P. 1
Marca Comer CIA La- Chiriac Daniela

Marca Comer CIA La- Chiriac Daniela

|Views: 5|Likes:
Published by Dani Ela

More info:

Published by: Dani Ela on Mar 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2013

pdf

text

original

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Universitatea “Dunarea de Jos”

Marca Comerciala

Studenta: Chiriac Daniela Specializare: ECTS, grupa 2 An: III

Marca comerciala

1. Ce este o marca?
Marca conferă personalitate unei firme şi face distincţie intre numele si aspectul produselor şi serviciilor dumneavoastră şi restul produselor sau serviciilor existente pe piaţă. Prin înregistrare marcii se eliminâ riscul de confuzie in faţa clienţilor, furnizorilor sau terţilor interesaţi. Inregistrarea mărcii la OSIM (Oficiul din România), OHIM (Oficiul european) sau WIPO (Oficiul international) conferă titularului un drept legal exclusiv asupra mărcii. Le vedem, le auzim, le atingem, le mirosim. Sunt prezente peste tot in viata noastra: pe strada, in propria casa, in supermarketuri, in restaurante, in mass-media. Ne ajuta sa identificam provenienta produsului sau serviciului respectiv, oferindu-ne in acelasi timp informatii importante privind calitatea acestora. Marcile, constituie piatra de temelie a competitiei dintre diferiti producatori, respectiv prestatori de servicii, acordandu-le totodata consumatorilor posibilitatea de a alege. Marca a devenit astazi un puternic mijloc de presiune asupra pietei si, desi legea nu obliga la inregistrarea marcilor, atat producatorii cat si furnizorii de servicii au interes sa-si protejeze afacerile. De asemenea, prin interactiunea dintre productie si consum, putem spune ca marca este un fel de arbitru in organizarea pietei, un mijloc de corelare a cererii cu oferta. O marca este orice semn care serveste pentru diferentierea pe piata a produselor si seviciilor unei persoane sau societati de cele ale concurentei. Este absolut necesar ca ea sa diferentieze produsul sau serviciul acestei persoane sau societati pentru a evita confuzia cu alte produse sau servicii identice sau similare.

Pentru o companie. de exemplu daca suprafata atinsa are o structura sau o forma specifica. imagini. Tot mai multe tari permit inregistrarea unor marci denumite neconventionale. pentru ciocolata a firmei Cadbury's. de exemplu. pentru mingi de tenis Semne tactile O singura atingere a unui obiect poate duce la recunoasterea acestuia. sloganuri. pentru servicii de telecomunicatii Marci in miscare Pot fi clipuri de film.Pentru consumator marca reprezinta cel mai comod mijloc de a recunoaste o categorie de produse sau servicii ce i-a fost recomandata sau pe care experienta l-a determinat sa o prefere altor produse sau servicii de aceeasi natura. nume. cele mai cunoscute exemple sunt: culoarea roz (cu un cod pantone specificat) pentru izolatii din fibra de sticla si materiale de constructii. cum ar fi: Semne sonore (sunete) Un exemplu clasic de marca sonora este tonul de apel al firmei Nokia Semne olfactive (mirosuri) Un exemplu de marca olfactiva inregistrata ca marca comunitara este mirosul ierbii proaspat cosite. culoarea orange. astfel incat sa poata fi recunoscuta si in intuneric Marci compuse dintr-o singura culoare Pentru ca o culoare sa poata fi considerata marca. sticla de Coca-Cola a fost proiectata in anul 1915. solicitantul trebuie sa faca dovada distinctivitatii dobindite prin acea culoare. cifre. culoarea violet. O marca poate fi constituita dintr-un cuvant. un exemplu de marca in miscare inregistrata ca marca . logo-uri animate pentru spectacole de televiziune. etichete. marca reprezinta un mijloc de a cuceri si a pastra clientii. desene. din litere. imagini video.

drepturi exclusive de a-i impiedica pe altii sa comercializeze produse sau sa presteze servicii similare sau identice sub o marca asemanatoare sau identica. Fie marca este libera dar poate fi adoptata si de concurenta 1. acest gest este cunoscut din reclamele pentru ciocolata TWIX 2. indiferent daca este numele unui produs. ofera societatii dvs. al unui serviciu sau al unei firme. Fie marca pe care o folositi apartine unei alte persoane 2. Inregistrarea acestora. Fara a fi legal inregistrata. . un exemplu de marca gestuala este marca ce reproduce doua degete cu gestul de a taia. In situatia in care nu va inregistrati marca(semnul sau numele pe care il folositi) pot interveni doua ipoteze: 1. De ce trebuie inregistrata o marca? O marca inregistrata este proprietatea dvs. marca ramane doar un cuvant sau o imagine pe care o veti putea folosi pana cand veti fi atentionat printr-o notificare pentru a nu o mai folosi si pentru a plati despagubiri catre persoana care a inregistrat-o prima.cominitara consta din usile unei masini Lamborghini cu descrierea: marca se refera la un aranjament tipic si caracteristic al usilor unui vehicul Marci gestuale Acestea sunt cazuri particulare ale marcii in miscare. in conformitate cu legea marcilor.. In situatia in care marca pe care o folositi este proprietatea unei alte persoane ce activeaza pe aceeasi piata cu dvs. Intr-o lume guvernata de piata si de concurenta este important sa-ti protejezi numele. puteti deveni subiectul unei actiuni legale de contrafacere si vi se pot solicita daune. in timp ce una neinregistrata este disponibila si poate fi folosita de catre oricine.

" Potrivit art. pana la confuzie. in scopul de a induce in eroare consumatorii.. In situatia in care concurenta adopta o marca identica sau similara. in activitatea industriala sau comerciala. 35 din Legea 84/1998: "inregistrarea marcii confera titularului un drept exclusiv asupra marcii" Potrivit art. pot si ele adopta un nume identic sau asemanator cu al dvs.84/1998: "Pentru prejudicii cauzate prin savarsirea faptelor prevazute la art. fara consimtamantul titularului: un semn identic cu marca. companiile rivale.86 din Legea nr.. Indiferent de ipostaza.. precum si la prejudicierea imaginii dvs. potrivit dreptului comun. Aceasta situatie va duce la scaderea profiturilor companiei dvs. . 83.Potrivit art. persoanele vinovate pot fi obligate la despagibiri... folosirea fara drept a unei marci..2 din Legea 84/1998: "titularul marcii. se pot risipi. 35 alin. in activitatea lor comerciala. 85 din Legea nr." Potrvit art...84/1998: "Orice uilizare a marcilor ." Potrivit art. poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca. il utilizati fara sa-l fi inregistrat la OSIM. In situatia in care denumirea sau semnul pe care il folositi nu apartine unei alte persoane dar dvs. fara sa va puteti apara in vreun fel. clientii pot fi indusi in eroare astfel incat sa apeleza la serviciile sau produsele firmei concurente crezand ca sunt produsele sau serviciile dvs.. pentru servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata. pentru prospectarea pietei si pentru cucerirea acesteia. 83 din Legea 84/1998: "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de 1500 lei: a . daca produsele sau serviciile concurentei sunt de o calitate inferioara.. concluzia ce se impune este aceea ca fara inregistrare eforturile financiare facute pentru realizarea unui produs sau pentru prestarea unui serviciu de calitate. constituie un act de concurenta neloiala si se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la doi ani sau cu amenda de 1500 lei. inspirate de ideile dvs." 2.

independent de transmiterea fondului de comert in care aceasta este incorporată.De aceea este important ca atunci cand ati hotarat ca un nume sau un insemn sa va deosebeasca de concurenta sa-l verificati la OSIM si apoi sa-l inregistrati. pentru aceleaşi produse sau servicii. In intervalul de timp de 5 luni după depunerea cererii este inclusă şi perioada de 2 luni in care marca ce urmează a fi inregistrată devine publică prin apariţia ei in Buletinul Oficial de Proprietate Industrială dându-se posibilitatea oricărei persoane interesate de a face opoziţie la intenţia de inregistrare a mărcii. perioadă de timp necesară efectuarii demersurilor si cercetărilor obligatorii pentru a nu fi incalcat un drept anterior al unei alte mărci . . de a depune sau de a utiliza fără acceptul expres din partea titularului marca sau unul din elementele sale caracteristice. Numai prin inregistrare la OSIM : • • • • Deveniti proprietarul acelui nume Va puteti dezvolta in siguranta afacerea si imaginea Puteti investi linistit in publicitate Puteti interzice tertilor sa comercializeze sau sa furnizeze servicii sub aceeasi marca sau o marca similara Protejarea mărcii incepe din ziua depunerii cererii de inregistrare şi atribuie solicitantului un drept de interzicere către terţi de a folosi marca respectivă Acordarea certificatului de atribuire a mărcii se face după o perioadă de aproximativ 5 luni de la depunerea cererii. Cesiunea poate fi totală sau parţială. fără limitarea teritorială a folosirii mărcii. astfel: • prin cesiune. Înregistrarea la OSIM aduce cu sine interdicţia. După această perioada exista posibilitatea reînnoirii pentru perioade succesive de câte 10 ani. pentru terţi. 10 ani de la data depunerii cererii este perioada de valabilitate a unei mărci. Drepturile asupra mărcii pot fi transmise prin cesiune sau licenţă oricând in cursul duratei de protecţie a acesteia.

slogan) in fata concurentei. Ele nu pot fi opuse unor terţi decât dupa inscrierea lor in Registrul Naţional al Mărcilor. prin sistemul national de inregistrare. In Romania. marca se poate inregistra la OSIM si beneficiaza de protectie doar pe teritoriul Romaniei. exclusivă sau neexclusivă. Inregistrare marca internationala . Inregistrare marca Cea mai importanta decizie de marketing pe care o puteti lua este alegerea unei denumiri. • Actele ce modifică sau transmit drepturile asupra unei mărci trebuie stabilite in scris.in alte state decat cele din UE Comunitara-in toate statele membre UE Inregistrare marca nationala Prin marca nationala se intelege marca inregistrata direct intr-o tara. Dreptul asupra marcii este obtinut de prima persoana care a depus o cerere de inregistrare a marcii si i s-a inregistrat o marca si nu de persoana care a utilizat prima o marca. 3. a unui semn sau slogan publicitar pentru produsele sau serviciile dvs. Pentru a va proteja marca( nume comercial. vândută (cesiune). • Dupa înregistrare: marca poate fi evaluată.in Romanai sau in alte tari Internationala . acordată ca drept de folosire (licente) sau opusă altor mărci utilizate de concurenţă. Inregistrarea unei marci poate fi: • • • Nationala . pentru toate sau numai o parte din produsele/serviciile pentru care marca a fost inregistrată. aceasta trebuie inregistrata. insemn.prin licenţă.

Prin marca internationala se intelege marca inregistrata in baza Sistemului Madrid ce permite ca posesorul unei marci sa isi poata inregistra marca in toate tarile membre(peste 70). Inregistrare marca comunitara Marca comunitara este marca inregistrata la OHIM prin sistem comunitar. Marca inregistrata prin sisitem comunitar este valabila in toate statele membre UE. Inregistrarea unei marci la OSIM Cat dureaza? Procedura de inregistrare a unei marci la Osim dureaza intre 9 si 12 luni. depunand: • • • O singura cerere internationala Intr-o singura limba Supusa unui singur set de taxe si termene Inregistrarea internationala a marcii se poate mentine in vigoare si reinnoi tot printr-o procedura unica. aceasta perioada se poate prelungi semnificativ in ipoteza in care apar notificari din partea OSIM Care sunt etapele de inregistrare a unei marci? • • • • • • Depunerea la OSIM a cererii de inregistrare Examinarea preliminara Examinarea de fond Publicarea marcii Rezolvarea eventualelor opozitii Eliberarea certificatului de inregistrare .

imitarea sau traducerea unei marci din alt stat. sau din expresii comune sau naturale. notoriu cunoscuta in Romania pentru produse sau servicii identice sau similare. Pot constitui marci semne distinctive . sau a aserviciilor. elemente figurative. ( inclusiv nume de persoane) . b) constituie copierea. Conform legii marca este definita ca un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor. nu trebuie nici sa fie descrisa in mod exclusiv . combinatii de culori . folosite pentru a desemna produsul. : AMAR pentru o bautura cu gust amar . forme tridimensionale si . din cuvinte. . c) cuprind numai denumiri care sunt sau au devenit uzuale. calitatea. Ce tip de marca se poate inregistra ? Solicitantul trebuie sa-si aleaga o marca cit mai atractiva pentru consumator si care sa raspunda conditiilor impuse de lege.) De asemenea . unei persoane fizice sau juridice. deesene. sau AUTOMOTO pentru piese de automobile si motociclete ). necesare sau generice pentru acelel produse. ori se refera exclusiv la modul. in special. de cele apartinind altei persoane. sau serviciul. adica limitata la indicarea compozitiei sau a calitatii esentiale ( ex. pretul. ! Nu pot fi inregistrate ca marci semnele care: a) nu se deosebesc suficient de alte marci privind produse sau servicii identice sau similare inregistrate in Romania sau protejate in baza unor conventii internationale. precum si orice combinatie a acestor semne. Marca nu trebuie sa fie compusa in exclusivitate. sau categoria careia ii apartine ( ex.cifre. cantitatea si greutatea marfurilor. forma produsului sau a ambalajului sau. sau servicii. : MOBILA pentru obiecte de mobilier . timpul si locul fabricatiei sau la natura. cu exceptia cazului cand inregistrarea este ceruta sau autorizata de titularii acestor marci. cum ar fi : cuvinte. denumiri arbitrare sau fanteziste. litere . destinatia. figurativa sau compusa. Marca poate fi verbala . sau MAGAZINUL pentru o publicatie cu continut variat .4.

numere sau combinatii ale acestora Desene. inainte de a depune la registratura cererea de inregistrare a unei marci. imagini. embleme si insigne. semne oficiale de marcare. ordine. Exista anumite categorii de semne sau cuvinte ce nu pot fi inregistrate ca marca: • • • • Termenii generici Termenii descriptivi Marcile inselatoare Marcile considerate contrare ordinii publice sau bunelor moravuri . daca folosirea este interzisa de conventiile la care Romania este parte. indispensabil. ca viitorul solicitant sa efectueze o cercetareprealabila. reproduceri sau imitatii de steme. Aceste cercetari pot fi facute de catre sectorul Marci din OSIM . forme Sloganuri publicitare Logo-uri Etichete Secvente animate Sunete Mirosuri. control sau garantie. drapele. cu conditia ca acestea sa fie distinctive si sa poata fi percepute vizual sau reprezentate grafic. e) cuprind elementele prevazute la litera d). f) cuprind indicatii false sau inselatoare ori sunt contrare legilor ordinii publice si bunelor moravuri. litere. calitate. Ce pot inregistra ca marca? • • • • • • • • Cuvinte. apartinand altor state sau organizatiilor internationale interguvernamentale. medalii. Este deci.d) cuprind fara autorizatia organelor in drept: nume sau portrete de conducatori de stat. verificare. denumiri de organizatii sau de unitati administrativ teritoriale din Romania. cu conditia platirii unei taxe.

alegerea sau crearea unei marci nu este o problema usoara. Protectia prin marca comunitara nu are un caracer obligatoriu si nici exclusiv. Marci comunitare Ce sunt marcile comunitare? Marca comunitara constituie un sistem independent de protectie pe intreg teritoriul Uniuniii Europene. in realitate. nesubstituindu-se nici marcii nationale si nici celei internationale.• Drapele. iar companiile care nu sunt interesate in protectia marcilor pe teritoriul Uniunii Europene. pot sa-si protejeze marcile pe cale nationala si internationala. sigilii oficiale si embleme de stat si de organizatii internationale care au fost comunicate Biroului International OMPI. Aparent. Implicatiile marcii comunitare asupra marcii nationale . steme. In literatura de specialitate sunt mentionate cateva conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o marca de succes: • • • • • • Sa indeplineasca conditiile legale pentru a putea fi inregistrata si protejata Sa difere de marcile produselor/serviciilor similare Sa nu incalce drepturi anterioare apartinand altor persoane Sa fie usor de citit. de scris. Prin inregistrarea marcii comunitare se obtine un titllu unic ce asigura protectie unitara pe intreg teritoriul Comunitatii Europene. de pronuntat si de retinut Numele de domeniu corespunzator sa fie disponibil Sa fie atractiva in ceea ce priveste aspectul si pronuntia Sa sugereze consumatorului caracteristicile si calitatea produselor/serviciilor 5. posibilitatea de alegere a marcilor este nelimitata insa.

In situatia in care nu este indeplinita nici una din aceste conditii. cifre. exista posibilitatea obtinerii unei inregistrari de marca comunitara. al unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului. insemne care pot fi percepute prin utilizarea auzului(marcile sonore). etc. insemnele care pot fi percepute tactil. cuvinte. Ce fel de semne pot fi inregistrate ca marci comunitare? Pot fi inregistrate ca marci comunitare insemne cum ar fi: slogane. Rezolvarea conflictului marca comunitara. pe teritoriul unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului. culori sau combinatii de culori. Procedura de inregistrare marca comunitara . titularul marcii comunitare poate solicita anularea in instanta a marcii nationale. Daca marca nationala este inregistrata ulterior marcii comunitare. litere. insemnele care pot fi percepute prin utilizarea gustului. sediul sau o intreprindere industriala sau comerciala efectiva si serioasa pe teritoriul Uniunii Europene. nume si prenume.Marcile comunitare protejate isi extind efectele si pe teritoriul noilor state membre-deci si pe teritoriul Romaniei -. Cine poate inregistra o marca comunitara? Orice persoana fizica sau juridica poate sa depuna o cerere de marca comunitara daca indeplineste una din urmatoarele conditii: • • are nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene. Daca marca nationala este inregistrata inaintea marcii comunitare se poate interzice utilizarea marcii comunitare in Romania. daca exista un acord de reciprocitate intre tara solicitantului si Uniunea Europeana.marca nationala are la baza vechimea marcilor. insemnele care pot fi percepute utilizand mirosul. are domiciliul. putand aparea eventulale conflicte cu marcile care au fost inregistrate pe cale nationala inainte de aderarea statului resopectiv.

Cererea de inregistrare a unei marci se intocmeste in limba romana. asa cum rezulta din actele oficiale de infiintare. pe un formular tip si trebuie sa contina: .denumirea solicitantului. marca este inregistrata si publicata ca marca comunitara. Cererea de inregistrare se poate depune fie direct. respectiv adresa unde titularul isi are sediul. 7. iar solicitantul primeste un certificat de inregistrare. care se va atasa cererii de inregistrare de marca. marca solicitata este inscrisa in registrul de marci comunitare. Cum se constituie depozitul de marci ? Depozitul poate fi facut fie direct. Depunerea cererii 2.sediul solicitantului. . Dupa achitarea taxei de inregistrare. fie prin intermediul unui mandatar. Examinarea cererii 3. 8. . la registratura OSIM. cu conditia platii taxei de inregistrare. In cazul unui depozit in coproprietate se recomanda solicitantilor sa stabileasca un contract referitor la raporturile dintre ei.Inregistrarea unei marci comunitare cuprinde trei etape: 1. daca este cazul. fie prin posta. Inregistrarea unei marci poate fi ceruta direct sau printr-un mandatar . Daca depozitul este facut prin intermediul unui mandatar (mandatarul autorizat este consilierul in proprietate industriala care poate avea si calitatea de reprezentare in procedurile in fata OSIM ) acesta trebuie sa aiba o procura. Publicarea cererii Cand cererea satisface dispozitiile Regulamentului marcii comunitare si cand nu a fost formulata nici o opozitie in termenul legal sau cand opozitia nu a fost admisa. eventual si adresa pentru corespondenta. Cine poate inregistra o marca ? Orice persoana fizica sau juridica poate inregistra o marca.

. a datei si a numarului actului doveditor) sau o prioritate de expozitie. vor fi anexate si 5 reproduceri color ale marcii . . daca este cazul. respectiv daca se invoca o prioritate de prim depozit (cu mentionarea statului. In cazul in care se revendica si culori. daca este cazul . .descrierea marcii: se va lipi o reproducere 6/6 cm pe cerere in locul indicat. .numele si prenumele mandatarului. daca este cazul .5 reproduceri ale marcii. . maximum 6/6 cm.dovada achitarii taxei de inregistrare si examinare a marcii .. daca este cazul.prioritate invocata.traducerea sau transliterarea marcii . maximum 6/6 cm . . .lista de produse si/sau servicii pentru care se solicita inregistrarea marcii si care fac obiectul activitatii titularului .semnatura si stampila solicitantului. sau a mandatarului.culori revendicate. sau se va scrie denumirea marcii. daca se solicita inregistrarea unei marci constituita dintr-o grafica deosebita sau un element figurativ. daca este cazul.lista intreprinderilor indreptatite sa foloseasca marca colectiva si regulamentul de folosire al acesteia . daca marca contine una sau mai multe culori pentru care se solicita protectia.sau unor elemente ale marcii.certificatul de prioritate . . alb-negru foarte clare. La aceasta cerere se vor anexa urmatoarele: .

9. Ce este marca de certificare ? Marca de certificare este marca ce indica faptul ca produsele / serviciile pentru care este utilizata sunt certificate de titularul marcii in ceea ce priveste calitatea. materialul. sau cel mai tarziu in termen de 3 luni de la data notificarii de catre OSIM : . Solicitantul inregistrarii unei marci de certificare va depune o data cu cererea de inregistrare . un regulament de folosire a marcii colective. precizia ori alte caracteristici. Solicitantul inregistrarii unei marci colective va depune o data cu cererea de inregistrare sau. de prestatori de servicii pot solicita la OSIM inregistrarea de marci colective. NU pot solicita inregistrarea unei marci de certificare persoanele juridice care fabrica . 10. cel tarziu in termen de 3 luni de la data notificarii de catre OSIM . de comercianti. modul de fabricatie a produselor sau de prestare a serviciilor. Ce este marca colectiva? Marca colectiva reprezinta marca destinata a servi la deosebirea produselor/serviciilor membrilor unei asociatii de produsele /serviciile apartinind altor persoane. Marcile colective sunt supuse regimului marcilor individuale. altele decat cele de control in domeniul calitatii. Asociatiile de fabricanti. Marcile de certificare pot fi inregistrate la OSIM de catre persoane juridice legal abilitate sa exercite controlul produselor sau al serviciilor. de producatori . Orice modificare a regulamentului de folosire a marcii colective se comunica in scris la OSIM si produce efecte numai de la data inscrierii respectivei modificari in Registrul National al Marcilor. importa sau vand produse . ori presteaza servicii .

autoritatea competenta din tara de origine a solicitantului. Ce este indicatia geografica ? Este denumirea servind la identificarea unui produs originar dintr-o tara .a) regulamentul de folosire a marcii de certificare. nici utilizata inainte de expirarea unui termen de 10 ani de la data incetarii protectiei. Nu sunt supuse procedurii de inregistrare (stabilita de legea 84/1998) indicatiile geografice care au dobindit sau vor dobindi protectie pe calea unor conventii bilaterale sau multilaterale incheiate de Romania. regiune sau localitate aunui stat. inregistrarea marcii de certificare in tara de origine. asociatiile de producatori care desfasoara o activitate de productie in zona geografica.titulara a marcii. OSIM inregistreaza indicatia geografica si acorda solicitantului dreptul de utilizare dupa ce Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Cand o marca de certificare a incetat sa mai fie protejata . Au calitatea de a solicita OSIM inregistrarea unei indicatii geografice. Marcile de certificare sunt supuse regimului marcilor individuale. Drepturile cu privire la marca de certificare nu pot fi transmise de persoana juridica . certifica : . daca este cazul . 11. sau dupa caz . Transmiterea dreptului asupra marcii de certificare se stabileste prin hotarire a guvernului. pentru produsele indicate in cerere. o reputatie sau alte caracteristici determinate pot fi in mod esential atribuite acestei origini geografice. Indicatiile geografice pot fi folosite numai de catre persoanele care produc sau comercializeaza produsele pentru care aceste indicatii au fost inregistrate. in cazurile in care o calitate. ea nu poate fi nici depusa . b) autorizatia sau documentul din care sa rezulte exercitarea legala a activitatii de certificare ori.

c) aria geografica de productie . Durata protectiei obtinute in baza Aranjamentului de la Madrid este de 10 sau 20 de ani in functie de optiunea titularului. in tarile membre ale Conventiei. Aranjamentul de la Madrid permite inregistrarea internationala a unei marci. situata la Geneva. Protectia intr-o tara straina presupune indeplinirea formalitatilor prescrise de legislatia tarii respective. b) produsele care pot fi comercializate sub aceasta indicatie . Conventia de la Paris asigura unui titular roman aceleasi drepturi ca cele acordate titularilor nationali din tara respectiva. Cum se poate extinde in alte tari protectia unei marci ? Marcile inregistrate la OSIM nu sunt protejate decat pe teritoriul Romaniei. asupra oricaror altor persoane. intr-o tara sau mai multe tari membre ale acestui aranjament. Dreptul de folosire a unei indicatii geografice nu poate face obiectul nici unei transmisiuni. printr-o cerere unica. pentru depunerea aceleiasi marci . 12. cu conditia ca aceasta marca sa fie inscrisa in registrul marcilor inregistrate din Romania (sa aiba certificat de inregistrare).a) indicatia geografica a produselor care urmeaza a fi inregistrate. intr-un interval de 6 luni. d) caracteristicile si conditiile de obtinere pe care trebuie sa la indeplineasca produsele pentru a putea fi comercializate sub aceasta indicatie. socotit de la data depozitului facut in Romania. . Conventia da prioritate. depusa la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale.

privind dreptul deautor si drepturile conexe. Printre drepturile anterior protejate este mentionat . prevede ca orice persoana interesata poate cere Tribunalului Municipiului Bucuresti anularea inregistrarii marcii pentru mai multe motive. insa. Protectia prin legislatia in domeniul marcilor se aplica semnului distinctiv in legatura cu produsele sau serviciile pentru care este solicitata protectia. din HG 833/1998. un model sau un desen industrial protejat. 84/1998. cu privire la o indicatie geografica protejata. la inregistrarea acestuia ca marca. printre care si daca inregistrarea marcii aduce atingere unor drepturi anterior dobandite. Adesea. atunci cand aceasta din urma este constituita printr-un semn protejat prin drept de autor. Art. nu este disponibil ca marca decat in conditiile in care solicitantul marcii este identic cu titularul dreptului de autor sau daca acesta si-a dat acordul. In acest caz. din Legea nr.8/1996. Prevederile Legii nr. printr-un contract de cesiune. protejat printr-un drept de autor. sau cu privire la un drept de autor.48. . pot aparea conflicte intre dreptul de autor si marca. sau alt drept de proprietate industriala protejat. prevede ca opozitia trebuie sa fie insotita de acte care sa dovedeasca dobandirea si intinderea protectiei acestui drept.Conflictul dintre marca si dreptul de autor Semnele susceptibile de reprezentare grafica pot fi protejate in acelasi timp. cu privire la conflictul dintre marca si drept de autor Regula 15. prevede ca un semn nu poate fi inregistrat ca marca sau ca element al unei marci daca aduce atingere unui drept anterior protejat. atat prin legislatia privind marcile. semnul ce reprezinta o creatie artistica sau literara. cat si prin cea privind dreptul de autor. cu posibilitatea de reinnoire perpetua. 84/1998. Regula 19. din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 84/1998 si ale HG 833/1998. Prevederile Legii nr. la litera f) a acestei Reguli si dreptul de autor. Durata de protectie Durata de protectie a unei marci este de 10 ani.

Exemple Exemplu de drept de autor transformat in marca: Celebrul "Medalion al dragostei" (la medaille d'amour) face obiectul unor inregistrari internationale de marca.Potrivit art. Potrivit art. oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal" Protectia prin Legea dreptului de autor se aplica expresiei si continutului operei. care autoriza firma din Franta sa utilizeze si sa inregistreze ca marci anumite versuri din acest poem. pe o perioada de 70 de ani. vezi. din Legea nr. Poemul cuprinde versurile "car vois-tu chaque jour je t'aime advantage. Rosemonde Gerard si urmasii sai au incasat sume considerabile. Astazi mai mult decat ieri si mult mai putin decat maine" . potrivit legislatiei civile. autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca. 22 din lege prevede ca "drepturile patrimoniale dureaza tot timpul vietii autorului. in fiecare zi te iubesc mai mult. si are la baza cesiunea unui drept de autor apartinand poetei Rosemonde Gerard. iar dupa moartea acestuia se transmite prin mostenire. si independent de valaorea si destinatia lor.7.. tu. de creatie intelectuala in domeniul literar..8/1996."Caci. In baza acestui contract de cesiune. Aujourd'hui plus qu'hier et bien moins que demain" . din Legea nr. oricare ar fi modalitatea de creatie. avand ca titular o firma din Franta. inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre terte persoane. constituie obiect al dreptului de autor operele originale. Art. in ce mod si cand va fi utilizata opera sa .12. modul sau forma de exprimare. artistic sau stiintific.8/1996.

titularul marcii poate porni o actiune in contrafacere(contrafacerea marcilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea sau amenda penala). iar pentru prejudiciile cauzate. instanta poate interzice posesorului respectivului nume comercial sa-l mai foloseasca drept firma in activitatea de comert pentru toate produsele/serviciile identice/similare pentru care marca a fost inregistrata. la inregistrarea marcii identice/similare cu numele sau . in posibilitatea de inregistrare in Registrul Comertului de firme al caror nume sa intre in conflict cu marci anterior inregistrate.Conflictul dintre marca si numele comercial Inregistrarea unei marci este reglementata prin prevederile Legii 84/1998 iar inregistrarea unui nume comercial este reglementata de prevederile Legii 26/1990. • pe de alta parte. In aceasta situatie(marca este anterioara numelui comercial). posesorul numelui comercial inregistrat la Registrul Comertului. in perioada de opozitie. persoanele vinovate pot fi obligate la despagubiri. Nici in Legea marcilor(84/1998) si nici in Legea 26/1990 nu exista prevederi exprese care sa reglementeze examinarea anterioritatii numelui comercial in raport cu marca si respectiv a marcii in raport cu numee comercial. fie • se poate opune. in posibilitatea de inregistrare a unor marci care sa intre in conflict cu nume comerciale inregistrate in Registrul Comertului. Consecinta acestei situatii consta in: • pe de o parte. In aceasta situatie(numele comercial este anterior cererii de inregistrare a marcii).

Studiu de caz. Iar istoria celei mai bune beri a romanilor reprezinta mai mult decat o simpla traditie. Istoria Ursus. perfect echilibrat si a dat calitatea recunoscuta a celei mai bune beri romanesti. au realizat un design mai elegant si mai atractiv. Tot mai multi specialisti considera ca pe piata berii din Romania a avut loc un asalt strategic unde ambalajul a fost unul din cele mai puternice instrumente de marketing. a desavarsit un gust unic. Se considera ca daca se “umbla” la ambalaj se pot acoperi noi ocazii de consum si se poate ajuta pozitionarea in perceptia consumatorilor. detinut pe segmentul Premium. cei care se ocupa de imaginea marcii Ursus. Reglementarea conflictului dintre marca si nume comercial nu este uniform rezolvata pe plan international. in ceea ce ppriveste legislatia romana. Acestia doresc ca ceea ce . Daca marca a fost si utilizata iar inregistrarea marcii s-a facut cu reacredinta. aceasta nu este de natura sa previna acest conflict. poate solicita instantei anularea acesteia.Ursus Istoria este cea care autentifica valorile. Este in primul rand o experienta acumulata. Putem spune ca berea Ursus este o marca-produs. "Regele Berii in Romania": o valoare cladita in timp. prin care sa reflecte statutul de lider de piata. Consecinta fireasca a celor mentionate este ca inregistrarea numelui comercial ca marca ii poate scuti pe detinatorii de drept ai acestuia de multe consecinte neplacute. in decursul anilor. competenta solutionarii eventualelor conflicte revenind instantei. dupa inregistrarea marcii. se poate invoca si actiunea in concurenta neloiala. Astfel.• fie. Istoria celor peste 128 de ani a facut din Ursus un brand puternic. deoarece desemneaza un singur produs cu un nume distinct si o pozitionare specifica in randul consumatorilor de bere. Inceputurile berii Ursus se inregistreaza in 1878. o continua perfectionare dusa mai departe de pasiunea oamenilor.

Pils si Black.modernizerea si stilizerea etichetei. pastrand insa toate elementele de identificare ale marcii culorile de baza ce o compun sunt rosu.culoare dominanta : auriu Noua sticla URSUS denota eleganta. Marca Ursus – elemente de identificare URSUS a adoptat un design mai elegant si mai atractiv. Ursus este si marca linie: numele marcii " Ursus" este atribuit intregii linii de produse. Modificari: . peste care este scris „Fondat 1878". auriu si alb. mai moderne. . este modificata prin accentuarea stilizarii.redesign logo – utilizeaza fonturi noi. simbolul celei mai bune beri din Romania. „King of beer in Romania". URSUS Premium este un brand care reuseste sa imbine traditia cu inovatia reprezentand o valoare autentica romaneasca.comunica despre marca sa se afle si in mintea consumatorulu (pentru acest lucru se fac permanent cercetari). Lansarea URSUS Black (in decembrie 2000) a reprezentat un alt pas catre largirea portofoliului companiei. In prezent URSUS este reprezentat prin trei tipuri diferite de bere sub un singur slogan: REGELE BERII IN ROMANIA: Ursus Premium. . iar coroana. Senior Brand Manager URSUS. prestigiu.folia de staniol din partea superioara a sticlei este aurie si are inscriptionat circular sloganul „Regele Berii in Romania”.culoarea sticlei „verde” ca simbol al berii premium. . este incadrat de doua bannere „Bere Cluj" si „Premium" . sustine eforturile profesionistilor companiei de cautare a perfectiunii si imaginea brand-ului comunicand standardul ridicat de calitate al berii URSUS si reflecta dorinta permanenta de evolutie. stil. a declarat Cezar Dumitru. Noua sticla subliniaza imaginea dobandita de URSUS in cei 128 de ani de experienta in acest domeniu. noblete”. . prin care doreste sa reflecte statutul de lider de piata detinut pe segmentul Premium. in partea inferioara a acesteia sunt stilizate trei medalii de prestigiu castigate de Ursus Premium la cele mai importante competitii internationale de gen. armonie.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->