P. 1
PERNYATAAN PROFESIONAL

PERNYATAAN PROFESIONAL

|Views: 17|Likes:
Published by muslimboy_25

More info:

Published by: muslimboy_25 on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2012

pdf

text

original

PERNYATAAN PROFESIONAL Apa Yang Diharapkan Melalui Praktikum Ini : Praktikum pada kali ini, saya telah ditempatkan

di Sekolah Kebangsaan Bayan Lepas 2, Bayan Lepas Pulau Pinang. Sebelum bermula praktikum pertama saya ini, saya bersama-sama rakan-rakan praktikum telah mencari lokasi sekolah untuk meninjau keadaan dan lokasi sekolah tersebut. Hal ini penting bagi saya unuk mendapatkan gambaran awal berkaitan sekolah tersebut. Saya dapati sekolah ini merupakan sekolah baru dan saya mendapat maklumat bahawa sekolah ini baru 3 tahun dibuka. Saya berasa teruja kerana sekolah ini mempunyai persekitaran yang kondusif dan luas. Hal ini membuatkan semangat saya berkobar-kobar untuk menjalani praktkum pertama saya. Saya yakin bahawa saya akan berhadapan cabaran yang berbeza daripada rakan-rakan saya yang lain. Selain itu, saya dan rakan-rakan praktikum telah membuat temu bual ringkas dengan pelajar guru senior yang telah dan sedang berpraktikum di sekolah tersebut. Namu, gambaran yang dijelaskan oleh mereka bersifat agak negatif. Hal ini serba sedikit telah mengganggu emosi saya untuk menjalankan praktikum di sekolah tersebut. Namun, saya berpendapat bahawa saya tidak boleh melaukan justifikasi awal selagi saya tidak berada di situasi tersebut. Oleh itu, saya cuba berfikir secara positif dan berharap gamabaran rakan kami itu boleh menjadi pengalaman yang akan membantu saya dalam proses pembelajaran ini. Memandangkan praktikum pada kali ini merupakan praktikum pertama saya, justeru saya berharap pengalaman yang telah saya terima sebelum ini melalui program Pengalaman Berasaskan Sekolah, dapat membantu saya menghadapi latihan praktikum ini dengan lebih matan dan berfikiran terbuka. Namun walaubagaimanapun, saya tidak pernah menafikan bahawa saya masih lagi dalam proses belajar. Oleh itu, saya berharap pengalaman yang bakal ditimba ini dapat memberikan pendedahan yang sangat berguna kepada saya sebelum menjejakkan kaku ke dunia keguruan yang penuh cabaran.

Hal ini penting untuk membantu saya meningkatkan tahap keyakinan diri saya untuk mengajar kelak. Selain itu. saya juga berharap dapat meningkatkan kemahiran komunikasi dan pengucapan awam saya sepanjang praktikum ini. Saya juga berharap guru pembimbing saya nanti akan sentiasa bersedia untuk memberikan tunjuk ajar kepada saya dalam proses saya menyediakan diri sebgai seorang guru kelak. saya sangat berharap pihak sekolah akan memberikan kerjasama yang sangat baik dalam proses saya untuk belajar mendalami ilmu keguruan ini. saya berhasrat untuk mengasah diri dalam kemahiran merancang pengajaran saya. saya berharap saya dapat melatih diri dalam penghasilan rancangan pengajaran yang berkualiti suapay hasil pengajaran saya tercapai. saya juga bersedia untuk memberikan sebarang sumbangan jika diminta oleh pihak sekolah. saya berharap agar dapat menjalinkan hubungan yang baik dengan warga sekolah. Malahan lagi. praktikum merupakan medium yang terbaik untuk saya mendapatkan pendedahan berkaitan dunia profesion keguruan. . Sepanjang praktikum ini juga. bahan bantu mengajar dan lembaran kerja. Saya sedar bahawa proses merancangng pengajaran . Di samping itu juga.Saya berpendapat bahawa. Saya percaya kemahiran komunikasi dan pengucapan awam yang baik sangat penting bagi seseorang guru. Justeru. Tambahan lagi. saya juga berharap agar praktikum ini dapat memberikan saya peluang yang terbaik untuk saya meningkatkan lagi kualiti pengajaran saya. walaupun saya akui bahawa sepanjang praktikum ini pasti akan ada cabaran dan halangan. dalam proses ini. beberapa aspek perlu dititikberatkan seperti peneydiaan rancangan pengajaran harian. namun saya tetap berharap agar praktikum selama 4 minggu ini dapat berjalan dengan lancar. Saya juga berharap agar dapat menyesuaikan diri dengan budaya dan persekitaran sekolah ini. Oleh itu. Kesimpulannya. sepanjang praktikum ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->