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο. αλλά και του 6ου αμερικανικού στόλου και ο βρετανικός αεροπορικός έλεγχος της περιοχής Ρόδος . αλλά ήτανε κατάληψη από τη Χούντα με τη βοήθεια της ΕΟΚΑ Β.. Ταυτόχρονα η διχοτόμηση ήταν σολομώντεια λύση για τους δυο ‘’συμμάχους’’ της Αμερικής στο ΝΑΤΟ... Ποιος Σαμψών ? 5 / 69 . Δεν ήτανε λέει εσωτερική υπόθεση των ελληνοκυπρίων η ανατροπή του.... Κανείς δεν ήξερε ότι η Κύπρος ήταν δικασμένη σε διχοτόμηση.. έδειχνε ότι δεν θα επιτρεπόταν ελληνοτουρκικός πόλεμος. αλλά και γιατί η πετρελαϊκή κρίση είχε αρχίσει.. γιατί δεν βοήθησε τους Ισραηλινούς στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com Παρασκευή. Μετά τις 15:30 μάθαμε ότι ο Μακάριος μίλαγε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και μας κατηγορούσε για εισβολή. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Υπό τις ευλογίες μάλιστα των Ρώσων που δεν ήθελαν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ..

. Τότε μάθαμε ότι μετά το κίνημα που τον ακούγαμε στο ράδιο μίλαγε κυνηγημένος από την Πάφο.. δεν ήταν η παλιά ΕΟΚΑ Β του Γρίβα αυτή.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Κανείς δεν τον ήθελε και παρότι αυτός διόρισε υπουργούς της ΕΟΚΑ Β στα υπουργεία του. Εντάξει ανατράπηκε ο Μακάριος αλλά τώρα δυσκόλευε τα πράγματα.. Απλά δε μίλαγες κι έκανες τη δουλειά σου εκτελώντας εντολές. Αφού δεν τον ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι ούτε και οι μητροπολίτες τους οποίους είχε καθαιρέσει όταν του ζήτησαν να παραιτηθεί. πριν τον φυγαδέψουν οι Τζώνηδες. Χωρισμένοι λαός στρατός αξιωματικοί και οπλίτες σε ενωτικούς και ανθενωτικούς.. 6 / 69 . Μπάχαλο ήταν σαν να ήταν έτοιμοι για εμφύλιο... Αυτός ήτανε χούντα στο νησί.. Κλεισμένοι. Στις 18 και 19 Ιουλίου ήμασταν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ τέσσερις λόχοι. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency...com Παρασκευή.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ..

Είπανε πως το ‘πανε κι οι Τζώνηδες στην τηλεόρασή τους. 7 / 69 .. Καταλάβαμε ότι οι Τούρκοι έρχονταν παρότι μας έλεγαν ότι θα έκαναν ασκήσεις επίδειξης. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. Οι φωτιές έκαιγαν ακόμη στο Πενταδάκτυλο.. Ακόμη πως η Τουρδύκ βγήκε σε διασπορά και επιφυλακή και πως δουλεύανε μπουλντόζες στην Αγίρδα για πρόχειρο αεροδρόμιο.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.... 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ήμουνα στο λόχο Παπαχατζόπουλου. Η ανησυχία μεγαλώνει.com Παρασκευή. Μόνο :’’ αυτοσυγκράτηση’’. έλεγαν πως κι αυτές επίτηδες δεν σβήστηκαν.... Είχανε αποπλεύσει από τις 10:30 το πρωί της 19ης και μεις ήμασταν κλεισμένοι.. Είπανε για σήματα από υποκλοπή που έλεγαν ότι η Τουρδύκ μίλαγε συνέχεια με τη Μερσίνα που ετοίμαζε στόλο για απόβαση.. Δεν μας έλεγαν τίποτα.....

.. καθαρίζαμε τους θύλακες των τουρκοκυπρίων ειδικά αυτόν Λευκωσίας .Αγ Ιλαρίωνα που ήταν ο σημαντικότερος και έπειτα χτυπάγαμε τις αμφίβιες δυνάμεις πριν κάνουν προγεφύρωμα. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (όπως μάθαμε αργότερα) γνώριζε την επιβίβαση των τούρκων στη Μερσίνα και ζήταγε από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα τη διαταγή για να κινηθεί αλλά αυτή η διαταγή δεν δινόταν.. Τουλάχιστον δεν διέταζε τη διασπορά μας και θα μας έβρισκε η αεροπορία τους στα στρατόπεδα. Ο αρχηγός του ΓΕΕΦ είχε κληθεί στην Αθήνα και ο ταξίαρχος Γεωργίτσης που τον αναπλήρωνε αρκέστηκε στην επανάκληση κάποιων μονάδων που είχαν μετακινηθεί με το πραξικόπημα και στην επιστράτευση κάποιων ειδικοτήτων το μεσημέρι της 19ης . ώρα 15:00 8 / 69 .. Δεν μπορούσε μάλλον χωρίς την διαταγή της Αθήνας να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο άμυνας.. Παρασκευή 19 Ιουλίου.com Παρασκευή...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Υπήρχε σχέδιο άμυνας που έλεγε ότι βγαίναμε σε διασπορά μάχης. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Έθεσε σε κατάσταση συναγερμού όλες τις ναυτικές εγκαταστάσεις του νησιού..com Παρασκευή. Ακόμη να πάρουμε εντολή για διάταξη εκτός στρατοπέδου. Έτσι ο Σίσκο αναχώρησε για την ʼγκυρα στις 10:45 και έγινε δεκτός από τον Ετσεβίτ στις 00:45 μέχρι 02:30 δυο ώρες πριν την απόβαση χωρίς να φέρει αποτέλεσμα.. 9 / 69 . 20 Ιούλιος 2007 12:28 Το ΓΕΕΦ διέταξε την μερική και ‘’αθόρυβη’’ επιστράτευση των χειριστών αντιαεροπορικών.ζητώντας ως μεσολαβητής την εκτόνωση της κρίσης με την παραχώρηση από ελληνικής πλευράς μιας ζώνης διέλευσης προς τη θάλασσα για τους τουρκοκυπρίους. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974 . ʼραγε οι καταδρομείς και οι άλλες μονάδες Κυρήνειας .... ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Σίσκο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Ανδρουτσόπουλο..πολιτικό παρασκήνιο Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974. Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε επίμονα παρά την επιμονή του Σίσκο για την σοβαρότητα της κατάστασης.Αμμοχώστου να είναι ακόμη στη Λευκωσία όπου είχαν έρθει με το πραξικόπημα ή να είναι στις θέσεις τους στις ακτές ? Δεν ξέραμε. τον στρατηγό Μπονάνο και τον Ιωαννίδη .

ώρα 20:00 Στις 20:00 ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Κύπρου ενημέρωσε το ΓΕΕΦ ότι παρακολουθεί δύο νηοπομπές προερχόμενες από Μερσίνα να πλέουν προς Κύπρο.com Παρασκευή. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Η Σοβιετική Ένωση μέσω του πρεσβευτή της έδωσε διακοίνωση στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητούσε να απομακρυνθούν οι ελληνικές δυνάμεις από το νησί.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Επέστρεψε άπρακτος στην Αθήνα όταν η εισβολή είχε ήδη αρχίσει. Η Βρετανία πάγωσε τις επικοινωνίες στην Κύπρο. Ταυτόχρονα έθεσε περιπολικό σκάφος ανοικτά της Κυρήνειας για να αναφέρει τα γεγονότα . ώρα 21:40 10 / 69 . Παρασκευή 19 Ιουλίου ‘74. αύξησε την αεροπορική επιτήρηση στην περιοχή Κρήτης – Ρόδου και αργά το βράδυ ζήτησε γραπτά από την ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα επιδείνωνε την κατάσταση !!! Παρασκευή 19 Ιουλίου ‘74. από το ραντάρ του Αποστόλου Ανδρέα (10 ώρες μετά τον απόπλου τους !!!) Παρασκευή 19 Ιουλίου ‘74.. ώρα 21:15 Ώρα 21:15 το ραντάρ του Απ Ανδρέα αναφέρει 6 σκάφη σε απόσταση 40 νμ πλέοντα με σχηματισμό γραμμής μετώπου προς τον κόλπο της Αμμοχώστου.

com Παρασκευή. ώρα 01:30. η νηοπομπή των 6 σκαφών εξακολουθεί να πλέει προς τον κόλπο Αμμοχώστου με 8 κ Τα προς βορρά εντοπισθέντα σκάφη διαπιστώνεται ότι είναι 11 και βρίσκονται 35 μίλια ΒΑ της Κυρήνειας.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. τα 6 σκάφη προς Αμμόχωστο αναστρέφουν την πορεία τους και πλέουν βορειοανατολικά απομακρυνόμενα. 11 / 69 . ώρα 02:00. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ώρα 21:40 ο ίδιος σταθμός αναφέρει άλλα 8-10 σκάφη πλέοντα προς Κορμακίτη – Κυρήνεια. Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 . ώρα 00:15.. τα 6 σκάφη παραπλέουν το ακρωτήρι του Απ. Ανδρέα σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 νμ και κατευθύνονται προς Αμμόχωστο. Αναφέρονται συνέχεια στο ΓΕΕΦ και αυτό στην Αθήνα παίρνοντας και μεταφέροντας την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για άσκηση επίδειξης!!! Σάββατο 20 Ιουλίου ‘74. Η δεύτερη νηοπομπή των 10 σκαφών στα 30 νμ βόρεια του ακρωτηρίου Απ Ανδρέας πλέει προς το ακρωτήρι του Κορμακίτη. 30 νμ ΒΔ της πρώτης νηοπομπής. ώρα 02:00 Σάββατο 20 Ιουλίου.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. ώρα 00:15 Σάββατο 20 Ιουλίου. ώρα 01:30 Σάββατο 20 Ιουλίου. Σάββατο 20 Ιουλίου ‘74.

έστω τόσο αργά… Το ΓΕΕΦ με δική του πρωτοβουλία διέταξε την εφαρμογή του σχεδίου αμύνης στις 07:00 το 12 / 69 . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. έδειχνε ότι αντικειμενικός σκοπός ήταν η Κυρήνεια και όχι ο κόλπος του Μόρφου..com Παρασκευή. Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ διατάσει με δική του πρωτοβουλία (και σωτήρια) την εφαρμογή του σχεδίου διασποράς… Το ίδιο κάνουν και οι άλλες μονάδες εθνοφυλακής . Την ίδια ώρα ο τουρκοκυπριακός σταθμός Μπαϋράκ άρχισε να μεταδίδει στρατιωτικά εμβατήρια… Σάββατο 20 Ιουλίου ‘74. Λόγω της ταχύτητας που έπλεε όμως και μέχρι την αυγή που έπρεπε να φτάσει. η ομάδα των 11 σκαφών κρατά σε απόσταση 10-12 μιλίων από τις ακτές της Κύπρου.. ώρα 04:00 Σάββατο 20 Ιουλίου.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι επρόκειτο για παραπλανητική ενέργεια για να προσελκύσει την ελληνική αμυντική δύναμη στην Αμμόχωστο. Η νηοπομπή των 11 σκαφών εξακολουθεί να πλέει προς Κορμακίτη. ώρα 04:00.

ενώ στις 08:40 έδωσε την συγκατάθεσή του ο υπαρχηγός του ΑΕΔ !!! Αν δεν αυτενεργούσαν οι διοικητές των μονάδων θα είχαν συντριβεί από την τουρκική αεροπορία.. Αν είχαν όμως οι αμυντικές δυνάμεις κινηθεί έγκαιρα. 20 Ιούλιος 2007 12:28 πρωί της 20 Ιουλίου..Κυρήνειας για να μη μπορούμε να κινηθούμε εναντίον των αποβιβασθέντων και σε θέσεις στρατοπέδων που προφανώς είχαν μελετήσει αρκετά πριν. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Ο Πενταδάκτυλος καιγόταν για τα καλά..ΑΤΤΙΛΑΣ Ι Με το πρώτο φως της αυγής στις 04:45 άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ‘’ναπάλμ’’ στην παράκτια ζώνη του Πενταδάκτυλου για εξουδετέρωση ελληνικών θέσεων έτσι ώστε τα αποβατικά που ‘’κρατούσαν’’ ακόμη στη θάλασσα να βγουν στην ακτή.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Και πάλι όμως . 13 / 69 . Σάββατο 20 Ιουλίου .. Σε λίγο οι βομβαρδισμοί επεκτάθηκαν στο δρόμο Αγ.Ιλαρίωνα .com Παρασκευή. η τουρκική απόπειρα απόβασης θα ήταν γι αυτούς πανωλεθρία όπως οι ίδιοι οι τούρκοι παραδέχονται (Αλί Μπιράντ – Απόφαση Απόβαση). η απαράδεκτη καθυστέρηση εφαρμογής του σχεδίου άμυνας συνιστούσε αυτό που λέμε ‘’στρατηγικό αιφνιδιασμό’’ με αρκετές απώλειες κυρίως σε στρατιωτικό υλικό (πυροβόλα και οχήματα).

.... Αργότερα μάθαμε ότι το 251 ΤΠ και ομάδες από το Πενταδάκτυλο είχαν θερίσει κυριολεκτικά τους αποβιβασμένους.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.... Δεν είχαμε οδηγίες επίθεσης τα μεχμετζίκ (τούρκοι) κατέβαιναν ανενόχλητοι στον Καραβά και έπεφταν στο Κιόνελι και μεις δεν είχαμε οδηγίες επίθεσης γιατί περιμέναμε το ΓΕΕΦ !!! Η οργή μας δεν περιγράφεται. 20 Ιούλιος 2007 12:28 ʼρχισαν να βομβαρδίζουν και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ που μόλις λίγο νωρίτερα είχαμε εγκαταλείψει σε θέσεις διασποράς. Το 251 Τάγμα Πεζικού χτύπαγε το προγεφύρωμα των μεχμετζίκ που είχε ‘’κάτσει’’ στην ακτή αν και ανενόχλητο λες κι ήρθε καλοκαιρινό περίπατο... Γύρω στις 09:30 ακούστηκαν οι ριπές της πρώτης εμπλοκής που σε λίγο φούντωσαν. που προχωρούσαν αργά σε πυκνές γραμμές (μπουλούκι) με το αριστερό χέρι στο πρόσωπο να κρύβει τα μάτια και να σκοτώνονται ομαδικά με τους αξιωματικούς πίσω τους να βρίζουν..Μάνδρα. Πεταχτήκαμε πάνω ενθουσιασμένοι και μετά βίας μας κράταγαν στις θέσεις μας.com Παρασκευή. Γύριζαν οι τραυματίες και έπεφταν στο κυρτό της ακτής φωνάζοντας ‘’αμάν αννάμ’’ κι 14 / 69 . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. Μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έριχναν αλεξιπτωτιστές (ταξιαρχία) στην περιοχή Κιόνελι ..

Και μεις μέναμε καθηλωμένοι αναμένοντας σχέδιο μάχης από το ΓΕΕΦ ! Την ίδια ώρα αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στο χωριό Μια Μηλιά αποδεκατίστηκαν από τους κατοίκους που βγήκαν στους αγρούς σκοτώνοντας και παίρνοντας τον οπλισμό τους. Κατέβαιναν συνέχεια και κατέβαιναν στη σφαγή... παρά την άνεση χρόνου που είχαν. Και όμως παρ’ όλα αυτά οι τούρκοι αιφνιδιάστηκαν.. Επιχειρησιακά το 251 ΤΠ των 90 ανδρών δεν μπορούσε να επιτεθεί για να ρίξει στη θάλασσα μια δύναμη 2000 και πλέον αποβιβασμένων.com Παρασκευή. 15 / 69 . ατομικό οπλισμό και λίγους όλμους και έτσι οι τούρκοι παρά τις τεράστιες απώλειες κράτησαν τις θέσεις τους... Η μάχη κράταγε όμως με αυτόματα.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. χωρίς επαρκή υποστήριξη από την αεροπορία τους γιατί η εμπλοκή ήταν στα 100μ.... Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency... παρότι δεν τους χτυπήσαμε ούτε με το 1/20 της δύναμής μας που ήταν αιφνιδιασμένη και ασυντόνιστη. Απειροπόλεμοι χωρίς υποστήριξη πυροβολικού και τεθωρακισμένων.. Αν το 251 μόνο του είχε υποστήριξη πυροβολικού θα είχε καθαρίσει το θύλακα σε λίγη ώρα. 20 Ιούλιος 2007 12:28 εγκαταλείπονταν εκεί χωρίς τραυματιοφορείς και νοσοκόμους..

. με σκοπό να 16 / 69 .Αγ. Ιλαρίωνα και ενώθηκε με τον τουρκοκυπριακό θύλακα. Το πεδίο μπροστά μας ακάλυπτο γεμάτο χόρτα που φλέγονταν και στα 800μ.. Πήραμε εντολή για σύμπτυξη χωρίς απώλειες. Η προώθησή μας απαιτούσε ισχυρή κάλυψη πυροβολικού (που δεν είχαμε εκείνη την ώρα). που παρέμενε στο παρατηρητήριο μάχης. αφού η ενέργειά μας ήταν μάλλον αναγνωριστική και επιστρέψαμε άπρακτοι. το οποίο διέθετε οχυρωματικά έργα. τούρκοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν αδιάκοπα ενισχύοντας την άμυνα του θύλακα.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Η ταξιαρχία τους όμως ανενόχλητη έπεσε στο Κιόνελι .com Παρασκευή. Στις 10πμ έγινε μια απόπειρα προώθησης προς το Κιόνελι. Στις 18:20 πήραμε εντολή επίθεσης και προσβολής του Κιόνελι ΒΔ. σταματήσαμε στο ρέμα 1000μ πριν το Κιόνελι .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. για να επανέλθουμε το απόγευμα. διαφορετικά σε ανοιχτό και φλεγόμενο πεδίο μπροστά από πολυβολεία ήταν αυτοκτονία. πολυβολεία και ήταν ο ισχυρότερος τουρκοκυπριακός θύλακας. γιατί παραπέρα δεν είχαν ασύρματη επαφή τα άρματα με τη διοίκηση.. Κατά τη διάρκεια της προώθησής μας με υποστήριξη 6 τεθωρακισμένων περνώντας παράπλευρα το στρατόπεδο της Τουρδύκ κατά του οποίου ‘’έβαλαν’’ τα άρματα πλην όμως ήταν εγκαταλειμμένο δυο μέρες νωρίτερα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.

com Παρασκευή.. Τα άρματα δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. ενώ θα περιμέναμε ενίσχυση από την επιλαρχία. Φτάσαμε στην αντιαρματική τάφρο 600μ. Σε λίγο είμαστε καθηλωμένοι από τα πολυβόλα τους. Έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Θα είχαμε πλευρική υποστήριξη από την Εθνοφρουρά και προώθηση πάλι με λίγα προπορευόμενα άρματα. 17 / 69 . 20 Ιούλιος 2007 12:28 εκκαθαρίσουμε το θύλακα και να αποκτήσουμε επαφή με τα τμήματα που πίεζαν το προγεφύρωμα των Τούρκων στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας. πυρά υποστήριξης δεν είχαμε πλέον και έτσι περάσαμε την τάφρο και έρπειν. νότια του χωριού.. με πυρ και κίνηση πλησιάζαμε τις τουρκικές θέσεις που άρχισαν τα διασταυρούμενα πυρά. Προωθούμαστε γρήγορα στην κοιλάδα.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Στο 1 χιλιόμετρο στις 19:30 δεχόμαστε καταιγισμό πυρών από τις τουρκικές θέσεις που είχαν ενισχυθεί με αλεξιπτωτιστές.

Αν πάλι μέναμε καθηλωμένοι το πρωί θα μας έβρισκε η αεροπορία τους.. Στο αριστερό της διάταξης ο υπολοχαγός Τσώνος Σωτήριος τραυματίστηκε βαριά καλύπτοντας την αποχώρηση και σε λίγες μέρες υπέκυψε στα τραύματά του. Ο λοχίας Κόγκας πλησιάζοντας αρκετά πολυβολείο σε αναπέτασμα εδάφους μπροστά του.. Στη γραμμή της Λευκωσίας σε μήκος 5 χιλιομέτρων γίνονταν αψιμαχίες μεταξύ του 211 ΤΠ και υπολειμμάτων τουρκοκυπρίων αφού ο κύριος όγκος του είχε αποτραβηχτεί για ενίσχυση στο Κιόνελι ( στρατηγικής σημασίας για την εδραίωση της απόβασης). 18 / 69 .. δέχεται καταιγισμό πυρών και σκοτώνεται. Πήραμε διαταγή σύμπτυξης στις 03:00 και με τάξη αποχωρήσαμε μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Το ίδιο έξι ακόμη οπλίτες. Το σκοτάδι. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Το πυροβολικό άρχισε ν’ αραιώνει τις βολές του και τα δύο τάγματα της Εθνοφυλακής το 301 ΤΕ και το 11ο ΤΕ(Λόχος Λυσσαρίδη) δεν επιτέθηκαν ακόμη… Ούτε η επιλαρχία κλήθηκε για να προσβάλει με τα άρματα τα οχυρωμένα πολυβολεία.com Παρασκευή. ο καπνός από τα χόρτα που καίγονται και η σκόνη μας στερούν το οπτικό πεδίο και λόγω της διάταξής μας κινδυνεύαμε να προσβληθούμε από φίλια πυρά.

Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. Αντίθετα με μας οι Μονάδες Καταδρομών μας στις 23:00 κατέλαβαν αιφνιδιαστικά δύο υψώματα στο Κοτζάκαγια του Πέλλα Πάϊς. απέναντι από την κορυφή του Αγ. που δεν του παρέχεται άμεσα και σε λίγη ώρα παραδίνεται (ουσιαστικά σε άοπλους επιτιθέμενους !!!) Το Λέσβος αναχωρεί νότια και η τουρκική αεροπορία που την επομένη στις 14:00 φτάνει σε αναζήτηση ελληνικού ‘’στόλου’’ βρίσκει δική της νηοπομπή που είχε σπεύσει να ελέγξει τις πληροφορίες. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Το 211 ΤΠ έχασε την ευκαιρία να προωθηθεί αρκετά μη εκτιμώντας καλά την δύναμη του εχθρού στη γραμμή Λευκωσίας. εμπλέκεται και χτυπιούνται μεταξύ τους.. με αποτέλεσμα τη βύθιση του αντιτορπιλικού Κοτζάτεμπε και την κατάρριψη τριών τουρκικών αεροσκαφών από τα συνοδευτικά Αντάτεμπε και Τσακμάκ… Κυριακή 21 Ιουλίου 1974 Γύρω στις 04:00 γυρίσαμε στις θέσεις διασποράς στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Ο τουρκοκυπριακός θύλακας ζητά αεροπορική κάλυψη. το απόγευμα της ίδιας μέρας το αρματαγωγό Λέσβος που είχε παραλάβει 450 απολυθέντες της ΕΛΔΥΚ και έπλεε νότια της Πάφου για Πειραιά .. 19 / 69 ..com Παρασκευή.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Τα σποραδικά πυρά των τουρκοκυπρίων και η ρίψη χειροβομβίδων χωρίς τραβηγμένη περόνη έδειχναν άπειρο στράτευμα και αδύναμο. επιστρέφει στην Πάφο προσβάλλοντας τον τουρκικό θύλακα και αποβιβάζοντας με μικρά σκάφη τους εφέδρους δίνοντας την εντύπωση αμφίβιας επιχείρησης. Ιλαρίωνα εκκαθαρίζοντας δραστικά αρκετούς θύλακες του Πενταδάκτυλου. Όπως μάθαμε αργότερα.

Γ.. όλοι θα πολεμήσουν.. Γιατί η Εθνοφρουρά δεν πλαγιοκόπησε για την κατάληψη ? Θέλανε να τα πάρουμε κατά μέτωπο. αύριο θα ‘ρθουν και δικοί μας από Ελλάδα...Αύριο σειρά.... ανθενωτικοί.com Παρασκευή. αύριο θα ‘ρθουν κι άλλοι και θα φέρουν άρματα. μη λες έτσι.Πάψε ρε.Πάρε να βάλεις κάτι στο στόμα σου. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Διάβολε γιατί δεν πήραμε το Κιόνελι ? Εμείς εκτελέσαμε τον αντικειμενικό στόχο που ήταν η κατάληψη του χώρου μπροστά από τα οχυρώματα. φωνάζει ο διπλανός μου . γιατί δεν πολεμάνε ? βρίζω και κλωτσάω το ανάχωμα . .. όλοι.. … Το πρωί μας βρήκε ακροβολισμένους στα χαρακώματα των θέσεων διασποράς στο 20 / 69 . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. . σε διασταυρούμενα πυρά ή να σκοτωθούμε όλοι ? .έπρεπε να ‘μαστε στην ακτή τώρα....Έπρεπε να τους έχουμε ρίξει στη θάλασσα διάβολε...

δικαίωναν τις αναφορές των ράκαλ που άκουγαν μια τούρκικα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Μείναμε στη θέση μας λόγω του ότι ο τουρκοκυπριακός θύλακας Λευκωσίας δεν είχε εξουδετερωθεί και ενισχυόμενος θα ήταν επικίνδυνος για το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν και πάλι οι αραιοί βομβαρδισμοί τους από τις τορπιλακάτους και την αεροπορία.com Παρασκευή. Φήμες ότι Τζώνηδες πιλότοι μπήκαν στην επιχείρηση. Το λέω γιατί παρακολουθούσαμε ένα εγκαταλειμμένο όχημα μεταφοράς που έκαναν πάνω από δέκα βουτιές και ρίψεις χωρίς να το κτυπήσουν. σε μεγάλη ακτίνα. μια αγγλικά…. Το απόγευμα ένα αεροσκάφος το πέτυχε με την πρώτη.. Κάθε τόσο έπεφταν αλεξιπτωτιστές στη γραμμή Κιόνελι-Λευκωσία. λέει !!! 21 / 69 . αλλά έδειχναν άστοχοι.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 στρατόπεδο. Ελικόπτερα έφερναν ενισχύσεις στο πρόχειρο αεροδρόμιο της Αγίρδας. Χτύπαγαν στόχους σε όλο το νησί αδιάκριτα.

20 Ιούλιος 2007 12:28 Αντί όμως να ζητηθεί έστω από τα υπόλοιπα τάγματα η συντονισμένη επίθεση κατά του προγεφυρώματος στο Πεντεμίλι και την απώθηση στη θάλασσα.πολιτικό παρασκήνιο Από την προηγούμενη με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Ιλαρίωνα.. γιατί θα επανδρώναμε όλα τα αντιαεροπορικά και τα πολυβολεία στο Πενταδάκτυλο και θα στήναμε νέα ναρκοπέδια … Έτσι μείναμε να περιμένουμε το μεγάλο κύμα αεροπορικής επιδρομής τους μετά το μεσημέρι… Η δικιά μας αεροπορία που είναι ? Μπήκε ή δεν μπήκε ή Ελλάδα στον πόλεμο ? Κυριακή 21 Ιουλίου 1974 . αλλά σήμερα στρατηγικός στόχος έπρεπε να ‘ναι το προγεφύρωμα στο Πεντεμίλι με συντονισμένη επίθεση. Αν το παίρναμε οι θύλακες θα παραδίνονταν αμαχητί και οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να αποβιβάσουν ενισχύσεις.com Παρασκευή..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. στάλθηκαν άτακτα και χωρίς αποτέλεσμα δυο λόχοι και οι κύριες δυνάμεις ασχολήθηκαν με την κατάληψη των τουρκοκυπριακών θυλάκων στο νησί. 22 / 69 . Καταλήφθηκαν βέβαια όλοι εκτός της Λευκωσίας και του Αγ. ζητάται η κατάπαυση πυρός.

Ο Ιωαννίδης δίνει εντολές εμπλοκής σε πόλεμο και ο Μπονάνος με τον Αρχηγό του 23 / 69 . Έτσι θα πήγαινε σε συνομιλίες από θέση ισχύος και θα γλίτωνε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο.. Το οχηματαγωγό Ρέθυμνο με ενισχύσεις ελαφρά άρματα και 500 κύπριους εθελοντές αναχωρεί τα’ απόγευμα από Ελλάδα για Κύπρο. Το μεσημέρι αποπλέουν. γιατί πρέπει να προλάβει να στείλει ενισχύσεις και βαριά άρματα στο προγεφύρωμα της Κύπρου. υπό την σκιά φήμης που ξεπήδησε από την πλευρά των ^^συμμάχων^^ για μετακινήσεις βουλγαρικών στρατευμάτων στα σύνορα και απειλής από Βορρά !!! Η Τουρκία δεν δέχεται άμεσα . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Δύο υποβρύχια κοντά στην Κύπρο διατάσσονται για ενέδρα στη νηοπομπή ή και για εμπλοκή με τα τουρκικά σκάφη ανοικτά της Κυρήνειας και ανακαλούνται συνεχώς μέχρι που πιάνουν ανοικτά της Ρόδου.. που κρινόταν ^^ακαθόριστος^^ λόγω ποιοτικής υπεροχής της Ελλάδας σε ναυτικό και αεροπορία. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Η Ελλάδα του Ιωαννίδη δεν δέχεται οργισμένη. που κινδυνεύει να ριχτεί στη θάλασσα. γιατί έχει εξαπατηθεί από τους Αμερικανούς και εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής σε ελληνοτουρκικό πόλεμο.com Παρασκευή.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.

..ώρα 14:00 Στις 14:00 σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί για δυό ώρες για να διευκολύνουν φάλαγγα Βρετανών υπηκόων που απεγκλωβίζονται από Νικόσια .com Παρασκευή.. 24 / 69 . Κυριακή 21 Ιουλίου 1974 ... για μια ακόμη φορά. Στον Έβρο ο στρατός δεν μπορεί να ταχτεί πλήρως σε ανατολικό μέτωπο.. λόγω της φήμης για βουλγαρική εμπλοκή. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ναυτικού δεν εκτελούν. Αναποφασιστικότητα ή εμπλοκή των αποφάσεων από αμερικανόφιλη παραδιοίκηση ? Εξετάζεται η αποστολή της Β Μοίρας Καταδρομών με Νοράτλας. Σμήνος F4-B διατάσσονται να μεταβούν εν αναμονή στην Κρήτη.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Λιβύη. Πακιστάν και Ιράν τάσσονται υπέρ της Τουρκίας έτοιμες να στείλουν μέχρι στρατεύματα !!! Μόνοι εναντίον όλων. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.

.. .λάβατε θέσεις ! Διάβολε είναι πολλά… αρχίζουν ν’ αδειάζουν βόμβες παντού τριγύρω μας… κόλαση…δεν βλέπουμε τίποτα… Εν μέσω ρίψεων σηκώνουμε οπλοπολυβόλα και κτυπάμε ότι πιάνουμε μέσα στα σύννεφα καπνού και φωτιάς. ουρλιαχτά …βρισιές… χτυπάτε τους π.. Έπεσε !… ουρλιάζει κάποιος δίπλα… το 12ο από χτες… πεταγόμαστε πάνω … Καλυφτείτεεε !… ουρλιάζει ο λοχαγός… πέφτουμε … η φωνή του πνίγεται στην ομοβροντία … κόλαση … μαυρίλα … φωτιά ….com Παρασκευή...δες…κέντρο…αίτηση βολής…..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.εχθρικά αεροσκάφη από βορρά . Κυριακή 21 Ιουλίου.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. ώρα 17:00 .κέντροο! Στο διάβολο…όρθιοι να τους βλέπουμε καλύτερα … ! 25 / 69 . 20 Ιούλιος 2007 12:28 Έχουν απλώσει μεγάλες βρετανικές σημαίες στα καμιόνια για να μην χτυπηθούν κατά λάθος από τα μεχμετζίκ και πηγαίνουν νότια..

να μεχμετζίκ fantom και napalm αυτοί ? m1. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com Παρασκευή. δε σε νοιάζει. ώρα 23:00 Απογειώνονται από τη Σούδα της Κρήτης 15 Νοράτλας μεταφέροντας τελικά την ΒΜ Καταδρομών αντί της Α σε πτήση ύψους 500 ποδών . φοβούνται λέει μη σκοτωθούνε νύχτα.. Δύο χάνουν προσανατολισμό και προσγειώνονται στη Ρόδο.. θες μόνο να χτυπήσεις άλλο ένα…ένα ακόμη… Ένα τσούξιμο στο πόδι…πέφτω στο όρυγμα…πάνω μου χώμα από ρουκέτα…σηκώνομαι πάλι…το μπαρ μου που πήγε…νάτο…π. παντού... Κυριακή 21 Ιουλίου 1974... Οι Τούρκοι δεν πολεμάνε ποτέ τη νύχτα.δες … ελάτε πάλι… Γα…...... με σιγή ασυρμάτου και φώτα πορείας σβηστά (τυφλή πτήση ). 26 / 69 .κάτι λέει το Κοράνι τους . 20 Ιούλιος 2007 12:28 Το bar καίει στα χέρια και τα μαυρισμένα χαλίκια από τις ναπάλμ χτυπάνε στο πρόσωπο.. brouning και bar εμείς…θα τους φάμε και μ’ αυτά… Δε τέλειωνε μέχρι που σκοτείνιαζε...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.

Αρχίζουμε να τα προσβάλουμε με τα πρώτα πυρά.και μας κόβονται τα γόνατα… 27 / 69 . Ξαφνικά ακούγονται αεροπλάνα να πετούν χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο. Δεν περιμένουμε βοήθεια από Ελλάδα και είμαστε σα δαιμονισμένοι από την αεροπορική επιδρομή το απόγευμα.com Παρασκευή.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.... ενώ τ ’άλλα που ακολουθούν δέχονται ελαφρά πυρά. Παύσατε πυρ!!! παύσατε πυρ.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Συνεχίζουν 13 Νοράτλας σε τυφλή πτήση για Νικόσια... είναι δικοί μας!!! ακούγεται στη νύχτα και σε λίγο σιγούν τα όπλα… Ένα κοντά στ’ άλλο κατεβάζει γρήγορα στρατό και φεύγει..φωνάζουν ..Μεσάνυχτα Μεσάνυχτα. Κυριακή 21 Ιουλίου 1974 προς 22 . Έλληνες καταδρομείς !!! . Το τρίτο στη σειρά πέφτει από αντιαεροπορικό πριν το διάδρομο και συντρίβεται.

.... ανενόχλητος αφού το προγεφύρωμα στο Πεντεμίλι και η κορυφή Αγ. Ιλαρίωνα ήταν ακόμη στα χέρια τους...κι ήτανε μόνο η αρχή.. Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974. πυροβόλα ή βλήματα Σαγκέρ δεν υπήρχε στην 28 / 69 . νότια προς Κιόνελι και ανατολικά. έχουν ταχθεί σε θέσεις μάχης και ξεκινούν επίθεση με τριπλό μέτωπο για διεύρυνση του προγεφυρώματος προς Κυρήνεια. δε μάθαμε τίποτα κείνη την ώρα… Παράνοια. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Τι να πεις . Αντιαρματική υποστήριξη με άρματα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com Παρασκευή.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. δε λέγεται. Από χαρά γιατί πιστεύαμε πια πως δε θα ’ρθουν κι από οργή και λύπη γιατί τους χτυπήσαμε πριν λίγο. Στις 11:00.. Γίνεται πανδαιμόνιο… κάποιοι τρέχουν έξω απ’ το διάδρομο στο χτυπημένο…σταμάτησε το μυαλό μας …θα τρελαθούμε…κάνε Θεέ να ζουν τα παλικάρια μας… Τους πήρανε γρήγορα .. ώρα 09:00 Ο τουρκικός στόλος που είχε αποπλεύσει από χτες φτάνει ανατολικά του Πεντεμίλι και αποβιβάζει την 39η Μεραρχία και άρματα Μ48..

. διέφυγαν από μυστική έξοδο και μια χαράδρα έξω απ^ την πόλη. Στο Ντόουζ κατέφυγαν και Βρετανοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν τελικά με βρετανικά πλοία δείχνοντας ότι ούτε οι ίδιοι αισθάνονταν ασφαλείς.com Παρασκευή. ο Κατσάνης. Κάποιοι από τους αμάχους έτρεξαν προς το ξενοδοχείο Ντόουζ και τέθηκαν υπό την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. ο λόχος Κατούντα. 20 Ιούλιος 2007 12:28 πλευρά της Κυρήνειας.. Οι 75 εθνοφρουροί που παρέμειναν τελευταίοι υπερασπιστές στο κάστρο της πόλης. ούτε ναρκοπέδια... ο Κουρούπης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όμως σε λίγες ώρες η Κυρήνεια είχε καταληφθεί. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency... Η Κυρήνεια ήταν ανυπεράσπιστη σε άρματα και το χειρότερο ο πληθυσμός της δεν είχε εκκενωθεί όλος απ^ την Εθνοφρουρά λες και δεν περίμεναν επίθεση !!! Ο λόχος καταδρομέων του Ροκά.... 29 / 69 . ο Τσάκας ήταν ασυντόνιστοι μεταξύ τους και με προστριβές λόγω της προσπάθειας των καταδρομέων να ηγηθούν στο 241ΤΠ σε κρίσιμη ώρα άμυνας μέσα στην πόλη. Ο πληθυσμός της Κυρήνειας και των γύρω χωριών. που δεν είχαν εκκενωθεί βάσει σχεδίου της εθνοφρουράς γίνονται θύματα μιας πρωτόγνωρης κτηνωδίας. ούτε αντιαρματικοί τάφροι...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.

Ο Γενίτσαρος Αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση Τούρκου υπολοχαγού. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Οι Τούρκοι συγκέντρωναν αιχμαλώτους και άλλους τους εκτελούσαν (όπως ο σωρός των αποκεφαλισμένων εθνοφρουρών). μέχρι γριές 70 ετών… Κατάφεραν απόσπαση ορισμένων αιχμαλώτων από το ξενοδοχείο Ντόουμ. αποσπάται βίαια από τούρκο αξιωματικό και εκτελείται με βολή περιστρόφου στο κεφάλι !!! Η Κυρήνεια και η γύρω περιοχή γέμισαν πτώματα στρατιωτών και αμάχων εκτεθειμένα για μέρες. χαλασμός. όπου ήταν υπό την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και τους εκτελούσαν. 30 / 69 . Έψαχναν τα σπίτια με σκυλιά και ξετρύπωναν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. σύμφωνα με την τούρκικη συνήθεια. Καταγράφηκαν ανεξέλεγκτοι βιασμοί από κορίτσια 13 ετών και έγκυες. άλλους τους κράταγαν για αποστολή στις τουρκικές πόλεις όπως τα ‘Αδανα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency... που ενώ φυγαδεύεται από άνδρα της ειρηνευτικής δύναμης. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός μικρού αγοριού...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. που παραλάμβανε κάποιους αιχμαλώτους έξω απ^ το Πεντεμίλι και τους τοποθετούσε σε μια διώροφη οικία. πάνω τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω τους άνδρες. θάνατος πέρα ως πέρα’’ Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974 . Αυτοί είναι οι Βάρβαροι Τουρανο-μογγόλοι… Δικαιώνεται ο Βίκτωρ Ουγκώ στο :’’Τούρκοι περάσαν..com Παρασκευή.

ώρα 16:00 Η συμφωνημένη κατάπαυση πυρός έγινε στις 16:00.. κάποιος δεν κρατήθηκε και τον ρώτησε : Έλληνας είσαι ? Τον κοίταξε για λίγο αμίλητος.. αλλά ίσχυσε μόνο για μας. ο οποίος μάλιστα μίλαγε άπταιστα ελληνικά. 31 / 69 ..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. παραβίασαν την κατάπαυση πυρός και προωθήθηκαν αμαχητί !!! στα τρία μέτωπα (Αγ. Όταν έδιωχνε τους τελευταίους για το Ντόουζ..ελληνικά στην Τουρκία. Κι όμως είναι πραγματική ιστορία. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Τους προστάτευε σθεναρά σε κάθε απόπειρα βιαιοπραγίας απο δικούς του.com Παρασκευή. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. γιατί είχε σπουδάσει . Οι Τούρκοι που με την 39η Μεραρχία και τα Μ48. Οι δικοί μας είχαν εκπλαγεί με την συμπεριφορά του Τούρκου.. έχουν πετύχει επέκταση θυλάκων και στα άλλα δυο μέτωπα και έτσι έχουν βελτιώσει κάπως το αρχικό προγεφύρωμα .. με γενίτσαρο του σήμερα.. έπειτα ξαφνικά ανοίγει το πουκάμισό του και σφίγγει δυνατά με το χέρι τον χρυσό σταυρό που φόραγε.. τους πήγαινε τρόφιμα και ρούχα.. κάνοντάς του νεύμα να μην μιλήσει..λέει ... μέχρι που κατάφερε να τους στείλει στο Ντόουζ για ασφάλεια.. Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974 .

500 περίπου Τούρκοι με όλμους πλησιάζουν με έρπειν κρυφά το στρατόπεδό μας (της ΕΛΔΥΚ ) στα 500 μ.και ενώ έχουμε σιγή όπλων δυό ώρες .. Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974 ..ώρα 17:00 Στις 17:00. στον Β. τομέα της Λευκωσίας προσπάθησαν να προωθηθούν καλυμμένοι πίσω από ένα κοπάδι πρόβατα !!! Έγιναν αντιληπτοί απ^ την αρχή με γέλια απ^ την Εθνοφρουρά..περπατώντας !!! Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974 .com Παρασκευή... που εμείς έντιμα τηρήσαμε σιγή όπλων έστω και αν είχαμε εγκλωβισμένα τμήματα πριν το Πενταδάκτυλο που πιάστηκαν αιχμάλωτα άνανδρα !!! Αυτός ήταν ο ηρωισμός και η τιμή των πάνοπλων μεχμετζίκ… Τώρα πλέον είχαν το προγεφύρωμα του στρατηγικού στόχου της πρώτης μέρας της απόβασης . μια ώρα μετά την κατάπαυση πυρός. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ιλαρίωνα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. ʼσπρη Μούτη και Τρίμιθι).. ανατολικά και 32 / 69 . αφέθηκαν να πλησιάσουν αρκετά και θερίστηκαν μαζί με το κοπάδι.ώρα 18:00 Στις 18:00 .

ακούγοντας θορύβους γύρω του και έριξε στον αέρα προειδοποιητικά. Έγιναν αντιληπτοί και παρά τις εντολές του ΓΕΕΦ για διατήρηση της εκεχειρίας αυτοί πλησίαζαν μέχρι σημείου άλματος εφόδου. Ο σκοπός του 4ου λόχου ακούστηκε να φωνάζει: . μέχρι που απομακρύνθηκαν .com Παρασκευή. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. ελπίζοντας να το καταλάβουν αιφνιδιαστικά.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 άλλοι τόσοι δυτικά. Δευτέρα 22 Ιουλίου 1974 Έξω απ^ τη Σκύρο τρία ελληνικά μαχητικά F-5 συναντήθηκαν με δυο τούρκικα F-102. νομίζοντας ότι δεν θα εμπλακούμε.... διέταξε αρχικά προειδοποιητικές βολές και στη συνέχεια έδωσε διαταγή πυρός.αλτ τις ει.. 33 / 69 .... Το πρωί βρήκαμε στα συρματοπλέγματα αρκετούς νεκρούς Τούρκους φορτωμένους με όλμους και οπλοπολυβόλα. Το ΓΕΕΦ επέμενε να τηρήσουμε σιγή όπλων με τους Τούρκους δίπλα μας !!! Ο διοικητής όμως του 2ΤΠ με πρωτοβουλία του. βοηθούμενοι απ^ το σκοτάδι που άρχισε να πέφτει και την αφέγγαρη νύχτα.. Η κατάπαυση πυρός δεν ίσχυε για άνανδρους και προσπαθούσαν να την εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα. Ήταν πολύ κοντά....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Αντισ/χης Κουρούπης .. Το δεύτερο F-102 προφανώς πανικόβλητο. Την ίδια μέρα το οχηματαγωγό Ρέθυμνο που είχε αποπλεύσει από Ελλάδα με 500 Κύπριους εθελοντές και ελαφρά άρματα... 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ένα F-102 έβαλε με φάλκον κατά ενός F-5.ο ήρωας διοικητής του 251ΤΠ Μεγάλη ήταν η συμβολή του 251 ΤΠ και του διοικητή του αντισ/χη Κουρούπη.com Παρασκευή. Αυτή ήταν η τούρκικη αεροπορία που έχασε 19 αεροσκάφη στη μάχη της Κύπρου. που το απέφυγε με ελιγμό. 34 / 69 . και ενώ ήταν 200νμ νότια της Ρόδου παίρνει εντολή να σπεύσει στη Ρόδο που κινδυνεύει από εισβολή !!! Κατέπλευσε στη Ρόδο και έκπληκτο είδε ότι η πόλη ζούσε σε κανονικό ρυθμό.. φεύγει προς Ελλάδα και αφού περιπλανάται ακολουθούμενο στρέφει ανατολικά και κάνει αναγκαστική προσγείωση πριν τη Σμύρνη... προσέβαλε το F-102 με Gar-8 και το κατέρριψε. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Το F-5 που ακολουθούσε με χειριστή τον υποσμηναγό Δινόπουλο.

.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. το οποίο προσπάθησαν να πλησιάσουν. Δεν πλησιάστηκε λόγω δραστικών πυρών και έκτοτε θεωρείται πεσών στο πεδίο της μάχης.com Παρασκευή. ενώ ανασύντασσε δυνάμεις για αντεπίθεση κατά του προγεφυρώματος την οποία μόλις είχε διατάξει !!! Στα 15 μέτρα της εφόρμησης δέχτηκε καταιγισμό πυρών και έπεσε έχοντας μόλις τραβήξει το πιστόλι του. ανέλαβε την προστασία του. Θεωρήθηκε αγνοούμενος μέχρι το 1991. οπότε απεκαλύφθη η πορεία του και το 1994 (απουσία του ΓΕΣ) στήθηκε ανδριάντας του έξω από το διοικητήριο της Καλαμάτας. του λοχ/γού Κατούντα και του υπολ/γού Ροκά ) υπερασπιζόμενοι ηρωικά μέχρι τέλους την πόλη.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.... 35 / 69 . πάγωσε με δυο λόχους την ασυγκρίτως μεγαλύτερη αποβατική δύναμη στον όρμο Πεντεμίλι και ακολούθως (υπό την πίεση των Μ48 της 39ης Μεραρχίας των Τούρκων) συμπτύχθηκε μαζί με την 33 Μοίρα Καταδρομών (του ταγμ/χη Κατσάνη . 20 Ιούλιος 2007 12:28 ο οποίος από την πρώτη μέρα της αποβάσεως και αβοήθητος.. ανάμεσα στην ΕΛΔΥΚ και στο αεροδρόμιο. Τρίτη 23 Ιουλίου 1974 δηλαδή την επομένη της κατάπαυσης πυρός οι Τούρκοι προωθήθηκαν αργά και διστακτικά στη θέση του 11ΣΠ .. Έπεσε ηρωικά έξω απ’ την Κυρήνεια το απόγευμα της 22 Ιουλίου ’74. αλλά ανακόπηκαν από τη Β Μ Καταδρομών που από το βράδυ της προηγούμενης που ήρθε. Ήταν απ^ αυτούς που έπρεπε να ηγούνται επάξια της άμυνας της Κύπρου.

. Αναδιπλούμενοι οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τον δρόμο Λευκωσίας – Μόρφου.181ΜΠΠ Διανύουμε τη δεύτερη μέρα από την συμφωνία κατάπαυσης πυρός και οι Τούρκοι βλέποντας ότι την τηρούμε προχωρούν συνεχώς.. Τρίτη 23 Ιουλίου 1974 ... η οποία απεγκλωβιζόταν αμαχητί αφού έβλεπε ότι οι Τούρκοι την περικύκλωναν και η Μοίρα είχε εντολή κατάπαυσης πυρός . διευρύνοντάς τον. μόλις που νύχτωνε.. Ανατολικά από το θύλακα Λευκωσίας κατέλαβαν το χωριό Κάτω Δίκομο. Καταφέρνουν έτσι να εγκλωβίσουν τμήματα που έχουν διαταγή διατήρησης της θέσης και όταν σιγουρευτούν για την οπλική υπεροχή τους να τα εξοντώσουν.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Στην έξοδό της προς Συγχαρί .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Αργότερα το αεροδρόμιο τέθηκε υπό την προστασία του ΟΗΕ με παρέμβαση Βαλντχάϊμ και έτσι παραμένει ως σήμερα. 36 / 69 . Έτσι εγκλώβισαν και διέλυσαν με ενέδρα την 181ΜΠΠ.. ανακόπηκε η πορεία της και αναδιπλούμενη έπεσε σε ενέδρα και εξοντώθηκε..com Παρασκευή.. επιτρέποντας στα μεχμετζίκ να την πλησιάσουν κυκλωτικά και ακίνδυνα.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. ο οποίος συναντήθηκε αμέσως με τον Ντεκτάς για να επιστρέψει απογοητευμένος.πολιτική σκηνή Αδιέξοδο.com Παρασκευή. Στην Ελλάδα οι αρχηγοί των Όπλων στρατηγοί Μπονάνος . Γαλατσάνος και Αραπάκης. 354 απόφαση με την οποία ζητά πάλι άμεση κατάπαυση πυρός και αποφυγή πράξεων βίας… Τετάρτη 24 Ιουλίου 1974 Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την εξουδετέρωση της 181 ΜΠΠ .. ζητούν από τον Γκιζίκη να καλέσει τους πολιτικούς να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει την υπ. αρ.. προώθησαν δυνάμεις και κατέλαβαν το φρούριο του Μπουφαβέντο στο Πενταδάκτυλο. δέχεται επίθεση από Τούρκους καταδρομείς που την 37 / 69 . Την ίδια μέρα παραιτήθηκε ο Σαμψών και ανέλαβε ο Κληρίδης. καλείται τελικά ο Κ. Περίπολος 16 ανδρών εθελοντών της Εθνοφρουράς. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Τρίτη 23 Ιουλίου 1974 . Με παρέμβαση Αβέρωφ στον Γκιζίκη. που παρακολουθεί τις κινήσεις του εχθρού στη γραμμή μετώπου. υψώνοντας προκλητικά μια μεγάλη σημαία. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Καραμανλής από την Γαλλία..

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. δεν προέβη σε αλλαγές μέχρι το τέλος της εισβολής.. Η τουρκική υπεροπλία πλέον. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αλλαγής του αρχηγού ΓΕΕΦ.com Παρασκευή. με υπουργό άμυνας τον Αβέρωφ. ο οποίος αν και δέχτηκε λίστα κρίσης και απόδοσης αξιωματικών της Κύπρου. 38 / 69 . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. 20 Ιούλιος 2007 12:28 πλησίασαν από τα νώτα των γραμμών τους με τρία λεωφορεία στα οποία είχαν αναρτήσει λευκή σημαία . Τούρκοι καταδρομείς εισχωρούσαν στα ενδότερα της εθνοφρουράς για δολιοφθορές σε στρατηγικούς στόχους. που έδειχνε ανίκανη να απαντήσει… Οι Έλληνες αξιωματικοί των τμημάτων της Εθνοφρουράς πέρα από την απείθεια. αντιμετώπιζαν ανοικτά και την εχθρότητα πλέον των ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών… Στην Ελλάδα ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. απέναντι σε μια άτακτη Εθνοφρουρά.... για να υπερφαλαγγίσουν την περίπολο όπως και έγινε με αμφότερες απώλειες. αλλά και η ατιμία της εκμετάλλευσης της ανακωχής για ασφαλή προώθηση ήταν ασύγκριτη.

με τη συμμετοχή του έλληνα υπ. ανένδοτη στις συνομιλίες και ανυποχώρητη. εξωτερικών Γ. Όχι δεν έπαψε ο πόλεμος στην ανακωχή... άνθρωπο του Κίσινγκερ.com Παρασκευή. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ο Καραμανλής αρνείται να συζητήσει με Ετσεβίτ και καλεί επανειλημμένα υπουργικά συμβούλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης… Πέμπτη 25 Ιουλίου 1974 Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη για το κυπριακό.. του τούρκου Τ. Όπου έβλεπαν αδύνατο μέτωπο ή κενό χώρο προχωρούσαν... μέχρι να σιγουρευτούν για το μέγεθος της αντίστασης. Αν μια περίπολος έστω προέβαλλε πυρά αντίστασης σταματούσαν ώρες.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Η Τουρκία πήγε στις διαπραγματεύσεις με τον αέρα του νικητή. Γκιουνές και του βρετανού Κάλαχαν.. θεωρώντας εαυτόν πλέον ρυθμιστή των πραγμάτων στην Κύπρο. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Μαύρου. υπό την παρακολούθηση των εργασιών της από τον αμερικανό Μπάφαμ. 39 / 69 .

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. δεν πεινάμε. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ήμασταν καθηλωμένοι σε γραμμή άμυνας ΕΛΔΥΚ .. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. άρβυλα έτοιμα να τρυπήσουν.. Ξέρουν άραγε τα μεχμετζίκ ότι η Ελλάδα δεν θα πολεμήσει ? Είναι εκεί απέναντί μας σαν λύκοι λουμωχτοί και ξέρουμε ότι περιμένουν την ευκαιρία να μας επιτεθούν.. σκισμένη στολή. Κάτι λένε για συμφωνίες που ετοιμάζει ο Μαύρος στη Γενεύη. δυναμωμένοι με εφεδρείες όπλα και εφόδια. Με τη μούρη μαυρισμένη απ^ τις Ναπάλμ.... Παρασκευή 26 Ιουλίου 1974 40 / 69 . Γιατί ενώ έπρεπε να τους έχουμε ρίξει στη θάλασσα..com Παρασκευή. ανανεωμένοι. Ποιες συμφωνίες με τους Τούρκους απέναντι με το χέρι στη σκανδάλη ? Παραμύθια πια. δεν κοιμόμαστε.Νικόσια . Η αυτοί ή εμείς. δεν διψάμε. Οργισμένοι.αεροδρόμιο. κάποιοι μας καθήλωσαν σε γραμμή άμυνας..

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Το τάγμα συνεπτύχθη δυτικότερα.. Αψιμαχίες του 301 ΤΕ. Τουρκικά τμήματα κατέλαβαν τα χωριά Αγ. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. βάλλεται από πυρά πυροβολικού. Στον Αγ. Παύλου. Στην Ελλάδα το 519 προεδρικό διάταγμα χορηγεί αμνηστία και οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώνονται.. 41 / 69 . Ερμόλαο.. Ερμόλαο αμύνετο το 301ΤΕ με διοικητή τον ταγματάρχη Κων/νο Αχιλλείδη. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Παρασκευή 26 Ιουλίου 1974. στον Αγ. Σάββατο 27 Ιουλίου 1974 Η 32 ΜΚ στο ύψωμα Καμένο. Κυριακή 28 Ιουλίου 1974 Ο Ετσεβίτ καλεί τον Καραμανλή σε συνομιλία για το Κυπριακό και αυτός δικαίως αρνείται.com Παρασκευή.Ερμόλαος και Σύσκληπος και τη διάβαση (αυχένα) του Αγ.. αλλά διατηρεί τη θέση της. Αναμονή.

μονομερώς και χωρίς αντάλλαγμα… Ο συνταγματάρχης πριν απελευθερωθεί. ανακρινόμενος ανέφερε ότι είχε εισέλθει στην Κύπρο με πολιτικά. Το ΓΕΕΦ αναφέρει στο ΑΕΔ την άσχημη κατάσταση που επικρατεί..com Παρασκευή. ο υπουργός εξωτερικών Γ.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. Υποχωρεί καλυπτόμενο από τη 286 ΜΤΠ. που αποκρούει στη συνέχεια επίθεση εναντίον της πριν το μεσημέρι. ελπίζοντας στην παρέμβαση κυρίως λόγω νέας Κυβέρνησης. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Το 301 ΤΕ δέχεται επίθεση μεγάλης κλίμακας και εγκαταλείπει τον Αγ.. Ερμόλαο.... Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Μαύρος δίνει εντολή για την άμεση απελευθέρωση ενός Τούρκου συνταγματάρχη και 14 άλλων Τούρκων αξιωματικών αιχμαλώτων. Δευτέρα 29 Ιουλίου 1974 Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς Κύπρου αναφέρει στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος : ^^ ηθικόν καταπεπτωκός … εάν καθυστερήσει η διευθέτησις της καταστάσεως το στράτευμα και ο πληθυσμός θα στραφούν κατά των Ελλήνων αξιωματικών και της Ελλάδος γενικώς^^ Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενεύης. προετοιμάζοντας το έδαφος της εισβολής… 42 / 69 . με 300 άλλους αξιωματικούς από τις 5 Ιουλίου 1974.

Τουρκίας. (Σήμερα άραγε πόσοι Τούρκοι. αποφάσιζε την επέκταση σε Λάπηθο και Καραβά ! Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας τοποθέτησε αρχηγό ΓΕΕΦ τον υποστράτηγο Ευθ. Την ίδια όμως μέρα η Τουρκία μέσω της 28ης μεραρχίας. Αλβανοί ή άλλοι (τουρίστες) κατάσκοποι να κάνουν το ίδιο. Κυρίως όμως ότι δεν θα επεκταθούν οι περιοχές οι ελεγχόμενες από τις αντίπαλες δυνάμεις. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Βρετανίας) η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα όρια των κατεχομένων.. 43 / 69 . για λογαριασμό της Τουρκίας ?) Τρίτη 30 Ιουλίου 1974 Η διάσκεψη της Γενεύης διακόπτει τις εργασίες της για να τις επαναλάβει στις 8 Αυγούστου...com Παρασκευή. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Η εισβολή σχεδιαζόταν πολύ πριν και η ανατροπή Μακάριου ήταν η αφορμή και η ευκαιρία… Κυρίως όμως ευκαιρία ήταν ο διχασμός των ελληνικών δυνάμεων. Αποφασίζεται από τους τρεις υπουργούς εξωτερικών (Ελλάδος.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η εκκένωση των θυλάκων που είχε καταλάβει η Εθνοφρουρά..

. έναν στρατιωτικό με εμπειρία από Κύπρο και αποφασιστικό. Από τις επόμενες μέρες όμως και ενώ είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη τα όρια των κατεχομένων. επέστρεφαν στα σπίτια τους με λεωφορεία. Οι Τούρκοι μόλις είδαν από το Πενταδάκτυλο την επιστροφή των προσφύγων. Οι ‘’Τζώνηδες’’ παρακωλύουν την μεταφορά του στην Κύπρο.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.παρά την ανακωχή .com Παρασκευή. που μετά την εισβολή είχαν καταφύγει στη Μόρφου. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Καραγιάννη.. δείχνοντας ότι ο Τούρκος δεν τηρεί καμία συμφωνία… Τα σχέδια της 28ης Μεραρχίας των Τούρκων . Τετάρτη 31 Ιουλίου 1974 Οι κάτοικοι του Καραβά και της Λαπήθου.είναι να καταλάβουν τα δυτικά υψώματα του Πενταδάκτυλου για να προσβάλουν εύκολα Λάπηθο και Καραβά. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency... άρχισαν να προσβάλουν με πυρά πυροβολικού ! Η Εθνοφρουρά δεν απάντησε στην πρόκληση. Πέμπτη 1η Αυγούστου 1974 44 / 69 . θα άρχιζε το μαρτύριο Λαπήθου – Καραβά.

20 Ιούλιος 2007 12:28 Η 28η τουρκική Μεραρχία απωθεί το 316 ΤΕ από την δυτική πλευρά του Πενταδάκτυλου και το ύψωμα 1024( Κυπαρασσόβουνο)..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Τη νύχτα όμως ο 2ος λόχος της 31 Μοίρας Καταδρομών με αιφνιδιαστική επίθεση το ανακαταλαμβάνει. Ακολούθησαν κι άλλες προσπάθειες των τούρκων που αποκρούστηκαν. Οι Τούρκοι είναι ευάλωτοι τη νύχτα.. πάνω από Λάπηθο . Οι Τούρκοι κινούνται κάτω του 1024 υψώματος με άρματα Μ47 και τεθωρακισμένα οχήματα Μ113 κατά του υψώματος Κόρνος.. που υπερασπίζεται το 316 ΤΕ. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. σύμφωνα με τα σχέδια εξάπλωσης δυτικά από την Κηρύνεια και παρά την ανακωχή.com Παρασκευή....Καραβά. Το μεσημέρι η 28η τουρκική Μεραρχία με ισχυρή πίεση απωθεί τον 2ο λόχο της 31ΜΚ από το ύψωμα 1024. Το 316ΤΕ εξουδετερώνει μα βολή ΠΑΟ το προπορευόμενο άρμα και ένα Μ113 που 45 / 69 . Παρασκευή 2 Αυγούστου 1974 Ο 2ος λόχος της 31ΜΚ δέχεται επίθεση τούρκων καταδρομέων το πρωί και την αποκρούει.

.Κύπρου.... Τριμερής επιτροπή αξιωματικών (Ελλάδος .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.com Παρασκευή..... Οι Τούρκοι επέστρεψαν αμέσως στο ύψωμα 1024... 46 / 69 . δεν είχαν ακόμα καταλάβει τα εδάφη που απαιτούσε το αρχικό σχέδιο εισβολής... πράγματι. 20 Ιούλιος 2007 12:28 αναφλέγεται. Στον πανικό εγκαταλείπονται από τα τουρκικά πληρώματα 1 ακόμη Μ47 και 2Μ113 τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από την Εθνοφρουρά.... Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. Δίνει εντολή στους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να ετοιμάσουν μια Μεραρχία για αποστολή στην Κύπρο.Βρετανίας) αδυνατεί να χαράξει επί χάρτου τη γραμμή ανακωχής γιατί οι Τούρκοι .. θεωρώντας ότι το 316ΤΕ είχε πλήρη αντιαρματική υποστήριξη !!! Που να είχε κιόλας . Στην Αθήνα ο ταξίαρχος Ιωαννίδης τέθηκε σε διαθεσιμότητα Σάββατο 3 Αυγούστου 1974 Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Καραμανλής συγκαλεί σύσκεψη για την στρατιωτική κατάσταση Ελλάδος ...Τουρκίας ..

. αλλά θα τους περιμέναμε. στρώνοντας ναρκοπέδια ή ότι άλλο.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Εκείνοι ζητούν διορία 6-10 ημερών !!! να την ετοιμάσουν. έναντι της τουρκικής 28ης Μεραρχίας... το 256ΤΕ. αφού ήμασταν τόσο λιγότεροι.. (Υπενθυμίζουμε ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε αντικατασταθεί από τον υπ.αμ. Αβέρωφ)… Σάββατο 3 Αυγούστου 1974 Στις 3/8 ο λόχος μου (1ος ΕΛΔΥΚ) πήρε διαταγή μετάβασης στον Καραβά και ενίσχυσης της εκεί άμυνας. 47 / 69 .. Ήμασταν μαζί με το 316ΤΕ.. να προετοιμάσουμε την άμυνα Λαπήθου ..com Παρασκευή. παρά το ότι η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου ... Ούτε την γραμμή εξάπλωσης της Μεραρχίας δεν μπορούσαμε να καλύψουμε. Είχαμε χάσει και το 1024 ύψωμα της Λαπήθου εκτεθειμένοι κυρίως στον πεδινό χώρο ....κινδύνευε στη διαδρομή για Κύπρο και δεν ρίσκαραν. αλλά.. έναν εφεδρικό λόχο και το 321 ΤΕ.και παρά το ότι ερωτώμενοι γιατί ήδη δεν την έστειλαν (πρακτικά φακέλου Κύπρου) απάντησαν ότι την είχαν ήδη έτοιμη.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. των τεθωρακισμένων της και της Ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών-καταδρομέων. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..Καραβά..

Έτσι άλλοτε με συστάσεις και παραινέσεις στους αρχηγούς. ακυρώθηκε με νέα διαταγή.. Θα ‘πρεπε δυό λόχοι κι ένας εφεδρικός να την κρατήσουμε αγνοώντας την γραμμή μετώπου των αρμάτων που περίμεναν το 256 και το 321 !!! Κυριακή 4 Αυγούστου 1974 Στον βόρειο Έβρο ένας ουλαμός αρμάτων Μ48 πήρε διαταγή (άγνωστο από που) να επιτεθεί στην Τουρκία τα χαράματα της επομένης .. με υποστήριξη του 30ΣΠ… Ενώ προετοιμάστηκε η επίθεση .com Παρασκευή....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. στα βόρεια του Έβρου και με διοικητή που πρόσκειτο στον Ιωαννίδη… Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έλεγχε ακόμη τον στρατό και δεν μπορούσε να επιβληθεί ευθέως φοβούμενη νέο πραξικόπημα.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Στο 1024 ήταν η Ταξιαρχία τους. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. άλλοτε με αργές κινήσεις 48 / 69 . στα πλευρά μας και ψηλότερα. περνώντας τον Έβρο και καταλαμβάνοντας ύψωμα ανατολικά αυτού. Ξεκομμένο από την ΧΙΙ Μεραρχία το 30ΣΠ .

που η Ελλάδα είχε συντριπτική ποιοτική υπεροχή με 60 σύγχρονα αεροσκάφη F4 .. έναντι ΚΑΝΕΝΟΣ αντίστοιχου ποιοτικά όπλου της Τουρκίας… Ταυτόχρονα η άμυνα των νήσων του Αιγαίου κρινόταν ισχυρή και η στένωση της Θράκης δεν ευνοούσε την υπεροχή σε άρματα της Τουρκίας … 49 / 69 ..com Παρασκευή.και παρά την ποσοτική υπεροχή της Τουρκίας . υποβρύχια τύπου 209 και τορπιλακάτους. την στιγμή που ο Ετσεβίτ φοβόταν πολύ έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.E. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. γιατί με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων . που θεωρούσε επικίνδυνα.Σχόλια Η διαίρεση στην πολιτική και στο στράτευμα κυριαρχούσε και στην Ελλάδα. Κυριακή 4 Αυγούστου 1974 ..... 20 Ιούλιος 2007 12:28 απομάκρυνε τμήματα στρατού από την Αττική. πυραύλους Χώκ . Λειψανδρία ηγετών και στρουθοκαμηλισμός !!! η αποκατάσταση του πολιτεύματος μπορούσε να περιμένει αφού η χώρα ήταν σε κατάσταση πολέμου και οι αρχηγοί έπρεπε να ξηλωθούν αμέσως λόγω ανικανότητας.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. όχι μόνον στην Κύπρο… Αναποφασιστικότητα και μια στρατιωτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων.θα κρινόταν στον αέρα και τη θάλασσα ..

Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.είχε εξοπλίσει με σύγχρονα όπλα τον στρατό διαβλέποντας την ελληνοτουρκική σύγκρουση. καθηλωμένο στην άμμο από δυο λόχους πεζικού του 316ΤΕ… Για μια ακόμη φορά η Τουρκία ήταν η τυχερή της Ιστορίας και η Ελλάδα η αδικαιολογήτως ταπεινωμένη..τρεις αρχηγούς ΕΔ που θα χάριζαν στην Τουρκία ότι οι Σάξονες επέβαλλαν για την αποκατάσταση της ^^ισορροπίας^^… Δευτέρα 5 Αυγούστου 1974 Ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας Αλπ Καγιά δηλώνει ότι η αεροπορία έσωσε την εισβολή και ότι χωρίς αυτήν οι απώλειες θα ήταν μεγάλες… Την ίδια μέρα ξεσπά σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του τουρκοκυπριακού θύλακα της 50 / 69 . λόγω διχασμού και εξωτερικής παρέμβασης… Το καθεστώς Παπαδόπουλου .πέραν των άλλων .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ακόμη η Ελλάδα είχε Μοίρες εξειδικευμένων Καταδρομέων τη στιγμή που η Τουρκία είχε μια Ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών – καταδρομέων σταλμένη στην Κύπρο και βασιζόταν στο απειροπόλεμο πεζικό της… Το αξιόμαχο του πεζικού της όμως φάνηκε οικτρά από την στιγμή της απόβασης. που είχε γίνει ορατή από το ‘64… Αυτό δεν άρεσε στον Κίσινγκερ (που ουσιαστικά αντικαθιστούσε τον Νίξον) και έπρεπε να ανατραπεί από έναν Ιωαννίδη και δυό .com Παρασκευή..

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. μαζί με ένα σύνταγμα πεζικού το 61 νομίζω.1024) και σε ένα επικλινές έδαφος προς τη θάλασσα που μας άφηνε ακάλυπτους στις βολές του στόλου τους… Η άμυνα ήταν σε απελπιστική θέση . άρματα και πεζοναύτες κινήθηκαν δυτικά κατά του Καραβά σε πυκνούς σχηματισμούς .. Τρίτη 6 Αυγούστου 1974 Έτσι ήμασταν παραταγμένοι από το Βαβυλά μέχρι τον Καραβά σε έναν πεδινό χώρο που εύκολα ελεγχόταν από το Πενταδάκτυλο (υψ.com Παρασκευή.. Ταυτόχρονα με τα πυρά υποστήριξης.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Αμμοχώστου και της Εθνοφρουράς που τον πολιορκούσε… Οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν να επισπεύσουν την άφιξη των τουρκικών Μεραρχιών στην Αμμόχωστο με τον Αττίλα ΙΙ . με καταιγιστικά πυρά πυροβολικού και όλμων.ώρα 05:45 Η επίθεση της 28ης άρχισε την 05:45 ώρα. Τα αντιτορπιλικά τους έβαλαν στα μετόπισθεν της γραμμής μας μακριά από τη γραμμή μετώπου. που ήταν σ^ επαφή με το 256ΤΕ. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. αλλά έπρεπε να υπάρξει άμυνα… Τρίτη 6 Αυγούστου 1974 . ενώ πάνω μας από τα πλάγια του Πενταδάκτυλου κινήθηκε η Ταξιαρχία των καταδρομέων τους. Μια έκταση τεράστια από τον Καραβά και την Λάπηθο μέχρι τη Βασίλεια και τον Βαβυλά 51 / 69 .

Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. Πέσαμε αποκλεισμένοι από πυρά κάπου στη διάβαση Βασιλείας σε ένα χαράκωμα και 52 / 69 .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.com Παρασκευή.. παρά τα πυρά πυροβολικού που έπεφταν αδιάκοπα στις θέσεις μας . Περιμέναμε την Ταξιαρχία τους που κατέβαινε σε πυκνή γραμμή από το Πενταδάκτυλο.. Ήταν σφαγή για τις δυνάμεις μας αλλά είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Μεραρχία τους. Κινηθήκαμε δυτικά προς τη διάβαση Βασιλείας που ήταν κοντά μας μέσα σε μια κόλαση πυρός που δεν ξεχώριζες πια δυνάμεις και θέσεις αντιπάλων.. προς την οποία κινούνταν πια όλες οι δυνάμεις μας. Αναδιπλώθηκαν τα μεχμετζίκ και αντεπιτέθηκαν πολλές φορές ..Βασιλείας... Έξω από τη Λάπηθο στο Κεφαλόβρυσο την προσβάλαμε βοηθούμενοι από πυρά όλμων μιας διμοιρίας ΒΟ και της προκαλέσαμε σοβαρές απώλειες..... τους έκλειναν το δρόμο αποδεκατίζοντάς όσους γλίτωναν από τα πυρά υποστήριξης των Τούρκων. Το μεσημέρι πήραμε εντολή ανασχηματισμού στη γραμμή Βαβυλά .... μέσα σ’ αυτή την κόλαση … Στην οπισθοχώρηση του 256ΤΕ τουρκικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί στις πλάτες τους. αλλά τους αποκρούαμε μέχρι το μεσημέρι... 20 Ιούλιος 2007 12:28 είχε σηκωθεί στον αέρα από τη δύναμη πυρός .

Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..Σήμερα είναι η τελευταία μας μέρα! ακούω κάποιον να φωνάζει δίπλα μου… . 53 / 69 . Ήμασταν εντελώς αποκλεισμένοι... 20 Ιούλιος 2007 12:28 πήραμε θέσεις μάχης.οχτώ πολυβόλα τους κρατάγαμε όλο το απόγευμα σε κείνο το μικρό πέρασμα μέχρι που νύχτωσε . βόρεια και δίπλα μας η θάλασσα και τα αντιτορπιλικά τους.. Πίσω μας καταιγισμός πυροβολικού και πιθανές ενέδρες.. το πολύ-πολύ να μας κάνουν και ηρώα στα χωριά μας ! του φωνάζω χωρίς να πολυκαταλαβαίνω τι έλεγα και σίγουρος πια ότι θα σκοτωθούμε απόψε. ..com Παρασκευή.Μη φοβάσαι ρε. χρόνια μετά συναντηθήκαμε σε τιμητική εκδήλωση στην Κύπρο και μου το θύμισε....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ..... Σε λίγο τα πρώτα πεζοπόρα τμήματά τους έπεφταν πάνω μας χτυπημένα από μας... αλλά και από δικά τους πυρά πυροβολικού (!!!) που έριχναν πλέον ανεξέλεγκτα αφού τα μέτωπα ήταν θολά και δυσδιάκριτα.. μπροστά μας η Μεραρχία.. Μια σειρά εφτά .πόσο θα αντέχαμε. νότια η Ταξιαρχία τους και σαρωτικές βολές ψηλότερα στον Πενταδάκτυλο.. Δεν είδα καν ποιος ήταν.

. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Στον Καραβά μέσα ακούγονται σποραδικά πυρά πλέον.. Βγήκαμε κάπου στο Βαβυλά συναντώντας σκόρπιους δικούς μας που πέρασαν την κόλαση. μαζευτήκαμε όσες δυνάμεις είχαμε απομείνει για ανασύνταξη.. Εκεί Βαβυλά .. 54 / 69 ...Βασίλεια .. Έτσι κι έγινε... Να πέσουμε λέει στη θάλασσα και κολυμπώντας δυτικά να παρακάμψουμε τη γραμμή πυρός τους και τις ενέδρες τους ..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Τη νύχτα ένας από μας είπε φωναχτά την ιδέα του στο σκοτάδι..οι διμοιρίες μας εκεί είχαν σφαγιαστεί.. Δεν επιτέθηκαν με πεζοπόρα τμήματα σήμερα. Τετάρτη 7 Αυγούστου 74 Μας χτυπούν με πυρά καμπύλης τροχιάς..com Παρασκευή. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..

. Παραιτήθηκε ο Νίξον στην Αμερική και ανέλαβε ο Φορντ... Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Αυγούστου Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει θέσεις της Εθνοφρουράς κοντά σε τουρκοκυπριακούς θύλακες Λάρνακα. Η διάσκεψη της Γενεύης ναυάγησε στην τουρκική αδιαλλαξία που θεωρεί τον εαυτό της νικητή. Πάφο και Αμμόχωστο.... 55 / 69 . Σάββατο 10 -Τρίτη 13 Αυγούστου 74 Η Ελλάδα ενώ αναζητά τρόπο αναχαίτισης της τουρκικής προέλασης στην Κύπρο που απειλείται.com Παρασκευή. βλέποντας ότι η Ελλάδα αναζητεί πολιτική λύση. μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της Γενεύης .. 20 Ιούλιος 2007 12:28 ʼρα έχει κι η Μεραρχία τους μεγάλη ζημιά..20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Αυτή ήταν η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος τότε.. διαπιστώνει δια στόματος ΑΕΔ ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στρατιωτικά την Κύπρο !!! Ούτε καν με σώματα εφοδιασμένα με αντιαρματικό εξοπλισμό που θα ανέκοπταν τα τουρκικά άρματα και θα αναπτέρωναν το ηθικό των αμυνομένων....

προς Αμμόχωστο και προς Λευκωσία . ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. 56 / 69 .στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ...14/8 Ανατολικό μέτωπο Η κύρια αμυντική δύναμη ήταν ΒΑ της Λευκωσίας στην θέση Μια Μηλιά. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Ο Καραμανλής απαντώντας σε υποκριτική επιστολή Κίσινγκερ. Οι Τούρκοι ετοιμάζουν τον Αττίλα ΙΙ σε τριπλό μέτωπο. τα τουρκικά άρματα προέλασαν στον κάμπο της Μεσσαορείας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο. προετοιμάζοντας την τριπλή επίθεση του Αττίλα 2.Λάρνακα. προς Μόρφου. ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ ..Τετάρτη 14 Αυγούστου 74 Την αυγή της 14ης Αυγούστου και ώρα 05:00 άρχισε και πάλι τη δράση της η τουρκική αεροπορία. Όταν διασπάστηκε αυτή η θέση άμυνας. Πολλοί εθνοφρουροί υποχωρούντες ανατολικά εγκλωβίστηκαν και σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. ενώ άλλες υποχωρούσαν ανατολικά προς Αμμόχωστο... του λέει ότι η Ελλάδα αν βρεθεί προ δεινής καταστάσεως -αφού η Αμερική δεν συνετίζει την Τουρκία . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..θα κάνει πόλεμο υπέρ πάντων.com Παρασκευή. ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς αναδιπλώνονταν στη γραμμή Λευκωσία .

. με προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς Μόρφου.com Παρασκευή. Οι δυνάμεις του Πενταδάκτυλου (κυρίως η 32 ΜΚ) άρχισαν να κινούνται στην κορυφογραμμή του ανατολικά.14 Αυγούστου 1974 . 20 Ιούλιος 2007 12:28 Καταγγέλθηκαν περιπτώσεις τραυματιών.. για την τελική άμυνα της Αμμοχώστου.. Η τουρκική προέλαση ανακόπηκε από το ανασυνταχθέν 256ΤΠ στη γραμμή Τύμβου – Λευκόνοικου –Παλαίκυθρου.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency... Καταλήφθηκε το ύψωμα ʼσπρος από τους Τούρκους .20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ . 57 / 69 .. χωρίς καμιά προσπάθεια ανακατάληψης από την Εθνοφρουρά και η προέλαση σταμάτησε εκεί.. υπό τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού και των προωθημένων μονάδων. που όταν τα τουρκικά άρματα τους εντόπιζαν να προσπαθούν να διαφύγουν πληγωμένοι περνούσαν πάνω τους. Από νωρίς το πρωί από όλα τα χωριά της Μεσσαορείας καραβάνια προσφύγων γέμιζαν τους δρόμους για Λάρνακα.Το Δυτικό μέτωπο άνοιξε το απόγευμα της 14ης Αυγούστου.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ - Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, μας βρήκε σε γραμμή άμυνας στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ σε
θέσεις διασποράς που είχαμε ανακατασκευάσει...

Στην άμυνα του στρατοπέδου ήμασταν όσοι μείναμε από τον Καραβά (από τον ηρωικό 1ο
λόχο που δεν υπήρχε πια ), είχαμε συμπτυχθεί σε διλοχία με υπολείμματα του 6ου λόχου
του 2ΤΠ, υπό τον ταγματάρχη Στεργιόπουλο.

Οι υπόλοιποι ήταν, ο 2ος με διοικητή τον υπολοχαγό Κωσταντούλα, ο 4ος με τον Κύπριο
λοχαγό Ιωαννίδη, ο λόχος διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ με διοικητή τον ταγματάρχη Δελή, μια
διμοιρία μηχανικού με διοικητή τον λοχαγό Σταυριανάκο και άλλα μικρά τμήματα εφέδρων
Κυπρίων σε διμοιρίες τυφεκιοφόρων.

Διοικητής όλων αυτών ο αντ/χης Σταυρουλόπουλος.

Ήμασταν (η διλοχία) παραταγμένη στο αριστερό άκρο της γραμμής άμυνας του

στρατοπέδου...

Από το πρωί που ξεκίνησε ο Αττίλας 2 άρχισαν να μας χτυπούν με πυρά πυροβολικού και
αεροπορίας...

Στις 10:00 εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση πεζικού την οποία αποκρούσαμε.

Έρχονταν σαν κοπάδι, ακάλυπτοι με το αριστερό χέρι να κρύβει τα μάτια οι περισσότεροι..

58 / 69

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

Τους αφήναμε να πλησιάσουν και στη διαταγή του λοχαγού για πυρ, τους ανακόπταμε

εύκολα και υποχωρούσαν....

Είχαμε βέβαια κάποια πυρά υποστήριξης πυροβολικού που με διορθώσεις δεξιά - αριστερά
έκαναν θραύση στους πυκνούς σχηματισμούς, μαζί με τους όλμους ...

Σε λίγο έβγαιναν δυο -τρία φορτηγά με ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς για συνοδεία
και πλησίαζαν στο πεδίο μάχης σχηματίζοντας ημικύκλιο...

Ήμασταν έτοιμοι για πυρ, αλλά η διαταγή του λοχαγού ήταν ξεκάθαρη :

- Μην ανοίξετε πυρ! Αφήστε τους να μαζέψουν τους νεκρούς τους...

Έτσι κι έγινε...

Στις 11:00 δεύτερη προσπάθεια πεζικού και αρμάτων αποκρούστηκε πάλι.

Την ίδια τύχη είχε και επίθεση των Τούρκων στις 15:00.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια η αεροπορία τους μας χτυπούσε κατά διαστήματα.

Υπήρχαν κενά διαστήματα που έβγαιναν πάλι με φορτηγά σε τελικό ημικυκλικό

59 / 69

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.com
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 12:28

σχηματισμό και μάζευαν νεκρούς ανενόχλητοι...

Η άμυνα του στρατοπέδου από την ΕΛΔΥΚ αποδεικνυόταν η αποτελεσματικότερη των

δυνάμεών μας γιατί με Σίγκερ και ΠΑΟ δεν τολμούσαν να προελάσουν τα άρματά τους...

Ένα αν χτύπαγες τ ‘ άλλα υποχωρούσαν...

Το πεζικό τους ήταν πιο εύκολη υπόθεση ...

Νύχτωσε, αλλά ξέραμε ότι το πρωί θα ‘ρθουν περισσότεροι ...

Θα τους περιμέναμε, με τονωμένο το ηθικό από τη νίκη...

Εμείς δεν ήμασταν ^^εθνοφυλακή^^ κι οι διαφορές μας από Λάπηθο - Καραβά - Βασίλεια
μας έκαναν να ξεχνάμε και πείνα και κούραση...

Τα μάτια μας λες κι ήταν καρφωμένα ανοιχτά κι αγριεμένα σα διαβόλου...

ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ - 15 Αυγούστου 1974 - Ανατολικό μέτωπο

Τη 15η Αυγούστου η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την Αμμόχωστο προς ανακούφιση των
πολιορκούμενων στο κάστρο τουρκοκυπρίων...

60 / 69

20 Ιούλιος 2007 12:28 Με τους βομβαρδισμούς το 201ΤΠ άρχισε να παίρνει θέσεις πιο μακριά από τον χώρο πολιορκίας.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.Λάρνακας ! Μετά τις 14:00 που τα τουρκικά άρματα πλησίαζαν στην πόλη επιφυλακτικά. έκανε τις ίλες του εχθρού 61 / 69 . έτσι ώστε να κρατά επαφή με τον εχθρό στον οποίο με εναλλαγές θέσεων και πυρά έδινε την εντύπωση μεγάλης δύναμης . Την ίδια μέρα.. πήρε διαταγή να προσπεράσει την γραμμή προώθησης των Τούρκων και να συμπτυχθεί στην γραμμή Λευκωσίας . Οι αργές και προσεκτικές κινήσεις των Τούρκων έδειχναν ότι δεν είχαν διαταγή κατάληψης της νέας πόλης.. την εγκατάλειψη του χωριού Τρούλοι βορείως της Λάρνακας που εγκατέλειψε τμήμα του 6ου ΤΠ . Η έλλειψη σε άρματα και αντιαρματικά όπλα της Εθνοφρουράς.com Παρασκευή....που κάλυπτε τον διάδρομο προς Λάρνακα… Το παράδειγμα του Διονυσιάδη δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι μονάδες υπεράσπισης της Αμμοχώστου παρά την γνώριμη πλέον διστακτικότητα στις κινήσεις των Τούρκων και παρά τις διαταγές καθυστέρησης του εχθρού. Η 32ΜΚ που από χτες κινούνταν για Αμμόχωστο στην κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου. το 341ΤΕ και η Ι ΑΔΤ χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση αποχώρησαν από την Αμμόχωστο προς τη Λάρνακα αφήνοντας την πόλη της Αμμοχώστου (τον τουρκοκυπριακό τομέα) στα χέρια των εισβολέων στις 17:30. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.. επάνδρωσε εθελοντικά ο ταγ/χης Διονυσιάδης και 20 εθελοντές.

.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Πέρα από το σημείο αυτό. ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ . Στην προσπάθεια να τα εγκλωβίσουν.15 Αυγούστου 1974 – Δυτικό μέτωπο Στο δυτικό μέτωπο οι Τούρκοι προώθησαν 2 έως 6 χιλιόμετρα μια ίλη αρμάτων προς τη Μόρφου. Δεν τόλμησαν καμία επίθεση πεζικού και αρμάτων στις 15. 62 / 69 . ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ . τα Μ113 διέφυγαν στη Μόρφου.. αφού χτυπήθηκαν από κοντά σε ενέδρα με ΠΑΟ από 2 θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης της εθνοφρουράς έξω από τη Βασίλεια χάνοντας δυο Μ47. Κι αυτόν αργά και προσεκτικά.Κεντρικό μέτωπο Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ ( συνέχεια ) 15η Αυγούστου Από το πρωί ξανάρχισαν με πυρά πυροβολικού και αεροπορίας αδιάκοπα.com Παρασκευή. ο χώρος για τα τουρκικά άρματα της 28ης ήταν πεδινός και εύκολος για την επόμενη μέρα ........15 Αυγούστου 1974 . 20 Ιούλιος 2007 12:28 να κάνουν περίπατο.

16 Αυγούστου 1974 . στις 12:00 έφτασαν στον Κορμακίτη. συνηθίσει. Τις ταξιαρχίες τους θέλαμε για να ξεπλύνουμε τη σφαγή του Καραβά των δικών μας. Θα έπρεπε να τους περιμένουμε με ότι είχαμε γνωρίζοντας ότι θα έστελναν μεγαλύτερη δύναμη πυρός.. Πυρά καμπύλης τροχιάς και ναπάλμ τα ‘χαμε . Στις 09:00 κατέλαβαν την έρημη Μόρφου.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..Δυτικό μέτωπο Στις 16 Αυγούστου οι μονάδες της 28ης Μεραρχίας συνέχισαν πολύ αργά την προέλασή τους στην πεδιάδα της Μόρφου.. στη Λεύκα και στη Φιλιά....com Παρασκευή. ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ . 63 / 69 ... 20 Ιούλιος 2007 12:28 Η χτεσινή ήττα τους αποθάρρυνε. Ο διοικητής ζήτησε αντιαρματική υποστήριξη και μεγαλύτερη υποστήριξη πυρών πυροβολικού. παρότι δεν συναντούσαν αντίσταση. Το ηθικό μας ήταν ακμαίο από χτες.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. αλλά αντί γι’ αυτό μας έστειλαν τρία θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς.αυτά ? Τη νύχτα τα έδιωξε. Ας είναι. Να κάνουν τι .

20 Ιούλιος 2007 12:28 Ο εφεδρικός λόχος του 281ΤΠ που παρέμεινε στην περιοχή. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Παύλο δυο σχηματισμοί. για να συνεχίσουν αργότερα μέχρι το όρος Τρόοδος που απέκτησαν επαφή με δυνάμεις της εθνοφρουράς. υποστηριζόμενα από πυρά πυροβολικού έρχονταν από το Κιόνελι πάνω μας και μια παρόμοια δεύτερη δύναμη από το Γερόλακο προς τη θέση του 4ου και του λόχου διοικήσεως .... Στις 08:30 το πρωί άρχισε να μας προσβάλει και πάλι η αεροπορία τους και συγχρόνως άρχισαν να κινούνται προς το στρατόπεδο και τον Αγ.Κεντρικό μέτωπο Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ ( συνέχεια ) 16η Αυγούστου Κρατήσαμε ήδη δυο μέρες σε θέσεις μάχης που ήταν γεμάτες κρατήρες από βόμβες 1.16 Αυγούστου 1974 . όπως τα δέντρα του στρατοπέδου.com Παρασκευή...20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Στις 18:00 που ίσχυσε η νέα κατάπαυση πυρός οι μονάδες των Τούρκων ανέκοψαν την προέλαση. κυκλώθηκε από τον εχθρό και παρά την αντίστασή του οι μισοί άντρες του σκοτώθηκαν και οι άλλοι μισοί αιχμαλωτίστηκαν.000lb και τα πάντα γκρεμισμένα και καμένα. ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ ... Μια ίλη αρμάτων με τάγματα πεζικού που ακολουθούσαν.. 64 / 69 .

δεν τελειώνανε.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.. Ήταν 13:00 και διατάχτηκε απαγκίστρωση . Σκοτώνεις μ’ ότι έχεις ή σκοτώνεσαι δίχως δεύτερη σκέψη.ήμασταν εκ του συστάδην.. στο κέντρο όμως είχαν μπει οι περισσότεροι κι είχαν και τα άρματα μέσα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Κινηθήκαμε προς τα πίσω πριν μας πάρουν οι εφεδρείες τους και ξαφνικά μια ομάδα πολυβόλων άνοιγε το κεντρικό μέτωπο του πεζικού τους σα βεντάλια μέχρι που το 65 / 69 .... Τα πυρά υποστήριξαν του πυροβολικού μας έκοψαν ισχύ και τα άρματά τους σε λίγο θα ‘μπαιναν στις θέσεις του 4ου λόχου... 20 Ιούλιος 2007 12:28 Τους αποκρούαμε μέχρι το μεσημέρι. Πως διάβολε με πλάτες ακάλυπτες και έδαφος επικλινές ? Προσπάθησαν τα πρώτα τμήματα μέχρι που άρματα και πεζικό έπεσαν στις γραμμές μας .......όπου έφτασαν στα 100μ από τις τελευταίες μας αριστερά.. θα μπαίνανε .......com Παρασκευή.. Ήταν λιγότεροι σ ’εμάς στ’ αριστερά και καθαρίσαμε.. Μπλέξαμε σε μάχη σώμα με σώμα και κει θολώνει το μυαλό και τι να θυμηθείς...

Σταυριανάκος . Σάββατο 17 Αυγούστου 1974- 66 / 69 . Σωτ.com Παρασκευή. τους έκοβαν τα κεφάλια και τους φωτογράφιζαν. Εκεί μας δόθηκε ο χρόνος και απαγκιστρωθήκαμε προς τον Αγ. 20 Ιούλιος 2007 12:28 τράβηξε πάνω της . Οι Τούρκοι στη μανία τους για την ΕΛΔΥΚ που αντιστάθηκε ηρωικά.... Χρειάστηκαν βολή άρματος για να σταματήσουν τον τελευταίο μας ήρωα.. Κράτησε τη θέση του και μαχόμενος όρθιος δέχτηκε βολή από πυροβόλο άρματος από κοντινή θέση.. Δεν βρέθηκε ποτέ ούτε το κουφάρι του ήρωα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency...ο τελευταίος ήρωας της ΕΛΔΥΚ Ο λοχαγός του μηχανικού Σωτήρης Σταυριανάκος.....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ... μάζεψαν τους νεκρούς μας μπροστά από το στρατόπεδο και αφού τους απογύμνωναν. σε μάχη σώμα με σώμα στο κέντρο της παράταξης.... Παύλο. έχασε 25 απο τους 30 άντρες του. του ήρωα που έμεινε μόνος με το πολυβόλο του τελικά και σκοτώθηκε για να γλιτώσει όλους εμάς τους υπόλοιπους... Μάθαμε αργότερα ότι ήταν ομάδα του λοχία Κώστα Κέντρα.

20 Ιούλιος 2007 12:28 Παρότι από χτες το απόγευμα. με ένα άρβυλο που έχασκε και άπλυτοι ακόμη από τη μαυρίλα. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.com Παρασκευή. Παύλο...... μετά την πτώση του στρατοπέδου είχε συμφωνηθεί και πάλι κατάπαυση πυρός. με το ίδιο οχηματαγωγό που είχαμε πάει. Ήταν οι τελευταίες συμπλοκές. μαζί με τους κύπριους εθελοντές από την Αμμόχωστο που πολέμησαν ηρωικά στο πλευρό μας . με μια φόρμα που της έλειπε ένα μπατζάκι και λερωμένη με ξεραμένο αίμα. αλλά λίγες μέρες μετά μας διώξανε ξαφνικά από το νησί. 67 / 69 . Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Δεν θυμάμαι πόσες. αποκρούσαμε και σήμερα με επιτυχία επιθέσεις τους στον Αγ.. Στην Αθήνα μας είπαν ότι είμαστε ελεύθεροι να πάμε στα σπίτια μας ! Αλλά πως να πάμε ? Χωρίς ένα πεντόλιρο στην τσέπη.

. 68 / 69 .. Ξαφνικά μου την πέφτει δίπλα μου ένας χωροφύλακας. Θα τον έσφαζα σίγουρα.com Παρασκευή. Ήταν τυχερός που δεν είχα ούτε μαχαίρι πάνω μου.. βρίζοντάς με ‘’αλήτη’’! και σπρώχνοντας λέει να πάμε στο τμήμα. Τον άρπαξα και τον έβαλα κάτω στη μέση του δρόμου να τον πνίξω... Κατέβηκα στην πλατεία απέναντι απ’ το πρακτορείο που θα έβγαζα εισιτήριο για το χωριό..... του λέω έρχομαι από Κύπρο.. μέχρι που πέσανε πάνω μας και με τράβηξαν.. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Εγώ κι ένας φίλος από Τρίπολη κάναμε ωτοστόπ.. Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency. Μετά συνέχισα μόνος πάλι με ωτοστόπ μέχρι τη Μεγαλόπολη. αυτός τίποτα ! Θόλωσα.20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Του δείχνω στρατιωτική ταυτότητα. Μας πήρε ένα φορτηγό καρότσα μέχρι την Τρίπολη..

. Γι’ αυτούς μπορεί να ήταν ένα ‘’επεισόδιο’’.’’ φώναζα βρίζοντας για ώρα... Αυτή ήταν η πατρίδα. ΤΕΛΟΣ 69 / 69 ..ο Παντολέων νομίζω . Και θα ‘μαστε περήφανοι που σταθήκαμε αντρίκεια σ^ αυτές τις Θερμοπύλες..που με γνώρισε με κάθισε σ ‘ένα τραπέζι να πιω να ηρεμήσω. τον Τούρκο.. ένα εισιτήριο για Νικόσια.... που μέχρι σήμερα δεν μας το αναγνωρίζει και μας λέει χουντικούς.....20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 : ΕΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ. Μας πειράζει όμως πολύ. για μας ήταν ένας ακόμη ελληνοτουρκικός πόλεμος.. Δεν με πειράζει ούτε μένα. Κάποιος με ρώτησε αν θέλω εισιτήριο.....com Παρασκευή.. ούτε τα ‘άλλα παιδιά που μείναμε και πολεμήσαμε μόνοι και άοπλοι σχεδόν... Περήφανοι. ‘’Ναι. 20 Ιούλιος 2007 12:28 Κάποιος συγχωριανός . Συντάχθηκε απο τον/την Greekamericannewsagency..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful