Chee gung

Qigong (Chi Kung) este un sistem chinezesc antic de cultivare a sănătății, vitalității și longevității, cât și de evoluție spirituală. Bazat pe principiile clasice ale Taoismului, Qigong oferă o cale de autocultivare ce presupune armonia între toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic și spiritual), armonia cu natura și progresul constant și natural, evitând excesele și accidentările posibile în alte discipline fizice și, în acelați timp, evitând retragerea din lume caracteristică altor căi spirituale.

Semnificaț ia numelui
Qi însemnă "respirație" și "aer" și, prin extensie, energie și vitalitate. Gong înseamnă muncă și exprimă de asemenea măestria dobândită prin exercițiu. Qigong înseamnă, prin urmare, lucrul cu energia.

Scurt istoric
Qigong a fost practicat în secret timp de peste 5000 de ani, fiind unul din cele mai bine păstrate secrete. Transmiterea din generație în generație se făcea pe cale directă. Puținele texte clasice care oferă informații despre aceast sistem sunt scrise intenționat în termeni codificați (Daniel Reid, prefața). Astăzi, în era informației, Qigong a devenit cunoscut la nivel mondial și secretele păstrate din vechime sunt acum predate deschis în întreaga lume. Studii de specialitate realizate în Asia și în restul lumii atestă eficacitatea Qigong-ului în tratarea a numeroase afecțiuni în care medicina occidentală nu oferă decât remedii temporare. De asemenea, multe spitale includ practica Qigong-ului medical ca ajutor in tratarea anumitor afectiuni. În general, Qigong-ul este asociat și cu practica Tai Chi-ului, o artă marțială internă care poate fi considerată un Qigong în mișcare și practicat de mulți oameni doar pentru beneficiile aduse sănătății.

Noț iunea de Qi
Qi (Chi) este energia vitală cu care se lucrează în toate practicile Qigong.
• • •

Qi este piatra de temelie a intregii materii, ea este elementul fundamental constitutiv al tuturor lucrurilor si fenomenelor vizibile si invizibile Qi este elementul fundamental al celor trei niveluri ale ființei omenești: corpului, energia și mintea Qi alcătuiește domeniul polar în care se deplasează energia

acestora le corespun cele Trei Comori care sunt esența (jing). astfel: • • • • • Lemnul este asociat cu ficatul și vezica biliară Focul este asociat cu inima și intestinul subțire Pământul este asociat cu splina. alb pentru plămâni și albastru pentru rinichi. acestea sunt: Lemnul. punând accent atât pe cultivarea corpului fizic cât ș i pe practica spirituală Școala confucianistă. pancreasul și stomacul Metalul este asociat cu plămânii și intestinul gros Apa este asociată cu rinichii și vezica urinară De asemenea. Focul. galben pentru pământ. fiecărui organ îi corespunde o culoare: verde pentru ficat. care prin scindare a dat naștere celor două contrarii. Aceste energii se combină și se recombină pentru a forma miriadele de forme ce alcătuiesc lumea. fiecărei energii. Yin și Yang. Principalele școli de Qigong • • • • • Școala taoistă este cea mai răspândită. Cele cinci energii elementare Conform paradigmei taoiste chineze a creației și formelor. roșu pentru inimă. Fiecare energie elementară este asociată unui organ major și unor organe ajutătoare. energia (qi) și spiritul (shen). Pământului (di) și Umanității (ren). Conform Tratatului de medicină internă al Împăratului Galben. cât și energiei vidului. toată materia de pe pământ este alcătuită și animată de cele 5 energii elementare. La nivelul ființei umane. Metalul și Apa. în care exercițiile de Qigong erau folosite pentru purificarea minții și controlul emoțiilor în vederea unei mai bune vieți civice Școala budistă. și prin urmare. Qigong oferă tehnici de echilibrare și dirijare a energiilor elementare care acționează în corpul uman.Principii Polaritatea Yin și Yang reprezintă rezultatul difernețierii primordiale a sursei universului. Pământul. în care exercițiile sunt folosite pentru a cultiva puterea internă (nei gong) cu scopul utilizării ei în luptă Exerciț ii de Qigong . Această polaritate se regăsește sub diferite forme în Univers: • • • • Prenatal și postnatal Apa (hou) și focul (shui) Mișcarea (dung) și Nemișcarea (jing) Interiorul (nei) și exteriorul (wai) Principiul celor trei forț e ș i al celor trei comori Trinitatea întâlnită în multe religii ale lumii se manifestă în tradiția taoistă la nivelul universului prin cele Trei Forțe ale Cerului (tien). în care exercițiile de Qigong erau folosite mai mult pentru a contracara efectele șederii prelungite Școala medicală care cuprinde exerciții create special pentru tratarea anumitor afecțiuni Școala militară.

Qigong-ul mersului sau Cele Opt Piese de Brocard. Cultivarea "naturii" presupune tot ceea ce ține de existența umană trecătoare . Cel mai cunsocut astfel de exercițiu este Taijiquan. După poziția corpului.Manual de inițiere (Polirom.Qi Gong . exerciții efectuate cu deplasare. precum Qigong-ul mersului sau artele marțiale interne. după utilitate. De asemenea. Orbita microcosmică sau Cămașa de fier. după poziția corpului sau după aspectul existenței căruia i se adresează. Traducere de Cristina Popa) . exerciții practicate șezând și exerciții practicate la sol. există exerciții terapeutice. Bibliografie Daniel Reid . Acestea includ meditațiile vindecătoare precum Surâsul Interior. în poziția întins. psihologia.Exercițiile pot fi grupate în diferite moduri: după dinamicitate. Alte exemple includ Tan Tien Qigong (pentru acumularea energiei vitale). putem distinge între practicile pentru cultivarea naturii și cele pentru cultivarea vieții.ego-ul. Viața se referă la aspectele primordiale ale existenței umane spiritul nemuritor și energia universală care animă corpul uman dar care supraviețuiește disoluției corpului fizic. Practicile dinamice sunt caracterizate de mișcări lente corelate cu respirația. precum Cele Opt Piese de Brocard. exerciții marțiale și practici meditative. Cele șase sunete vindecătoare. Există prin urmare exerciții dinamice și exerciții statice. care este în același timp o puternică artă marțială internă și o practică dinamică de Qigong. există exerciții efectuate în picioare. practicate mai ales de persoane slăbite sau bolnave care nu pot practica celelalte forme. Pe de altă parte. Practicile statice presupun nemișcarea externă a corpului combinată cu mișcarea internă a energiei. familia și munca.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful