www.asae.

ro
ENEAGRAMA ASAE CONFERINTA
Tipare ale vindecarii spirituale in Astrologia Traditionala. Calea spre Nemurire.
Omul Cosmic Nasterea individului ca necessitate a universului pentru momentul dat spatiul nasterii va defini posibilitatea individului de a percepe aceasta necesitate.

TIP 1 2 3 4 5 6 7

MECANISM DE APARARE FORMATIE REACTIONALA REPRIMARE IDENTIFICARE INTROIECTIE, SUBLIMARE IZOLARE PROIECTIE RATIONALIZARE

PRIMA ATENTIE Ceea ce este corect/incorect Ce sa fac ca sa ajut? Ce sa fac ca sa fiu remarcat? Ce lipseste cel mai mult? Ceea ce imi permite sa observ Sursele de pericol vizibile sau ascunse Sursele de

MINDRIA Sunt drept, sunt muncitor Iubesc, ajut Reusesc, sunt eficient Sunt diferit, sunt sensibil Stiu, inteleg Sunt loial, imi fac datoria Sunt optimist, sunt fericit

ORGOLIUL Muncesc Sunt indispensabil Am succes Sunt unic Stiu Sunt loial Sunt agreabil

sa fie invadat 6. sunt drept Sunt puternic Sunt bine Ceea ce poate sa Sunt foarte calm. sa sufere si sa fie izolat 8. respingerea esecul.placere (mentala si fizica) 8 9 NEGARE ABRUTIZARE Ceea ce ma face sa pierd controlul Sunt puternic. sa fie parasit 5. sa se exprime si astfel sa apara un conflictul conflict COMPULSIUNE(CEEA CE INDIVIDUL INCEARCA SA EVITE) minie recunoasterea propriilor trebuinte. sa para slab 9. sa nu fie iubit daca nu face nimic 4. sa nu fie folositor 3. sa faca lucrurile prost 2. Vom trece prin anume dispozitii si vom selecta tiparul reactional ce se potriveste tipologiei de baza 1 Capacitatea de perfectiune si idealismul 2 Dragostea 3 Capacitatea de actiune 4 Creativitatea si simtul artistic 5 Nevoia de cunoastere 6 Loialitatea 7 Bucuria de a trai 8 Curajul 9 Acceptarea si sprijinul minia orgoliul inselatoria invidia avaritia teama Lacomia Excesul Lenea TEAMA ARHAICA DE BAZA 1. cu mine ma faca sa evit se traieste usor disconfortul La o prima observare vom oglindi tiparele de reactie ce ne sunt proprii. sa fie tradat 7. ne-recunoasterea banalitatea vidul interior si intruziunea autoritatea imprevizibila si deci devierea suferinta si izolarea slabiciunea .

socializarii instinctelor. Aceasta “persona” variaza in functie de mediul in care se afla individul si de experienta acumulata de acesta pe parcursul existentei. TEAMA ARHAICA va genera COMPULSIUNEA specifica fiecarui tip al Eneagramei. Aceasta teorie a nivelelor de constiinta sau centrilor se poate raporta la teoria mult mai veche a CHAKRELOR. de o tendinta catre adaptare. in asa fel incit in el predomina cind elementul personal. localizata la nivel SUB-CONSTIENT. Tot la acest nivel apar MECANISMELE DE APARARE si se contureaza PRIMA ATENTIE specifica fiecarei tipologii (aceste doua notiuni vor fi prezentate in detaliu in cursul urmator). CONSTIENT — “MODELUL SUPRAVIETUITORULUI” Fiecare individ isi va reprezenta un MODEL AL REUSITEI (MODEL DE SUPRAVIETUIRE). Reusita sau nereusita realizarii acestui MODEL. SUB-CONSTIENT — “ADAPTARE INSEAMNA SUPRAVIETUIRE” Acest nivel poate fi definit prin termenul “persona“. etc. Aceste doua elemente (MECANISMELE DE APARARE si PRIMA ATENTIE) vor fi determinate de tipologia de baza a individului si. Tot ceea ce individul reuseste sau nu sa faca ii va stimula IMAGINATIA. pe care va incerca sa il transpuna in realitate. nereusitelor. Aceste procese sunt datorate presiunilor mediului. cind influenta exterioara. pe de-o parte exigentelor mediului sau. va determina modificari in primele doua nivele prezentate anterior prin refulare si sublimare. © 2005 – 2011 ASAE ® . locul unde se modeleaza FRICA DE MOARTE conform presiunilor MEDIULUI in care se dezvolta individul. catre integrare in mediu. Aceste nivele de constiinta sunt parte integranta a teoriei proprii autorului acestui articol. Refularea si sublimarea reprezinta deplasarea catre un nivel de constiinta INFERIOR (refularea) sau SUPERIOR (sublimarea) a energiei psihice. in functie de raspunsul mediului.NIVELELE DE CONSTIINTA Acest capitol doreste sa prezinte primele 3 nivele de constiinta aflate in strinsa legatura cu psihologia Eneagramei. NIVELELE DE CONSTIINTA IN-CONSTIENT — “CEEA CE MOARE NU POATE FI NENASCUT” Acesta este primul nivel al constiintei. o masca ce corespunde pe de-o parte individului. reusitelor. Reusita realizarii practice a anumitor aspecte ale MODELULUI poate declansa alte doua elemente despre care vom vorbi in detaliu tot in cursul viitor ( MINDRIA sau ORGOLIUL specific tipologiei respective). vor determina evolutia acestui nivel al constiintei. (JUNG) La acest nivel putem vorbi de o anume socializare a COMPULSIUNII. Putem spune ca la acest nivel este interpretata FRICA DE MOARTE si apare TEAMA ARHAICA specifica fiecarui tip al Eneagramei. atingerii acestui OBIECTIV.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful