Semangat Padi dalam kalangan masyarakat Terengganu dahulu dan kini.

Persembahan tarian? Adakah persembahan tarian sesuatu yang menarik, khususnya persembahan tarian tradisional yang tidak lagi diamalkan dan diketahui. Pertama kali melihat persembahan kesenian terutamanya persembahan tradisional bagi sesuatu negeri semestinya sesuatu yang membosankan. Namun,berbeza dengan Tarian Balai, sebelum persembahan dimulakan kedengaran dan kelihatan pengacara majlis mendendangkan sebuah pantun bagi pembukaan seni persembahan yang akan dipersembahkan. Di atas pentas kelihatan beberapa jenis barangan yang biasa digunakan oleh golongan petani ketika menanam dan menuai padi. Kelihatan kesemua penari mengelilingi beberapa buah payung berwarna-warni yang disusun secara memanjang. Di atas pentas juga kelihatan beberapa barangan yang digunakan sebelum, semasa, dan selepas menanam padi. Kemudian alunan gendang dan kompang kedegaran, kelihatan beberapa orang penari iaitu empat penari lelaki dan empat penari wanita telah berada di atas pentas. Saat alunan kompang dimainkan kelihatan penari melakukan pergerakkan pembukaan bagi persembahan. Kemudian kedengaran penyanyi menyanyikan lagu dan pergerakkan kesemua penari dimulakan. Pergerakkan tangan kesemua penari lembut dan mengikut irama muzik dan nyanyian penyanyi. Saat nyanyian didendangkan bermulalah pergerakkan penari yang selari menarik perhatian penonton. Pergerakkan penari adalah sama semasa permulaan tarian. Selepas seminit tarian ditarikan pergerakkan penari mula kelihatan bergerak dengan pantas. Kelihatan kesemua penari mula menggunakan barang dekorasi yang terdapat di atas pentas iaitu balai. Kemudian kesemua penari masih lagi

melakukan pergerakkan yang sama ketika memulakan tarian namun pergerakkan mula pantas, kesemua penari mengerak-gerakkan balai yang dipegang. Pergerakkan kesemua penari kelihatan selari dan sama. Kemudian kelihatan kesemua penari bangun dan bergerak sambil menari mengelilingi payung yang berada di tengah-tengah pentas. Kesemua penari mengelilingi payung tersebut selama beberapa saat. Kemudian kesemua penari duduk dan mengerakkan balai yang dipegang secara selari. Pergerakkan ini dilakukan selama beberapa minit. Kemudian kesemua penari bangun kembali dan mengelilingi payung berwarna-warni yang berada ditengah-tengah pentas sambil memegang balai ditangan.Pergerakkan penari masih lagi sama sehingga tarian yang masuk ke minit ketiga, kelihatan penari wanita mula duduk dan kesemua penari masih melakukan pergerakkan yang sama.
1

Ketika ini pergerakkan oleh kesemua penari adalah selari dan sama dengan alunan muzik dan lirik nyanyian oleh penyanyi. Muzik dan lirik yang digunakan amat sesuai dengan tarian yang dilakukan. sementara itu kelihatan dua daripada penari lelaki sedang memegang kayu yang panjang dan melakukan pergerakkan seakan-akan menumbuk padi berkenaan menggunakan bekas yang biasanya digunakan oleh golongan petani sementara dua lagi penari lelaki melakukan pergerakkan seakan-akan mengambil padi yang telah dituai dan dimasukan kedalam bekas serta memusingmusing payung yang berada ditengah-tengah pentas. dan sebagainya. Semasa persembahan ditarian ini ditarikan kelihatan barisan pemain muzik yang berada di belakang pentas bersama-sama penyanyian wanita iaitu penyanyi latar (seramai tiga orang). Kemudian selepas benih padi ditaburkan maka kesemua penari sekali mengelilingi payung yang berada ditengah-tengah pentas. Pergerakkan kesemua penari selari dan mengikut rentak muzik dan lirik yang dinyanyikan oleh penyanyi yang berada di belakang pentas. Selepas beberapa minit. menggunakan beberapa barangan yang diletakkan diatas pentas. Pergerakkan penari lelaki dan wanita ini seperti melakonkan kembali kegiatan para petani semasa musim menuai. Diakhir persembahan ini kelihatan kesemua penari berdiri secara selari dan penari wanita masih lagi memegang balai. Kemudian sekali lagi para penari mengelilingi payung yang berwarna-warni yang berada ditengah-tengah pentas sambil bertepuk tangan menggambarkan kegembiraan para petani mendapat hasil tuaian yang banyak. Tarian ini menggunakan alatan muzik seperti kompang. Kesemua penari melakukan pergerakkan dengan melambai-lambaikan tangan kearah penonton sebagai penutup bagi persembahan berkenaan. pada masa yang sama kelihatan penari wanita sedang memegang benih-benih padi dalam bekas dan kemudian melakukan pergerakkan seakan-akan menabur benih berkenaan ke atas permukaan tanah yang telah dileburkan oleh golongan petani lelaki iaitu penari lelaki. 2 . kelihatan penari lelaki melakukan pergerakkan seakan seorang petani sedang mencangkul tanah sebelum mula bercucuk tanam. Para barisan penari dan pemain muzik serta penyanyi dipisahkan hanya dengan dekorasi yang digunakan. pergerakkan penari wanita kelihatan seperti sedang menampi padi yang telah ditumbuk untuk dijadikan beras (bahan makanan). kelihatan penari wanita memegang bekas. Persembahan ini juga.Beberapa saat kemudian. gong.

ku lihat banyak gunung terdiri. Tarian ini juga dilakukan bersempena pemujaan kepada dewa dewi yang menjaga kawasan padi golongan petani. Tarian Balai ini menggambarkan kebudayaan golongan petani atau penanam padi yang terdapat di Terengganu yang mana menujukkan bahawa majoriti masyarakat Terengganu merupakan daripada golongan petani. Tarian Balai pada asalnya merupakan satu tarian yang bersangkut paut dengan pemujaan semangat padi khususnya dalam kalangan petani yang mengusahakan tanaman padi. Tarian Rodak dan Tarian Watimang Landak. kayu untuk menumbuk padi dan sebagainya. Tarian ini menggunakan payung yang berwarna-warni dan ketika tarian bermula payung berkenaan akan diletakkan ditengah-tengah pentas kemudian penari wanita akan bergerak mengelilingi payung tersebut. Tarian ini akan ditarikan oleh penduduk kampung bagi menunjukkan kegembiraan selepas menuai padi semasa musim menuai kerana mendapat hasil yang banyak. tempat tumpah tanahku” lirik ini jelas menunjukkan bahawa keadaan tanah yang subur untuk tanaman. Tarian ini akan menggunakan beberapa jenis barangan yang digunakan oleh golongan petani seperti cangkul. Tarian ini biasanya akan dilakukan selepas musim menuai. Tarian ini akan ditarikan oleh sekumpulan penari wanita dan dibantu oleh penari lelaki. sesuatu yang dilakukan secara beramairamai akan membawa kebaikan untuk semua.Tarian semangat padi? Apakah tarian yang dipersembahan ini tentang pemujaan hantu atau puaka yang menjaga sesuatu kawasan tanaman khususnya padi yang terdapat di Malaysia?. Tarian Balai merupakan salah satu daripada tarian tradisional yang terdapat di negeri Terengganu Darul Iman yang sama dengan Tarian Ulek Mayang. Tarian semangat padi merupakan tafsiran daripada Tarian Balai. Tarian Saba. Kebiasannya tarian ini akan dimainkan oleh anak-anak gadis daripada desa ( kampung) yang penduduknya majoriti daripada masyarakat yang mana petanian merupakan sumber pekerjaan yang utama. disinar cahaya si matahari. bagi kaum petani khususnya. tanah Malaysia. oh sungguh indah tanahairku. Tarian ini akan ditarikan. tarian ini menggambarkan masyarakat Terengganu khususnya masyarakat petani melakukan sesuatu pekerjaan secara bergotong royong dan bekerjasama diantara satu sama lain. Tarian ini juga menggambarkan bahawa keadaan tanah yang terdapat di Malaysia adalah subur dapat menghasilkan tanaman yang banyak buktinya dalam lirik terdapat ungkapan “ ku pandang kanan ku pandang kiri. segala pohon bertambah seri. 3 . topi penuai padi. Tambahan lagi. penuai padi. Selain daripada itu.

Pemerhatian terhadap Tarian Balai. lirik ini juga bersifat pemujaan kerana lirik ini juga merujuk kepada kepercayaan masyarakat petani pada masa dahulu . pengurus haruslah menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada penonton khususnya dengan menyediakan tempak duduk yang mencukupi dan selesa. Selain itu. marilah kita mula menabur. Dari segi pengurusan acara kesenian menurut J. menabur padi buat makanan esok dan lusa”. tarian ini ditarikan semasa tibanya musim buah pokok subur iaitu sejenis pokok yang hanya berbuah pada musim menuai padi yang terdapat di Terengganu. produksi serta bahagian pentadbiran. Michael Gillette.Selain itu juga. Jika salah satu daripada kempat-empat ciri di atas tidak diikuti maka terdapat sedikit kekurangan dalam seni persembahan berkenaan khususnya dari segi pengurusan. Namun kini. kawasan persembahan. bagi melancarkan pengurusan bahagian penonton. dalam sesebuah acara kesenian khususnya seni persembahan terdapat empat ciri-ciri yang perlu dititikberatkan iaitu kawasan pengurusan penonton. Tarian ini juga memperlihatkan pergerakkan petani pada awalnya menanam padi sehinggalah kepada pergerakkan petani menuai padi. kini tiada lagi golongan muda yang mengetahui tentang Tarian Balai ini.Pergerakkan penari mengelilingi payung ditengah pentas menjadi simbolik dan lambang semangat padi. Lirik lagu yang digunakan mestilah menggunakan perkataan yang baik iaitu memuji hasil tuaian yang banyak seperti “ mengulik padi lemah gemalai sayang. Hal ini demikian kerana kebanyakkan daripada penonton yang menonton persembahan berkenaan bertujuan semata-mata untuk mendapat pengalaman melalui persembahan yang ditonton. Selain itu. Oleh itu. Oleh apabila seni persembahan seperti tarian tradisional sesebuah negeri dipersembahan tujuan utama penonton yang menghadiri persembahan berkenaan adalah untuk menambahkan ilmu pengetahuan di samping menimba pengalaman daripada persembahan tersebut. tarian ini tidak lagi ditarikan oleh masyarakat petani kerana pemodenan dari segi kepercayaan yang mana kini boleh dikatakan 100% daripada penduduk di Terengganu adalah beragama Islam yang mana dalam agama Islam adalah dilarang melakukan sebarang amalan pemujaan. bila tanah lepas selesai dilebur sayang. Dalam sesebuah acara kesenian pengurusan penonton merupakan bahagian yang amat penting. Selain itu. didapati bahawa penonton tidak mengahapi sebarang masalah dengan tempat duduk kerana persembahan dipersembahan dalam 4 . Lirik lagu yang digunakan mestilah kearah positif dan bukannya negatif. Tarian Balai kini hanya menjadi khazanah kebudayaan negeri Terengganu. Bagi tarian balai yang mana tarian ini hanya ditarikan pada zaman dahulu iaitu sebelum munculnya perkembangan teknologi. mendapat hasil berlimpat ganda.

Hal ini demikian kerana penggunaan properti yang sesuai dapat menyampaikan maksud tarian yang ingin disampaikan. Seharusnya kawasan prosenium arch dikosongkan hal ini kerana kawasan berkenaan dapat digunakan oleh penari jika memerlukan kawasan yang tarian yang lebih luas. Kedua-dua sayap bagi pentas berkenaan tidak digunakan oleh penari. pentas yang digunakan ialah pentas jenis prosenium iaitu pentas yang hanya mempunyai satu sudut pandangan sahaja. Pemerhatian terhadap Tarian Balai mendapati bahawa persembahan berkenaan menggunaka properti dalam tiga kegunaan iaiti sebagai alat permaian penari. Di samping itu. Bahagian ini mencakupi kawasan pentas yang digunakan. penyanyi serta penari dalam persembahan tersebut adalah seimbang dan juga penggunaan pentas juga adalah seimbang pada bahagian kiri dan kanan. namun pemerhatian yang dilakukan mendapati bahawa Tarian Balai hanya menggunakan kawasan tengah pentas sahaja hal ini demikian kerana tarian ini hanya tertumpu pada properti panggung yang terdapat ditengah pentas sahaja. properti panggung yang digunakan ialah payung yang berwarnawarni yang diletakkan ditengah-tengah pentas. Terdapat juga sebilangan daripada pengurus acara kesenian memanggil pentas ini sebagai pentas jenis bingkai gambar atau foto. Hal ini demikian kerana. Tambahan lagi. Tarian Balai tersebut menggunakan pengcahayaan umum iaitu tahap kecerahan yang sama dari permulaan tarian sehingga akhir tarian.dewan persembahan yang berhawa dingin dan mempunyai jumlah kerusi yang mencukupi. pengurusan persembahan juga memainkan peranan yang penting bagi sesebuah acara kesenian. setting panggung dan juga sebagai dekorasi. tahap kecerahan dan kegelapan lampu akan mempengaruhi pandangan khususnya penonton. Pentas yang digunakan dalam Tarian Balai juga merupakan pentas jenis tradisional iaitu pentas yang digunakan berdasarkan keadaan persembahan. Kawasan proscenium arch bagi pentas ini digunakan sebagai kawasan dekorasi iaitu pihak pengurusan menjadikan kawasan berkenaan sebagai tempat untuk meletakkan hiasan pada pentas. 5 . Sepanjang tarian yang dipersembahkan iaitru selama 7 minit. Dalam sesebuah acara kesenian khususnya seni persembahan penggunaan properti sangat memainkan peranan penting. pencahayaan juga memainkan peranan penting bagi sesebuah acara kesenian khususnya seni persembahan. kedudukan pemain muzik . Selain daripada pengurusan penonton. Berdasarkan persembahan yang ditonton.

Penggunaan properti ini dapat memberi penghayatan kepada penari dengan lebih mendalam tentang tarian yang dipersembahkan. bekas untuk menampi padi. kayu penumbuk dan peralatan pertanian yang lain. Penggunaan properti khususnya peralatan yang digunakan oleh golongan petani ketika menanam. Tuntasnya daripada pemerhatian yang dilakuka terhadap Tarian Balai yang ditarikan oleh golongan petani di Terengganu merupakan satu tarian yang unik dan menarik untuk dikaji secara mendalam. Pakaian penari juga memainkan peranan penting bagi sesebuah persembahan. Kebiasaannya penari akan menggunakan pakaian yang berwarna terang ketika melakukan persembahan. penari juga menggunakan properti sebagai alat pemain seperti balai iaitu sejenis topi yang digunakan oleh petani semasa melakukan aktiviti harian. Tambahan lagi penggunaan properti ini juga dapat membantu pemberikan maklumat kepada penonton tentang tarian yang dipersembahkan. Penggunaan pakaian yang berwarna terang digunakan kerana kadang-kadang pencahayaan yang digunakan suram oleh itu pakaian yang yang berwarna terang dapat menonjolkan penari walaupun pencahayaan adalah suram. dan menuai padai serta kostum iaitu pakaian penari yang sesuai menambahkan lagi kefahaman penonton. Pemerhatian ke atas persembahan Tarian Balai mendapati bahawa kesemua penari termasuklan penyanyi menggunakan pakaian yang berwarna terang contihnya penari lelaki menggunakan pakaian yang berwarna hijau manakala penari wanita dan penyanyi menggunakan pakaian yang berwarna merah jambu. penari wanita tidak menggunaka solekan yang tebal kerana kebudayaan golongan wanita khususnya petani tidak menggunkan sebagai solekan ketika melakukan aktiviti harian berbeza dengan sekarang. Selain itu. Penari juga menggunaka solekan yang tipis hal ini kerana kebanyakkan golongan wanita yang bertani kurang menggunakan solekan jika turun ke sawah oleh itu. bagi Tarian Balai dekorasi pentas tidak lagi diperlukan kerana penari telah menggunakan properti bagi setting panggung yang mana jika pentas dihiaskan mungkin akan mempengaruhi maksud disebalik tarian yang dipersembahkan. Hal ini demikian kerana tarian dahulunya ditariak sebagai uapacara pemujaan semasa musim menuai padi kerana mendapat hasil yang banyak.Payung merupakan properti yang sangat penting bagi Tarian Balai hal ini kerana penggunaan payung yang berwarna-warni melambangkan pemujaan terhadap dewa dewi yang menjaga tanaman mereka ( padi) daripada serangan serangga perosak. Menariknya tarian ini adalah penggunaan payung yang berwarna-warni yang ditengah-tengah pentas membawa seribu pertanyaan 6 . Selain itu.

Tarian Balai ataupun Tarian Semagat Padi yang dulu ditarikan pada setiap musim menuai di Terengganu kini tidak lagi ditarikan seharusnya pihak tertentu haruslah mengambil tindakan yang sewajarnya agar tarian ini dapat dikekalkan sebagai warisan agar generasi akan datang dapat mengetahui tentang tarian ini. 7 . penggunaan properti bagi sesebuah seni persembahan khususnya persembahan tarian amatlah diperlukan bagi memudahkan penyampaian maksud sesebuah tarian kepada penonton.kepada para peonton terutamnaya penonton yang pertama kali menyaksikan tarian tersebut. Gabungan muzik dan nyanyian yang menggunakan lirik yang mudah difahami memudahkan lagi penonton untuk memahami maksud disebalik tarian yang dipersembahkan. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful