You are on page 1of 2

R014 Korai dogmatrtnet Olvasmny feldolgozs

Nv: Kis Dvid Az olvasott m bibliogrfiai adatai: Adolf Von Harnack: Dogmatrtnet (11.-tl a 14. oldalig) I. rja le a sajt szavaival az olvasott m f mondanivaljt: Kelt: 2011/2012 tavaszi flv

A mnek ez a rsze a dogmatrtnet kialakulsnak okra s mdjra hvja fel a figyelmet. II. Melyek voltak a legjobb gondolatok, tletek, amelyeket az olvasott mbl mertett:

1. A keresztnysg az a valls, amelyben az dvs s szent lethez szksges er az Istenben, mint Jzus Krisztus Atyjban val hithez van ktve. 2. A kutatsbl inkbb az derl ki, hogy koncepcijt s kiplst tekintve a dogmatikus keresztnysg (a dogmk) a grg szellem mve az evanglium talajn. 3. A dogmatrtnet a keresztny hit egysgrl is tanskodik annak trtnete folyamn, amikor bizonytja, hogy Jzus Krisztus szemlynek kzponti jelentsge s az evanglium alapgondolatai sosem mentek veszendbe, s minden tmadssal szemben dacoltak. III. Melyek azok a dolgok, amelyekkel vitatkozna? (jelezze az oldalszmokat):

1 Rendthetetlennek vlt llspontot foglalt el a vilg ismeretvel s a trtnelemmel szemben. (11. oldal) 2. a rmai katolikus egyhz politikai okokbl s olyan jogrendknt fogalmazta meg dogmit, amely mindenekeltt engedelmessget kvn, s csak msodsorban tudatos hitet(12. oldal) 3. A racionalizmus eltvoltotta a dogmatrtnetbl az egyhzi rdekeket s tadta a kritikus feldolgozsnak. (14. oldal)

IV.

Msoljon ide egy idzetet a mbl (oldalszm:12.o.), mely jelentsnek tnt az n szmra s sajt szempontjai, tapasztalata alapjn reagljon az idzetre:

Azok a fogalmi eszkzk, amelyekkel, az antik korban megprbltk rthetv tenni s biztostani az evangliumot, sszeolvadtak annak tartalmval. gy jtt ltre a dogma. A korai egyhz korban amikor, felmerltek bizonyos krdsek a hittel kapcsolatban, az egyhznak a vlaszokat rtheten kellett megfogalmaznia. Ehhez ignybe vettk a kznyelvet, amelyek mra mr a teolgiai nyelvezet szerve rsze valamint a grg filozfia nyelvezett vettk t, amely ez ltal hatssal volt a teolgia, valamint a dogmatika fejldsre is. V. Ha beszlgetst kellene vezetnie errl a mrl, mi lenne az a kt krds, amivel a beszlgetst kezdemnyezn? 1. Dogmatika kialakulsnak okai. 2.A grg filozfibl tvett grg szavaknak eredeti jelentsei.