You are on page 1of 7

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

KISFILM KSZTS WINDOWS MOVIE MAKER-REL 1.


ALAPFILM KSZTSE

Sok cg vagy szakember azrt nem mer sajt youtube vagy ms egyb vide megoszt csatornt nyitni, mert elveszik a rszletekben. Tl jt akarnak(ami nmagban mg nem baj), tl kevs az nbizalmuk s mivel azt gondoljk, hogy nem rtenek hozz s egybknt is csak a tkletes az elfogadhat, gy inkbb nem csinlnak semmit.

EZLTAL VISZONT KIHAGYNAK EGY OLYAN ZLETI LEHETSGET, AMIRE BTRAN KIJELENTHETJK, HOGY MAGA A JV.
Mivel mr hrportlok sem ltezhetnek rvidfilmek, videk nlkl, elg csak brmelyik hrgyjtemnyt megnyitni, akkor teht elhihetjk, hogy

EGY CG VAGY SZAKEMBER SEM ENGEDHETI MA MR MEG MAGNAK, HOGY NE LEGYENEK VIDEI.
A gyengbb vide is jobb, mint a semmilyen, nem beszlve arrl a fura dologrl, amit gy hvunk, kiszmthatatlansg. Sokszor hihetetlen dolgokat vesz fel a szjra az internetes kzssg s csinl belle hatalmas sikersztorit, mskor egy ignyes, sznvonalas, rszleteiben is minsgi alkotst hanyagolnak mltatlanul. Mivel egyiknk se js, hogy 100%-ban elre kijelenthesse, hogy mi lesz sikersztori, ezrt jobb, ha ezen els krben nem is agyalunk, helyette a lovak kz csapunk s belevgunk a nagy kalandba: elksztjk els videnkat. Veszteni valnk csak akkor van, ha mi nem kpviseljk magunkat a videk platformjn.

Most itt semmifle extrrl nem fogok meslni, ehelyett egy ltalam

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

ALAPFILMNEK
nevezett rvid videt fogunk megszerkeszteni.

Lssunk neki, els krben negyed ra-20 percre kell szmtani, mivel ez egy rm egyszer kis filmecske lesz.
MIELTT ELKEZDJK, HATROZZUK MEG A TMT, AMIRL FILMET SZERETNNK KSZTENI S GYJTSK SSZE A HOZZ VAL KPEKET, LOGNKAT, MINDENT, AMIRL SZERETNNK, HOGY A FILMBE BEKERLJN.

Nyissuk meg a windows movie maker-t. Bal oldalt fell a fjl menpont alatt nyissunk meg egy j projektet.

A vide rgztse menpontnl vlasszuk ki a kpek importlsa ikont.

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

Miutn feltltttk a kpeket, amikbl kisfilmet szeretnnk kszteni, vlasszuk a film szerkesztse menpontbl az automatikus filmkszts alpontot.

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

A program elszr felajnlja, hogy vlasszunk filmksztsi stlust.

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

Legegyszerbb, ha a tudstst vlasztjuk, az a legkevsb kacifntos, gyakorlatilag minden alap tmhoz illik. Jelljk ki teht a Tudstst, majd menjnk a Ksz, a film szerkesztse utastsra.

A program most automatikusan elkszti a filmet, neknk semmit nem kell tennnk.

Ezutn a kp kockkat illesszk megfelel sorrendbe, ha vltoztatni akarunk rajta.

Ezt gy tehetjk meg, hogy alul, az idsor megjelents felirat alatt kocknknt ltjuk a filmnket . Az egrrel megfogjuk a megfelel kockt(rkattintunk s az ujjunkkal kijellve tartjuk az adott kockt), majd az ltalunk gondolt helyre hzzuk, ahol akarjuk, hogy a filmben a helye legyen(pl a lognkat nyit vagy zrkpnek). Kt kp kz videttnseket rak a program, ez azt jelenti, hogy egyik kpkocka a msikbl hogyan jelenik meg, milyen sszekt ltvnnyal(pl tfordul egyik a msikbl). A kp jobb als sarkban pedig egy pici kockt ltunk,ezek videeffektusok, pl hogy adott kp olyan effektet kapjon, mintha rgi lenne.

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012.

www.gyemantingatlan.hu

Az automatikus filmkszts funkci sokszor nem minden kockhoz rak effektet s nem minden kt kocka kz rak ttnst. Ezzel most nem foglalkozunk, mivel ez egy A L A P F I L M lesz. Belerakta, akkor j, nem rakta bele, gy is j. Els s utols kocka az idsoron bell fekete. Nagyon fontos, hogy kattints r s rd t a cmet s a stblistt, majd ments le a Ksz gombbal.

Belerhatod els kocknak, hogy Cgem bemutatsa s a nevedet/cgnevedet, az utols kockba a film vgre a honlapcmedet. Ki is trlheted a kt fekete kockt, ha ahhoz van kedved, egyet ne tegyl csak: ne hagyd vltozatlanul ket.

Ugron-Nagybn Karina(UN-KA) 2012. Ha az els s utols fekete kockt trtad, akkor ksz a filmed.

www.gyemantingatlan.hu

Jobboldalt meg is jelenik, rdemes ments eltt vgignzned, htha maradt benne hiba, pl. htha thznl msik helyre mg egy-egy kockt. Vghez rkeztnk, bal fell fjl, azon bell Vide mentse. Ha felajnlja, hogy mentsd le projektknt, akkor nem, nem akarunk belle projektet menteni, hacsak nem akarod mskor mg csinostani a videdat, ebben az esetben projektknt is mentsd le (szintn a fjl menpont alatt teheted meg). A ments akr tbb percet is ignybe vehet.

Miutn ksz a filmed, tltsd fel a honlapodra vagy a youtube-odra, vagy amit hasznlni szeretnl csatornt a megosztsra.

Vgj bele btran az alapfilm ksztsbe! Mivel kell egy koncepci, hogy mirl is ksztesz videt, ezltal knytelen vagy rendszerezni a gondolataidat, ez mr nmagban is egy nyeresg. Ha ksz a film, nbizalmat szerzel belle(Neknk is van mr videnk), hrt adsz magadrl, azonnal megoszthatod a kzssgi oldalakon a filmedet, ezzel ltogatottsg generlsz magadnak. Ma mr az internet a jelen s a jv, ezrt j fajta gondolkodsmdra van szksg. Ne hagyd ki!!! Meg tudod csinlni! Mg ha kicsit sutnak is fogod rezni az els filmed(Valjban tudd, hogy mirt lenne az? Nincs mit elrontani rajta!!), akkor is: a tied! Onnantl kezdve elmondhatod, hogy megcsinltad!

Barti dvzlettel

Ugron-Nagybn Karina
vllalkozsfejleszt kzgazdsz