1.0 KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS 1.

1 PENGENALAN Perbezaan kognitif, sosial emosi, fizikal dan rohani dalam kalangan kanak-kanak di dalam sebuah bilik darjah merupakan perkara biasa. Namun, kadang kala kita akan berjumpa dengan kanak-kanak yang perbezaannya agak ketara dan tidak mengikuti norma-norma perkembangan seperti kanak-kanak lain. Kanak-kanak ini menunjukkan ciri-ciri perkembangan yang berbeza daripada kanak-kanak biasa seperti keupayaan kognitif, fizikal yang terhad, kesukaran berinteraksi dan berkomunikasi. Kanak-kanak ini juga mungkin menghadapi masalah tertentu seperti masalah fizikal, masalah penglihatan, pendengaran, pertuturan, tingkah laku, masalah pembelajaran, terencat akal dan pintar cerdas. Kanak-kanak ini dikategorikan sebagai kanak-kanak berkeperluan khas. Di Malaysia, pendidikan untuk kanak-kanak ini terletak di bawah kendalian Kementerian Pelajaran Malaysia dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Menurut dasar pendidikan khas di Malaysia, murid- murid berkeperluan khas merujuk kepada murid-murid yang mengalami kecacatan penglihatan,

pendengaran dan masalah pembelajaran. Masalah kanak-kanak berkeperluan khas ini mungkin disebabkan oleh faktor-faktor seperti perkembangan prenatal yang tidak sempurna kerana penyakit, kekurangan zat ataupun dadah. Disebabkan masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak ini, mereka memerlukan perhatian, penjagaan yang khusus, kasih sayang dan perhatian, yang menuntut kesabaran serta komitmen guru dalam mendidik mereka.

2.0 DEFINISI KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS MENGIKUT KATEGORI Kanak-kanak khas didefinisikan sebagai kanak-kanak yang berbeza daripada kanakkanak biasa dalam aspek ciri-ciri mental, keupayaan sensori, keupayaan komunikasi, tingkah laku sosial, ataupun ciri-ciri fizikal. Secara lebih terperinci lagi kanak-kanak berkeperluan khas boleh dikenalpasti dengan merujuk kepada gambar rajah 1.0 di bawah:

Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Masalah Pembelajaran

Masalah Pendengaran

Masalah Kesihatan atau Fizikal

Masalah Penglihatan

Desleksia Attention/Deficit Hiperactivity Disorder (ADD/ADHD) Bermasalah Emosi dan Tingkah Laku Lembam (Slow Leaner) Terencat Akal Sindrom Down Autisme Pintar Cerdas Palsi Serebrum (Cerebral Palsy)

Masalah Komunikasi: Bahasa dan Pertuturan

Rajah 1.0: Kategori Kanak-kanak Berkeperluan Khas

Setelah melihat gambar rajah 1.0 kita dapat menganalisis secara keseluruhan bahawa kanak-kanak berkeperluan khas terdiri daripada Masalah Pembelajaran, Masalah Penglihatan, Masalah Pendengaran, Masalah komunikasi: Bahasa dan Pertuturan, dan Masalah Kesihatan atau Fizikal. Namun, dalam aspek masalah pembelajaran terdapat pelbagai jenis masalah yang dipecahkan kepada sembilan kategori lagi seperti yang terdapat dalam rajah tersebut. Sebelum merungkai lebih jauh lagi mengenai kanak-kanak berkeperluan khas ini, adalah penting kepada kita untuk mengetahui definisi setiap kategori ini untuk melihat perbezaan dan memahaminya dengan lebih mendalam. Perlu diingatkan bahawa sebagai bakal pendidik yang akan berkhidmat secara khusus dalam bidang ini atau lebih sinonim sebagai guru Pendidikan Khas, menghayati definisi setiap kategori kanakkanak berkeperluan khas adalah sangat penting. Hal ini perlu diambil berat bagi mencari corak pembelajaran, intervensi dan sebagainya yang sesuai bagi setiap kanakkanak yang dikenalpasti dalam mana-mana kategori ini. Samuel Kirk (1963) mendefinisikan masalah pembelajaran sebagai kelewatan perkembangan dalam satu atau lebih daripada proses pertuturan, pembacaan, penulisan, pengiraan atau mata pelajaran sekolah lain. Ianya bukanlah kesan daripada kerencatan mental, halangan sensori (buta atau pekak) atau faktor budaya dan persekitaran. Pencapaian kemahiran membaca, menulis dan mengira individu bermasalah pembelajaran adalah pada tahap dibawah purata kebangsaan. Terdapat perbezaan yang nyata di antara kanak-kanak yang diklasifikasikan sebagai bermasalah pembelajaran. Antaranya ialah kanak-kanak Desleksia, Attention/Deficit Hiperactivity Disorder (ADD/ADHD), Bermasalah Emosi dan Tingkah Laku, Lembam (Slow Leaner), Terencat Akal, Sindrom Down, Autisme , Pintar Cerdas, dan Palsi Serebrum (Cerebral Palsy). Seterusnya ialah Masalah Kesihatan atau Kecacatan Fizikal yang merujuk kepada kanak-kanak yang mengalami ketidakupayaan fizikal, dan memerlukan pengubatan atau peralatan khas seperti pendakap (braces) atau kerusi roda. Ia termasuk ketidakupayaan berbentuk neurologi yang melibatkan otak dan urat saraf

yang rosak (Mohd. penyebutan bunyi-bunyi pertuturan. kandunga bahasa. Masalah penglihatan terbatas bermaksud tahap penglihatan kanak-kanak berada di antara 20/70 dan 20/200 dengan penggunaan lensa. . dan pragmatik. Keupayaan motor mereka sebenarnya tidak terjejas dari segi neurologi tetapi dipengaruhi oleh pergerakan mereka yang terhad. Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). Masalah ini mungkin kelemahan dalam bentuk bahasa. Kanak-kanak bermasalah pendengaran pula dikategorikan kepada dua iaitu separa pekak dan pekak. Separa pekak bermaksud penggunaan alat pendengaran akan membolehkan kanak-kanak ini menerima pendidikan secara audio. Mereka yang tergolong sebagai separa pekak mempunyai tahap kehilangan keupayaan mendengar antara 20 hingga 60 decibel. Sharani. dan/atau kelancaran. telah mendefinisikan masalah bahasa dan pertuturan sebagai suatu masalah komunikasi seperti gagap dan masalah penyebutan. sendi dan otot. Kategori kanak-kanak berkeperluan khas yang seterusnya ialah Masalah Komunikasi yang merangkumi dua kategori iaitu masalah bahasa dan pertuturan. Kanak-kanak yang buta juga kadang kala mempunyai masalah pendengaran dan perkembangan psikomotor mereka agak terhad. Tahap kehilangan keupayaan mendengar diukur dengan audiometer dalam unit decibel. 2006) serta kecederaan ortopedik yang melibatkan tulang. USA. Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai mempunyai masalah penglihatan jika kerosakan penglihatan tersebut tidak dapat diperbetulkan dan menganggu pembelajaran. Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai buta tidak dapat menggunakan penglihatan untuk pembelajaran. Seseorang dikategorikan sebagai pekak jika tahap kehilangan keupayaan mendengar lebih daripada 70 decibel. Mereka bergantung kepada pendengaran dan sentuhan. Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan berkemungkinan mempunyai penglihatan yang terbatas atau buta. Masalah pertuturan pula merupakan kecacatan suara. lisan dan tulisan. Lebih spesifik lagi. masalah bahasa didefinisikan sebagai kelemahan dalam pemahaman. masalah bahasa. Kecacatan ini dapat dilihat dalam penyampaian dan penggunaan simbol-simbol lisan.

Ia disebabkan oleh neurologi motor yang tidak dapat berfungsi dengan baik kerana kecederaan di otak. pertuturan atau terencat akal. dan memerlukan pengubatan atau peralatan khas seperti pendakap (braces) atau kerusi roda.1 MASALAH KECACATAN FIZIKAL ATAU KESIHATAN Masalah kecacatan fizikal merujuk kepada kanak-kanak yang mengalami ketidakupayaan fizikal. Spina bifida Kecacatan pada tulang belakang yang boleh menyebabkan kelumpuhan pada bahagian badan. Antara masalah yang boleh dikategorikan sebagai kecacatan fizikal ialah: Kecacatan fizikal Cerebral Palsy Kesukaran bergerak kerana tidak dapat mengkoordinasi badan. Ia adalah satu keadaan yang berlaku sejak kelahiran tetapi boleh dibantu dengan pembedahan. Ini mungkin disebabkan oleh kemalangan atau kecacatan semasa . Pada umumnya kanak-kanak ini juga mungkin mempunyai kecacatan lain seperti masalah penglihatan. Kecerdasan kanak-kanak tersebut tidak terjejas. Kecederaan ini mungkin berlaku sebelum. Limb deficiencies Kanak-kanak yang anggota badannya tidak sempurna. 2006) serta kecederaan ortopedik yang melibatkan tulang. Muscular dystrophy Kemerosotan kekuatan otot secara progresif sehingga kanakkanak akan memerlukan kerusi roda. semasa atau selepas kelahiran. Sharani.2. sendi dan otot. Epilepsi Penyakit sawan yang disebabkan oleh masalah neurologi yang menyebabkan kanak-kanak menggeleter. Ia termasuk ketidakupayaan berbentuk neurologi yang melibatkan otak dan urat saraf yang rosak (Mohd.

penyakit ini boleh dikawal dengan dadah serta pemakanan yang betul. Kimoterapi merupakan satu cara yang digunakan untuk membantu mengawalnya. Kanak-kanak ini boleh dilatih menggunakan anggota palsu. Jadual 1. Asthma Masalah pernafasan yang berlaku apabila tiub bronchial daripada saluran pernafasan kerongkong menjadi sempit. terapi. Leukemia Satu bentuk kanser yang agak biasa dikalangan kanak-kanak. pendidikan.kelahiran. .1.1 CARA MENGATASI Pendekatan secara berkumpulan bagi mengatasi masalah yang kompleks berkaitan keperluan perubatan. vokasional dan sosial di kalangan individu yang mempunyai masalah fizikal dan kesihatan sangat relevan. Kerjasama antara pelbagai disiplin dilihat sebagai dapat membantu menyelesaikan isu dalam pendidikan dan perubatan dan memberikan manfaat kepada golongan ini.0: Kategori masalah yang dihadapi oleh individu dengan kecacatan fizikal. Terdapat dua kumpulan penting dalam menjayakan pendekatan kumpulan pelbagai disiplin iaitu ahli terapi fizikal dan ahli terapi carakerja. Penyakit ini menyebabkan peningkatan secara mendadak sel putih dalam tulang sum-sum. 2. Diabetes Kencing manis ialah penyakit yang disebabkan oleh pancreas yang tidak dapat berfungsi untuk menghalang peningkatan gula dalam darah manusia. Seperti asthma. Masalah ini boleh dibantu dengan dadah dan penggunaan “nebulisec”.

Mereka selalunya menyarankan latihan yang sesuai untuk meningkatkan kawalan otot dan keperluan penggunaan alat bantuan seperti penyokong secara berkesan. Pembantu kesihatan pula bertanggungjawab dalam memberi perkhidmatan penjagaan kesihatan dan prosedur rawatan dalam kelas. intervensi bahasa. pintu. rawatan pemanasan serta panduan kedudukan makan yang betul. Halangan arkitektural akan mengehadkan pergerakan pelajar berkerusi roda atau mempunyai limitasi fizikal.Ahli terapi fizikal bertanggungjawab dalam perkembangan dan mengekalkan kemahiran motor. lantai yang tidak licin. Salah satu pengubahsuaian yang boleh dilakukan adalah dengan meningkatkan aksebiliti sekolah dan bilik darjah. Pekerja sosial perubatan membantu pelajar dan keluarga untuk berfungsi sepenuhnya dengan tidak menjadikan masalah yang dihadapi sebagai halangan. Ahli patologi bahasa-pertuturan adalah salah satu daripada pakar lain yang turut terlibat dalam kumpulan pelbagai disiplin. Pengubahsuaian persekitaran penting supaya pelajar dengan masalah fizikal dan kesihatan dapat dilihat dengan sepenuhnya secara berdikari di sekolah. Prosedur yang sering digunakan adalah seperti urutan dan memasukkan aktiviti lain selain berenang. pergerakan dan postur badan. pembersihan tiub kencing secara berkala. rem. penjagaan lubang yang ditebuk pada leher dan penjagaan respirator atau ventilator dan menguruskan keperluan nutrisi dan diet khas. koordinasi motor oral seperti mengunyah dan menelan serta komunikasi argumentatif dan alternatif. dan fountains. . Pengubahsuaian persekitaran dilakukan untuk membolehkan pelajar yang mempunyai masalah fizikal dan kesihatan terlibat dengan sepenuhnya dalam aktiviti dan secara berdikari di sekolah. Kebanyakan individu yang mempunyai masalah fizikal dan kesihatan memerlukan penjagaan kesihatan khas dengan prosedur tertentu seperti pengambilan ubatan secara teratur. Mereka menyediakan terapi pertuturan. Halangan arkitektural berupa laluan jalan.

Keupayaan motor mereka sebenarnya tidak terjejas daripada segi neurologi tetapi dipengaruhi oleh pergerakan mereka yang terhad. Apabila membaca kanakkanak ini akan memegang buku terlalu dekat atau terlalu jauh untuk mengimbangi penglihatan mereka.2 MASALAH PENGLIHATAN Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai mempunyai masalah penglihatan jika kerosakan penglihatan tersebut tidak dapat diperbetulkan dan menganggu pembelajaran. Masalah penglihatan terbatas bermaksud tahap penglihatan kanak-kanak berada di antara 20/70 dan 20/200 dengan penggunaan lensa. Kanak-kanak ini mungkin mempunyai konsep kendiri yang rendah dan perhatian lebih yang diberikan kepada mereka boleh menggalakkan pergantungan kepada guru atau rakan untuk sentiasa membimbing mereka. Kanak-kanak ini pada kebiasaan mempunyai kecerdasan yang normal seperti kanak-kanak lain dan boleh belajar seperti biasa jika kemudahan serta perkhidmatan sokongan disediakan untuk mereka. Kanak-kanak bermasalah penglihatan biasanya akan mengerutkan mata atau menutup sebelah mata untuk tujuan penglihatan. Selain itu. Mereka bergantung kepada pendengaran dan sentuhan. Penglihatan kanak-kanak ini terhad kepada objek yang dekat sahaja. Kanak-kanak yang buta juga kaadang kala mempunyai masalah pendengaran dan perkembangan psikomotor mereka agak terhad. Kanak-kanak yang bermasalah penglihatan berkemungkinan mempunyai penglihatan yang terbatas atau buta. .2. pengalaman mereka yang terhad dalam dunia visual memberi kesan kepada perkembangan bahasa. seseorang kanak-kanak normal boleh memberi pelbagai contoh untuk perkataan „bulat‟ dan menghuraikannya dengan jelas jika dibanding dengan kanakkanak yang mempunyai masalah penglihatan. Contohnya. Di samping itu. Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai buta tidak dapat menggunakan penglihatan untuk pembelajaran. Kanak-kanak juga sering mengadu pening kepala dan loya. mereka juga asyik menggosok mata tanpa sebab dan ini menyebabkan mata merah dan membengkak.

1 PUNCA MASALAH PENGLIHATAN Terdapat pelbagai punca masalah penglihatan seperti: i. iii.2. Lemah dalam melukis saiz dan jarak dalam mata pelajaran Matematik. penyakit 2. loya dan pening . Selalu mengadu sakit kepala.2. Sering mencari-cari baris ayat yang dibaca iii. Pengamatan dan daya anggaran berat sesuatu jisim amat lemah kerana terbatas. Sifilis v. Rubela iv.2 CIRI-CIRI KANAK-KANAK CACAT PENGLIHATAN Kognitif i. Tidak memahami konsep bentuk iv.2. Kerap menggosok mata v. Keliru dengan huruf Psikomotor i. Selalu menutup mata sebelah ii. Meniru kerja kawan iv. Tidak memahami benda-benda abstrak ii. Komplikasi semasa hamil dan semasa lahir iii. Kecederaan vi. ii. Lebih mengetahui konsep sejuk dan panas melalui sentuhan Emosi dan Tingkah Laku i. Selalu terlanggar objek vi. Baka dan keturunan ii.

di antaranya ialah „meta analysis‟ dimana kanak-kanak buta dan rabun diletakkan di suatu kawasan dan diuji bagaimana mereka mengamati ruang di dalam kawasan tersebut. Latihan yang diperlukan ialah mengenal gema. Kanak-kanak yang mengalami kebutaan memerlukan pelbagai pendedahan dan latihan intensif. Perbezaan ini boleh diterangkan kepada kanak-kanak cacat penglihatan untuk membolehkan mereka membuat perbandingan saiz. Bagi kanak-kanak cacat penglihatan.2. maklumat tentang jarak sering menjadi kekeliruan. Bayi perlu diberikan pendedahan tentang individu-individu penting seperti ibu. Latihan perlu diberikan untuk mereka mengenal sesuatu jarak seperti apakah yang dikatakan dengan satu depa dan sepuluh meter. Seseorang kanak-kanak cacat penglihatan sering menunjukkan tingkahlaku atau emosi takut. Aktiviti untuk mengenal saiz boleh dilakukan dengan membuat persamaan dengan kehidupan harian.2. 1985). adik memakai seluar saiz S dan abang memakai seluar saiz X. orientasi dan mobiliti (Jacobson. Sebagai contoh. . Diantaranya ialah peningkatan deria bau diperingkat bayi. 1993). Mereka memerlukan latihan sebelum didedahkan kepada sesuatu situasi baru (Linn & Petersen. Latihan mengenal gema adalah dengan melatih kanak-kanak mengenal balikan gelombang pantulan pada objek seperti dinding agar mereka mengetahui kedudukan mereka adalah berhampiran dengan sesuatu objek. Pengenalan kepada saiz memerlukan pelbagai elemen yang dapat menyokong sesuatu keadaan. Kanak-kanak ini perlu diberikan pengalaman untuk membuat ukuran sendiri menggunakan tali pengukur untuk mendapatkan perbandingan jarak. Perasaan takut ini akan lebih menonjol pada keadaan atau situasi yang baru dilaluinya disebabkan mereka tidak menguasai konsep ruang. Hasil ujian menunjukkan bahawa kanak-kanak buta amat sukar untuk mengadaptasi sumber atau petunjuk (clue) yang ada. bapa dan adik-beradik. Tindakan ini akan memberikan kesan psikologi iaitu rasa selamat pada seseorang bayi.3 CARA MENGATASI Pelbagai ujian telah dijalankan untuk membuktikan bahawa kanak-kanak cacat penglihatan yang mengalami kecelaruan di dalam konsep ruang.

Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai pekak perlu menerima pendidikan menggunakan sensori lain seperti penglihatan.3.3 MASALAH PENDENGARAN Terdapat dua kategori masalah pekak iaitu separa pekak dan pekak. Masalah pendengaran menjejaskan komunikasi dan juga pembelajaran individu. Ketidakupayaan berkomunikasi ini memberi kesan kepada perkembangan sosial. Mereka yang tergolong sebagai separa pekak mempunyai tahap kehilangan keupayaan mendengar antara 20 hingga 60 decibel.1 TAHAP KEHILANGAN PENDENGARAN Tahap kehilangan pendengaran ialah: 1) Kurang pendengaran a. Masalah pendengaran terdiri daripada beberapa tahap dan ada yang hanya dikenalpasti apabila kanak-kanak tersebut telah berumur beberapa tahun. Separa pekak bermaksud penggunaan alat pendengaran akan membolehkan kanak-kanak ini menerima pendidikan secara audio. 2. Mereka juga sering mempunyai nada suara yang tinggi atau rendah dan memusingkan kepala untuk mendengar. Tahap kehilangan keupayaan mendengar diukur dengan audiometer dalam unit decibel. Semasa mendengar radio atau televisyen kanak-kanak ini akan meninggikan nadanya pada tahap yang agak kuat. Mereka juga menghadapi kesukaran untuk mengikut arahan dan salah faham kerap berlaku. Pertuturan kanak-kanak ini tidak lancar kerana masalah sebutan yang sangat lemah. Ringan (mild)   Tahap kehilangan pendengaran antara 27 – 40 dB Memahami perbualan .2. emosi. bahasa dan kognitif individu tersebut. Kanak-kanak yang menunjukkan masalah ini menunjukkan simptom seperti kerap meminta orang mengulang apa yang telah disebut. Seseorang dikategorikan sebagai pekak jika tahap kehilangan keupayaan mendengar lebih daripada 70 decibel.

3.5 meter daripadanya Menghadapi masalah pertuturan Memerlukan alat bantu dengar dan latihan pertuturan dan komunikasi b.5 meter daripadanya Sukar melibatkan diri dalam perbincangan secara kelas Memerlukan laat bantu dengar Memerlukan terapi pertuturan Tahap kehilangan pendenngaran antara 56 – 70 dB Memerlukan alat bantu dengar dan latihan pendengaran Memerlukan latihan pertuturan dan komunikasi Orang yang ingin berhubung dengan mereka perlu bercakap dengan kuat b. Sederhana teruk (moderate – severe) a.           2) Pekak Mengalami kesulitan mendengar bunyi-bunyi yang perlahan dan jauh Memerlukan terapi pertuturan Tahap kehilangan pendengaran antara 41 – 55 Db Dapat mendengar bunyi setakat 1 – 1. Sederhana (moderate) c. terapi pertuturan dan komunikasi 2. Teruk (severe)     Tahap kehilangan pendengaran antara 71 – 90 dB Dapat mendengar bunyi pada jarak 0 – 30.2 PUNCA MASALAH PENDENGARAN Dipengaruhi oleh pelbagai faktor iaitu: Sebelum lahir . Sangat teruk (profound)    Tahap kehilangan pendengaran lebih daripada 90 dB Sukar mendengar walaupun bunyi yang kuat Memerlukan alat bantu dengar.

tidak mempedulikan orang lain. demam glandular) Semasa hamil si ibu mengambil dadah atau bahan kimia seperti kuanin Toksemia pada peringkat kelahiran Semasa lahir a) Masa lahir yang terlalu lama atau susah menyebabkan tekanan pada telinga b) Kelahiran tidak cukup bulan c) Kecederaan semasa dilahirkan terutama pada bahagian telinga Selepas lahir a) Kanak-kanak menghidap penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria dan virus b) Kemalangan yang mencederakan bahagian telinga c) Terdedah kepada bunyi yang terlalu kuat dalam jangka masa yang lama 2. sangat pasif dan menyendiri  Lebih banyak menunggu dan melihat apa yang dilakukan oleh orang lain terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang tugas  Akan membaca bibir. ekspresi muka dan gerak tangan daripada mendengar . melihat isyarat visual.3.a) Baka yang disebabkan oleh gen b) Bukan baka    Jangkitan sebelum lahir seperti virus (rubella.3 CIRI-CIRI KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN Antara ciri-ciri kanak-kanak yang mempunyai masalah pendengaran ialah:  Tidak bertindak balas terhadap bunyi  Tidak bertindak balas terhadap panggilan nama sendiri  Tidak memahami atau silap memahami arahan  Kelihatan tidak memberikan tumpuan dan sentiasa mengelamun  Kelihatan nakal.

3. dan melalui perkembangan mereka sendiri bagi membolehkan mereka meluahkan perasaan mereka. mendefinisikan dan sebagainya. Perkembangan sosial dan emosi Perkembangan sosial dan emosi kanak-kanak bermasalah pendengaran banyak bergantung pada pengalaman mereka. kehendak. . keperluan dan memahami perasaan orang lain. Tanpa bantuan pakar pertuturan. menyimpan dan mengingati maklumat. kebolehan bermain dan berkongsi dengan rakan sebaya. Ini termasuk kemahiran menaakul.4 PERKEMBANGAN KANAK-KANAK BERMASALAH PENDENGARAN Aspek bahasa dan komunikasi Kehilangan pendengaran menghalang secara serius perkembangan berkomunikasi secara mendengar dan bertutur. Perkembangan kognitif Perkembangan kognitif merujuk kepada bagaimana memahami dan mengurus dunia mereka. klasifikasi. Kelambatan perkembangan bahasa kanakkanak bermasalah pendengaran turut melambatkan perkembangan kognitif mereka. kanak-kanak bermasalah pendengaran mungkin mengalami perkembangan terbantut dalam keduadua kemahiran ini. Masalah komunikasi mereka memberi kesan ke atas konsep kendiri. Pencapaian dalam pelajaran lemah terutama yang berkaitan bahasa  Lebih banyak menunjuk dengan jari dari bercakap  Menonjolkan sikap yang ganjil ketika berinteraksi dengan kawan-kawan  Telinga sering berair atau bernanah 2. Perkembangan fizikal dan motor Perkembangan motor kasar dan motor halus bagi kanak-kanak bermasalah pendengaran adalah serupa dengan kanak-kanak normal.

bahasa isyarat yang digunakan ialah Kod Tangan Bahasa Melayu (KTBM). dengan penggunaan saki baki pendengaran secara lebih berkesan dan diperkukuhkan dengan penggunaan alat bantu dengar dan deria lihat serta deria sentuh. Kaedah komunikasi seluruh Kaedah ini adalah satu kaedah yang menggabungkan ejaan jari. Bentuk-bentuk tangan yang dilambangkan (kiu). menggunakan bentuk-bentuk tangan bagi memandu bunyi-bunyian. Terdapat pelbagai bahasa isyarat termasuk American Sign Language. Kaedah bacaan bibir Kaedah ini juga menekankan penggunaan penglihatan sepenuhnya. Di Malaysia. Elemen penting dalam kaedah ini ialah penggunaan isyarat dan pertuturan secara serentak. Pertuturan isyarat (cued speech) Kaedah ini diperkembangkan dari kaedah bacaan bibir. melibatkan latihan mendengar untuk membolehkan mereka mendiskriminasikan bunyi-bunyi yang berbeza.2. Pidgin Sing Language (PSE). pertuturan dan implikasi auditori. dan banyak lagi.3. . Kaedah ini menggunakan implikasi bunyi bagi memperkembangkan kemahiran mendengar dan bertutur. isyarat.5 CARA MENGATASI Kaedah auditory oral Kaedah ini menekankan proses mendengar serta bertutur. Kaedah ini tidak menggunakan bahasa isyarat atau ejaan jari tetapi menekankan kaedah membaca gerak bibir (lip reading). Kaedah bahasa isyarat Pada amnya bahasa isyarat digunakan dengan mudah dengan menggabungkan perkataan dengan makna asas. Kaedah ini memerlukan kanak-kanak sentiasa melihat gerak bibir penutur dengan tepat dan dalam situasi ini penutur berada di tempat yang terang dan jelas dilihat. bacaan bibir.

Setiap kanak-kanak mempunyai suara yang unik tetapi perbezaan dalam cara kanak-kanak itu bercakap menjadi suatu masalah apabila pertuturannya tidak dapat difahami oleh orang yang mendengar.1 MASALAH PERTUTURAN Masalah pertuturan yang dialami memberi kesan terhadap bunyi yang dikeluarkan oleh kanak-kanak. memilih dan memasang alat bantu dengar yang memberi impliksi terbaik kepada kanak-kanak pekak termasuklah memberi kaunseling kepada ibu bapa tentang cara memakai. Ahli audiologi akan menilai kemampuan pelbagai alat bantu dengar. masalah gagap. kanak-kanak yang mendapat implikasi terbaik akan dilatih menggunakan pendengaran untuk bertutur dan membentuk bahasa(Lokman. Masalah pertuturan boleh dikategorikan kepada empat iaitu masalah sebutan. ataupun cara kanak-kanak itu bercakap mengganggu pendengar daripada memahami apa yang cuba disampaikan.ditentukan pada kawasan-kawasan di mana bentuk tangan menentukan bunyi perkataan.4 MASALAH PERTUTURAN DAN BAHASA 2. Ahli audiologi dan ahli patologi pertuturan bahasa Ahli audiologi adalah orang yang bertanggungjawab dalam mengenal pasti keadaan dan tahap kehilangan pendengaran kanak-kanak manakala ahli patologi pertuturan bahasa pula bertanggungjawab dalam memberi latihan pendengraan dan pertuturan kepada kanak-kanak itu. Dengan bantuan ahli patologi. 2. membuat acuan telinga. terutama dalam kemahiran interaksi sosial kerana peluang untuk mereka berkomunikasi terhad. Biasanya kanak-kanak yang mengalami masalah pertuturan diabaikan oleh rakan-rakan kerana sukar bagi memahaminya dan ini membawa kepada keadaan perkembangan bahasa yang semakin lambat. 2004). penjagaan dan latihan yang perlu (Lokman. masalah suara dan masalah bahasa. . 2004).4. Terdapat lapan bentuk tangan bagi konsonan dan empat bentuk tangan bagi menentukan bunyi huruf vokal.

Aliran pertuturan terganggu di mana seseorang itu mungkin mengulang. iii. nada yang tinggi atau rendah atau nada yang sama dan tidak berubah.4.2 CIRI-CIRI MASALAH PERTUTURAN Antara ciri-ciri masalah pertuturan ialah: i. ii. Gagap kerap berlaku apabila individu tersebut teruja dan ingin menyatakan sesuatu dengan kadar yang cepat. kasar. Gagap merupakan gangguan terhadap kelancaran percakapan. lembut. dan penambahan . iv. Masalah bahasa memberi kesan kepada perkembangan kognitif kanak-kanak. penggantian pengguguran pengubahan. Masalah artikulasi terdiri daripada perkara-perkara berikut: i. sehingga menyebabkan percakapan menjadi tidak tepat atau percakapan yang tidak sesuai. gagap dan suara boleh menimbulkan rasa malu dan menyebabkan kanak-kanak tersebut merasa tidak selesa dalam situasi sosial. sengau. Ia biasanya tidak dipandang serius namun jika masalah ini berlanjutan ia perlu diberi perhatian. 2. Masalah artikulasi Masalah artikulasi atau gangguan artikulasi adalah pengeluaran bunyi-bunyi pertuturan yang abnormal. Masalah pertuturan seperti masalah sebutan. berhenti seketika atau mencelah dengan suku kata atau perkataan. Kanak-kanak pada kebiasaannya akan melalui fasa ini dalam tempoh perkembangan mereka.Masalah sebutan ialah kecenderungan meninggalkan suku kata atau mengubah bunyi sesuatu perkataan seperti perkataan “saya‟ menjadi “caya”. Ia mungkin terlalu lantang. Masalah suara berkaitan dengan kualiti suara seseorang. Ia mungkin tidak mengganggu pembelajaran seperti mana masalah bahasa. garau.

Kesilapan ini sering berlaku kepada kanak-kanak yang masih belum matang. misalnya “idung” untuk “hidung”. Pengguguran bunyi pula melibatkan pengguguran atau menghilangkan sesuatu bunyi konsonan. kualiti suara. . Semua ini akan mengganggu komunikasi yang berkesan.Penggantian bunyi terjadi apabila bunyi tertentu dalam sesuatu perkataan digantikan dengan bunyi yang lain. dan berbisik. “m”. tengah. Pertuturan sengau terhasil apabila udara dari paru-paru yang sepatutnya keluar melalui rongga mulut telah keluar mengikut rongga hidung ketika bercakap. misalnya “sssyusyah” Penambahan bermaksud menambah bunyi tertentu dalam perkataan seperti “bawa” disebut “bawah atau bawuah”. ii. Pengubahan bunyi terjadi apabila sebutan asal diubah sehingga boleh menghilangkan maknanya. dan punca suara dihasilkan. serak atau garau (hoarseness). Masalah ini ketara dalam penyebutan bahasa Inggeris misalnya perkataan “sip” disebut “shlip”. Oleh itu kanak-kanak sumbing akan menyebut kebanyakan konsonan secara sengau kecuali bunyi vokal dan bunyi-bunyi konsonan “n”. Masalah suara Masalah atau gangguan suara melibatkan kualiti bunyi (akustik) suara yang tidak normal atau luar biasa yang dihasilkan ketika kanak-kanak bercakap. Pengguguran boleh berlaku di permulaan. “animal” disebut “ ammanimal” atau “ammaminal”. Sekiranya untuk perkataan “susah”. Keadaan ini menjadikan suara sengau atau seperti hidung tersumbat. misalnya “malan” untuk “makan”” wabbit” untuk “rabbit”. atau akhir perkataan. Semua suara berbeza dari segi nada. Suara kurang menyenangkan apabila dikeluarkan secara sengau. dan “ng “. konsonan “s” disebut dengan hembusan angin yang kuat atau keterlaluan boleh mengubah bunyi perkataan tersebut. dan lain-lain. “besa” untuk “besar”.

Masalah kelancaran Gangguan kelancaran melibatkan aliran pertuturan yang mempengaruhi kadar dan kelicinan pertuturan seseorang.. Masalah pertuturan juga boleh berpunca daripada kelumpuhan otak (brain damage) yang mengawal sistem saraf tunjang dan pergerakan otot alat pertuturan. misalnya “nacik” untuk “nasi”. 2. Faktor persekitaran juga mempengaruhi keupayaan bertutur kanak-kanak misalnya persekitaran keluarga yang tidak banyak bercakap. . Seseorang dikatakan gagap apabila menyebut sesuatu perkataan berulang-ulang. Kebiasaannya sebutan perkataan sengaja tidak lengkap bagi memudahkan mereka meniru sebutan perkataan. tisu lembut. Gagap adalah bentuk gangguan kelancaran pertuturan yang paling biasa. Mereka juga menyebut perkataan dengan pelat. Sekiranya kesilapan sebutan ini tidak dibetulkan.3 PUNCA MASALAH PERTUTURAN Antara punca masalah pertuturan ialah disebabkan kecacatan lelangit atau bibir ialah kerenggangan tulang mulut.iii. menggunakan dua atau lebih bahasa . dan diikuti ketegangan otot tekak. dan struktur bahagian atas bibir yang mengganggu pengeluaran udara melalui hidung dan menghasilkan suara yang sengau. Ketika masih bayi lagi. tekanan emosi. kanak-kanak belajar bertutur dengan meniru pertuturan orang dewasa. “be‟ ak” untuk “berak” dan sebagainya. Keadaan ini terjadi akibat gangguan pernafasan yang berpunca daripada penyelarasan otot pertuturan yang tidak sempurna. Gagap berlaku secara berselang-seli di antara pertuturan normal dan gagap mengikut kelonggaran dan ketegangan otot pertuturan.4. Kanak-kanak akan menjadi sukar menerima atau mengeluarkan bunyi atau suara yang betul. maka kanak-kanak tersebut akan mengalami masalah menyebut perkataan dengan betul. tersekat-sekat. atau juga kanak-kanak yang terbiar tanpa bimbingan orang dewasa sebagai model.

ahli intervensi yang mungkin terdiri daripada ibu bapa. d. Ahli terapi juga akan menunjukkan cara penyebutan yang betul dan menggunakan kaedah latih tubi untuk membina kemahiran bertutur dan juga bahasa. komunikasi tambahan . Terapi artikulasi (alat pertuturan) Melibatkan artikulasi. Pendekatan Interaktif Melalui pendekatan interaktif ini. misalnya “r”.2. Menurut Bloom (1991). makan. Selain itu dia juga akan menunjukkan cara bagaimana lidah perlu digerakkan untuk menghasilkan bunyi “r“ sebut. buku. sebutan mereka akan menjadi lebih tepat di samping meningkatkan lagi perbendaharaan kata mereka. atau ahli terapi pertuturan akan cuba menggunakan sifat semula jadi kanak-kanak untuk bercakap tentang apa yang dia sedang lakukan. c.4 CARA MENGATASI Di antara strategi yang digunakan adalah: a.4. Oleh itu. Bahan-bahan seperti gambar. Sesi pemulihan ini dilakukan semasa kanak-kanak sedang bermain. merancang untuk lakukan. Justeru. objek. atau semasa pergi ke restoran dengan menggunakan bahasa dan sebutan yang betul. tujuan pendekatan ini adalah untuk merangsang kanak-kanak supaya kanak-kanak banyak. penghasilan bunyi. Terapi ini dilaksanakan melalui aktiviti permainan. Misalnya ahli terapi akan menunjukkan cara menyebut sesuatu huruf. ataupun perkara yang dia ingin lakukan. Komunikasi Tambahan Terdapat kanak-kanak bermasalah pembelajaran yang mengalami masalah pertuturan yang serius tidak dapat bercakap dengan baik. guru pendidikan khas. b. atau peristiwa yang berlaku digunakan untuk merangsang perkembangan bahasa kanakkanak. dan latihan-latihan melalui tunjuk cara penyebutan yang betul kepada kanak-kanak. Terapi Pertuturan Aktiviti intervensi bahasa iaitu ahli terapi pertuturan akan berinteraksi dengan kanakkanak dan bercakap dengan mereka.

individu gagap akan menghadiri sesi terapi secara berkumpulan. dan tidak upaya mengikut arahan.diperkenalkan kepada kanak-kanak ini. bentuk tatabahasa yang kurang sesuai. Terapi kumpulan Apabila tiba masa yang sesuai. dengan ayat yang pendek dan mudah serta tatabahasa yang tidak tepat.5 MASALAH BAHASA The National Information Center for Children and Youth with Disabilities (1996). . sama ada secara verbal dan bukan verbal.” Masalah dalam aspek bahasa terbahagi kepada dua iaitu: 1. Mereka juga mengalami kesukaran mengikut arahan yang bersesuaian dengan tahap umur. Satu bentuk komunikasi tambahan adalah bahasa isyarat kod tangan yang biasanya digunakan oleh golongan masalah pendengaran. Di antara ciri masalah bahasa termasuklah penggunaan perkataan dan maknanya yang kurang sesuai. e. Kebanyakkan perkembangan lambat berkaitan dengan peluang yang terhad untuk belajar. USA telah mendefinisikan masalah bahasa sebagai “… adalah kelemahan dalam keupayaan untuk memahami atau menggunakan perkataan-perkataan mengikut konteks. Perkembangan lambat: Melibatkan kemahiran berbahasa yang berkembang dalam kadar yang lambat tetapi dalam urutan normal bagi aspek-aspek bahasa seperti pembentukan ayat. Di sini dia akan bertemu dengan orang lain yang menghadapi masalah yang sama dan berkongsi pengalaman masing-masing. Pertuturan kanak-kanak dalam kategori ini adalah pertuturan kanak-kanak yang lebih kecil. kurang perbendaharaan kata. Keadaan persekitaran di rumah yang tidak menyumbang kepada perkembangan bahasa yang baik juga adalah faktor bagi perkembangan bahasa yang lambat. tidak upaya menyampaikan idea. 2. perbualan dan pemahaman.4.

struktur ayat yang salah. Sering terganggu percakapan sehingga terpaksa berhenti kerana tidak mengetahui perkataan yang sesuai untuk disebut. Kanakkanak yang mengalami kecacatan berbahasa mempunyai ciri-ciri berikut bahasa berikut: a. Penggunaan tatabahasa yang tidak tepat. “blink” untuk drink”.2.6 CIRI-CIRI MASALAH BAHASA Masalah-masalah yang dihadapi adalah seperti berikut: i. Mereka kerap membuat kesalahan menggantikan bunyi dalam perkataan seperti “nama” untuk “mama”. iii. 2.4. c. . b. Morfologi Kecelaruan yang melibatkan morfologi termasuklah penggunaan imbuhan yang luar biasa. ii. Fonologi Kanak-kanak dengan masalah fonologi berkemungkinan menghadapi masalah dalam bahasa lisan. Kecacatan berbahasa: ia dapat dikesan sama ada dalam kemahiran yang dipelajari yang tidak berada dalam susunan yang tidak betul dan juga terdapat perbezaan yang ketara dalam perkembangan aspek bahasa. dan penggunaan “tenses” yang salah (bahasa Inggeris). Sintaksis Masalah yang berkaitan sintaksis (ayat) pula melibatkan kesalahan tatabahasa yang boleh memberi kesan dalam menyusun dan menyampaikan pendapat yang kompleks. Ayat-ayat yang digunakan tidak berkaitan dengan perbualan yang sedang berlangsung ataupun memberi jawapan yang tidak sesuai dengan soalan yang diberi. Contohnya ayat yang dituturkan oleh kanak-kanak tertentu terlalu panjang dan kompleks tetapi tidak dapat memberi makna terhadap perbualan dengan orang lain.

menggunakan makna perkataan yang tidak sesuai. Gangguan proses auditori pusat Semasa berkomunikasi. Kanak-kanak yang mempunyai CAPD tidak mengalami masalah pendengaran (pekak). 1982).4. atau memperoleh semula. tetapi atas sebab tertentu otak .iv. Semantik Masalah semantik dapat dilihat melalui perkembangan perbendaharaan kata yang lemah. Aphasia berpunca daripada kerosakan otak. Bagi kanak-kanak kerosakan otak berpunca akibat kecederaan otak semasa lahir atau ketumbuhan (tumor) otak. tetapi terdapat juga kanak-kanak yang tidak menunjukkan perubahan dan memerlukan intervensi awal untuk membantunya. v. 3. Manakala bagi orang dewasa pula mungkin akibat daripada strok atau kecederaan akibat kemalangan. dan memberi makna kepada simbolsimbol arbitrari bahasa (Holland & Reinmuth. 2. telinga dan otak akan menerima maklumat auditori (pendengaran) dan menterjemahkannya. Pragmatik Masalah berkaitan pragmatik melibatkan ketidakupayaan kanak-kanak memahami atau menggunakan bahasa dalam konteks atau perbualan dalam situasi yang berbeza.7 PUNCA MASALAH BAHASA Antara punca masalah bahasa adalah: 1. dan tidak berupaya memahami makna perkataan. 2. Kelewatan bahasa Ada kanak-kanak yang memperolehi bahasa lewat daripada kebiasaannya. Aphasia Aphasia merujuk kepada masalah bahasa akibat daripada ketidakupayaan untuk membentuk. Sesetengah kanak-kanak akan dapat menguasai bahasa walaupun agak lambat daripada yang lain.

Ikut urutan perkembangan bahasa normal. Kanak-kanak mesti dilatih bercakap dan menyampaikan buah fikiran mereka.8 CARA MENGATASI Di antara intervensi pengajaran bahasa yang mungkin dapat membantu kanak-kanak mengatasi masalah penguasaan bahasa mereka adalah seperti berikut: i. Terangkan apa yang orang lain lakukan Kemahiran menerang boleh ditingkatkan dengan cara meminta mereka menceritakan perkara yang dilakukan oleh orang lain. Mengajar bahasa di dalam situasi yang diadakan akan membantu kanak-kanak memahami isi pelajaran dan seterusnya menguasai kemahiran bahasa yang diajar. Contoh: ii. iv.tidak dapat menterjemah maklumat auditori yang diterima daripada telinga dengan baik. Menunjukkan contoh yang betul atau modeling digunakan supaya kanak-kanak dapat meniru kemahiran bahasa yang . membantu ayah di kebun. iii. Bercakap tentang apa yang mereka fikir atau lakukan. Pengajaran bahasa hendaklah berdasarkan kemampuan berbahasa kanak-kanak mengikut peringkat umur mereka. Menceritakan apa yang dilihat adalah lebih mudah dilakukan oleh kanak-kanak masalah pembelajaran. Satu cara mudah merangsang mereka bercakap adalah dengan meminta mereka bercakap tentang apa yang mereka sedang fikirkan atau perkara yang mereka sedang lakukan. Gunakan contoh yang betul untuk memberikan latihan bagi kemahiran bahasa yang khusus. Ajar bahasa di dalam situasi.4. v. 2.

halangan sensori (buta atau pekak) atau factor budaya dan persekitaran. 2. Pencapaian kemahiran membaca. berfikir. Masalah pembelajaran tidak dikaitkan dengan kurang upaya seperti kerencatan mental. sama ada lisan ataupun tulisan. IQ individu tersebut berada pada tahap normal. mengeja . Ia merupakan kecelaruan dalam satu atau lebih daripada satu proses psikologi yang melibatkan kefahaman atau penggunaan bahasa. menulis dan mengira adalah pada tahap dibawah purata kebangsaan. Terdapat perbezaan yang nyata di antara kanak-kanak yang diklasifikasikan sebagai bermasalah pembelajaran. pembacaan. Ini dapat dikesan dalam kemahiran dan kefahaman mendengar. Kemahiran bacaan mekanis misalnya boleh dajar dengan cara guru menunjukkan cara bacaan yang betul atau menayangkan rakaman pembaca berita TV membaca berita. sama ada lisan atau bertulis. Masalah pembelajaran berkaitan dengan cara otak menerima. Ianya bukanlah kesan daripaa kerencatan mental. 1969) memperluaskan definisi Samuel Kirk. b) Akta Masalah Pembelajaran Spesifik (specific Learning Disabilities Act. Kecelaruan ini boleh menjejaskan keupayaan mendengar. membaca. memproses. bertutur. berfikir. pengiraan atau mata pelajaran sekolah lain. penulisan. menulis. Ketidakupayaan pembelajaran merujuk kepada gangguan pada proses psikologi yang mempengaruhi pemahaman dan penggunaan bahasa. masalah matematik. Masalah pembelajaran diandaikan sebagai masalah neurologi. bermasalah penglihatan atau pendengaran. Ia tidak berkaitan dengan IQ seseorang kerana selalunya. mengeja ataupun mengira. bertutur. a) Samuel Kirk (1963) mendefinisikan masalah pembelajaran sebagai kelewatan perkembangan dalam satu atau lebih daripada proses pertuturan.5 MASALAH PEMBELAJARAN Istilah masalah pembelajaran ( learning disabilities ) mula-mula sekali digunakan oleh Samuel Kirk pada tahun 1963 dalam satu perjumpaan dengan ibu bapa kepada kanakkanak yang mengalami masalah membaca hiperaktif. menganalisa dan menyimpan maklumat.betul.

Menulis        Tulisan yang tidak kemas dan cara pegang pensil yang janggal Ejaan Kesukaran menjelaskan iedea melalui penulisan Tidak dapat memikirkan perkataan yang sesuai dalam penulisan Mengira Keliru dengan symbol Matematik dan salah baca nombor Kesukaran mengingati fakta Matematik Kesukaran dalam kiraan . kerap mengulang atau berhenti Menterb balikkan perkataan seperti „b‟ dan „d‟. „12‟ dan „21‟ atau „on‟ dan „no‟ Sebutan yang tidak betul atau menggunakan perkataan yang salah yang bunyinya sama Pembelajaran bahasa lewat dan mungkin mempunyai perbendaharaan kata yang terhad Kesukaran dalam mengenalpasti idea utama dari bacaan.dan mengira. Antara masalah yang dikaitkan dengan masalah pembelajaran ialah: Masalah pembelajaran Akademik Membaca      Ciri-ciri Banyak kesilapan semasa membaca dengan kuat. mengingat fakta asas dan peristiwa dalam aturan yang betul serta membuat kesimpulan dan analisis bahan yang telah dibaca.

2001). a) Keturunan/Genetik . Menukar aturan nombor Jadual 2. mengikut kajian-kajian yang telah dijalankan. menulis dan mengeja. secara teorinya disleksia disebabkan oleh keturunan (genetik).2 PUNCA DISLEKSIA Punca sebenar yang menyebabkan kanak-kanak mengalami disleksia tidak diketahui (Bradford.0: Ciri-ciri masalah pembelajaran akademik 2. Manakala menurut Drake (1989) [dalam Madya Zhagan (1999)] masalah pembelajaran disleksia merujuk kepada beberapa ciri. 1999). Hammond & Hughes. Terjemahannya membawa maksud “kesukaran dengan perkataan bertulis”. seperti not muzik atau symbol matematik. 2.1 DISLEKSIA Disleksia adalah gabungan dua perkataan Greek iaitu “dys” bermaksud “kesukaran” dan “lexia” bermaksud “perkataan”. kanak-kanak yang mengalami ciri-ciri disleksia mempunyai kesukaran-kesukaran khusus dalam bacaan. Menurut Sanders dan Myers (1996). Kesukaran-kesukaran ini termasuklah masalah yang serupa dalam kerja nombor dan mengenali symbol-simbol. iaitu: a) Kesukaran belajar bahasa b) Ketidakseimbangan dengan kebolehan intelektual c) Tidak lancar ketika membaca sesuatu bahan bercetak d) Tidak dapat menulis dengan lancar dan tepat e) Mata menjadi penat setelah beberapa minit menumpu pada tulisan f) Daya tumpuan yang terhad (pendengaran dan pengamatan tetapi tidak pekak atau buta. biologi. Namun. dan kemtangan (Mercer. 1997.5.5.

kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat menyukarkan. darjah keterukan disleksia yang dialami mungkin berbeza.Menurut Bradford (2001). iaitu disleksia boleh diwarisi. 1991). adik-beradik atau saudara terdekat. (1997). 1996). yang menjalankan kajian mendapati pembentukan otak mereka yang mengalami disleksia adalah tidak sama dengan mereka yang tidak mengalami disleksia. Kebiasaannya kanak-kanak lelaki lebih lambat matang daripada kanakkanak perempuan (Hammond & Hughes.5. Semua faktor ini adalah kemungkinan menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan sebahagian daripada kerosakan otak yang menyebabkan kanak-kanak tersebut menghadapi masalah belajar disleksia (Hammond & Hughes. yang mengalami masalah yang sama. disleksi perolehan adalah kesan daripada kerosakan pada otak seperti kecederaan pada otak atau ketumbuhan dalam otak yang dialami sejak . seperti lahir tidak cukup bulan.3 KATEGORI DISLEKSIA Kanak-kanak yang mengalami disleksia boleh dikategorikan kepada dua iaitu: a) Disleksia Perolehan Menurut Ott (1997). Mercer. Ini menunjukkan ada tanda-tanda berkemungkinan disleksia berpunca daripada pengaruh genetic. sama ada ibu bapa. 1 dan 16 diwarisi secara turun-temurun (British Psychological Society. Kajian yang telah dijalankan telah dapat membuktikan bahawa disleksia disebabkan oleh kromosom 15. Namun. terdapat beberapa orang ahli keluarga. 1996) dan kerosakan ini adalah minima. 2. c) Kematangan Biasanya terdapat perbezaan dalam perkembangan sistem saraf manusia mengikut jantina. b) Biologi Secara umum ianya disebabkan oleh sejarah kesukaran semasa dilahirkan. dalam kebanyakkan kes murid disleksia.

Disleksia yang dalam teruk. yang menyebabkan berubah makna. yang melakukan kesilapan menyebut ketika membaca.dillihat sebagai „b‟ (kiri – kanan) Huruf „n‟……. iaitu: i. Disleksia permukaan yang melibatkan gangguan penglihatan seseorang kanakkanak dalam mendiskriminasi abjad atau perkataan yang rupanya agak sama. Murid ini biasanya melihat sesetengah huruf atau sebahagian daripada perkataan secara terbalik. disleksia perkembangan ialah kanak-kanak yang membaca kurang baik berbanding dengan kanak-kanak lain. Disleksia phonologi yang tidak boleh menyebut atau membaca perkataan dan bukan perkataan. yang lebih muda 2 tahun atau lebih daripadanya. disleksia boleh dikategorikan kepada 3 bahagian iaitu: c) Disleksia Visual (pandang) Murid dalam kategori ini menghadapi kesukaran mengingat dan mengenal huruf dan konfigurasi perkataan dan abjad. di mana seseorang yang mengalaminya hanya boleh faham apa yang dibaca secara kuat dengan menyebut setiap huruf dalam sesuatu perkataan. Terdapat empat jenis simptom yang berlainan pada kanak-kanak yang mengalami disleksia perolehan. Menurut Spafford 7 Grosser (1996). iii. Disleksia huruf. Kanak-kanak ini mempunyai intelek yang normal serta tidak mempunyai kekurangan daripada segi persekitaran dan sosial. iv. b) Disleksia Perkembangan Menurut Kennedy (1984). Contoh: Huruf „d‟……. Murid ini tidak berupaya menterjemah simbol bahasa yang bercetak kepada sesuatu yang dimaksudkan.dilihat sebagai „u‟ (atas – bawah) Perkataan „mandi‟ dilihat sebagai „maubi‟ d) Disleksia Auditori (dengar) .kelahiran. ii. Ianya berpunca daripada kerosakan tisu-tisu tertentu atau gagal berfungsi secara keseluruhannya kerana jangkitan penyakit atau ketidakseimbangan kimia dalam badan.

e) Disleksia Visual-Auditori Murid ini mempunyai ketidakupayaan untuk mengkoordinasikan tangan dan otot-otot lengan bagi menghasilkan tulisan yang baik.4 CIRI-CIRI KANAK-KANAK DISLEKSIA Ciri-ciri kanak-kanak disleksia ialah: a. pen dan merenung buku seolah-oallh tidak faham Bahan lisan lebih baik daripada penulisan Tulisan (tidak suka menulis. Ini adalah kesan dari kelemahan untuk memproses secara visual dan audio. buruk. Murid disleksia auditoria mat sukar membunyikan rentak-rentak percakapan. 2. .Kesukaran utama yang dialami oleh murid ini ialah mengingat bunyi huruf. Mereka mungkin boleh membaca tulisan mereka tetapi orang lain sangat sukar atau tidak boleh langsung membacanya.5. Ini disebabkan muridmurid disleksia auditori tidak berupaya mengenalpasti perbezaan kecil di antara bunyi vokal dan konsonan serta tidak dapat menggabungkan bunyi-bunyi tertentu dengan simbol yang bercetak. Sesetengah tulisan murid tersangat kecil dan bentuknya tidak menentu. Masalah dalam Pembelajaran          Perkembanga pertuturan bahasa yang lambat Kemahiran mengeja dan membaca yang lemah Keliru dengan perkataan yang hampir serupa Sukar mengikut arahan Sukar menyalin Lemah dalam menyelesaikan matematik Suka menggigit jari. menekan semasa menulis dan tidak memulakan huruf besar di awal perkataan). memahami bunyi mengikut sukukata dalam perkataan dan menyusun atau menggabungkan suku-sukukata untuk menyebut perkataan. menterjemahkan perkataan yang hampir sama bunyinya menggunakan fonik-fonik biasa dan membunyikan sesuatu perkataan dengan tepat.

Pengamatan Tingkah Laku     Keliru dengan konsep arah Keliru dengan konsep masa Kerap terasa tertekan Konsep kendiri yang lemah 2. Kemahiran Motor              Koordinasi yang lemah Pergerakan tangan yang luar biasa Lambat menulis Sukar memegang pensil dengan betul Sukar mengimbangkan diri Sukar menyepak dengan baik Sukar menggunting c. Kesukaran membaca menyebabkan .keliru antara depan/belakang .kiri/kanan – bawah/atas Tidak berminat dalam pelajaran dan dilabel sebagai pemalas/bodoh d.b.5 KESAN DISLEKSIA TERHADAP PEMBELAJARAN Kesan-kesan utama kanak-kanak disleksia terhadap pembelajaran ialah: 1) Membaca Kebolehan membaca adalah penting bagi membolehkan murid mempelajari apa yang tersenarai di dalam kurikulum sekolah.5. Masalah Fizikal/Pengurusan Diri/Sosial Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor Butang baju salah butang Tali kasut tidak diikat rapi Kidal Perhatian singkat .

Murid menghadapi masalah untuk membaca teks. kebolehan mengeja akan memberi kesan yang lebih negatif daripada kelemahan membaca. 5) Nombor Kesukaran yang dihadapi dalam numerasi adalah sama dengan kesukaran yang dihadapi dalam literasi. 4) Tulisan Tiga aspek tulisan perlu diambil kira iaitu boleh membaca. Ia juga dikenali sebagai kecacatan tersembunyi dan kesan negatifnya juga merentas kurikulum. kepantasan menulis. 6) Bahasa Kebiasaannya murid mengalami kesukaran untuk menyampaikan pengetahuan. masalah tingkah laku . dan kematangan menulis. Murid rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan tentang kebolehan sendiri. Kelemahan ini juga akan menyebabkan murid sentiasa mendapat markah yang rendah dalam ujian dan peperiksaan. menamakan benda. mengingat suku kata bagi perkataan yang panjang. Selain itu. diikuti dengan pencapaian akademik yang rendah dan seterusnya. 3) Menulis Masalah utama adalah perbezaan antara kebolehan murid untuk menyampaikan pengetahuannya secara lisan dan bertulis. menggunakan perkataan. Kesukaran-kesukaran olelh murid disleksia akan memberi kesan negatif terhadap penguasaan kemahiran menulis tersebut. Kelemahan dalam mana-mana aspek ini akan menyebabkan kanak-kanak menghadapi masalah dalam pembelajarannya. menulis bentuk digit dan menulis digit bagi sesuatu nilai nombor. Kelemahan mengeja akan mengehadkan kebolehan murid untuk menyampaikan pengetahuan yang telah dipelajari di dalam kelas.murid tidak dapat belajar sendiri. 2) Mengeja Pada jangka panjang. Ini boleh menyebabkan masalah tingkah laku yang lebih teruk. 7) Emosi/Tingkah Laku Pencapaian prestasi yang rendah menyebabkan murid rendah diri dan kecewa.

Auditori ii. C. Mendengar guru menyebut bunyi daripada huruf-huruf. Pendekatan ini menggabungkan beberapa deria iaitu: i. c. Melihat huruf-huruf tersebut. 2. D. Mengulang kembali huruf yang disebut oleh guru. B. Menulis kembali huruf tersebut di atas pasir. Menyebut kembali huruf-huruf tersebut. Visual iii. gabungan semua deria dijalankan serentak. . Melihat huruf yang ditulis oleh guru di atas papan hitam. Pelajar boleh: a.menyebabkan murid menghadapi masalah sosial seperti tidak boleh berinteraksi dengan rakan sebaya. Selain itu.6 CARA MENGATASI Kajian menunjukkan pendekatan Multi-Sensory merupakan kaedah yang paling sesuai bagi mengajar kanak-kanak disleksia. b.5. Oral iv. Kinestetik Bagi menjalankan kaedah ini. Mendengar bunyi huruf yang disebut oleh guru. pelajar juga boleh menggunakan pasir atau garam dengan menggunakan dulang sebagai wadahnya. d. Penggunaan huruf-huruf yang dibuat daripada kayu di mana pelajar boleh: A. Menekap huruf-huruf tersebut dengan jari.

7 ATTENTION DEFICIT/HYPERACTIVITY DISORDER ADD/ADHD Persatuan Psikologi Amerika (APA) telah mendefinisikan ADHD sebagai kecelaruan psikologi dengan petanda-petandanya dapat dikesan sebelum berumur tujuh tahun. Hiperaktif Berlari atau memanjat sebarang objek tanpa terkawal Sukar duduk di satu tempat dengan tenang Bergerak secara berlebihan semasa tidur Sentiasa aktif sepanjang masa . 2.2.8 CIRI-CIRI KANAK-KANAK ADHD Antara ciri-ciri kanak-kanak ADHD ialah: a. ADHD merupakan satu corak tidak memberi tumpuan.5.5. Impulsif Bertindak tanpa berfikir Bertukar daripada satu aktiviti ke aktiviti yang lain Sukar mengendali satu-satu aktiviti Sukar menunggu giliran c. dan/atau hiperaktifimpulsif yang lebih kerap dan teruk berbanding kebiasaan yang dilihat pada individu pada tahap-tahap perkembangannya. impulsive. Tidak memberi tumpuan            Gagal menyiapkan tugasan Tidak mengikut arahan Sukar memberi tumpuan pada satu-satu aktiviti b.

tidak dipecahkan dan diserap semula dengan sempurna dalam otak individu dengan ADHD. terdapat kurang aktiviti elektrikal dan kurang tindak balas terhadap rangsangan bagi bahagian-bahagian tersebut. 5) Kecederaan Otak Kecederaan otak mungkin terjadi semasa tempoh prenatal akibat daripada penggunaan dadah. basal ganglia. dan serebelum kerap berfungsi secara berbeza-beza pada individu dengan ADHD berbanding individu lain. atau akibat kekurangan oksigen. 3) Faktor Biokimia Bahan kimia dalam otak yang dikenali sebagai neutransmitter yang memancarkan malmukat daripada tiga bahagian di atas kepada bahagian yang lain.5. merokok. 2) Perbezaan Fungsi Otak Ahli sains mendapati tiga bahagian otak iaitu prefrontal cortex. kanak-kanak yang ibu atau bapanya mengalami ADHD berkemungkinan tiga kali ganda mempunyai ADHD. 4) Persekitaran Kajian-kajian terkini menunjukkan bahawa faktor fisiologi merupakan punca utama terjadinya ADHD. dan faktor persekitaran pula dilihat sebagai penyumbang kepada tahap keterukan ADHD yang dialami oleh kanak-kanak.2. Malah. .9 PUNCA ADHD Di antara punca ADHD yang dikenal pasti ialah adalah: 1) Faktor Keturunan Individu dengan ADHD berkemungkinan besar mempunyai corak ADHD dalam keluarganya. Khusus bagi ADHD.

10 CARA MENGATASI Antara cara intervensi yang boleh dijalankan ialah: Sokongan Persekitaran i. Gunakan kaedah pelbagai sensori dalam pengajaran Rawatan Menggunakan ubat yang diberi mengikut masa yang tetap. Arahan yang diberikan jelas. Susunan kelas bebas daripada gangguan tumpuan perhatian ii. Menyusun pembelajaran seperti menjadikan pembelajaran lebih aktif dengan cara memberi murid peluang bergerak. Apabila memberi arahan. ringkas dan lengkap ii. minta murid mengulang arahan tersebut iii. Menetapkan peraturan kelas yang jelas dan membincangkan jangkaan yang diharapkan iii. Intervensi Tingkah Laku i. Memberi ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang dingini ditunjukkan ii.2. Strategi pencegahan – iaitu memberhentikan tingkah laku yang tidak sesuai ketika baru bermula atau ketika masih ringan iii. Token ekonomi – memberi ganjaran dalam bentuk token (sticker. Pecahkan tugas yang kompleks kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil iv. syiling plastic dan lain-lain) yang mempunyai nilai ekonomi. .6. iaitu boleh ditukarkan dengan barang yang disukai Intervensi Pengajaran i.

termasuklah masalah-masalah yang lebih khusus seperti skizofrenia. 1990) menggunakan istilah gangguan emosi.6. keresahan dan masalah emosi lain yang mempengaruhi pencapaian akademik pelajar. Mudah merasai sedih dan kerap megalami depresi Menunjukkan simptom-simptom fizikal seperti pening kepala. Seseorang didefinisikan sebagai gangguan emosi mempunyai satu atau lebih daripada ciri-ciri berikut dalam satu tempoh masa yang panjang yang mempengaruhi pencapaian akademiknya:      Ketidakupayaan untuk belajar yang tidak ada kaitan dengan kekurangan kebolehan intelektual. atau faktor kesihatan. bertengkar keterlaluan. 1997).12 CIRI-CIRI PELAJAR BERMASALAH EMOSI DAN TINGKAH LAKU Terdapat dua dimensi tingkah laku yang dipamerkan iaitu tingkah laku luaran dan tingkah laku dalaman. serta ketakutan terhadap sesuatu. kerap membangun dari tempat duduk. muntah. Menghadapi masalah pembelajaran tetapi ketidakupayaan ini tidak dapat dijelaskan oleh faktor-faktor kesihatan. sakit perut.6. menjerit. merosakkan harta benda (Walker. Majlis Kanak-Kanak Bermasalah Tingkah Laku di Amerika Syarikat mendefinisikan “masalah emosi” atau “masalah tingkah laku” sebagai ciri-ciri emosi atau tingkah laku yang berlainan daripada kanak-kanak biasa yang sama umur. kekurangan sesuatu deria. . sensori. kerap mengadu. Ketidakupayaan untuk membina hubungan sosial yang berkekalan dengan rakan sebaya dan guru. Masalah-masalah berterusan dan menjejas prestasi akademik dan hubungan sosial pelajar.11 BERMASALAH EMOSI DAN TINGKAH LAKU Akta Pendidikan Individu Kurang Upaya (IDEA. bercakap kuat. Contohnya. memaki hamun.2. mengganggu rakan. memukul. menipu. bergaduh. 2. tidak menghiraukan guru. Bentuk tingkah laku yang biasa dilakukan oleh kanak bermasalah emosi adalah tingkah laku luaran (external behaviour). atau intelek.

mereka tidak mempunyai kemahiran sosial yang diperlukan untuk mencari kawan. Faktor genetik.13 PUNCA MASALAH EMOSI DAN TINGKAH LAKU Beberapa teori dan kajian telah mengusulkan sebab-sebab wujudnya masalah emosi di kalangan kanak-kanak. sehingga kini masih tidak ada bukti yang kukuh menunjukkan bahawa masalah emosi dan masalah tingkah laku berlaku disebabkan oleh kecederaan pada otak. Lazimnya. faktor biologi otak. Mereka lebih gemar melibatkan diri dalam dunia khayalan dan fantasi.Segologan kanak-kanak bermasalah emosi mempamerkan tingkah laku dalaman (internal behaviour) seperti mengasingkan diri. Dodge(1993) mengenalpasti 3 faktor persekitaran utama yang membawa kepada masalah emosi di kalangan pelajar. faktor persekitaran dan faktor keluarga telah dicadangkan sebagai menyebabkan masalah emosi dan tingkah laku dikalangan kanak-kanak. Kanakkanak ini kurang memberi masalah kepada guru apabila berada di dalam kelas berbanding kanak-kanak yang menunjukkan tingkah laku luaran. duduk perseorangan. dan tidak mahu bercampur gaul dengan orang lain atau bermain dengan rakan-rakan mereka. Terdapat pandangan yang menyatakan masalah emosi dan tingkah laku disebabkan oleh perkembangan otak yang tidak normal atau kerosakan otak yang disebabkan oleh kesan daripada penyakit atau trauma yang membawa kecederaan kepada struktur dan fungsi otak. tertekan dan takut pada sesuatu tanpa sebab. Kadangkadang mereka mengadu sakit. Faktor Persekitaran Tidak dinafikan bahawa faktor persekitaran memainkan peranan penting dalam penentuan kewujudan masalah emosi dan masalah tingkah laku di kalangan ramai kanak-kanak. iaitu asuhan awal yang kacau bilau serta .6. 2. Walau bagaimanapun. Faktor Biologi Sesetengah pendapat mengaitkan masalah emosi dan tingkah laku dengan biologi otak seseorang.

penuh ketegangan. Mereka lebih memerhati setiap tindak-tanduk anak mereka bagi memastikan anak mereka bertingkah laku positif. masalah emosi mereka mungkin berkurangan atau menjadi lebih teruk. Ibu bapa tidak memantau aktiviti anak mereka dan tidak tahu mana anak mereka berada Ibu bapa yang menunjukkan kasih sayang yang sedikit dan kurang penghargaan terhadap tingkah laku yang baik. peneguhan yang tidak konsisten. mungkin disebabkan oleh pengalaman dan amalan di sekolah. (a) Asuhan Hubungan yang wujud di antara kanak-kanak dan ibubapa sejak kecil adalah cara yang krikal untuk mereka berkelakuam. Pemerhatian terhadap interaksi di antara ibu bapa dan anak menunjukkan bahawa ibu bapa yang mengasuh anak mereka dengan penuh kasih saying. pengajaran kegagalan akademik. Ibu bapa yang meluangkan masa yang sedikit untuk merapat dengan anak-anak mereka. tingkah laku agresif yang ditunjukkan semasa memasuki alam persekolahan dan penyisihan sosial oleh rakan-rakan sebaya. Contohnya. Kebanyakan kanak-kanak bermasalah emosi dan tingkah laku tidak dapat dikenalpasti sehinggalah mereka berada di sekolah dan ini menimbulkan persoalan sama ada sekolah juga menjadi faktor kepada masalah tingkah laku. Apabila memasuki sekolah. (b) Sekolah Sesetengah kanak-kanak telah pun mempunyai masalah emosi atau masalah tingkah laku sebelum memasuki sekolah. peraturan yang tidak jelas. Banyak kajian-kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang antisosial berpunca daripada keluarga iaitu :      Ibu bapa tidak konsisten dalam mendisiplinkan anak-anak mereka Ibu bapa menggunakan kekerasan dan dendaan yang berlebihan untuk menangani masalah tingkah laku. denda lebih bersifat . Masalah emsoi muncul semasa di sekolah. akan lebih peka terhadap keperluan anak mereka.

pengulangan bunyi (s-s-s-saya) .penggunaan nada .penghentian .14 MASALAH BAHASA KANAK-KANAK BERMASALAH EMOSI DAN TINGKAH LAKU Masalah Pertuturan • Gangguan pada penghasilan sebenar bunyi Masalah Bahasa • • Sukar hasilkan perkataan untuk sampaikan pandangan Sukar faham pertuturan Masalah Kecelaruan Kelancaran • Aliran pertuturan terganggu oleh perkara tidak normal pada: .berangin (breathy) . pelajar bermasalah emosi dapati sukar bercampur gaul dan berinteraksi dengan rakan-rakan sebaya.suku kata (sa-sa-sa-saya) Masalah Kecelaruan Suara • Masalah dalam: . Akhirnya.tegang (strained) . mereka disingkirkan atau diabaikan oleh pelajar lain. kekurangan pujian oleh guru terhadap tingkah laku yang baik dan kaedah mengajar yang tidak member perhatian kepada keperluan pelajar. Ini pula memudaratkan lagi masalah emosi yang dialami dan membawa kepada tingkah laku antisosial.kekuatan dan kualiti suara (harsh) . 2.menghukum.6.pemanjangan (ssss-saya) .

Pengajaran Kemahiran Akademik Kebanyakan pelajar bermasalah emosi lemah dalam kemahiran akademik terutama bagi kemahiran membaca. Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa pelajar bermasalah emosi dan tingkah laku yang diajar secara langsung dan secara sistematik boleh mencapai kejayaan cemerlang. menulis dan mengira. mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan dan member respons dengan cara yang positif dan membina. isu yang biasa akan menjadi bahan ketawa atau diabaikan oleh kebanyakkan kanak-kanak tetapi boleh menjadi punca untuk kanak-kanak bermasalah bertindak ganas. Mereka sering terlibat dalam pergaduhan kerana kurang kemahiran sosoal atau menghadapi dengan tenang peristiwa yang kurang menyenangkan. Contohnya.Masalah Bacaan       Mengulang perkataan Menambah perkataan Salah sebutan Lemah daya ingatan Teragak-agak Mengeja semasa membaca 2.5 CARA MENGATASI Pengajaran Kemahiran Sosial Kemahiran sosial adalah komponen kurikulum yang penting untuk pelajar bermasalah emosi dan tingkah laku.6. Pengajaran kemahiran akademik hendaklah diatur dengan rapi sesuai dengan tahap pencapaian pelajar. pengajaran kemahiran akademik kurang diberi penekanan dan tumpuan diberi kepada kemahiran sosial dan pengurusan tingkah laku. Sekiranya. . Ramai dari kanak-kanak ini mempunyai masalah untuk berbual dengan kawan menunjukkan perasaan mereka. maka pencapaian akademik pelajar-pelajar ini akan merosot lagi.

Namun. bahasa dan pertuturan. mengeja dan mengira. dan mengira serta adakalanya mempamerkan masalah/kecelaruan yang lain seperti masalah tingkah laku dan bersosial (Rathus. Akta Pendidikan Individu dengan Keperluan Khas (IDEA-1997) mendefinisikan Masalah Pembelajaran Khusus Kanak-kanak lembam sebagai satu atau lebih kecelaruan pada proses asas psikologikal kanak-kanak yang mengaitkan pemahaman atau penggunaan bahasa (penulisan atau bacaan) yang boleh mengganggu kemahiran mendengar. 2004). . mengumpul atau memproses maklumat yang diterima di dalam ingatan mereka. berfikir. 2001). masalah ini bukanlah berpunca daripada masalah pendengaran atau penglihatan. 2. iaitu IQ mereka pada tahap 85 atau lebih dalam skor ujian saringan kecerdasan (Messe.16 LEMBAM (SLOW LEARNER) Menurut Hallahan dan Kaufman (2006). menulis.6. bertutur. Kanak-kanak lembam juga mengalami kepayahan memberi perhatian.2. menulis. masalah motor atau masalah mental.6. membaca. Masalah pembelajaran khusus kanak-kanak lembam juga didefinisikan sebagai beberapa jenis kecelaruan yang mempunyai ciri-ciri perkembangan yang tidak sempurna. Kanakkanak yang didefinisikan sebagai bermasalah pembelajaran khusus ini menunjukkan kelemahan dalam menguasai kemahiran membaca. seperti perkembangan kemahiran akademik.17 CIRI-CIRI KANAK-KANAK LEMBAM Messe (2001) telah mengklasifikasikan ciri-ciri yang terdapat pada kanak-kanak masalah pembelajaran khusus kepada: (a) Ciri-ciri Kognitif Kanak-kanak lembam menunjukkan keupayaan intelektual mereka berada di tahap sederhana atau melebihi tahap sederhana ini.

mencadangkan beberapa strategi pengajaran iaitu: Mengubah yang Abstrak kepada Konkrit Mengajar secara konkrit lebih mudah daripada abstrak kerana kanak-kanak lembam dapat melihat apa yang disuruh daripada membayangkan sesuatu maklumat.18 CARA MENGATASI Menurut Shaw (2002) dalam pengubahsuaian kurikulum.6. 2006. Elakan daripada Membuat Generalisasi Kanak-kanak lembam sukar untuk membuat generalisasi seperti mengaplikasikan konsep yang telah diajar kepada situasi yang baru kerana kurang upaya dari segi memproses maklumat. tolak atau bahagi. 2001) yang mengatasi masalah-masalah lain seperti masalah tingkah laku.(b) Ciri-ciri Akademik Di antara kemahiran 3M kemahiran kesukaran membaca adalah yang paling ketara (Hallahan & Kaufman. Mereka biasanya memahami arahan yang khusus. kecuaian. cara-cara memasak dan sebagainya. Dalam kemahiran matematik pula. . kesukaran memproses maklumat. mengingat kembali dan kurang berkemahiran membuat penaakulan. 2. Contohnya ialah membuat sebuah model kereta. Messe. kanak-kanak lembam sukar mengingat makna simbol-simbol yang digunakan atau menyelesaikan permasalahan matematik yang panjang dan menggunakan beberapa konsep seperti campur. kepayahan melakukan beberapa turutan tugas sudah tentunya menyebabkan kanak-kanak ini lebih cenderung mengalami masalah sosial-emosi. (c) Ciri-ciri Sosial-Emosi Ciri-ciri yang sedia ada seperti kurang tumpuan.

tidak dapat menyimpan maklumat sebaik mereka yang normal dan yang. dan tidak memahami dengan jelas serta sukar menggunakan maklumat yang diperlukan dalam sesuatu situasi kepada situasi yang lain. Antara dua perkara yang perlu diberi perhatian sebelum seseorang itu boleh diklasifikasikan sebagai kerencatan mental ialah: a.Membolehkan Kemahiran Asas Membentuk ‘Sub-Skill’ Lain Dengan kebolehan menguasai asas pembelajaran. ujian kecerdasan lazim digunakan. Kefungsian Intelektual Kanak-kanak kerencatan mental dikenal pasti sebagai berfungsi pada tahap intekletual di bawah paras normal. b. 2.6. Untuk menentukan tahap ini. kanak-kanak lembam boleh dilatih membentuk „sub-skill‟ lain melalui apa yang dipeljari. . Persatuan Kerencatan Mental Amerika (AAMR) mendefinisikan terencat akal sebagai: “Subsequently subaverage general intellectual functioning. mereka akan dilatih untuk membaca secara senyap. menjaga diri sendiri. Contohnya apabila mereka telah menguasai kemahiran membaca secara kuat „reading aloud‟. berkomunikasi dan sebagainya. existing concurrently with deficit in adaptive behavior and manisfested during the development mental period that adversely affects a child’s educational performance”.19 TERENCAT AKAL Evans (1983) mendefinisikan kerencatan mental sebagai individu yang tidak dapat belajar secepat orang yang normal. Tingkah Laku Adaptasi Kebolehan kanak-kanak kerencatan mental dikenal pasti menurut sejauh manakah mereka berjaya menyesuaikan diri dengan alam sekeliling seperti bercampur gaul.

dan interaksi sosial. mereka sukar menyelesaikannya.7. Ciri Akademik Dalam proses pembelajaran kanak-kanak terencat akal biasanya perlu bekerja lebih keras. Generalisasi Kanak-kanak terencat akal menghadapi masalah membuat genealisasi dalam akademik. bawah. Motivasi Mereka mengalami masalah motivasi yang rendah seperti tidak mahu meneruskan sesuatu tugasan dan mudah putus asa. iv. v. Perolehan bahasa mereka kurang tepat daripada segi struktur dan kandungan. . ii. tingkah laku. membuat latihan banyak. iii. tidak dapat menyesuaikan diri dalam situasi sosial dan mempunyai masalah menguasai kiu-kiu sosial halus sehingga aksi-aksi mereka sering disalah tafsir oleh murid-murid lain. Ingatan Kanak-kanak terencat akal mempunyai masalah ingatan seperti kerap terlupa perkara yang sepatutnya dilakukan atau lupa perkara baru yang dipelajari. Bahasa Kebanyakannya lewat dalam perkembangan bahasa seperti mengambil masa yang lama untuk memahami konsep mudah seperti atas. dan memerlukan masa yang lama berbanding muridmurid normal yang lain.2. Metakognisi Sekiranya menghadapi sesuatu masalah dalam rutin harian.0 CIRI-CIRI TERENCAT AKAL Menurut Marilyn Friend (2005). Ciri Sosial Kebiasaannya mereka kurang diterima oleh rakan sebaya menyebabkan mereka berkelakuan tidak matang. ciri-ciri individu terencat akal ialah: Ciri Kognitif i. tepi dan sebagainya.

menggigit atau tabiat suka mencederakan diri. menarik rambut. Perinatal (berlaku semasa kelahiran bayi) dan Posnatal (berlaku selepas kelahiran bayi).Ciri Tingkah Laku Tambahan Terdapat sesetengah kanak-kanak terencat akal yang menunjukkan tingkah laku yang khusus seperti mahukan ganjaran tertentu. . Ciri Emosi Mereka perlukan perhatian akibat daripada perasaan kesunyian. dan juga kemahiran sosial. kemurungan. Dianggarkan 1 dariapada 1000 kelahiran bayi mengkin menhadapi sindrom down dan angka ini meningkat kepada 1:30 bagi wanita yang melahirkan bayi pada umur 45 tahun. Ciri Fizikal dan Kesihatan Mempunyai masalah kesihatan sampingan selain kecacatan yang dialami seperti penyakit jantung berlubang dan sebagainya. Lazimnya.7. ini menyebabkan kerencatan mental sederhana tetapi juga boleh menyebabkan kerencatan teruk. Prenatal (sebelum kelahiran bayi) (a) Sindrom Down (Down Syndrome) Disebabkan oleh keabnormalan pada kromosom 1 yang sepatutnya hanya sepasang tetapi telah menjadi tiga. 2.1 PUNCA KERENCATAN AKAL Persatuan Kerencatan Mental Amerika (AAMR) telah mengklasifikasi sebab-sebab kerencatan akal kepada tiga kategori umum iaitu Pranatal (berlaku sebelum kelahiran bayi).

Kanak-kanak ini lazimnya. Kanakkanak yang mengalami masalah ini adalah kecil berbanding dengan kanak-kanak normal dan keadaan ini berterusan sepanjang hayat. Mereka juga didapati agresif. (e) Kemiskinan Ibu yang hamil daripada keluarga miskin mungkin melahirkan bayi yang kurang sihat kerana tidak mengambil makanan seimbang semasa mengandung. mengalami gangguan tidur. Contohnya. cepat marah dan bertindak tergesa-gesa serta keinginan mencederakan diri sendiri. Mereka mempunyai tangan serta kaki yang kecil dan mereka adalah lebih pendek berbanding dengan kanak-kanak normal.. . (c) Sindrom Prader-Willi (Prader-Willi Syndrome) Sindrom ini wujud kerana kemusnahan sebahagian kromosom ke-15. Mereka mempunyai selera makan yang tidak terhad sehingga ramai di antara mereka menjadi obesity atau gemuk. Kesan alkohol dalam saluran darah ibu mungkin disalurkan kepada janin. hiperaktif. Kekurangan vitamin dan protein dalam pemakanan ibu boleh menyebabkan kelahiran bayi kerencatan mental. lebih agresif dan menghadapi masalah pembelajaran. Selera makanan yang tidak terkawal menyebabkan pelbagai masalah pembelajaran. (d) Mikrorganisma Terdapat juga pelbagai jenis mikrorganisma yang mengancam perkembangan janin dan menyebabkan keabnormalan yang kekal seperti kerencatan akal. ibu yang hamil yang menghadapi penyakit seperti rubella dan syphilis berkemungkinan tinggi untuk melahirkan bayi terencat akal.(b) Sindrom Alkohol Janin (Fetal Alcohol Syndrome) Ibu yang hamil apabila meminum alkohol berlebihan mungkin melahirkan bayi terencat akal dan juga kerosakkan otak.

kerencata akal mungkin berlaku. (b) Penyakit herpes simplex ialah sejenis penyakit yang berjangkit melalui hubungan seks. Meningitis disebabkan oleh virus dan bacteria yang menyerang tisu otak dan tulang belakang. II.Perinatal (Semasa kelahiran Bayi) (a) Pramatang (premature): Bayi yang dilahrikan dalam keadaan tidak cukup matang atau berat yang kurang daripada 2500 gram mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami kerencatan mental. Penyakit Encephalitis disebabkan oleh sejenis virus yang menyerang otak dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan kerencatan akal. Virus ini dibawa oleh nyamuk dan haiwan yang menghidap rabies. Jika tidak dirawat dengan segera. Contohnya. Usia kandungan adalah penting kerana ia akan menentukan kematangan organ dalam janin yang sedang berkembang. Ibu yang menghidap herpes simplex berkemungkinan tinggi melahirkan bayi kerencatan mental. (c) Kekurangan oksigen semasa kelahiran juga boleh mencederakan otak seorang bayi sehingga menyebabkannya kerencatan mental. . keracunan pelambum berpunca daripada sesetengah cat rumah. penggunaan dadah dan merokok. paip air dan petrol. Posnatal (Selepas Kelahiran Bayi) I. Persekitaran Kanak-kanak yang terdedahkan kepada logam berat seperti pelambum dan merkuri melalui makanan atau melalui pernafasan menghadapi pelbagai masalah pembelajaran dan masalah emosi dan sebahagian mengalami kerencatan mental. Antara punca kelahiran pramatang ialah pemakanan ibu yang tidak seimbang.

(ii) Program center-based – kanak-kanak terencat akal mendapat perkhidmatan dan pengajaran di pusat-pusat penjagaan daripada staf dan ibu bapa. memperkembangkan program pengajaran dan memantau peningkatan. serta penilaian secara diagnostic. Ibu bapa diberi laltihan di pusat untuk mengajar anak mereka di rumah. Pengajaran dilakukan dengan bantuan bahan-bahan pendidikan khas. Staf-staf akan melawat ke rumah untuk membuat pemantauan dan membincangkan perkembangan anak mereka.7. perkhidmatan guru bergerak. guru resos. (ii) Program kelas khas – kanak-kanak yang dikenal pasti sebagai memerlukan pendidikan khas akan ditempatkan di kelas-kelas integrasi. . Program untuk Kanak-kanak dan Remaja (i) Program kelas biasa – matlamat utamanya adalah untuk menyediakan perkhidmatan yang paling bermakna dengan pengasingan yang paling minima daripada rajan sebaya.3 CARA MENGATASI Program untuk Bayi dan Pra Sekolah (i) Model Home. Pengajaran di hospital diadakan bagi kanak-kanak yang menerima rawatan di hospital dan bersifat sementara.2. (iv) Program-program lain – pengajaran di hospital dan di rumah (homebound). (iii) Program sekolah khas – sekolah khas harian dan sekolah khas berasrama penuh. (iii) Program combination home-center-based – kanak-kanak menerima pengajaran di rumah dan juga di pusat. Sekolah khas harian bagi kanak-kanak terencat akal teruk disebabkan peralatan yang diperlukan tidak ada di rumah.Based – kanak-kanak menerima perkhidmatam di rumah daripada ibu bapa dengan bantuan ahli profesional bagi mengenal pasti keperluan.

Sindrom bermakna satu koleksi ciri-ciri manakala Down adalah nama doctor yang berjaya mengesan dan menngumpulkan kesemua ciri dan mencadangkan semua ciri itu berkaitan dengan masalah yang sama. adakalanya terdapat sepasang kromosom yang tidak berpecah dan menyebabkan keseluruhan pasangan kromosom itu pergi ke dalam satu tempat. USA (2003). apabila sperma atau telur dengan jumlah kromosom yang tidak normal ini bergabung dengan pasangannya yang normal. 2. Namun begitu. terdapat 1 daripada 800 hingga 1000 kanak-kanak yang dilahirkan sebagai Sindrom Down yang disebabkan lebihan kromosom ke-21 atau Trisomi 21.2. maka telur yang terhasil seterusnya akan mempunyai jumlah kromosom yang tidak normal juga. Menurut Nasional Down Syndrome Society. Ini bermakna dalam sel-sel terbabit. SINDROM DOWN Sindrom Down merupakan kecelaruan genetik menyebabkan kerencetan akal pada kanak-kanak. pasangan kromosom sepatutnya terbahagi (berpecah) kepada dua dan pergi ke tempat yang berlainan dalam sel yang terbahagi itu. satu sel mempunyai 24 kromosom dan satu sel lagi mempunyai 22 kromosom sahaja. Kejadian ini dikenali sebagai „nondisjunction‟. Dalam proses meiosis. peristiwa ini dikenali sebagai „disjunction‟.6. Kesannya. PUNCA SINDROM DOWN Banyak kesalahan yang mungkin berlaku semasa proses pembahagian sel.6. Individu yang mempunyai Trisomi 21 mempuyai ciri-ciri fizikal dan mental yang khusus yang secara kolektifnya dikenali sebagai Sindrom Down. .

bebas dan bersifat ingin tahu adalah disebabkan penjagaan.6. serta lemah tindak balas ix. Terdapat juga kanak-kanak yang kurang upaya dan lemah bertukar menjadi pemarah dan degil semasa remaja. vii. Mata yang condong ke bawah atau ke atas Bentuk muka leper. iv. Ciri Perkembangan Bahasa dan Kognitif i. ransangan dan pendidikan terutamanya semasa peringkat awal dan pertengahan zaman kanak-kanak dan seterusnya. iii. Bagi bayi yang pada peringkat permulaannya tenang dan pendiam bertukar ceria. x.2. tapak tangan juga lebar dan rata. viii. ii. CIRI-CIRI KANAK-KANAK SINDROM DOWN Ciri-ciri kanak-kanak Sindrom Down ialah: Ciri-ciri Fizikal dan Kesihatan i. vi. kepala lebih kecil daripada kebiasaan dan bahagian belakang kepala adalah rata menyebabkan kepala kelihatan bulat iii. 30 – 40 peratus kanak-kanak Sindrom Down menghadapi masalah jantung Mata kelihatan juling Ciri Personaliti dan Temperan Kanak-kanak Sindrom Down bukanlah mempunyai satu bentuk personaliti yang seragam tetapi mereka mempunyai variasi tret personaliti dan temperan yang pelbagai. Telinga kecil dan selalunya berkedudukan rendah Bahagian dalam mulut lenih kecil menyebabkan kuran ruang untuk lidah sehingga menyebabkannya terjelir keluar v. jari-jari pendek Tapak kaki lebar dan jari-jari kaki pendek Semasa bayi kanak-kanak ini mempunyai otot yang lemah dan terkepalai. Perbendaharaan kata yang sedikit menyebabkan kurangnya pengetahuan umum Bermasalah mempelajari peraturan-peraturan tatabahasa Boleh belajar perkataan baru dengan lebih mudah berbanding peraturan tatabahasa . Bentuk leher lebih pendek Kaki dan tangan pendek. ii.

gambar dan bahan maujud Kemahiran Motor Halus dan Kasar i. Beri masa untuk memproses bahasa dan tindak balas Gunakan bahasa yang mudah Sediakan banyak permainan dan aktiviti mendengar. 2.iv. Sediakan peluang-peluang bercakap dengan orang lain lebih kerap . ii. iii. panduan dan galakan semua kemahiran motor ii. Tempatkan mereka di barisan hadapan Gunakan tulisan atau huruf cetak yang besar Lakukan persembahan secara jelas dan mudah Masalah Pendengaran i. Lakukan aktiviti dan penggunaan bahan pelbagai deria yang luas Masalah Pertuturan Bahasa i. ii. Bermasalah dalam memahami arahan-arahan Perkembangan kognitif mereka adalah lambat dan ukuran kecerdasan mereka dianggarkan di sekitar 70 pada tahun pertama. bahan-bahan visual dan sentuhan untuk mengukuhkan pertutura mereka iv. iii. v. Bercakap secara terus kepada pelajar Kukuhkan percakapan dengan ekspresi muka. ii.6. CARA MENGATASI Antara strategi yang boleh dilaksanakan ialah bagi membantu kanak-kanak Sindrom Down ialah: Masalah Penglihatan i.Sediakan aktiviti untuk menguatkan jari dan sendi pergelangan tangan seperti menjahit dan memotong iii. iii. Sediakan latihan tambahan. isyarat atau gerak tubuh Kukuhkan percakapan melalui tulisan.

6. Komunikasi antara mereka adalah terbantut. kefungsian otak. autisme dan tingkah laku yang berkaitan dengannya dianggarkan terdapapt dalam 1 daripada 500 idividu. Individu autisme mempunyai kelebihan intelek yang luas dan kerap kali menunjukkan kelebihan dalam bidang matematik atau kemahiran mekanikal ataupun dalam bidang muzik dan lain-lain lagi. Persatuan Autisme Amerika Syarikat mendefinisiskan autisme sebagai ketidakupayaan yang rencam yang ada pada kebiasaannya kelihatan pada masa kanak-kanak itu belum meningkat umur tiga tahun. . Mereka juga mempunyai masalah tingkah laku. Dari segi genetik. Kekerapan kanak-kanak lelaki mengalami autisme adalah empat kali ganda daripada kanak-kanak perempuan. Masalah sebelum dan selepas kelahiran juga boleh menyebabkan austisme. Antaranya adalah seperti jangkitan rubella semasa dalam kandungan ibu. punca yang menyebabkan autisme adalah tidak diketahui.6. Keadaan ini adalah kesan daripada kecelaruan neurologikal yang mengganggu fungsi otak. Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) pula mendefinisikan autisme sebagai satu kekurangan seumur hidup dan menampakkan kesannya dalam masa 30 bulan pertama seseorang bayi.2. terutamanya pasangan kembar seiras. encephalitis. dan faktor-faktor neurochemical dan imunilogikal. 2. Ini bermakna autisme membawa maksud kanak-kanak berada dalam dunianya sendiri. Autisme mempunyai kecelaruan yang pelbagai dan kajian-kajian terkini lebih tertumpu kepada masalah genetik. autisme juga dikaitkan dengan kecelaruan genetik dan masalah yang berkaitan dengan perubatan seperti Fragile X Syndrome. Selain itu. tuberous sclerosis. adik-beradik kepada individu autistik lebih berisiko mengalami autisme berbanding orang lain. dan phennylketonuria (PKU). AUTISME Istilah autisme berasal daripada perkataan autos yang bermakna diri sendiri dan isme yang bermaksud aliran. PUNCA AUTISME Punca autisme adalah kompleks dan dalam kebanyakkan kes.

kekurangan oksigen semasa lahir, keracunan makanan, dan bengkak cantik (mumps). Susunan kedudukan adik-beradik juga boleh menyumbang kepada masalah autisme iaitu anak sulung dalam keluarga yang mempunyai dua anak, anak keempat atau yang berikutnya bagi keluarga yang mempunyai empat anak atau lebih (Gargiulo R.M. 2003). Berkaitan dengan fungsi otak, terdapat bukti yang kukuh behawa ketidakfungsian serebelum, sistem limbik, dan kemungkinan juga temporal lobe dan cortex terjadi kepada individu autisme. Autisme juga dikaitkan dengan faktor kecelaruan autoimunne dan juga faktor persekitaran. Dalam sesetengah keluarga yang mempunyai anak autisme,

ketidakfungsian pelalian (immune dysfunction) akan berkait dengan beberapa faktor persekitaran terutamanya alahan kepada makanan seperti susu dan gandum yang tidak dapat dicernakan dengan baik menyebakan protein daripada makanan ini tidak bertukar menjadi asid amino ataupun pepton, iaitu bentuk makanan yang akhirnya dibuang melalui kencing. Bagi kanak-kanak autistic, pepton ini diserap kembali oleh tubuh, memasuki aliran darah, terus ke otak dan diubah menjadi morfin atau casomorfin dan gliadorfin, yang merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan fungsi otak terganggu. Fungsi otak yang terganggu adalah yang melibatkan fungsi kognitif, tumpuan perhatian, dan tingkah laku (Jamila K.A Mohamed, 2005).

2.6. CIRI-CIRI AUTISME Jamila K.A Mohamed (2005) dalam bukunya Pendidikan Khas untuk Kanak-kanak Istiemwa telah menggabungkan kesemua ciri kanak-kanak autisme kepada enam bidang iaitu: 1 Komunikasi a Perkembangan bahasa lambat atau tiada langsung b Kelihatan seperti bermasalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang diperkatakan oleh orang lain c Jarang menggunakan bahasa

d Sukar diajak bercakap e Kadangkala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahaja f Perkataan atau jawapan yang dituturkan tidak sesuai dengan pertanyaan

g Mengeluarkan bahasa yang tidak difahami h Suka menarik tangan orang lain apabila meminta sesuatu

2 Interaksi Sosial a Suka bersendirian b Tiada kontak mata dan sentiasa mengelak daripada memandang orang lain c Tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan d Suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut

3 Gangguan Deria a Sensitif pada sentuhan b Tidak suka dipegang atau dipeluk c Sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga d Suka mencium dan menjilat mainan atau benda lain e Kurang sensitif pada rasa sakit atau takut

4 Pola Bermain a Tidak suka bermain seperti rakan-rakan sebayanya b Tidak suka bermain dengan rakan sebaya c Tidak bermain mengikut cara biasa, dan suka memutar-mutar atau melambunglambung dan menyambut mainan atau apa sahaja yang dipegangnya d Suka dengan objek-objek yang berputar seperti kipas e Apabila menyukai sesuatu benda terus dibawa ke mana-mana sahaja

5 Tingkah Laku a Sama ada hiperaktif atau hipoaktif b Melakukan perbuatan yang sama dan berulang-ulang seperti menepuk-nepuk tangan

c Sidak suka pada perubahan daripada apa yang dilakukannya d Dapat duduk lama tanpa berbuat apa-apa dan tanpa sebarang reaksi

6 Emosi a Sering marah, ketawa, dan menangis tanpa sebab, mengamuk tidak terkawal jika tidak dituruti kemahuannya atau dilarang melakukan sesuatu yang diingininya b Merosakkan apa sahaja yang ada di sekitarnya jika emosinya terganggu c Ada kalanya mencederakan diri sendiri d Tidak rasa simpati da tidak memahami perasaan orang lain

2.31 PERKEMBANGAN KANAK-KANAK AUTISME Perkembangan kanak-kanak autisme boleh dilihat daripada banyak aspek seperti: Perkembangan Kognitif Perkembangan kognitif kanak-kanak autisme dengan kanak-kanak normal adalah berbeza. Mereka mempunyai daya kognitif yang lemah, terdapat juga sebahagian kecil yang mempunyai keupayaan kognitif yang tinggi dan juga bakat yang mengkagumkan. Mereka juga mempunyai tumpuan yang singkat namun perkara ini tidak pula berlaku pada perkara yang mereka sukai. Keadaan ini dikenali sebagai stimulus overselectivity iaitu perkara atau ransangan yang menjadi tumpuan secara berlebihan. Kanak-kanak autisme berkeupayaan menerima input daripada deria tetapi mereka tidak berupaya memilih maklumat yang penting. Oleh itu, maklumat awal ini dikekalkan dalam bentuk yang asal (uncoded form). Kanak-kanak istimewa tidak boleh mengekalkan maklumat dalam jangka masa yang panjang dan juga tidak berupaya membuat penyesuaian terhadap maklumat sebagaimana kebiasaan orang lain. Selain itu, mereka juga tidak mampu menumpukan perhatian terhadap perkaraperkara kecil yang boleh dikaitkan dengan ingatan masa lalu dan mengimbas kembali

contohnya dalam muzik. Mereka juga tidak dapat melihat perkaitan antara dua perkara menyebabkan mereka sukar membuat atau memahami jenaka. Pengeluaran bunyi vokal yng berubah-ubah turun naiknya dan tidak seperti biasa iii.untuk melihat perkara penting yang ada. Keadaan ini berlaku kerana mereka sukar memahami dan mengunakan perkataan yang berubah maknanya mengikut konteks. Pertuturan yang monotonus dengan nada suara yang terhad Tidak menunjukkan perbezaan dalam intonasi dalam percakapan B. matematik dan seni lukis. Perkembangan Bahasa Dibahagikan kepada: A. iv. membuat analogi dan seumpamanya. Masalah Kata Ganti Nama Penggunaan kata ganti nama dalam pertuturan kanak-kanak autistik kerap menimbulkan kekeliruan terutamanya yang melibatkan rujukan jantina seperti „he‟ atau „she‟. Bahasa Idiosinkratik Kanak-kanak autistik mempunyai bahasa mereka yang tersendiri iaitu perkataan atau frasa yang dikeluarkan unik. C. Semua bnetuk bahasa yang dikeluarkan menunjukkan proses semantik yang ganjil dan kekurangan dalam kefahaman. Nonsegmental Phonology Kanak-kanak autistik yang lemah dalam menghasilkan pertuturan yang nonsegmental atau prosodi iaitu: i. Kata ganti nama kedua „you‟ digunakan untuk dirinya dan „I’ untuk orang lain. . Irama yang streotaip atau berlagu-lagu dengan bunyi yang dipanjangkan secara berlebihan ii. Namun terdapat juga individu autistic yang mempunyai kemahiran tertentu yang tinggi melebihi ukuran umum seperti kecerdasan yang tinggi atau bakat yang luar biasa.

Mereka tidak akan memberitahu atau menunjuk kepada barang yang dikehendaki. berlaku apabila individu autistik cuba berkawan tetapi tidak berupaya mengekalkan hubungan itu. Ekolalia Ekolalia bermaksud kanak-kanak autisme mengulang-ulang apa yang dicakapkan tanpa niat untuk berkomunikasi dan berlaku secara automatik. sikap dan emosi. Perkembangan Sosial Boleh dikategorikan kepada: i. Kekok ketika bersosial. iii. Perkembangan Komunikasi Mereka tidak mempunyai sebarang niat dan keinginan untuk berkomunikasi dengan orang lain. Ini disebabkan mereka hanya bercakap tentang diri sendiri dan tidak memahami bahawa orang lain juga mempunyai idea. perasaan. sebaliknya memegang tangan bapa atau ibu dan membawanya ke tempat itu. Ekolalia lewat – diucapkan agak lewat atau agak lama selepas perkataan tersebut. .D. ii. Penghindaran sosial iaitu kanak-kanak autistik akan mengelak daripada sebarang bentuk interaksi sosial dan kerap menjauhkan diri apabila ada orang hendak berinteraksi dengan mereka. Mereka hanya berinteraksi dengan orang lain apabila memerlukans sesuatu. Boleh dibezakan iaitu: i. ii. Mereka juga tidak memberi perhatian terhadap apa yang diperkatakan oleh orang lain dan sukar memahami bahasa badan serta ekspresi orang lain. Ekolalia serta-merta – pengulangan yang tepat dan serta-merta apabila perkataan disebut. Bersikap tidak acuh atau tidak ambil peduli dengan keadaan sekeliling tetapi tidak pula menghindari pergaulan. Ekolalia ringan – pengulangan segera tetapi terdapat perubahan apa yang dipertuturkan. iii.

kemhairan urus diri. kejelakan. Rawatan perubatan yang sering digunakan bagi kanakkanak autistik ialah penggunaan ubat Ritalin bagi merawat masalah kurang tumpuan dan hiperaktif serta pengambilan vitamin B6 bersama magnesium untuk membantu meningkatkan kesedaran dan tumpuan mereka.6. yang akan memenuhi keperluan dalam bidang kemahiran sosial.2 CARA MENGATASI Proses intervensi untuk kanak-kanak autistik bermula sebaik sahaja masalah ini dikesan.Perkembangan Emosi Kanak-kanak autistik sukar membuat hubungan secara emosi dengan orang lain kerana mereka tidak sedar bahawa perasaan tertentu boleh ditunjukkan dalam cara yang tidak disalah faham. Pengurusan tingkah laku merangkumi pelbagai strategi dan teknik untuk menambah atau mengekalkan tingkah laku sasaran (positif) dan mengurang atau menghapus tingkah laku kurang sesuai. Pendidikan yang berstruktur serta pengurusan intervensi semasa awal kanak-kanak lagi boleh membantu mengembangkan potensi mereka. memberi ganjaran dan sebagainya. 2. Perkhidmatan intervensi awal ini adalah penting untuk mengurangkan masalah autistik yang mereka alami. komunikasi. . Antara intervensi awal yang digunakan bagi kanak-kanak autisme adalah bermula dengan pembentukan Individualized Family Service Plan (IFSP). time-out. Tumpuan intervensi pada peringkat awal tertumpu kepada rawatan perubatan dan pengurusan tingkah laku. Mereka juga tidak menyembunyikan perasaan suka atau tidak suka kepada orang lain dan ada kalanya menunjukkan kemesraan yang melampau. Antara teknik yang digunakan ialah pengasingan. dan pengurusan tingkah laku.

Kanak-kanak ini menunjukkan prestasi yang tinggi dari segi intelek. iii. Ross (1993) mendefinisikan kanak-kanak pintar cerdas sebagai kanak-kanak dikenalpasti semasa pra sekolah. sekolah rendah atau menengah yang menunjukkan prestasi bakat yang cemerlang atau menunjukkan potensi untuk melakukan pencapaian di tahap yang sangat tinggi apabila dibandingkan dengan kanak-kanak lain yang sebaya umurnya. Mengguna kemahiran dan strategi menyelesaikan masalah Kemahiran metakognitif yang akan meregulasi.4 CIRI-CIRI KANAK-KANAK PINTAR CERDAS Antara ciri-ciri kanak-kanak pintar cerdas ialah: Tahap IQ yang Tinggi Pintar cerdas diertikan mempunyai IQ yang tinggi (130 mata).6. 1997. kreativiti. Menurut Clark. fizikal dan intuitif. 1985).6. sama pengalaman atau persekitaran. mengatakan bahawa IQ semata-mata bukanlah faktor menentukan pintar cerdas. atau cemerlang dalam bidang akademik yang khusus. seni atau memiliki kepimpinan yang luar biasa. Asas pengetahuan dan kebolehan untuk mengingat semula maklumat dari ingatan yang tersimpan ii. Pemprosesan Maklumat Sternberg & Zhang. efektif.2. Beliau menyatakan kefungsian intelek yang tinggi dan cepat dalam empat komponen intelek menunjukkan prestasi yang tinggi pada individu pintar cerdas iaitu kognitif. . mengawal penggunaan strategi menyelesaikan masalah. 2. (Grinder.3 PINTAR CERDAS Pintar cerdas sering dikaitkan dengan kebolehan intelek atau kecerdasan yang tinggi. 1995 berpendapat bahawa kanak-kanak pintar cerdsa mempunyai kebolehan-kebolehan seperti berikut: i.

Kreativiti Tinggi Guilford & Torrance menyatakan kanak-kanak pintar cerdas mempunyai daya kreativiti yang tinggi dan menunjukkan kebolehan-kebolehan berikut: i. Kemahiran menumpukan perhatian yang tinggi Mempunyai lokus kawalan dalaman yang tinggi: belajar dari kesilapan. iv. Mempunyai kesedaran kendiri yang tinggi Berupaya mengurus kendiri dengan cemerlang Motivasi kendiri yang tinggi. v. iii. Berdikari Kemahiran bahasa dan percakapan yang tinggi . Motivasi instrinsik lebih ketara pada mereka. vii. Kemahiran Metakognisi Tinggi Kanak-kanak pintar cerdas menunjukkan keupayaan metakognisi yang tinggi iaitu: i. Oleh itu. Prestasi Luar Biasa Stankowski (1987) berpendapat kanak-kanak pintar cerdas menunjukkan ciri-ciri kematangan dan prestasi orang dewasa lebih jelas berbanding dengan umurnya. lebih persisten dan pembelajar yang reflektif vi. insentif yang tinggi untuk berjaya. ii. Kelancaran fikiran: boleh mengeluarkan idea yang banyak Fleksibiliti: boleh menukar corak pemifikiran Ketulinan: boleh mengeluarkan idea yang tidak dijangka Eloborasi: boleh meluaskan pemikiran dan menilai kesan. iv. iii.Perbezaan Secara Kualitatif Eysenck (1986) berpendapat secara kualitatif kanak-kanak pintar cerdas berbeza dengan kanak-kanak biasa dari segi memproses maklumat kerana mereka dapat memproses maklumat dengan tepat sebab transmisi antara sel-sel di dalam otak lebih cekap. kehendak yang kuat untuk menguasai kemhairan baru. ii. mereka dapat menangani kehendak intelek yang timbul walaupun pad umur yang muda.

xii. telinga dan mulut yang kecil Tangan yang pendek. (ROSE NOTE_ANA MARISSA) 3. kanak-kanak Sindrom Down juga mungkin mengalami masalah kesihatan seperti kesukaran bernafas.1. xiv. YOU WILL SUCCESS. leher yang pendek. Antara cirri-ciri fizikal yang ketara ialah : (i) (ii) (iii) Kepala yang kecil. x. Membina rasa takut pada usia muda Mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi Mencari kesempurnaan Terlalu sensitif Mudah kecewa Sangat matang Tingkah laku tidak conform kepada masyarakat Perkembangan Kanak-kanak Pintar Cerdas Kanak-kanak pintar cerdas MENGANTUK … SBLM TDO NAK TULIS SESUATU “ACT AND PLAY IN THIS SCARY WORLD NICELY. . xi. Kanak-kanak Sindrom Down berkemungkinan menjadi obesity atau gemuk. tetapi jarang sekali seseorang itu mempunyai semua ciri-ciri tersebut. tapak kaki yang lebar dan igu jari kaki yang pendek (iv) (v) Otot yang lemah Badan yang lebih kecil berbanding dengan kanak-kanak biasa Selain memiliki ciri-ciri fizikal tersebut. ix. serta mata sepet Hidung leper. masalah penglihatan.6 Ciri-ciri Dianggarkan terdapat kira-kira 50 tanda klinikal kanak-kanak Sindrom Down. masalah pendengaran dan kesukaran bertutur.viii. xiii.

Pemahaman memerlukan seseorang itu mentafsir frasa. ayat dan perenggan.2 CIRI-CIRI KANAK-KANAK MASALAH PEMBELAJARAN Tujuan membaca ialah untuk memahami apa yang dibaca. dan maksud bahan yang dibaca akan menjadi kabur. Kemahiran menulis memerlukan seorang penterjemahan pemahaman bahasa ke dalam system symbol. Pelajar bermasalah pembelajaran yang berada pada peringkat mengenal pasti perkataan sudah tahap pemahamannya tidak setandng dengan tahap pemahaman pelajar normal atau biasa.2. terdapat ruang diantara huruf Kelemahan dalam ejaan ( meninggikan atau menambahkan huruf-huruf tertentu ) Tidak menggunakan tatabahasa yang betul Organisasi perenggan yang tidak teratur Penjanaan idea yang tidak matang Kurang menggunakan struktur ayat yang kompleks Secara umum. . pelajar kemahiran menulis pelajar bermasalah pembelajaran adalah lebih rendah berbanding dengan rakan sebaya mereka yang normal atau biasa. a) Masalah menulis Ramai pelajar bermasalah pembelajaran menghadapi masalah menulis. Pelajar bermasalah pembelajaran akan menghabiskan masa mengenal pasti perkataan dan oleh itu tidak dapat membeca dengan fasih dan lancar. Bagaimanapun. Berikut ialah beberapa masalah kemahiran menulis di kalangan pelajar bermasalah pembelajaran :         Kesukaran memegang pen atau pensil ketika dengan tangan Menulis huruf yang berlainan saiz. kemahiran menulis pelajar bermasalah pembelajaran lebih dipertingkatkan jika interversi awal dilaksanakan dan kaedah mengajar yang teratur dan sistematik siperkenalkan.3. Bagi sesuatu perkataan.

dikakulia bermakna ketidakupayaan untuk mengira. c) Masalah Interaksi Sosial Setelah megkaji semula lebih seratus penyelidikan. Mereka kurang mempunyai teman-teman dari kalangan kanak-kanak biasa disebabkan mereka tidak berupaya untuk mengetahui kenapa dan bagaimana untuk menjalinkan serta mengekalkan hubungan. v. Kavale dan Forness membuat kesimpulan bahawa kira-kira 75% pelajar bermasalah pembelajaran menunjukkan kekurangan kemahiran social. ii. bahagi. Diskalkulia merupakan istilah yang digunakan secara meluas bagi ketidakupayaan dalam kemahiran matematik. iii. iv. Kesilapan yang dilakukan adalah sistematik dan ini menunjukkan bahawa kanak-kanak tersebut telah menggunakan strategi menjawab soalan yang salah secara konsisten. . Berikut ialah beberapa masalah matematik di kalangan pelajar bermasalah pembelajaran : i. diketepikan oleh pelajar lain dan tidak kerap berinteraksi dengan guru. Mudah melakukan kesilapan sekiranya tidak menerima contoh atau pengajaran yang sepenuhnya daripada guru. Secara umumnya. Adakalanya pelajar bermasalah pembelajaran tidak mempunyai kemahiran untuk menolak rakan sebaya yang negative serta tidak dapat mengenalpasti model rakan sebaya yang baik untuk ditiru. Tidak menguasai sepenuhnya peraturan campur. Kesukaran mengingati kembali fakta (mengingat semula fakta lebih perlahan berbanding pelajar biasa). tolak dan darab Kesukaran menyelesaikan masalah matematik bentu ayat atau bahasa. Pelajar yang mempunyai kemahiran social yang lemah dapati sukar untuk mencari kawan.b) Masalah Matematik Para penyelidik mendapati bahawa 1 daripada 4 pelajar bermasalah pembelajaran menghadapi kesukaran matematik.

impulsive. ii. vii. Sudah tentu tingkah laku kurang tumpuan yang dipamerkan akan memberikan kesan terhadap pembelajaran mereka malah dan turut memberi kesan terhadap situasi social di sekolah dan keadaan dir umah. Masalah ini lebih ketara di kalangan pelajar lelaki berbanding dengan perempuan. terlalu aktif dan resah.Akibatnya. Bagaimana perlu ditegaskan bahawa tidak semua pelajar bermasalah pembelajaran menghadapi masalah Kurang Tumpuan Hiperaktif ( ADHD ) dan berikut ialah cirri-ciri umum masalah : i. Sangat aktif ( dipanggil hiperaktif ) Sukar memberikan tumpuan Bertindak tanpa berfikir Tidak mengikuti arahan dengan sepenuhnya Tidak mengikut giliran Terlalu banyak bercakap Mencela ketika orang bercakap . iii. Dianggarkan antara 15 hingga 40 peratus pelajar bermasalah pembelajaran mempunyai masalah sukar memberi tumpuan. Kompetensi social yang rendah di kalangan pelajar bermasalah adalah rendah dalam kerana mereka tidak dapat membaca situasi social di sekitar mereka. ADD ) yang telah disemak semula dan kini dipanggil Masalah Kurang Tumpuan Hiperaktif (Attention Deficit Hyperactive Phychiatric Association). v. vi. d) Masalah Tingkah Laku Sebahagian pelajar bermasalah pembelajaran mempamerkan masalah tingkah laku. iv. Kadang-kadang hal ini berlaku menyebabkan mereka bertingkah laku negative dan menyakiti orang lain. mudah terganggu. harga diri mereka pun rendah yang mungkin disebabkan dengan kekecewaan usaha mereka berinteraksi dengan orang lain. dan tidak mengikut arahan. Istilah yang sering digunakan untuk membincangkan situasi ini ialah Masalah Kurang Tumpuan ( Attention Deficit Disorder.

. Bagi kebanyakan pelajar.3. a) Kecederaan Otak Ramai professional perubatan berpendapat kebanyakan masalah pembelajaran ada kaitan dengan kecederaan otak. tumbuhan pada otak dan jangkitan seperti encephatilitis dan meningitis. trauma yang diterima sebabkan oleh penggunaan alatan perubatan seperti forcep dan vakum. mengambil dadah.2. Kecederaan otak kecederaan otak atau trauma pada system saraf pusat ( central nervous system ) biasanya berlaku sebelum kelahiran bayi ( postnatal ) dan selepas kelahiran bayi ( postnatal ). kita ketahui apakah yang menyebabkan sesuatu masalah pembelajaran yang dihadapi seperti disleksia atau kesukaran menyelesaikan masalah matematik. demam yang terlalu tinggi.3 SEBAB-SEBAB MASALAH PEMBELAJARAN Apakah yang menyebabkan bermasalah pembelajaran? Pada masa kini. Sebelum kelahiran bayi. herpes. Pelbagai kejadian semasa kandungan boleh menyebabkan kecederaan otak seperti ibu yang menghidap penyakit-penyakit seperti Rubela. tidak cukup bulan atau kurang berat badan. minum alcohol dan merokok terdedah kepada logam berat seperti pelambam dan merkuri. simplex. tidak dapat ditentukan dengan tepat apakah yang akan menyebabkan masalah pembelajaran. Semasa kelahiran bayi Pelbagai kejadian semasa kelahiran bayi boleh menyebabkan kecederaan otak seperti kekurangan oksigen. Selepas kelahiran bayi Dalam kehidupan seharian seorang kanak-kanak terdedah keoada pelbagai kematangan yang kadang kala boleh mencederakan otaknya seperti hentakan yang kuat pada bahagian kepala akibat kemalangan.

c) Ketidakseimbangan biokimia Selain factor-faktor kecederaan otak dan keturunan. . genetic dan ketidakseimbangan biokimia sukar dipastikan sebagai penyebabmasalah pembelajaran. atau persekitaran yang kotor boleh menimbulkan masalah pembelajaran di kalangan kanak-kanak. Sesetengah ketidakseimbangan bahan-bahan kimia dikatakan boleh menjadi punca kepada masalah hiperaktif yang boleh mengakibatkan kesukaran memberi tumpuan kepada kerja sekolah. d) Persekitaran Sepertimana kecederaan otak.b) Genetik Hubung kait di antara genetic dengan masalah pembelajaran dipertikaikan kerana tidak ada bukti yang kukuh. mempunyai kosa kata dan penggunaan bahasa yang terhad sebelum memasuki sekolah. kandunga biokimia yang tidak seimbang juga dikatakan sebagai salah satu sebab berlakunya masalah pembelajaran. Contahnya. Para penyelidk telah mendapati bahaw akira-kira 35-45 peratus kanak-kanakk yang menghadapi masalah membaca. kajian jangka panjang yang dilakukan oleh Hart mendapati bayi dan kanak-kanak yang tidak banyak berkomunikasi dengan ibu bapa mereka. terdapat juga kajian-kajina menunjukkan kaitan genetic dan masalah pembelajaran. keadaan rumah yang tidak selesa. Walaupun amat sukar untuk membezakan sama ada masalah yang timbul adalah disebabkan oleh factor genetic atau persekitaran. Isu ketidakseimbangan biokimia dan kaitannya dengan masalah pembelajaran seharusnya ditafsir dengan hati-hati. Bagaimana terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa persekitaran yang serba kekurangan kerana kemiskinan. Risiko mempunyai masalah membaca akan meningkat sekiranya kedua-kedua ibu bapa mempunyai masalah yang sama.

. Jamila K.Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd. Buku Panduan Instrumen Penempatan Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran (IPP): Manual. Talib. Pengenalan Pendidikan Kanak-kanak Masalah Pembelajaran: Open University Malaysia (OUM). Haliza Hamzah.. Kuala Lumpur: UNITEM Sdn.A Mohamed..Bibliografi Pengenalan Bahasa.. Bhd. Bhd. (2007). Institut Perguruan Teknik. Selangor: PTS Professional Publishing Sdn. (2008). Bhd.com Abdul Rahim b. Jabatan Pendidikan Khas. http://anuarsped.blogspot. Selangor: Absolute Master Printers Sdn. (2008). Kementerian Pendidikan Malaysia. Perkembangan Kanak-kanak: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan: Edisi Kedua. (2006). Pendidikan Khas untuk Kanak-kanak Istimewa. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful