Peraturan Futsal Kejohanan Sukan Kolej

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA FUTSAL 1. UNDANG-UNDANG PERMAINAN Pertandingan ini dijalankan mengikut Undang-Undang yang dikuatkuasakan oleh FAM dan FIFA. 2. PERATURAN PERTANDINGAN Mengikut Undang-Undang dan Peraturan Am Kejohanan Sukan Kolej Universiti Putra malaysia yang dikuatkuasakan sepanjang kejohanan sukan ini. 3. JENIS PERTANDINGAN Pertandingan Berpasukan Antara Kolej-kolej Universiti Putra Malaysia dan pasukan Jemputan Universiti Putra Malaysia 4. PENDAFTARAN PEMAIN / PEMBENTUKAN PASUKAN 4.1 Tiap-tiap pasukan dibenarkan mendaftar tidak lebih daripada 12 orang pemain. Borang pendaftaran pemain hendaklah dihantar kepada jawatankuasa pengelola sebelum kejohanan bermula. Senarai nama pemain hendaklah disampaikan kepada Jawatankuasa pertandingan sebelum kejohanan bermula. Hanya pemain-pemain yang berdaftar dalam borang pendaftaran sahaja dibenarkan bermain dalam pertandingan ini.

4.2 4.3 4.4

5.

MASA PERMAINAN 5.1 Masa permainan adalah 15 minit (running time) bagi wanita dan lelaki setiap separuh masa dan masa rehat adalah selama 5 minit. Bagi

Tarikh kemaskini : 01 Julai 2008

1

Mana-mana pemain yang kena ganti boleh bermain lagi dalam perlawanan tersebut termasuk mengambil sepakan penalti (Rolling Substitution System).3 7.maka pemenang akan ditentukan seperti berikut: 7. Tendangan penalti ini dijalankan mengikut Undangundang Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 7.2 Sekiranya mana-mana pasukan gagal bermain sesuatu perlawanan.Peraturan Futsal Kejohanan Sukan Kolej perlawanan peringkat akhir.3 Pasukan yang memenangi lebih perbezaan gol akan dikira menang.1 6.0) Penggantian pemain Mana-mana tujuh (7) orang pemain boleh diganti/ditukarkan dalam masa sesuatu perlawanan termasuk masa tambahan.3. 7.4 Tarikh kemaskini : 01 Julai 2008 2 . Jika masih seri juga.3. pasukan yang telah mengalahkan pasukan lawannya dalam perlawanan awal dikira menang.masa perlawanan adalah 20 minit (running time) perlawanan bagi setiap separuh masa dengan masa rehat 5 minit. Jika masih seri.3.2 7. pasukan lawan hendaklah diberi dua (2) mata dengan jaringan 2-0. Jika masih seri. CARA MENENTUKAN KEPUTUSAN LIGA/PERLAWANAN 7. SISTEM PERTANDINGAN 6.1 7.1 Cara memberi mata: Menang Seri Kalah - 3 1 0 7. Jika dua (2) atau lebih pasukan memperolehi mata yang sama.2 Sila rujuk Peraturan Am Kejohanan Sukan Kolej Universiti Putra Malaysia (10.3. tendangan penalti akan dijalankan untuk menentukan pemenang. 6. pasukan yang menjaringkan gol dikira menang. Jika terdapat mana-mana pasukan digantung atau menarik diri dari pertandingan atas apa-apa sebab jua pun mata dan jaringan gol yang masuk atau kena hendaklah diambil kira.

11. Pemain yang diperintah keluar kerana MEMUKUL pemain lawan atau BERKELAKUAN BIADAP terhadap pegawai tidak dibenarkan bermain terus di dalam pertandingan ini.1 7. perlawanan dijalankan secara Kalah Mati.4 Secara kalah mati Bagi peringkat suku akhir.maka perlawanan yang ditunda atau diberhentikan itu akan ditentukan tarikh.1 Pemain yang diberikan KAD MERAH (perintah keluar) tidak boleh bermain di dalam permainan yang sama dan digantung SATU perlawanan berikutnya secara automatik. 11.maka pemenang akan ditentukan dengan cara berikut: 7. PAKAIAN Pakaian yang sesuai untuk permainan bolasepak. Penggantungan sementara pasukan ialah 2 minit atau sehingga pihak lawan menjaringkan 1 gol.4.5 8.Jika diakhir perlawanan keputusan seri. 9.Peraturan Futsal Kejohanan Sukan Kolej 7.2 Keputusan ditentukan secara ‘Sudden Death’ dalam masa tambahan. PENGGANTUNGAN SEMENTARA DAN TINDAKAN DISIPLIN 11. Tindakan disiplin lanjut akan dilaksanakan. ( GOLDEN GOAL ) Jika keputusan masih seri. KELEWATAN Hanya 15 minit sahaja diberi kepada pasukan yang lewat dan selepas itu pihak lawannya akan diberi kemenangan percuma dengan tiga (3) mata dan jaringan 3-0.perlawanan itu tidak dapat dimainkan atau sekiranya sesuatu perlawanan diberhentikan akibat hal-hal di luar kawalan kedua-dua pasukan.3 Tarikh kemaskini : 01 Julai 2008 3 . 10. Sistem sepakan Penalti mengikut undang-undang Futsal Persatuan Bola Sepak Malaysia. SISTEM SEPAKAN PENALTI akan dijalankan untuk menentukan pemenang. PERLAWANAN YANG DITUNDA ATAU DIBERHENTIKAN Sekiranya pengadil berpendapat bahawa padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau kerana hal-hal yang tidak dijangkakan.2 11. 7.tempat dan masa oleh Jawatankuasa Pengelola Pertandingan.separuh dan akhir. Maka pasukan yang kekurangan pemain boleh melengkapkan pasukannya.4.

4 12.0 ) 13.0 ) Tarikh kemaskini : 01 Julai 2008 4 . PERKARA-PERKARA YANG TIDAK DINYATAKAN Mengikut Peraturan Am Kejohanan Sukan Kolej Universiti Putra Malaysia ( 21. BANTAHAN Mengikut Peraturan Am Kejohanan Sukan Kolej Universiti Putra Malaysia (15.Peraturan Futsal Kejohanan Sukan Kolej 11. Pemain menerima 2 kad kuning digantung 1 perlawanan berikutnya secara automatik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful