http://es.geocities.

com/biblioteca_bobila/

el fanzine del “Club de Lectura de Novel·la Negra” de la Biblioteca la Bòbila

CICLE 2004/1

La Biblioteca la Bòbila inicia els seus cicles de cinema negre del 2004 amb un cicle dedicat a l’actor per excel·lència del cinema negre clàssic nord-americà, Humphrey Bogart. El cicle farà un repàs de la filmografia de Bogey per mitjà de quatre clàssics del cinema negre de la dècada dels quaranta: El halcón maltés, adaptació de la novel·la de Dashiell Hammett; El último refugio, que n’adapta una de W.R. Burnett; El sueño eterno, versió cinematogràfica de la novel·la de Raymond Chandler; y Callejón sin salida. Quatre visions del Bogart que s’ha convertit en mite, interpretant al detectiu Sam Spade a El halcón maltés; a Roy Earle, també anomenat “Mad Dog”, el gàngster crepuscular de El último refugio; al millor Philip Marlowe a El sueño eterno; o a l’excombatent Rip Murdock que investiga la desaparició d’un company a Callejón sin salida. I sempre acompanyat de les belleses del moment: Mary Astor, Ida Lupino, Lauren Bacall i Lizabeth Scott. Es pot demanar més?

BIBLIOTECA LA BÒBILA
L'H Confidencial 1

L'Hospitalet / Esplugues

Actor nascut el 23 de gener de 1899 a la ciutat de Nova York i mort el 14 de gener de 1957 a Hollywood, Califòrnia. Va estar casat des de 1945 fins a la seva mort amb Lauren Bacall. El 1918 es va allistar a la Marina. Durant una guàrdia en una patrullera, una estella va ferir-li el llavi superior. Arran d’aquest fet li quedaria el peculiar somriure, tan inexcrutable com expressiu segons la situació que el motivés i definitiu leit-motiv d’un sistema d’interpretació rigorosament personal i ancorat en la típica ambigüitat psicològica del cinema negre. El rostre de Bogart va desenvolupar la mímica basant-se en aquell matís i la convertí en un estil estès a la globalitat corpòria de l’actor. Es va produir després la feliç trobada entre l’esperit sintètic de Bogart i l’esperit de síntesi de la narrativa negra. Diàlegs irònics i durs, carregats d’acció,semblava que neixien irremissiblement d’aquells llavis, ombrejats a més per una mirada trista, com projectada cap a un destí fatal. Així s’originava un agredolç còctel de cinisme i de romanticisme, el sabor final de Bogart en la seva mítica relacionada profundament amb la història del cinema negre.

a The Harder They Fall (1956, Más dura será la caída). Des de l’inici dels anys quaranta els millors films de Bogart acostumaren a concedir-li una imatge positiva, d’heroi neoromàntic, abocat a l’aventura urbana de l’època amb un look de partida que suggeria un perdedor més que un campió de bones causes. D’altra banda, l’actor arrossegava una ambigüitat en la qual, juntament amb els mètodes interpretatius, gravitava el seu passat professional. Apareix en aquest punt la importància, tantes vegades oblidada, de la carrera de Bogart en els anys trenta, plasmada sovint en papers de gàngster abocat cap a la mort. Seria difícil de suposar que l’estratègia interpretativa de Bogart en aquells papers no repercutís en les seves noves caracteritzacions dels anys quaranta i cinquanta. En realitat, després de mitja dotzena d’anys professionalment indecisos, Bogart no va encertar a situar-se a la primera línia fins al 1936, mitjançant Bullets or Ballots i especialment The Petrified Forest (El bosque petrificado). El seu paper, que ja havia desenvolupat a l’escena, per a aquest film era el de d k

H. Bogart a El Halcón Maltés
A favor de l’esmentada identificació actuen els lligams de l’actor amb clàssics d’aquest moviment fílmic i, de manera duplicada, amb clàssics de la prèvia narrativa literària. Va ser l’atracador de High Sierra (1941, El último refugio), l’investigador Sam Spade de The Maltese Falcon (1941, El halcón maltés), el detectiu Philip Marlowe de The Big Sleep (1946, El sueño eterno), l’assetjat protagonista de Dark Passage (1947, La senda tenebrosa), personatges, tots ells, emanats dels millors nivells de la novel·la negra. La seva efígie va correspondre així mateix a unes altres esferes de tipologia que van resultar clàssiques en el cine negre: l’ex-combatent inserit en l’enfrontament amb criminals al llarg de Dead Reckoning (1947, Callejón sin salida) i de Key Largo (1948, Cayo Largo); l’advocat en defensa d’un delinqüent juvenil a Knock on Any Door (1948, Llamad a cualquier puerta); el fiscal a Marked Woman (1937) i Duke Mantee, “el més famós assassí del món”, definició textual que no obstava els esquemes intel·lectuals del drama original de Robert E. Sherwood. A conseqüència de la feroç interpretació de Bogart, les composicions de criminals s’arrengleraren en el seu itinerari durant els últims anys trenta, i sovintejaren les morts violentes dels seus personatges. El paper característic de Bogart va ser aleshores el de fora de la llei en una escalada trepidant cap a un tràgic pathos, d’acord amb les seves brutals activitats. Black Legion (1936), Kid Galahad (1937), Sant Quentin (1937), Dead End (1937), The Amazing Dr. Clitterhouse (1938), Racket Busters (1938), Angels with Dirty Faces (1938), King of the Underworld (1939), You Can’t Get Away with Murder (1939) s’inscriuen d’una o altra manera, en aquella direcció. They Drive by Night (1940, La pasión ciega) preludià l’immediat alliberament de l’actor amb referència al seu encasellament anterior.
Xavier Coma, Diccionari del cinema negre L'H Confidencial 2

H. Bogart a El sueño eterno

MacCarty, Clifford. Todas las películas de Humphrey Bogart. [s.l.]: Odin, 1993 National Philarmonic Orchestra. Casablanca classic film scores for Humphrey Bogart. [USA]: RCA, 1974 (CD) Mayo, Archie L. El Bosque petrificado. [s.l.]: MGM/UA Warner Home Video, 1997 Huston, John. El Tesoro de Sierra Madre. [s.l.]: Warner Home Video,1997 Hawks, Howard. El Sueño eterno. [s.l.]: MGM/UA Warner Home Video, 1997 Huston, John. Cayo Largo. [S.l.]: MGM/UA Warner Home Video, 1995 Wyler, William. Calle Barcelona: Filmax, 1994 Derek, John. Llamad a cualquier puerta. Madrid: Columbia Tristar Home Video,1994 Walsh, Raoul. El Último refugio. [s.l.]: Warner Home Video, 1994 Huston, John. La Reina de África. Barcelona: Manga Home Video, [1995?] Keighley, William. Balas o votos. Madrid: Warner Home Video, 2000 Curtiz, Michael. Casablanca. Madrid: Warner Home Video, 2000 Bernhardt, Curtis. Retorno al abismo. [s.l.]: Warner Home Video, 1994 ... i també: Bogart, Stephen Humphrey. Tócala otra vez. Barcelona: Ed. B, 1994

sin

salida.

Robson, Mark. Más dura será la caída. Madrid: Columbia Tristar Home Video, 1993 Huston, John. The Maltese Falcon. [S.l.]: Classic Movies, 1995 El Halcón maltés. [s.l.]: MGM/UA Warner Home Video, 1995 Walsh, Raoul. Los Violentos años 20. [s.l.]: MGM/UA Warner Home Video, 1998 Cromwell, John. Callejón sin salida. Madrid: Columbia Tristar Home Video, 1994 Ray, Nicholas. En un lugar solitario. Madrid: Columbia Tristar Home Video, 1994

Vickers i Bogart a El sueño eterno
L'H Confidencial 3

“Todo bogartiano que se precie debe poseer una buena colección de fotografías del actor o, cuando menos, un póster. Para ello lo mejor es recurrir a las librerías especializadas en cine donde se pueden encontrar múltiples fotogramas, carteles, affiches, etc. En Barcelona el establecimiento más vetarano es Seriñá, que se encuentra en Aribau-Provenza. En Madrid se puede visitar la librería Alphaville, la de los cines. Tras contemplar los carteles, el bogartiano se decidirá a salir a la calle enfundado, por supuesto, en su gabardina. Como nuestro mitómano es persona que acostumbra a llegar hasta las últimas consecuencias en todo lo que emprende, optará por viajar a Londres y visitar el 18 de Haymarket, lugar donde se encuentra la casa central de Burberry’s en la que habrá encontrado justamente el modelo que andaba buscando. El bogartiano se dirigirá a un bar para tomar unas copas. Si se trata de un ejemplar barcelonés acudirá a Boadas (Tallers-Ramblas), la coctelería más tradicional de la ciudad, donde María Dolors le atenderá con su habitual profesionalidad. Si nuestro personaje es madrileño dirigirá sus pasos a Bogart, el pub de Blasco de Garay forrado de recuerdos del actor. En ambos casos la elección de bebida será inevitable: un bourbon, un escocés, tal vez una ginebra. Esas eran las preferencias de Bogey. Sin duda nuestro hombre soñará, mientras bebe, con una melodía. Tal vez Am I Blue? (de Tener y no tener), Either It’s Love Or It Isn’t (Callejón sin salida), Moanin Love (Kayo Largo), y por encima de todas As Time Goes By, con esa voz sensual de Sam, el humo invadiendo el Rick’s Café Americain. Le resultará difícil a nuestro mitómano encontrar la versión original del As Time Goes By. Existía un microsurco de 45 r.p.m. en el que se podía escuchar la voz de Bogey, la Bergman y el negro Sam, pero hoy es imposible encontrarlo. Como recurso puede servir el disco de RCA Música de Casablanca y otras películas importantes de Humphrey Bogart. Es una versión orquestal un tanto rimbombante pero la imaginación suplirá las carencias. Tócala otra vez, Sam. Y si el bogartiano tiene menos suerte que su ídolo, regresará a casa solo, se encerrará en su habitación y mientras sostiene indolente un cigarrillo entre los labios, hojeará el libro Casablanca, de Richard J. Anobile (Pan Books – Mac Millan, Londres, 1974), donde encontrará innumerables fotogramas de la mítica película de Michael Curtiz.”
“Humphrey Bogart”, a Gimlet, 10 (diciembre 1981)

Dijous, 5 de febrer EL HALCÓN MALTÉS de John Huston (1941) Dijous, 12 de febrer EL ÚLTIMO REFUGIO de Raoul Walsh (1941) Dijous, 19 de febrer EL SUEÑO ETERNO de Howard Hawks (1946) Dijous, 26 de febrer CALLEJÓN SIN SALIDA de John Cromwell (1947) totes les sessions a les 19,30 h.

CENTRE CULTURAL LA BÒBILA
La Bòbila, la teva biblioteca!
BIBLIOTECA LA BÒBILA

Matins (excepte juliol i agost): dimecres, dijous i dissabte de 10 a 13,30 h Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20,30 h.

HORARI

Plaça de la Bòbila, 1 08906 L'HOSPITALET Tel. 934 80 74 38 Fax 934 38 76 67

E-mail b.hospitalet.lb@diba.es http://es.geocities.com/biblioteca_bobila/

L'H Confidencial 4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.