PROIECT DIDACTIC PENTRU ORA DE DIRIGENTIE, CONSILIERE SI ORIENTARE Data : 13.01.

2010 Clasa a-III-a Invatatoare: Gabriela Moldoveanu Disciplina : Consiliere si orientare Subiectul activitatii: Drepturi si responsabilitati Bibliografie: Consiliere si Orientare, autori: Gabriela Lemeni, Loredana Mihalcea, editura ASCR 2005. Strategii de realizare (metode, procedee, mijloace, forme de organizare): - se genereaza entuziasmul si interesul in privinta subiectului prin proiectia video, brainstorming, fise de lucru, joc de rol,se aplica metoda tipului visual elevul notandusi ideile de la brainstorming folosind creioane colorate imagini si simboluri care au sens pentru el. Organizarea clasei in vederea desfasurarii activitatii:
  

Se pregătesc cele necesare începerii orei. Se grupează ele-vii Se asigura linistea Se aeriseste clasa

Scenariul desfasurarii activitatii: Obiectiv Durata Materiale Sa identificedrepturile si responsabilitatile specifice fiecarui rol. Sesiunea A -: 30 minute Sesiunea B : 30 minute Fisa de lucru nr. 32 : ” Drepturi si responsabilitati” Sesiunea A: 1. Incepeti activitatea cu o scurta prezentare teoretica asupra drepturilor si responsabilitatilor pe care un individ (copil, adult, etc,) le poate avea de-a lungul vietii. Explicati-le ideea ca in acelasi moment al existentei, o persoana poate indeplini roluri diferite, sau roluri diferite in momente diferite ale vietii sale. Desfasurarea activitatii: 2. Cereti-le elevilor sa completeze fisa alegand raspunsul potrivit pentru fiecare dind comportamentele specificate. Acordati-le 7 minute pentru aceasta activitate. 3. Rugati elevii sa grupeze comportamentele din fisa in doua categorii: drepturi respective responsabilitati. Notati pe tabla, in doua coloane, drepturile si responsabilitatile identificate de elevi. 4. Alcatuiti cu copii, pe baza drepturilor si responsabilitatilor trecute in tabee, un regulament al clasei. Incercati sa specificati cat mai clar: drepturile elevilor; responsabilitatile elevilor; consecintele nerespectarii responsabilitatilor.

Sesiunea B: 1. Organizati elevii in trei grupe. Pornind de la experienta din ora anterioara, fiecare grupa trebuie sa identifice drepturile si obligatii pe care le au in alte roluri decat cel de elev:  membri ai unui club/ecipe sportive;  copii ai parintilor lor;  nepoti ai bunicilor. 2. Rugati elevii sa prezinte drepturile si responsabilitatile in fata clasei si discutati pe baza lor. 3. Analizati impreuna cu elevii asemanari si diferente intre drepturile si responsabilitatile lor in rolurile de elev si respectiv celelalte roluri pe care le indeplinesc in acelasi timp (membru al unei echipe, nepot al bunicilor, copii ai parintilor, etc) Sugestii pentru alte activitati: Sa alcatuiasca un “ Regulament al familiei”, care sa specifice drepturile/responsabilitatile parintilor si ale copiilor.  In ce fel s-au schimbat rolurile lor in ultimii doi ani (au trecut de la gradinita la scoala)? In ce fel s-au schimbat responsabilitatile in ultimii doi ani?  Ce responsabilitati isi asuma in familie sau in comunitate? Ce ar putea face diferit?  Care sunt consecintele asumarii unor responsabilitati concrete asupra lor si asupra altora?  De ce exista tendinta neasumarii unor responsabilitati?  Care sunt dificultatile intampinate in asumarea responsabilitatilor si cum pot fi depasite aceste dificultati?  Elevii:  sa cunoasca responsabilitatile pe care si le pot asuma in present.  Sa inteleaga necesitatea asumarii responsabilitatilor specifice varstei lor.

Discutii

De urmarit

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful