P. 1
Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley

Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley

|Views: 895|Likes:
Published by Laura Chiriac

More info:

Published by: Laura Chiriac on Mar 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/05/2013

pdf

text

original

Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată, Master II

Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley Utopie sau distopie?

Aldous Leonard Huxley s-a născut la 26 iulie 1894 în Godalming, Surrey, Anglia, în celebra familie Huxley. Nepot al renumitului naturalist Thomas Henry Huxley, Aldous avea de mic copil calităţi intelectuale cu mult deasupra celor de vârsta lui. La 14 ani suferă o dublă tragedie odată cu moartea mamei si surorii lui, iar o boală gravă îi afectează vederea. Opera lui Shakespeare era marea lui pasiune şi a publicat de-a lungul vieţii peste patruzeci de volume, fiind recunoscut ca un scriitor satiric şi ca un gânditor politic de valoare. Moare pe 22 noiembrie 1963, anunţul morţii sale fiind eclipsat de împuşcarea lui J.F.Kennedy petrecută în aceeaşi zi şi de moartea scriitorului irlandez C.S.Lewis. Romanul său Minunata lume nouă (1932) captivează cititorul şi îl pune pe gânduri. Fin observator al societăţii în care trăieşte, critică moravurile până la caricaturizare, propunând în schimb o societate fără prejudecăţi. Operele în care se prezintă o societate contemporană sau din viitor în care omul este dezumanizat în numele idealurilor umanităţii, se numesc distopii. Distopia face referire la un loc dificil în care se impun anumite reguli stricte în numele unui viitor mai bun. Distopia este o lume anormală şi o reducere la absurd a omului. Romanul Minunata lume nouă, al cărui titlu ironic evocă o replică a Mirandei din Furtuna lui William Shakespeare, este o utopie neagră despre o lume a terorii, în care civilizaţia dominată de tehnică, devine incompatibilă, în ultimă instanţă, cu individualitatea şi libertatea umană. Societatea „perfectă” imaginată de autor este una în care individul este controlat încă dinainte de a se naşte şi condiţionat să aibă o anumită personalitate, anumite valori şi să îndeplinească anumite funcţii în cadrul societăţii. Eugenia înlocuieşte selecţia naturală a indivizilor, fiind completată de manipularea genetică şi de condiţionarea timpurie pentru a da naştere unei societăţi perfecte, formată din cinci caste: indivizii Alfa – creaţi exclusiv pentru funcţii de conducere

1

Nu există mobilitate socială.”. Huxley) Ne-am putea imagina că progresul în tehnologie ar elimina servitorii. în timp ce indivizii Gama.) [. 29-30) 2 . (Huxley. în timp ce Epsilonii au o muncă permanentă si anevoioasă. acestea sunt realităţile. Huxley.Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată. Delta şi Epsilon sunt obţinuţi prin procesul de bokanovskificare(clonare. asigură subordonarea şi inferioritatea castelor de jos. În lumea nouă.. Acesta este ţelul întregii condiţionări: să-i faci pe oameni să-şi îndrăgească destinul social implacabil. ingineria genetică este folosită exclusiv pentru a crea fericire. Rezultatul experimentului a fost un război civil în care au murit 19. dar majoritatea realităţilor istorice sunt neplăcute [. Familiile nu mai există în această societate. părinţii erau tatăl şi mama. indivizii Beta. rezumă Directorul.] – Mde. de exemplu..interveni sentenţios Directorul-.gemeni identici). Master II indivizii Beta – au un nivel ridicat de inteligenţă indivizii Gama şi Delta – au un nivel mediu de inteligenţă indivizii Epsilon – creaţi pentru funcţii care nu necesită inteligenţă.21) „ nu vreau să mă joc cu copiii Delta” (A. Dar aceasta ar lăsa castele inferioare fără ocupaţie. Indivizii Alfa şi Beta sunt individualizaţi. care nici nu îndrăzneau sş se uite unul la altul. învaţă să iubească faptul că sunt Beta. „Pe scurt. Înţeleg ce simţiţi. Indivizii Alfa conduc invariabil. oricât de neplăcute ar fi. acesta este secretul fericirii şi al virtuţii: să-ţi placă ceea ce eşti obligat să faci. Bucuria care derivă din vieţile lor legate de rutină. pag..ideile de părinţi sau căsătorie ori iubire provoacă repulsie personajelor din roman. pag. asigură stabilitatea societăţii ca întreg. Prin hipnopedie (educaţie în timpul somnului). „Iar acesta.. Controlorul Mustafa Mond ne informează că o societate formată doar din indivizi Alfa a fost lăsată odată pe o insulă. (Acum obscenităţile ce alcătuiau istoria ştiinţei răsunară ca pocnete şi trosnete în tăcerea păstrată de studenţi. De aceea castele inferioare trebuie să existe.000 de indivizi. deoarece membrii ei sunt creaţi artificial. În schimb. învaţă să-i respecte pe indivizii Alfa care muncesc mult mai mult deoarece sunt înspăimântător de inteligenţi şi să nu fraternizeze cu celelalte clase.]” (A.

prin amploarea ei şi prin caracterul repetitiv. gata să vomite. 27) Cultura media este una pur distractivă. activism. Cu siguranţă utopienii sunt docili şi mulţumiţi în general. este o formă de sugestionare a indivizilor: o fericire bazată pe confort. este cel care are grijă ca societatea să nu se revolte. senzorială şi seducătoare. Doar că le alungă pe toate consumând soma. sentimente şi emoţii.. ca parte dintr-un proces de predeterminare a comportamentului. iar publicitatea.] Un centimetru cub alungă orice sentiment sumbru. valorizând principiile totalitarismului. sufocant de aglomerate de către un bărbat. igienă. 59) Drogul este folosit ca formă de recreere şi consumul lui este încurajat cu orice ocazie. fără vreunul din dezavantajele lor. Toate avantajele creştinismului şi ale alcoolului. încât unul dintre băieţi. nu te mai supără nici migrena.[. bunăstare. Soma. Cetăţenii acceptă soma atunci când încep să se simtă copleşiţi de unele trăiri. 42) Copiii sunt traumatizaţi de mici cu şocuri electrice. Huxley.] Oricând vrei. Copiii de acum vor fi feriţi toată viaţa de cărţi şi botanică. o femeie care tot năştea periodic.. boală şi miasme. cultul sănătăţii şi satisfacerea pulsiunilor erotice. beznă. nici un pic de spaţiu. pag. o casă: câteva cămăruţe. Copiii din clasele inferioare sunt terorozaţi cu zgomote infernale. şi când te întorci. pleci într-un fel de vacanţă. „Or să crească păstrând ceea ce psihologii din lumea veche numeau o ură instinctivă faţă de cărţi şi flori. „Ce-ţi trebuie ţie e un gram de soma. dar periodic aceştia experimentează gânduri neplăcute. şi o droaie de băieţi şi fete de toate vârstele. (Evocarea Controlorului era atât de sugestivă..Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată. nici mitologia. Nici un pic de aer. 3 .. Master II „Un cămin. Ni se spune că locuitorii minunatei lumi sunt fericiţi. o închisoare prost sterilizată. Reflexele lor vor fi condiţionate irevocabil. distracţie. drogul funcţionând pe post de calmant.[. te poţi detaşa de realitate.” (pag. mai simţitor decât ceilalţi. Aceste „terapii” le inculcă ura pentru cărţi şi flori. dar emoţiile lor sunt deliberat reprimate. păli pur şi simplu.” (pag. drogul magic.)” (A. în acest caz.

Este o dictatură în care nu există războaie. decât cetăţenii fericiţi şi mai robuşti psihic. Minunata lume nouă poate fi văzută şi ca o avertizare pesimistă asupra pericolelor unei ştiinţe şi tehnologii scăpate de sub control. Minunata lume nouă este expresia fricii lui Huxley că omenirea va crea o utopie distrugând tot ceea ce face ca viaţa să merite trăită. jocul cu mingea pe Escalator si din consumul de soma. Lumea nouă este centrată pe control şi manipulare. În carte ni se sugerează faptul că preţul plătit pentru fericirea universală va fi reprezentat de sacrificarea celor mai speciale elemente din cultura noastră: maternitatea. Cunoaşterea trecutului este interzisă de către Controlori pentru a preveni comparaţiile născute din invidia dintre persoane. libertatea şi dragostea. Probabil Controlorii se tem şi că o cunoaştere a trecutului istoric ar stârni nemulţumire faţă de prezent. cartea nu s-a născut din dorinţa autorului de a ne arăta cum ar fi viaţa noastră dacă genomul uman ar fi ştiinţific rescris. vor fi distruse. Soma nu îi ajută pe cetăţeni să aibă epifanii sau să se dezvolte cumva personal sau mental. Cu toate acestea. Plăcerile monotone ale locuitorilor oglindesc sărăcia propriei noastre imaginaţii în crearea unor noi motive de a fi fericiţi. dar societatea nu are nici o istorie. Oamenii vulnerabili şi nefericiţi sunt probabil mai susceptibili la spălarea creierului şi la alte căi mai subtile de control al minţii. familia. 4 . condiţionate şi îndoctrinate. o fericire care să-i facă pe oameni să se simtă confortabil cu lipsa libertăţii. sărăcie sau crime. Master II Huxley pare să creadă că societatea progresează spre o „destinaţie” superficială şi materialistă. căminul. Drogul creşte sugestibilitatea.Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată. Fericirea derivă din consumul bunurilor produse în masă. Individualitatea este suprimată. Timpul este setat în anul 632 era Ford. când biotehnologia este mult avansată. lipsită de raţiune. sporturilor precum Golful Electromagnetic şi cu Obstacole. inclusiv relaţiile care umanizează fiinţele. Acest schimb va genera o fericire nedemnă de a fi numită astfel. Nu există profunzime a sentimentelor sau creativitate artistică. lăsându-l pe consumator vulnerabil în faţa propagandei guvernului. Astăzi. ci mai degrabă promite o fericire ireală. cu greu mai putem conceptualiza gama largă de lucruri pentru care e posibil să fim fericiţi. cărora le sunt spălate creierele în somn prin hipnopedie. Locuitorii sunt clone dezvoltate în laborator. Dar pe Bernard Marx soma nu reuşeşte să îl facă fericit. în care lucrurile cu adevărat valoroase.

Scăpînd de surse de tensiune şi anxietate cu ajutorul drogului soma. Copii fiind. el ducând o rebeliune tăcută împotriva guvernului.45). fiind încurajată practicarea de jocuri erotice încă din copilărie. îi lasă pe utopieni nepăsători faţă de ceilalţi. Un birou guvernamental. În majoritatea timpului. Doar câţiva sunt descrişi cu precizie: Bernard Marx. indivizii Alfa nu fac altceva decât să joace Gol cu Obstacole. sunt determinate de stat. îi face să se simtă rău. pe care o greşeală la linia de îmbuteliere îl schimbă şi mai tare. 5 . Statul Lumii controlează populaţia. iar relaţiile monogame sunt considerate o adevărată ameninţare la adresa ordinii sociale. iar singurătatea este descurajată. nu născuţi în familii naturale. iar „minunata” lume nouă nu este o societate a fericirii totale. Master II Utopienii nu suferă după nimeni şi nu consideră existenţa celorlalţi ca fiind specială. Copiii sunt crescuţi de birocraţia statală. departe de orice emoţie şi trăire autentică. înconjuraţi numai de plăceri senzoriale. Nu există decât 10. Predestinatorii. cetăţenii nu mai au nici o valoare. loialitatea indivizilor fiind doar faţă de stat. Dar. Producţia şi consumul sunt integrate în viaţa bazată pe droguri şi sex a utopienilor. Există azile în Islanda pentru bărbaţii Alfa neconformi. Bernard Marx este un tip nesigur emoţional. Viaţa cu soma. alături de condiţionarea comportamentală. Ei sunt construiţi să trateze moartea ca pe ceva banal. iar respectul aparţine doar societăţii ca întreg. Oamenii trăiesc un surogat de viaţă. Ei sunt cu adevărat inteligenţi. Mustafa Mond guvernează o societate unde toate aspectele vieţii unui individ. Cetăţenii sunt ţinuţi mereu ocupaţi şi focusaţi pe munca lor pentru ca şi consumul să fie mai mare. decid rolul cetăţenilor în ierarhie.000 de nume. Lipsa drogului soma. Relaţiile dintre femei şi bărbaţi sunt complet liberalizate: „toţi suntem ai tuturor celorlalţi” (pag. cetăţenii lumii noi sunt invalizi mental. Helmholtz Watson şi Mustafa Mond. în general. fiindcă senzaţia de bine nu este programată genetic. li se dau dulciuri să mănânce atunci când merg să urmărească diferite decese la spital. natural şi chiar plăcut. de la concepere.Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată.

cu excepţia fiului său. care va fi pedepsit şi trimis pe o insulă. Poate că urmaşii noştri sunt consumatori de software. iar civilizaţii vizitează rezervaţia ca pe o gradină zoologică. părăsită în urma unei sarcini neprevăzute. Nici un fel de civilizaţie fără stabilitate socială. Nici o stabilitate socială fără stabilitate individuală. Ea trăieşte cu nostalgia acelei lumi şi nu e înţeleasă de nimeni. rămânând iubitor de artă. Sălbaticul îl atrage spre artă pe Helmholtz. Stabilitate. merge în vizită în rezervaţie însoţit de Lenina Crowne. dar John refuză să se integreze. un sălbatic autentic. de religie şi de tot ce e uman. de îmbunătăţiti genetice şi droguri. Într-o privinţă. Stabilitate. John sălbaticul se sinucide. femeia pe care o place. o excepţie a categoriei Alfa din care face parte. dar viitorul nostru stă în maşinării create de om pentru a-i uşura munca şi nu în lucrători angajaţi în producţii în masă sau în victime ale unei societăţi consumatoare. Master II Oamenii care trăiesc după stilul vechi sunt izolaţi în rezervaţii. Bernard îi aduce pe cei doi la Londra. neputând să suporte faptul că a devenit ciudăţenia preferată a oamenilor civilizaţi din Lumea Nouă. Bernard Marx.” (pag. Linda. profetică într-un mod straniu în ceea ce priveşte avantajele ingineriei genetice şi a clonării. Minunata lume nouă greşeşte. cei doi întâlnesc o fostă femeie civilizată. poate că minunata lume este vizionară. 47) 6 . John. Aici. Într-un fel. Identitate. Valorile societăţii sunt enunţate scurt prin motto-ul Comunitate. zise Controlorul. „Stabilitate.Laura Chiriac Literatură Universală şi Comparată.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->