SMK TAMAN INDAH 73000 TAMPIN N.

SEMBILAN DARUL KHUSUS

KERTAS KONSEP PROGRAM GURU PENYAYANG SMK TAMAN INDAH
NAMA AGENSI KOD SEKOLAH NO. TELEFON N0. FAKS E-MAIL BLOG : : : : : : SMK TAMAN INDAH NEA 5057 06-4414479 06 -4413502 smktamanindah@gmail.com http://myhemsmti.blogspot.com

Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi; manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya.. Jadilah anda seorang yang berfikiran cemerlang…..

KERTAS KONSEP PROGRAM GURU PENYAYANG

1.0

PENGENALAN

TUGAS pendidik atau guru bukan setakat menyalurkan ilmu pengetahuan, tetapi merangkumi pendidikan akhlak kepada anak murid. Mengajar dalam apa bidang sekalipun, aspek membina sahsiah peribadi seharusnya diletakkan sebagai teras kepada usaha pendidikan. Dalam zaman serba moden serta mencabar, kerjaya guru juga semakin mencabar. Banyak kali dilaporkan mengenai adanya segelintir kecil guru yang tidak dapat mengawal emosi lantas mengambil tindakan menghukum anak didik di luar batas etika sebagai seorang pendidik. Justeru, guru perlulah sentiasa ingat bahawa mendidik manusia memerlukan kesabaran tinggi dan nilai kasih sayang yang kental. Tanpa dua sifat penting itu, guru akan berhadapan masalah.

Panduan ditunjukkan Rasulullah SAW perlu dijadikan amalan ketika memenuhi tugas mendidik anak bangsa. Banyak kisah dan peristiwa dilalui Rasulullah SAW mempamerkan perwatakan luhur pendidik yang unggul untuk dicontohi, tetap relevan sepanjang zaman dan kalis masa. Diriwayatkan oleh Anas bin Malik: “Sedang kami berada dalam masjid bersama Rasulullah SAW, seorang Badwi datang dan duduk mencangkung membuang air kencing di dalam masjid. Sahabat berkata kepada lelaki Badwi itu: Berhenti! Berhenti!” Namun Rasulullah SAW berkata: “Jangan ganggu dan biarkan dia sendiri.” Oleh demikian, mereka pun membiarkan saja lelaki itu selesai membuang air kencingnya. Kemudian Rasulullah SAW memanggil lelaki berkenaan dan berkata kepadanya: “Di dalam masjid tidak dibenarkan melakukan perkara seperti membuang air kencing atau membuat kerosakan kerana masjid tempat beribadat kepada Allah, tempat solat dan membaca al-Quran.” Kemudian Rasulullah SAW mengarahkan seorang lelaki supaya mengambil sebaldi air untuk membasuh kawasan tempat lelaki Badwi itu kencing. Iktibar yang boleh diambil daripada kisah itu adalah jangan bersikap terburu-buru terhadap orang yang melakukan kesalahan. Rasulullah

Pandangan ini menunjukkan betapa pentingnya seorang pendidik untuk sentiasa menunjukkan sifat kasih sayang dan mencipta hasil signifikan ke atas orang yang dididiknya. . Imam al-Ghazali pernah menggariskan beberapa kriteria unggul seorang pendidik antaranya. selagi dia tidak menunjukkan sikap berdegil. Beliau mengatakan bahawa pendidikan hendaklah dilaksanakan dengan penuh kasih sayang. seorang ahli falsafah dan pendidik Cina yang sangat terkenal. Guru hendaklah bersifat penyayang dan tidak pilih kasih terhadap anak didiknya.SAW dalam peristiwa itu jelas mempamerkan sikap berpandangan jauh dalam menghadapi sesuatu keadaan. warga Amerika Syarikat. Anna Eleanor Roosevelt. dan memperbaiki kelemahan. Kisah Rasulullah SAW itu juga mengajar kita perlu bersikap lemah lembut apabila mengendalikan seseorang yang jahil dan mestilah mengajar orang seperti itu perkara yang patut diketahuinya tanpa memarahinya. guru harus sabar menerima pelbagai masalah murid dan menerimanya dengan baik. beliau mendidik tanpa mengira latar belakang anak didiknya. seorang pejuang hak asasi manusia yang terkenal. Confucius. bersesuaian dengan karektor individu yang berbeza-beza. Cadangan diberikan anak didiknya untuk memperkembangkan kekuatan. Beliau berpendapat bahawa tindakan memberi kasih sayang itu sudah merupakan satu bentuk pendidikan. berbincang dengan mereka dan kadang kala hanya mendengar hujah dan ulasan anak didiknya dengan sabar. Beliau mencadangkan kepada anak didiknya apa yang perlu dipelajari. Dirinya sebagai seorang guru. pernah mengatakan bahawa “The giving of love is an education in itself”. Oleh itu. Menegur kesalahan seseorang dengan cara berhemah dan lemah lembut disertakan penjelasan terperinci kesalahan dilakukan adalah prinsip pendidikan yang dibawa Nabi SAW dan inilah contoh seharusnya diikuti guru. menggunakan kaedah dan pendekatan pendidikan yang sangat informal.

2. Apabila nilai itu tersemat kukuh.1 Membentuk karektor serta sahsiah diri murid yang disenangi oleh warga sekolah. 3. Terdapat laporan/aduan pelanggaran etika profesion keguruan.3 4. Peningkatan kadar ponteng murid. Peningkatan bilangan guru yang mengalami tekanan emosi dalam menjalankan tugas.4 Terdapatnya peningkatan salah laku disiplin dalam kalangan murid. guru pasti akan menyedari bahawa sabar itu memberkati usaha gigihnya mendidik.2 Generasi murid hari ini yang terdiri daripada generasi Y dan Z yang unik. 2. 2. Selain itu.2 4.1 4.2 Mewujudkan satu suasana yang harmoni antara guru dan murid selaras dengan keperluan semasa.0 JUSTIFIKASI 4.Guru yang penyabar dan penyayang akan berjaya dalam kerjayanya.3 Mengurangkan jurang beza tara antara guru dengan murid 3.3 Menimbulkan rasa dihargai dan diterima dalam kalangan murid. guru juga perlu bersedia menerima kepelbagaian watak dan perbezaan tahap kecerdasan anak didik supaya proses pengajaran akan dapat dilaksanakan dengan fikiran tenang. 3.0 RASIONAL 2.1 Permasalahan murid-murid pada masa ini perlukan medium yang sesuai bagi membantu murid tersebut dan menggunakan kaedah dan pendekatan yang terkini serta disukai oleh murid tersebut. di mana mereka mempunyai pemikiran yang liberal dan terbuka. .0 OBJEKTIF 3. 4.

Mohammad bin Said PK HEM Naib Pengerusi 1 : En. Hj.0 ANJURAN DAN KELOLAAN Bidang Kemanusiaan dan Bimbingan Kaunseling SMK Taman Indah 6. Hamzah bin Abd Hamid GKMP Kemanusiaan dan Kemasyarakatan Penyelaras : En.5.0 PERSONALIA Jawatankuasa Kerja Program Guru Penyayang Penaung Penasihat Pengerusi : : : Pengarah Pelajaran N. Vikraman a/l Velayuthan GPK Kokurikulum Setiausaha : En. Pengerusi : En. Sembilan Pegawai Pelajaran Daerah Tn. Abd. Alias bin Daud Guru Bimbingan Dan Kaunseling AJK : : : : : : Semua GKMP/ Ketua Panitia Guru Disiplin Guru Kebajikan Guru Biasiswa Penyelaras tingkatan AJK PIBG . Ramli bin Ibrahim Pengetua SMK Taman Indah Tim. Aziz bin Abd Rahman GPK 1 Naib Pengerusi 2 : En.

7.0 PENGISIAN / AKTIVITI Rujuk Modul Guru Penyayang SMK TI 8. mewujudkan suasana yang lebih harmoni antara guru dengan murid.0 TEMPOH PELAKSANAAN Sepanjang tahun 2012 10.1 10. serta dapat mengurang salah laku disiplin murid. .0 SUMBER KEWANGAN 10.2 10.0 PENUTUP Program Guru Penyayang ini diharapkan dapat memberi sumbangan ke arah pembentukan sahsiah diri murid yang lebih positif.3 PIBG PCG kokurikulum sahsiah diri/ Pendidikan Islam dan Moral Peruntukan LDP 11.0 SASARAN Guru dan murid dan seluruh warga sekolah 9.

Contoh : a. 2.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1.00 pagi hingga 7. kerana anda dapat hadir ke sekolah “Murid didahulukan. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 04 Januari 2012 (hari pertama persekolahan) 7. Assalamualaikum / Selamat sejahtera b. 4.” 2. pengawal keselamatan. SELAMAT DATANG KE SEKOLAH Tahniah. Contoh kain rentang : Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school c. guru bimbingan dan Kaunseling. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. guru cemerlang.20 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi dan petang) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah. : : Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. PPD dan sekolah. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. PRS dan pengawas sekolah Kain rentang/banting : Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2012 bermula. Penilaian Rumusan . 3. Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid. Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. Kain rentang dimasukkan logo JPNJ. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah. Pencapaian Murid diutamakan. Tahniah kerana hadir semula ke sekolah Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka.

Pengacara Majlis Sistem siaraya. 2. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. 2.30 pagi hingga 8. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab. Majlis berjalan mengikut aturcara perhimpunan mingguan. 3. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.10 pagi (waktu pertama persekolahan pagi dan petang) Semua guru dan murid Pengetua / Guru Besar. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. 4. Tarikh Masa : : 04 Januari 2012 7. Pengetua / Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. 3. rostrum : Sasaran Personalia : : Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. kerusi. PK HEM. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. Rumusan : . PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Penilaian : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.

Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dan pengajaran. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. tahniah kerana memberi tumpuan. Penilaian Rumusan : : . 6. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid. 3. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 8. 7. Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow. 5. 3. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. 4. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. 2. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya.

rakan-rakan dan kelas sendiri. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku. 2. terhadap guru. kewujudan keharmonian kelas. dan sebagainya. 4. Rumusan : . Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 04 Januari 2012 8. 3.30 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. 3. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri. Guru kelas memberi salam kepada murid. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. pengurusan papan notis. 2. Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Penilaian : Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama.10 pagi hingga 9. Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis. Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. contohnya penjagaan kebersihan kelas. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. Kelas Kebanggaanku 1.

Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup. Bantuan makanan. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. mangsa bencana. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. 2. 4. Tarikh Masa Sasaran : : : Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. 3. Guru Tingkatan.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. kewangan dan lain-lain Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. Guru Biasiswa. pakaian. kematian. Alumni. Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah. PK HEM. Penilaian Rumusan : . Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : Personalia : Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. anak yatim dan lain-lain) PIBG. 2. Lawatan ke rumah b. : Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. 3. sayang 1. Menghulurkan bantuan : a. Guru Kebajikan. Lawatan ke hospital c.

tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru d. 3. Amalan bersalaman : : Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Amalan ucapan terima kasih c. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. Contoh : a. komuniti penyayang 1. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Penilaian Rumusan . sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji e. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media. 3. papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. bahan/dokumen berkaitan : Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. papan kenyataan. tempat memaparkan kain rentang b. 2. 2. tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid c. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang. Amalan senyuman mesra b. Jawatankuasa 3K Kain rentang.

3.MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG Tema Tajuk 1. Pembengkelan pengisian dan perlaksanaan Program Guru Penyayang. Melaksanakan tugas dengan penuh tanggungjawab dan beretika. Penetapan garis panduan perlaksanaan Program Guru Penyayang Peringkat Sekolah. Rumusan : . 100% guru dapat memahami dan mempraktikkan konsep Guru Penyayang. Murid Sayang 1. Penubuhan Jawatankuasa Program Guru Penyayang Peringkat Sekolah. Guru yang bersifat penyayang dapat memberi sumbangan kepada usaha peningkatan sahsiah diri murid dan akademik. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : LDP sekolah kali pertama 8.00 pagi hingga 4. 2. 4. 5. Program Guru Penyayang dapat melahirkan guru yang bersifat prihatin dan menyayangi murid secara ikhlas. Memahami konsep Guru Penyayang berlandaskan elemen 9P5K. Pembentangan hasil pembengkelan. Mengaplikasikan konsep Guru Penyayang sebagai satu budaya kerja. 2. Penilaian : Pembentangan Konsep Guru Penyayang dalam persembahan Power Point.00 petang Semua guru Pengetua / Guru Besar Edaran bahan LDP : Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 3. Objektif : : : Latihan dalam Perkhidmatan Guru Penyayang.

Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. 3. Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid. 1 AKTIVITI Anda diutamakan STRATEGI Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah TINDAKAN Semua pentadbir sekolah. Contoh : a. guru cemerlang. Kain rentang dimasukkan logo JPNS. PRS dan pengawas sekolah Dalam aktiviti ini : 1. Tahniah kerana hadir semula ke sekolah 4. 2. Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka. TATACARA/KAEDAH 1 . Kain rentang digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2012 bermula. Assalamualaikum / Selamat sejahtera b. pengawal keselamatan.SMK TAMAN INDAH PROGRAM GURU PENYAYANG “MURID DIDAHULUKAN PENCAPAIAN MURID DIUTAMAKAN” STRATEGI TINDAKAN BIL. guru bimbingan dan Kaunseling. PPD dan sekolah. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school c.

2. GPK HEM Pengacara Majlis Pemimpin Pelajar Dalam aktiviti ini : TATACARA/KAEDAH 1. 2. Pengetua / Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. 2 AKTIVITI Pandangan pertama STRATEGI Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan TINDAKAN Semua Pentadbir. Guru kelas membincangkan perihal pentadbiran kelas bersama murid. pengurusan dan 2 . 3. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan pematuhan peraturan sekolah dalam cara yang menyenangkan. 4. Guru kelas memberi salam kepada murid. 3 Pimpinlah aku Guru Kesayanganku. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid.BIL. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. Majlis berjalan mengikut aturcara perhimpunan mingguan. Kelas Kebanggaanku Guru Kelas Dalam aktiviti ini : 1. 3. Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. 4. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas.

Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran. 4. 3 . 4 AKTIVITI Guru sumber inspirasi STRATEGI Syoknya belajar ! TINDAKAN Guru Mata Pelajaran Dalam aktiviti ini : TATACARA/KAEDAH 1. 5. 7.BIL. 2. 3. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 6. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pengajaran dan pembelajaran. guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. 8. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow.

Guru Biasiswa. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan. Alumni. Bantuan makanan. Guru Kebajikan. tempat memaparkan kain rentang b. tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid 4 . Guru Data Dalam aktiviti ini : TATACARA/KAEDAH 1. PK HEM. Lawatan ke rumah b. 5 AKTIVITI Pembudayaan sikap prihatin STRATEGI Bersamamu. Jawatankuasa 3K Dalam aktiviti ini : 1. Lawatan ke hospital c. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. komuniti penyayang Guru Media. 2. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a.BIL. Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Menghulurkan bantuan : a. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. 2. kewangan dan lain-lain 4. 3. pakaian. 6 Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin. sayang ! TINDAKAN PIBG. Guru Tingkatan.

Amalan bersalam 5 . d. AKTIVITI STRATEGI TINDAKAN c.BIL. Amalan senyuman mesra b. e. TATACARA/KAEDAH tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat 3. Amalan ucapan terima kasih c. Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. Contoh : a.

Taklimat modul. kertas konsep Guru Penyayang dan Touch Point Pengarah oleh PPD kepada pengetua/ guru besar 4. Pembentukan jawatankuasa pelaksana peringkat sekolah 1. Pelancaran Program Guru Penyayang peringkat JPN dalam perhimpunan bulanan 2. Taklimat Ketua Sektor kepada sekolah rintis (Model 4 sekolah satu daerah) 1. 1 Bulan Minggu Kedua (7-9 Dis) Aktiviti 1. LDP kepada guru 6 Februari 2012 . Pembentangan kertas konsep Guru penyayang dan touch Point Pengarah dalam Mesyuarat KSPPD 2. TOT JU Negeri dan Daerah 1. Bagi memastikan pelaksanaan berjalan dengan lancar. tindakan seperti berikut akan diambil : Bil. Penerangan Ketua Sektor Kertas Konsep Guru Penyayang dan modul kepada semua PPD 3. Precouncil konsep pelaksanaan bersama Ketua Sektor 2.PLAN TINDAKAN PROGRAM GURU PENYAYANG 1. Pelaksanaan Touch Point Pengarah pada hari pertama persekolahan Tindakan JPNJ 2 Disember 2011 Ketiga JPNJ/PPD 3 Keempat (27-29 Dis) Pertama (4 Jan) Minggu Ketiga Minggu kedua Minggu empat JPNJ/PPD Pengetua/Guru Besar Sekolah Menengah dan Rendah JPNJ/PPD PPD/ Sekolah Sekolah/JU 4 Januari 2012 5 1. Pelancaran Program Guru Penyayang peringkat PPD 2. Bengkel menyediakan kertas konsep dan modul Guru Penyayang 1. Pemantauan kehadiran murid melalui sistem e-kehadiran 1.

Mesyuarat penilaian keberkesanan Program Guru Penyayang 2.Bil. Pelancaran Program Guru Penyayang peringkat sekolah Tindakan Jawatankuasa Guru Penyayang 8 1. 7 Bulan Mac 2012 Januari hingga November 2012 Minggu Minggu kedua Sepanjang tahun Minggu pertama hingga minggu empat Minggu empat Aktiviti 1. Pemantauan pelaksanaan program Guru Penyayang JPNJ/PPD 10 Jun 2012 1. Menghantar laporan kepada PPD/JPNS Pengetua dan Guru Besar sekolah rintis/PPD Pengetua dan Guru Besar sekolah rintis/PPD 12 November 2012 Minggu ketiga 1. Menghantar laporan kepada PPD/JPNS . 3. Pelaksanaan Program Guru Penyayang peringkat sekolah Semua sekolah 9 April 2012 1. Penilaian setengah tahun keberkesanan program penyayang 2. Mesyuarat bulanan penilaian pelaksanaan Guru Penyayang.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.