Hidroenergia

Hidroenergia are o traditie lunga in Romania si acopera o mare parte din necesarul de energie. Strategia Nationala pentru Valorificarea Surselor Regenerabile de Energie prezinta urmatoarele date in privinta potentialului hidroenergiei: • potential teoretic: 70.000 GWh/an, din care - potentialul raurilor interne, 51.600 GWh/an - potentialul sectorului romanesc al Dunarii, 18.400 GWh/an • potential tehnic: 34.500 GWh/an, cu o capacitate instalata de 11.370 MW, din care: - sectorul romanesc al Dunarii, 11.560 GWh/an, cu 2.620 MW instalati - potentialul micro-hidrocentralelor (hidrocentrale cu capacitati sub 0,63 MW/centrala): 2940GW/an, cu 757 MW instalati • potential economic: 27.000 GWh/an, cu o capacitate instalata de 9.120 MW • potentialul exploatabil (care este in conformitate cu cerintele UE pentru Coordonarea transmisiei de energie electrica si ia in considerare restrictiile legale si de mediu): intre 24.000 si 26.000 GWh/an, 7.000 - 8.200 GWh/an capacitate instalata. Au fost identificate aproximativ 5.000 de locatii ca fiind potrivite pentru aplicatii hidroenergetice de mici dimensiuni.

Ce este HidroEnergia? Hidroenergia Reprezinta energia generata de hidrocentrale datorita fortei apelor. Energia hidro constituie o sursa de energie importanta. Primele centrale hidroelectrice apar in plin triumf al aburului si al febrei pentru perfectionarea motoarelor cu combustie interna. Ele au fost construite in Marea Britanie (1881) si apoi in SUA (1895). Dupa aceste reusite tarile care care atinsesera un grad suficient de avansat al industrializarii si care dispuneau de locuri in care se puteau construi baraje, in special ca alternativa la combustibilii fosili au gasit atractiva constructia de centrale hidroelectrice. Motivele sunt evidente: se elimina folosirea carbunelui, combustibil cu efecte nocive atat asupra sanatatii cat si asupra mediului inconjurator si nu in ultimul rand energia hidro constituie o sursa ieftina de energie. Proliferarea surselor de energie pe seama centralelor hidroelectrice a fost privita, de toate tarile care aveau privilegiul natural de a o putea folosi, ca o parte fundamentala a valului viitorului.

Ce este o HidroCentrala?

lacul de acumulare poate folosi la irigaţii. precum şi de înălţimea de cădere a apei (în general. Capacitatea unei centrale hidroelectrice depinde de cantitatea de apă care trece pe secundă prin turbine. În afara de folosinţa energetică. fie înălţimi mari de cădere (în regiuni muntoase).Centralele hidroelectrice sunt niste mecanisme folosite in uzinele electrice unde sunt învârtite de turbine sau motoare puternice şi care folosesc puterea apelor pentru producerea electricităţii. După acest criteriu sunt hidrocentrale: 1. ci de o curgere). agrement.cu o cădere mijlocie – 15–50 m. cu un debit mic de apă Din ce este formata o hidrocentrala ? 1. nu este vorba de o cădere în sensul propriu-zis. debit mare 2.Barajul .cu o cădere mică de apă – < 15 m.000 m. 2.etc. alimentări cu apă.cu o cădere mare 50–2. de cele mai multe ori există fie cantităţi mari de apă (la fluvii).Lacul de acumulare Este lacul artificial creat în spatele barajului în scopul stocării (înmagazinării) volumelor mari de apă care vor folosi la producerea energiei electrice. cu debit mijlociu 3. În natură însă.

camera de comandă. 3. Turbinele şi generatorul sunt amplasate în sala maşinilor.de anrocamente. instalaţiile din centrală.Conducta metalică se amplasează deobicei după nodul de presiune. El poate fi de mai multe feluri:de beton. Castelul de echilibru este o construcţie de siguranţă a amenajării şi are rolul de a prelua fluctuaţiile majore de nivel din sistem şi de a le atenua atfel încât să nu ajungă să producă catastrofe sau pierderi ireparabile în instalaţiile amenajării.maşinile de ridicat.Ea se termină la peretele centralei cu un distribuitor cu un număr de ieşiri egal cu numărul turbinelor(minim două ieşiri) 4. Casa de vane are rol de siguranţă. Galeria forţată poate fi din beton sau din beton blindat cu blindaj metalic Conducta forţată poate fi din beton .Centrala propriu-zisă Centrala cuprinde următoarele:cladirea centralei.sala maşinilor.etc.din considerente de siguranţă. Nodul de presiune Nodul de presiune este compus din castelul de exchilibru şi casa de vane. reglaj şi întreţinere a aducţiunii şi este compusă dintr-o construcţie care conţine cel puţin două vane amplasate pe conducta de aducţiune. Aducţiunea Aducţiunea reprezintă galeria situată sub nivelul minim din lacul de acumulare prin care se preia apa din lac îi se transportă spre centrala electrică Aducţiunea conţine galeria forţată şi conducta forţată. .Barajul reprezintă obstacolul artificial construit pe albia naturală a cursului de apă în scopul obţinerii lacului de acumulare. 5.de pământ ecranat cu beton.sau conductă metalică .

Instalaţiile din centrală furnizează agenîi necesari bunei fucncţionări a agregatelor :apă de răcire. hidrocentralele au si anumite dezavantaje. Camera de comandă conţine panouri electrice şi automatizate pentru comenzile de la distanţă a închiderii-deschiderii diverselor echipamente .aer comprimat.aer condiţionat. Maşinile de ridicat sunt deobicei podul rulant şi diverse trolii de manevră. In concluzie merita sa promovam hidrocentralele ? .închiderea-deschiderea vanelor sferice. Care sunt avantajele construirii de hidrocentrale ? In primul rand avantajul economic. pret de cost redus. Construirea unei hidrocentrale este foarte costisitoare.stingerea incendiilor. si sunt cea mai curata sursa de energie! Atunci au hidrocentralele dezavantaje ? Raspunsul este da. sau asigură epuismentul (eliminarea apei). Factorul economic isi face si el aparitia. ridicarea-coborârea stavilelor segment pentru deversare controlată. si ajunge la cateva zeci de milioane de euro. hidrocentralele nu polueaza mediul inconjurator. si are o viata foarte lunga Si in al doilea rand avantajul ecologic. In primul rand contruirea unei hidrocentrale presupune contruirea barajului de acumulare care poate creea probleme florei si faunei si uneori pot genera conflicte cand sunt amplasate in parcuri nationale sau cand nivelul apei barajului acopera localitati. trebuie sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele construiri si folosiri lor. pe care nu orice investitor vrea sa ii investeasca.etc. randament ridicat. Acum ca stim ce este o hidrocentrala . ulei sub presiune.

. Deci o sursa eco de energie sunt HidroCentralele. si impreuna sa intelegem importanta lor. hidrocentralele ar trebui promovate .Da . Am incercat sa facem o prezentare pe intelesul tuturor . pentru ca avantajele acestora sunt mult superioare dezavantajelor.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.