India

Republic of India

Drapel Deviză: Satyameva Jayate Sanskrită: सतयमेव जयते /sətyəmeːvə ɟəjəteː/ (Doar adevărul învinge)

Stemă

Imn naţional: Jana Gana Mana

Capitală Oraş principal Limba oficială Sistem politic - preşedinte - prim-ministru Independenţă Suprafaţă - Total - Apa (%)

New Delhi
28°34′ N 77°12′ E

Mumbai (Bombay) limba hindi, limba engleză şi alte 21 de limbi Republică federală Pratibha Kumari Patil (din 25 iulie 2007 Dr. Manmohan Singh 15 august 1947 3,287,590 km² km² (7) 9.56

Nepal.in ++91 PIB .225. Cămin al civilizaţei hinduse a văii. este o ţară în sudul Asiei.Populaţie .Densitate 1. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km[1] şi graniţe cu Pakistan[2] la vest. Atât populaţia ţării. pe locul doi după numărul locuitorilor şi este democraţia cu cei mai mulţi locuitori. cât şi flora şi fauna. (2) 329/km² loc. oficial Republica India.678 trilioane ($3400º) $$3400 rupia ({{{Monedă-ISO}}}) UTC + 5:30 {{{Zi-naţională}}} .Total . şi Bangladeş şi Myanmar la est. India se află pe locul 7 în ierarhia ţărilor după suprafaţă. Se mai poate aminti că India este ţara de origine a piperului. aspectul geografic şi sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume.112./km² ({{{Densitateloc}}}) {{{PIB_PPC_an}}} $$3. 2006) loc. Brahmanismul. Sikhismul. În Oceanul Indian. India a jucat un rol major în istoria umanităţii. Hinduismul. ea este adiacentă cu naţiunile insulare Sri Lanka. Republica Populară Chineză şi Bhutan la nord-est.812 (est. în timp ce Islamismul şi Creştinismul se bucură de o bogată tradiţie aici. Cuprins [ascunde] • • • • • 1 Etimologie 2 Istorie 3 Politică 4 Districte 5 Geografie . Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece. Maldive şi Indonezia. centru al importante drumuri comerciale şi vaste imperii. India şi-a câştigat independenţa în 1947 ca naţiune unificată după o un efort susţinut depus în această direcţie. Budismul şi Jainismul îşi au originea în India.Per capita Monedă Fus orar Zi naţională Domeniu Internet Prefix telefonic India.{{{an}}} .

ştiinţa.C. Primele comunităţi permanente cunoscute au apărut acum 9000 ani şi s-au dezvoltat gradual formând civilizaţia din valea Indusului. a fost unită sub conducerea imperiului maur al suveranului Chandragupta Maurya. noi regi au sprijinit formarea unor noi dinastii. primul şi cel mai vast imperiu mongol de apoi.C. A urmat perioada vedică. pentru India se utilizeaza cuvantul Bharat. După căderea imperiului Gupta. de exemplu Imperiul Vijayanagara. din punct de vedere istoric se refera la nordul Indiei. Imperatorii mongoli şi-au extins gradual regaturile lor până când au ocupat cea mai mare parte din subcontinent. astronomia şi filozofia au înflorit sub conducerea diferitilor regi şi imperatori. în sec X şi XII. primul care a unificat aproape întregul subcontinent. In constitutia indiana. care a pus bazele Hinduismului şi a altor aspecte culturale.C. care caracterizează societatea indiană. În secolul 3 i. După marile invazii provenite din Asia centrală. Acest vast imperiu. arta. în sec 3 i. ingineria. în jurul anului 500 i. Industan. într-o perioadă definită ca "vârsta de aur a Indiei Antice". iar imperiul Maratha a devenit puterea .C s-au dezvoltat alte forme de comunităţi. Pallava. care a aparut 3300 i. mai ales în partea meridională unde au luat naştere noi imperii. Grecii antici se refereau la indieni cu termenul Indoi. Hoysala. dintre care cele mai importante au fost cele ale dinastiilor Chalukya. care a domnit peste vaste regiuni orientale. din cel sanscrit Sindhu. Între secolele XVII-XVIII supremaţia impriului mongol s-a diminuat. Începând cu 550 i. poporul Indusului. literatura. sau de la numele istoric local pentru raul Indus. a fost regatul Magadha.C. În epoca mariilor imperii din antichitate. precum si in uzul a varii limbi indiene. care la randul lui deriva de la cuvantul persian Indù. cea mai mare parte din Asia meridională. a înflorit sub conducerea imperatorului Aśoka. care in periana inseamna "tara indusilor". Pandya. dar este deasemenea utilizat ca si sinonim pentru intreaga tara. Această vasta unificare a fost continuată doar dupa multe secole de la căderea imperiului maur. una dintre figurile cele mai proeminente din istoria antică a Indiei. Rashtrakuta.• • • • • 6 Economie 7 Demografie 8 Cultură 9 Vezi şi 10 Note Etimologie Numele India deriva de la cuvantul Indo. de un alt mare imperiu Imperiul Gupta. Istorie Refugii din epoca de piatră cu picturi ale lui Bhimbetka in Madhya Pradesh sunt cele mai vechi mărturisiri de existenţă a vieţii umane în India. care au dat naştere la diferite regate şi republici independente notate sub numele de Mahajanapadas. mare parte din India de nord a trecut sub dominaţia sultanului din Delhi. Cel mai important dintre acestea. e Chola. Cu toate acestea diverşi regi indigeni au rezistat în partea de sud acestor cuceriri.

Ocupa locul 2 pe glob in domeniu. dar a fost divizată în două guverne independente. În 1974 India a condus un test nuclear subteran. printre care Portualia. după S. locomotive si vapoare pana la sateliţi artificiali. În 15 august 1947. şi apoi alte 5 teste în 1998. minereu de fier. bauxita.U. Olanda. milioane de persoane au fost introduse într-o campanie de dizobedienţă civilă de masă. Terorisumul în India constituie o importantă problemă de siguranţă. Atacul din 2001 la Parlamentul Indian rămâne cel mai grav. care produce o gama variata: de la tractoare. oraşul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei” . locul 2 pe glob) si alimentara (este cel mai mare producător mondial de zahar si unt). Predomina inca ramurile tradiţionale: textila (îndeosebi prelucrarea bumbacului.dominantă.. Trei ani mai târziu. Din secolul al XVI diverse ţări europene. care însă au făcut faţă diferitelor obstacole create de toleranţă şi reformele constituţionale. în nord-estul Indiei şi recent chiar şi în marile oraşe cum sunt Delhi e Bombai. În 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze ale Indiei Orientale. S-a afirmat puternic industria constructoare de maşini. un domeniu al Indiei şi un domeniu al Pakistanului. conform legii musulmane. India fiind una dintre putinele tari care au dezvoltata industria cosmica. a pus serios în pericol domeniul comunităţii britanice. Franţa şi Regatul Unit au început să facă schimburi comerciale cu aceste zone. dând Indiei o putere recunoscută pentru bomba atomică. Dupa independenţă au apărut diverse religii şi caste în diverse părti ale ţării. India a devenit o republică şi a intrat în vigoare o nouă constituţie. În anii 20 şi 30 cu mişcarea condusă de Mahatma Gandhi. Începând cu 1991. în 26 ianuarie 1950. au transformat India în una din ţările cu taxe de creştere economică printre cele mai mari din lume. atât la nivel regional cât şi global. Industria prelucrătoare plasează India intre primele zece tari ale lumii ca valoare a producţiei. India a obţinut independenţa în faţa Marii Britanii. la creşterea traiului specific. India e membru fondator al mişcării Ţărilor Non-Alineate şi al Naţiunilor Unite. ceea ce a contribuit. India are si o puternica industrie cinematografica. în particular în regiunea Jammu e Kashmir. diamante si sare. Este in crestere productia de petrol si gaze naturale. dar când au văzut dezbinarea între diferiţi regi au profitat şi şi-au impus coloniile lor în aceste zone. În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independenţă la nivel naţional de către Congresul Naţional Indian şi alte organizaţii politice. Industrie La nivel mondial. Ca şi consecinţă India a trecut sub Guvernul Direct al Coroanei Britanice ca şi colonie a Imperiului Britanic. India este un important producator de carbuni.A. Un an mai târziu o revoltă cunoscută sub numele de Primul război de independenţă indiană. dar în final revolta a fost înăbuşită. importante reforme economice.

.) a unit intreg teritoriul Indiei .In sec.Hr..intemneind dinastia Maurya.Cotropita cu regularitate prin frontiera ei nordica. fiind atat de vast.Acolo s-a dezvoltat o civilizatie la fel de straveche si inflorioare ca Egiptul sau Mesopotamia.regele Aşoka (273-235 i. După moartea sa.A luat naştere oraşele Mohenjo-daro şi Harappa .Pakistan si Bangladesh. este desemnat adesea sub numele de "Coninentul Indian". India n-a construit aproape niciodata un imperiu unificat.III i.formând pe valea fluviului Gange numeroase state. au ajuns sa domneasca aproape in intreaga tara. de la care se trage numele tarii.India antica acopera teritoriile pe care se afla in prezent India.Imperiul Maurya s-a destrămat.Manu a fost al doilea conducator dupăHammurabi care a creat al doilea cod de legi .În India .India antică Civilizaţia Indusului a apărut în mil.pe valea fluviului Indus. Harappa Cuprins [ascunde] • • • • • • • 1 Valea Indusului 2 Orasele de pe Indus 3 Arienii si sistemul castelelor 4 Imperiul lui Asoka 5 Regatele Razboinice 6 Stiinta si moartea 7 Legile lui Manu Valea Indusului In India primii oameni s-au asezat in N.Hr. Orasele de pe Indus . si Gange.Hr. intre fluviul Indus. numai 2 dinastii Maurya si-apoi Gupta. fara sa reuseasca sa stapaneasca acest ansamblu care. Mai multe civilizatii s-au dezvoltat in Antichitate.au cucerit India .III i.Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord.

Orasul Lothal Orasul Lothal in antichitate Incepand cu anul 7000 i Hr. isi cladesc de-a lungul fluviului Indus. mari orase inconjurate de metereze. Se stie ca faceau negot cu Mesopotamia si foloseau un sistem de scriere.Datorita sapaturilor arheologice efectuate in aceste orase. Prin nastere fiecare om apartine unei caste.Ksa Triya casta razboinicilor. La N. Ele pot fi grupate in trei categorii:casta brahamanilor cei care se roaga si provaduiesc invatatura. Exista peste 100 de caste care corespund unor meserii. Vaisya si Sudra..Aceste populatii cu pielea mai deschisa la culoare decat a dravindienilor. Imperiul lui Asoka . primii indieni se grupeaza in state in N Indiei antic (Pakistanul actual)..Odata cu arienii se impune si sistemul de impartire a societatii pe caste.e. cum ar fi: Mohenjo-Daro si Harappa. ei nu pot totusi tine piept unor noi cuceritori. In schimb nu se cunosc motivele disparitiei aceste civilizatii numita "Civilizatia Indusului" in anul 1500 in. utilizand roata olarului producand ceramica. Dravindienii raman insa majoritari in S Indiei pana in zilele noastre. Un sistem perfectionat de canalizare permite alimentarea lor cu apa curenta. arienii isi intind stapanirea spre S si spre V.Crescatori de animale ei sunt totodata mestesugari indemanatici. au o civilizatie pe care majoritatea popoarelor Indiei o adopta incetul cu incetul.Timp de peste 1000 de ani. grup social pe care n-o poate parasi.n Arienii si sistemul castelelor In momentul in care dispare civilizatia Indusului. se cunoaste destul de bine viata locuitorilor lor.Cladirile lor din caramizi sunt alineate de-a lungul unor strazi care se intretaie in unghi drept. castele celor care muncesc cu mainile. niste triburi venite din Persia (Iranul actual).Prin anul 2400 i Hr. Arienii cotropesc N Indiei unde se stabilesc.

porunceste sa se construiasca drumuri si "spitale". Contribuie la dezvoltarea tarii. apoi de regele grec. Acum se intemeiaza dinastia Maurya (prin anul 320 i Hr.Cativa ani mai tarziu. la inceputul sec. rege care urca pe tron in anul 269 i Hr. prima mare dinastie indiana.Domnia sa este mult mai bine cunoscuta decat a celorlalti regi. al IV-lea i Hr. grecii sunt alungat la randul lor de un suveran indian.Suveran al Imperiului Maurya Regatele Razboinice . al V-lea i Hr. membrii dinastiei Maurya isi intind dominatia asupra intregii Indii. religie fondata in India in sec. cu exceptia Sudului.Cel mai renumit dintre dintre regii Maurya este Asoka. Incurajand expansiunea ei. al VI-lea i Hr.Lei lui Asoka Nordul Indiei este cucerit de regele Persiei. Ciandragupta Maurya. intrucat el a pus sa se graveze textul hotararilor sale (edicte) pe stanci ori pe stalpi mari de piatra care au fost descoperiti in intreaga Indie. Asoka.. Incetul cu incetul. Alexandru Macedon. El se converteste la budism. Darius in sec.).

.. popor venit din Asia Centrala in scolul urmator. Nordul tarii este cotropit in mai multe randuri. un nou rege din N Indiei. Candragupta I.Dupa moartea lui Asoka in anul 232 i Hr. urmasii sai nu au putut impiedica impartirea imperiului sau.Aceasta unifica India pana la navalirea hunilor.Dinastia Maurya se rastoarna prin anul 185 i Hr. intemeiaza dinastia Gupta.. India va ramane divizata in mai multe regate timp de aproape 5 veacuri. Abia in sec. al IV-lea d Hr. intai de sciti. apoi de nomazii Kusani veniti din Asia Centrala.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful