You are on page 1of 13

AUTORITATEA EKKLESIEI LUI CRISTOS

1 2 3 4

Fondarea Adunarii Cristos deleaga autoritate Adunarii Adunarea exersadu-si autoritatea Autoritate si fondatori

FONDAREA ADUNARII

Adevarul este ca Biblia nu precizeaz n mod direct momentul exact al nfiinrii Adunrii (nu exist nici un verset care s spun: i Isus a ntemeiat Adunarea Sa) Pentru a vedea nceputul Adunrii, trebuie s privim la versete indirecte. Am hotarat sa incep cu Evanghelia lui Ioan deoarece este singura care la inceput incearca sa dea in ordine cronologica evenimentele incepand cu venirea pe scena a lui Ioan Botezatorul , continuand cu botezul Domnului Isus si evenimentele urmatoare.. - Toate Evangheliile incep cu Ioan care era trimis de Dumnezeu sa pregateasca calea lui Mesia.El predica Evanghelia Imparatiei si afunda. - Ioan afunda in zona Betaniei lui Lazar, dincolo de Iordan Ioan 1.28. -Ioan nu Il cunostea , dar Acela care il trimisese ,Ii daduse un semn dupa care Il va cunoaste pe Mesia Ioan 1.33 . Ioan1:33 Eu nu-L cunoteam; dar Cel ce m-a trimis s botez cu ap, mi-a zis: ,Acela peste care vei vedea Duhul pogorndu-Se i oprindu-Se, este Cel ce boteaz cu Duhul Sfnt.' - Isus este afundat si Ioan Il recunoaste ca Mesia - Mat. 3.13-17. -Ioan spune ucenicilor sai , despre Isus ca, El este Mielul care ridica pacatul lumii Ioan 1.29-31. -Ioan1:31 Eu nu-L cunoteam, dar tocmai pentru aceasta am venit s botez cu ap: ca El s fie fcut cunoscut lui Israel." -Acestia cum primesc marturia, merg dupa Isus ,si fiind pe la ceasul al 10-lea raman cu Isus Ioan 1.39. -Isus incepe sa si stranga ucenicii : Andrei, Ioan,Petru,-Ioan 1.40-41.

-In v. 12 din cap. 2 ,se intoarce la Capernaum cu : mama, fratii si ucenicii Sai. -Isus incepea sa afunde in apa mai multi ucenici decat Ioan Cap.3.26. -Ioan marturiseste ca el, trebuie sa scada , iar Isus sa creasca deoarece , El este Mirele. -In Ioan 3.29. este introdusa notiunea de Mireasa metafora , folosita totdeauna pentru Ekklesie. Metafore sau comparatii folosite pentru Adunare in Evanghelii intalnim in:

-Mat. 16.18.- casa sau cladire -Luc. 12.32.-turma -Ioan 3.29.-mireasa

- Aceasta Adunare de ucenicii devine din ce in ce mai mare-Luc.6.17. , incat din mijlocul lor Isus alege 12 Apostoli Mc.3.13-19. - Apostolia este prima slujba , randuita de Dumnezeu in Adunare - 1 Cor.12.28. si Ef.4.11. - In Mc.6.7 ; Mat . 10.1.si Luc.9.1. avem prima trimitere a celor 12 Apostoli. - Trimiterea celor 70 de ucenici in Luc.10.1-2. - Aceste trimiteri sunt toate la oile Casei lui Israel. - Ultima si cea mai mare trimitere o gasim in Mat.28.18-20. , trimitere ce vizeaza si neamurile. - Aceasta trimitere este baza formrii tuturor Adunarilor care trebuiau sa apara in decursul urmatoarelor veacuri pana la reintoarcerea Marelui Imparat. Concluzie : -Avem un om trimis de Dumnezeu , care trebuie sa predice evanghelia , sa afunde si sa pregateasca calea lui Mesia . - Cristos Domnul este afundat, strange un grup numit Ucenici si preia lucrarea inceputa de Ioan Afundatorul. -Cristos Isus numeste acest grup Ekklesia mea . - Metafore cu care sunt comparati in Evanghelii , ucenicii acestei Adunari- casa, turma si mireasa.

- Aceasta Adunare este Radacina , Mama si Modelul tuturor Ekklesiilor care trebuiau sa apara in decursul urmatoarelor veacuri datorita primirii Marii Trimiteri. - Aceasta este Adunarea peste care este revarsat Duhul Sfant in Ziua Cincizecimii si dupa predica lui Petru la numarul membrilor existenti se mai adauga aproape trei mii de barbati .

CRISTOS DELEAGA AUTORITATE ADUNARII

-Mat 28 :18-20 . Acest text scoate in evidenta 2 principii : - cel al autoritatii -cel al succesiunii -Ce inseamna sa ai autoritate de la Cristos ? Inseamna sa actionezi in Numele Lui ca reprezentant. Ce inseamna sa predici sa ucenicizezi si sa botezi in Numele Lui ? Este ca si cum El insusi ar lucra prin trimisul Lui . -Acest principiu al autoritatii il vom vedea demonstrat cel mai bine in cartea Faptelor .Acest principiu o sa il scot in evidenta mai clar aratand mai inainte de toate ,,cui nu a fost data autoritatea .

Nu cred ca autoridatea a fost data lui Petru , apostolilor , prezbiterilor si nici fiecarui membru in parte din urmatoarele motive : -Nu a fost data lui Petru (ca si episcop al Adunarii ) deoarece li s-a spus - ,, duceti-va la plural . - In al doilea rand, nu a fost data celor unsprezece, ca indivizi,pentru ca nu puteau sa mearga, pe durata vietii lor, la toate neamurile, pentru a-i invata si boteza. Si nici nu puteau sa invete toate neamurile pana la sfarsitul veacului. - In al treilea rand, Cristos nu putea sa fie cu acesti unsprezece barbati pana la sfarsitul veacului, fiindca toti ar fi fost morti in mai putin de 100 de ani. A limita porunca doar la cei unsprezece ca si credinciosi in Cristos, insemna ca pentru aproape 2.000 de ani sa jefuiesti Adunarea de aceasta porunca intreita. -Autoritatea nu a fost data celor 12 apostoli deoarece avem Adunarile din Samaria si Antiohia care nu au fost fondate de nici unul dintre ei. ( Adunarea din Samaria a luat fiinta datorita lucrarii lui Filip-F.A .8.512. , pe cand Antiohia s-a format datorita fratilor din Cipru si Cirena veniti din Ierusalim - F.A. 11.1921.)

-Nu a fost data tuturor celor de fata , din Muntele Galileii deoarece intre ei puteau fi si copiii de-ai fratilor , simpatizanti , trecatori sau ,, gura-casca . -Nu a fost data fiecarui membru al Adunarii in parte , deoarece surorile nu sunt autorizate ca si apostolite , pastorite ,evangheliste , invatatoare si lucratoare ordinate de Adunare . -Autoritatea nu a fost data individual , fiecaruia care era nascut din nou , pe Muntele din Galileia , deoarece s-ar fi creat un haos de ne controlat . Fiecare barbat si femeie , ar fi putut indeplini ,, Marea trimitere ar fi ucenicizat , botezat , frant painea fara ca Adunarea sa le poata cerceta lucrarea , trairea , invatatura , etc . . -Adunarea nu ar mai putea corecta sau disciplina nici un lucrator sau membru de rand si ce a afirmat Domnul in : Mat . 16. 19 : ,, legatul sau dezlegatul atat in cer cat si pa pamant nu si-ar mai avea sensul si nici ekklesia insasi . -,,Marea trimitere nu indeamna ucenicii imaturi sa faca lucrari spirituale cu atat mai mult pe cei care nu erau inca botezati .Pana in clipa botezului cel mantuit este numit prieten al Cuvantului . -Cat priveste persoanele nemantuite (moarte spiritual ) nici nu cred ca s-ar pune problema . Ei nu sunt luati in calcul . Isus Domnul da autoritate Adunarii deoarece ea este cea care prin itermediul trimisilor sai ucenicizeaza si formeaza Adunari .Acest principiu il vom intalni in toata cartea Faptelor Apostolilor . Prima Adunare din Ierusalim merge si da nastere la alte Adunari dupa chipul ei , acestea la randul lor merg in alte teritorii punand in practica acelasi principiu . Gasim principiul Adunarea naste Adunare.

Adunarea exersadu-si autoritatea

In acest capitol o sa privim la doua Adunari unde vedem clar principiul autoritatii pus in practica : Originea bisericii din Samaria: In Fapte, capitolul 8 vedem Adunarea din Ierusalim exersand autoritatea ei divina de a face ucenici, de a-i boteza si de a-i invata toate lucrurile pe care Cristos i le-a poruncit. -Din moment ce aceasta lucrare era facuta de Adunarea de la Ierusalim, aceasta este o puternica dovada ca marea trimitere a fost data Adunarii, si nu unor predicatori care nu au fost trimisi de o biserica nou testamentala locala. -In Fapte 8 il vedem pe Filip, un evanghelist al Adunarii din Ierusalim (Adunarea Fapte 6:5; 21:8), predicand si botezand in Samaria.

-Este demn de observat ca cei botezati nu au fost la inceput numiti Adunarea din Samaria. Noi putem fi siguri din Scripturi ca Filip nu a botezat in afara trupului (1 Cor. 12:13), si ca botezurile lui au adaugat persoane la numarul Adunarii in care el era membru (Fapte 2:41). -Auzind despre lucrarea lui Filip, Adunarea din Ierusalim i-a trimis pe Petru si pe Ioan sa viziteze aceasta lucrare misionara (Fapte 8:14-24). - Dupa vizita lor, ei s-au intors la Ierusalim, la Adunare (Fapte 8:25). Din Fapte 9:31 invatam ca in timp, a existat o biserica in Samaria. -Aceasta a fost organizata datorita trudei evanghelistului Filip (astazi, astfel de persoane noi le numim misionari) din Adunarea de la Ierusalim. Probabil Adunarea din Samaria a fost organizata in vreme ce Petru si Ioan erau acolo, vizitandu-l pe Filip (Fapte 8:25). -Adunarea din Ierusalim a produs o alta Adunare de aceeasi credinta si practica. Dintr-o Adunare deja intemeiata au fost trimisi lucratori care au intemeiat o noua Adunare.

Originea Adunarii din Antiohia: Membrii plecati din Adunarea din Ierusalim (Fapte 8:4) au predicat Evanghelia in Antiohia (Fapte 11:19-21). -Fapte 11:22 spune: Vestea despre ei a ajuns la urechile Adunarii din Ierusalim, si au trimis pe Barnaba pana la Antiohia. -In timpul sederii lui Barnaba, a luat fiinta o Adunare in Antiohia (Fapte 11: 23-24). -Apoi Barnaba s-a dus si l-a adus pe Saul (Fapte 11:25). Si, cand l-a gasit, l-a adus la Antiohia. Un an intreg, au luat parte la strangerile Adunarii, si au invatat pe multi oameni. Pentru intaiasi data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia (Fapte 11:26). - Din nou, avem aici un barbat trimis de o Adunare deja infiintata, organizand o alta Adunare de aceeasi credinta si practica. -In acest caz, la fel ca in Samaria, putem fi siguri ca nici un convertit nu a fost botezat in afara trupului (1 Cor. 12:13), si nici nu au existat botezati ce nu au fost adaugati la numarul Adunarii(Fapte 2:41). - Cineva poate intreba: In ce Adunare au fost botezati? Eu as raspunde: In Adunarea din Ierusalim Adunare din care au fost trimisi misionarii (Biblia nu spune ca in Cipru si Cirena ar fi existat Adunari locale ). Dupa ce un numar suficient au fost botezati, misionarul, actionand sub autoritatea Adunarii de la Ierusalim, i-a organizat intr-o Adunare nou testamentala. El nu i-a botezat in ceea ce spera sa devina o Adunare in viitor in orasul lor. Cu siguranta ca nu i-a botezat in Biserica Universala si Invizibila aceasta existand doar in mintea vreunui eretic. -In fine pentru a scoate in evidenta ca nu toti membrii din Adunare au autoritate de a merge , predica evanghelia ,uceniciza , boteza si a fonda Adunari o sa privim putin la capitolul 15 din F.A. .

In F.A. 15. avem un conflict doctrinar intre doua Adunari surori si egale , provocat de niste oameni ne autorizati . -V.1. Cativa oameni din Iudeea , invatau mantuirea prin fapte si nu prin har.Au venit si au predicat aceste lucruri in Antiohia unde era Adunarea lui Pavel . -v.2. Adunarea a hotarat ca Pavel , Barnaba si alti cativa frati sa mearga la Adunarea de unde proveneau invatatorii falsi. -V.4. Ei sunt primiti de Adunare si de apostoli. -v.24. Surpriza : grupul nu avea ,, exousia chiar daca erau membrii in Adunare ! -v.11. Adunarea recunoaste mantuirea prin har si nu prin Lege . -v.28,29. Le recomanda cele 4 lucruri , nu le porunceste sa cum cred cei mai multi ! Ierusalimul nu era superior celorlalte adunari locale chiar daca le era Adunarea mama . -v. 22. Adunarea din Ierusalim imputerniceste doi martori pe Iuda si Sila ca sa fie martori in fata Adunarii din Antiohia impreuna cu fratii veniti cu Pavel. -v.30. Ei isi iau ramas bun de la Adunarea din Ierusalim si sosesc la Antiohia unde strang Adunarea si le da scrisoarea cu vesti bune . -v.33. Dupa o vreme cei doi se intorc in pace la aceia de care fusesera trimisi (Adunarea din Ierusalim) . Din acest capitol reiese clar ca Adunarea este cea care : -vegheaza asupra adevarului ramanand ,, stalp si temelie -autorizeaza barbati pentru a rezolva conflictul -intreaba daca cei plecati au avut autoritatea Adunarii cand au au plecat sa vesteasca mantuirea prin fapte ( de observat ca ei nu discuta doar cu ,, clerul asa cum le place multora in ziua de azi ) -se dezice de cei ne autorizati care au predicat erezii - isi exprima parerea ca mantuirea este prin har - numeste 2 martori pentru a fi ca marturie in fata celeilalte Adunari -primeste confirmarea rezolvarii conflictului doctrinar -isi primeste cele 2 persoane autorizate inapoi.

In toate aceste cazuri vedem ca Adunarea este cea care are autoritate in Numele lui Cristos . Ea merge prin trimisii ei , predica , ucenicizeaza, boteaza si dezleaga , transmitand autoritate mai departe Adunarii proaspat infintate. Acestui mod de perpetuare Domnul , ii asigura , prezenta Sa in fiecare secol , din generatie in generatie pana in ziua rapirii .In acest fel putem gasii si azi Adunari scripturale avand in acelasi timp autoritate cat si prezenta lui Cristos cu ele pana la sfarsitul veacurilor.

Autoritate si fondatori

Exista 4 mari teorii pe baza carora au luat nastere biserici in actuala era crestina : -teoria succesiunii apostolice -teoria reformei -teoria restaurarii -teoria succesiunii de adunari din timpul Domnului Isus pana astazi

Teoria succesiunii apostolice : Aceast teorie afirm: ,, Cristos a ntemeiat Biserica Sa, care n esena ei este una universal, ungndu-i n fruntea ei pe apostolii Si. Prin aceast ungere, Cristos i-a mputernicit s i conduc Biserica aa cum cred ei de cuviin. Apostolii, deci, reprezentau autoritatea suprem n materie de credin, practic i conducere a bisericii. Apostolii, la rndul lor, au transmis mai departe aceast autoritate, prin hirotonire, aa c autoritatea apostolic s-a transmis mai departe prin aceast succesiune de hirotoniri . -Dup schimbarea produs n timpul mpratului Constantin cel Mare, cretinismul a evoluat i s-a dezvoltat prin schimbri succesive ajungnd mai bun i mai puternic dect cretinismul original. Aceasta este poziia Catolic i Ortodox. -Dintre problemele acestei teorii, o menionm pe cea mai important. Susintorii acestei poziii trebuie s rspund la ntrebarea: A dat Cristos bisericilor Sale dreptul de a modifica fundamental legile pe care El le-a lsat? -Astzi, bisericile lor sunt fundamental diferite de instituia fondat de Cristos, iar din punct de vedere doctrinar, multe din dogmele lor sunt n direct conflict cu legile date de Cristos. Biserica Catolic i Bisericile Ortodoxe nu mai seamn deloc cu Biserica ntemeiat de Cristos. - Biserica Catolica a luat fiinta in anul 313 avand ca fondator pe imparatul Romei - Constantin cel Mare. -Biserica Ortodoxa a aparut ca si o sciziune a Bisericii Catolice in urma schismei din anul 1054 dupa Cristos . Acest concept alaturi de cel al succesiunii neintrerupte de Adunarii a fost ani ai erei crestine. sustinut , in primii 1500 de

Teoria reformei : Aceast teorie susinut de protestani afirm : ,,Cretinismul original (Biserica Catolic) s-a pngrit i murdrit prin compromisuri i corupii succesive i apoi a fost curit n marea Reform protestant . Aceasta teorie are 2 probleme majore : A - Dac Biserica Romei era deja apostat, atunci botezul i ordinarea ei erau nule i neavenite. Dar n acest caz nici Luther sau Zwingli sau Calvin nu erau botezai i ordinai, ceea ce nseamn c nu aveau dreptul de a boteza i ordina mai departe. Prin urmare, toate botezurile i ordinrile protestanilor sunt, la rndul lor, nule i neavenite. Bisericile lor nu sunt biserici reale, ci doar imitaii compuse din oameni nebotezai cci orict de evlavioi ar fi membrii unui corp, dac nu sunt botezai scriptural ei nu sunt biseric adevrat. B - Dac Biserica Romei nu era apostat, deci era Biseric a lui Cristos, faptul c au prsit-o i au format alte biserici i face vinovai de schism, de sfierea trupului lui Cristos. Cineva exclus dintr-o biseric adevrat nu are dreptul de a ncepe s boteze, s ordineze sau s nfiineze biserici! n acest caz, bisericile lor sunt ilicite, nu au nici un drept scriptural de a exista. Printre acesti preoti ,fondatori de biserici avem : -Martin Luter ( fondatorul Bisericii Luterane in anul 1520-Germania ) . - Ulrich Zwingli fondatorul Bisericilor Swingliene in Elvetia in jurul anului 1524 . - regele Henry al 8-a ( fondatorul Bisericii Anglicane in 1534 in Marea Britanie) . - Jan Calvin (fondatorul Bisericii Prezbiteriene in anul 1536- Elvetia Franta. ) . Un lucru foarte important de amintit despre reformatori : ei zidesc Biserici pe temelia Catolica care era considerata Mireasa adevarata a lui Cristos pe pamant. Bisericile celelalte care erau mai vechi decat Catolicismul , care sustineau conceptul succesiunii de adunari , erau persecutate in continuare . In loc sa le usureze existenta , in tarile unde reformatorii erau majoritari , reforma , le-a adus persecutori noi si dusmani la fel de inversunati ca primii. Concluzia trasa de succesorii de Adunarii prigoniti , in ceea ce priveste Bisericile Protestante ii ducea cu gandul la Iov :14.4. si era urmatoarea : ,, Cum ar putea s ias dintr-o fiin necurat un om curat? Nu poate s ias niciunul.

Teoria restaurarii : Aceast teorie susine : ,,Cretinismul s-a corupt n aa msur nct a apostat total, i apoi a fost restaurat ntr-un timp ulterior . Aceasta este poziia cultelor neo-protestante i a numeroase secte. Timpul restaurrii difer de la grupare la grupare. Fiecare susintor afirm c grupul lor a fost cel care a restaurat credina original demult pierduta. -Problema principal a teoriei const n justificarea ei din Scriptur. Susintorii teoriei afirm c gruparea lor i ntemeietorul lor au readus cretinismul napoi la origini, c modelul lor de biseric este cel ntemeiat de Cristos, c baza lor doctrinar este numai Scriptura. -Dar tocmai Scriptura este cea care ridic cea mai mare problem teoriei. Vorbete oare Scriptura de o apostazie general i apoi o reaezare a Bisericii i a nvturilor ei? nva Scriptura c adevrul, odat pierdut, va fi reaezat printr-un om? Nu, n nici un loc din Noul Testament nu se vorbete despre vreo apostazie general i apoi o restaurare a cretinismului original. Acest al doi-lea val de fondatori de biserici (reformatori ai reformei ) , isi are exponenti ca : -primii restauratori apar in sanul Bisericii Anglicane in jurul anilor 1560 si sunt cunoscuti sub denumirea de Puritani . Erau impartiti in doua ramuri : -unii doreau ramanerea in sanul bisericii de stat a Angliei -ceilalti militau pentru separarea de stat -John Smith este dat (de Uniunea Baptista din Romania ) ca fondator al Biserici Baptiste in Amsterdam Olanda in anul 1609. El era membru al Bisericii Anglicane , se autoboteaza si apoi boteaza prin afundare , un grup de 36 de persoane , formand in felul acesta prima Biserica Baptista de pe pamant. Dupa ce Smith isi da seama de eroare , Tomas Helwis preia miscare si reintorcandu-se in Anglia formeaza asa zisele biserici baptiste . -puritanul George Fox in jurul anilor 1650 fondeaza Societatea Religioasa a Prietenilor cunoscuta si sub denumirea de Bisericile Quakerilor . -John si Charles Wesley (murind chiar membri anglicani ) in 1735 fondeaza Biserica Metodista . - Alexander Champbell ( membru al Bisericii Prezbiteriene fondate de Calvin ) in 1827 fondeaza Biserica Crestina . - Biserica Sfinteniei aparuta in 1830 in sanul bisericii Metodiste . -A.N.Groves si J.N.Darby (membrii anglicani , Darby fiind chiar preot ) in 1831 fondeaza Fratii de la Plymouth . (In Romania urmasii acestora sunt gasiti sub denumirea de Crestinii dupa Evanghelie si cea de-a doua ramura o gasim intitulata sub denumirea de Fratii care au fost uniti o perioada destul de lunga cu Tudoristii . Aceasta a doua ramura nu sunt organizati sub cler , Uniuni sau Cult.).

- Phineas Bressee (membru al miscarii sfinteniei ) in 1895 fondeaza in California Biserica Nazarinenilor. - Din Biserica Sfinteniei in 1901 (Topeka Kansas ) si 1906 (Los Angeles ) , pe strada Azusa Street in casa casa femeii predicator Aimie Simple MacPherson ia fiinta Biserica Apostolica Penticostala . - Biserica Penticostala este responsabila la randul ei de aparitia Bisericilor Branhamiste (mai 1946 )avand ca fondator pe W.M. Branham . -Bisericile Crismatice apar intre anii 1950- 1960 in sanul bisericilor penticostale din America .

Biserici aparute dar considerate ca fiind necrestine : -Biserica Mormona fondator Joseph Smith in 1830 pe taram american. -Biserica Adventista de Ziua a Saptea - promotor pastorul baptist William Miller (1844 ) si fondata oficial in 1863 de Joseph Bates, James si Ellen White . -Martorii lui Iehova miscare fondata de Charles Taze Russell (fost adventist ) in anul 1872.

Un lucru foarte important de amintit : toate aceste valuri de reforma si restaurare au produs biserici pe continent european (reforma ) cat si pe continent american (cea mai mare parte din restauratori ). Nici una ne avand origine sau legatura geografica cu Israelul . Ca si o paranteza in tot acest tablou plin de lupte si sciziuni religioase trebuie sa reamintim si reformatorii romani in sanul Bisericii Ortodoxe : -Iosif Trifa , popa ortodox in zona Sibiului produce prima Biserica protestanta in context romanesc. Biserica se numeste Oastea Domnului si a luat fiinta in anul 1923. -Cea de a dou-a si ultima schisma ortodoxa pana in prezent a adus pe scena Biserica Crestina dupa Scriptura (tudoristii ). Aceasta biserica a avut fondatori doi popi ortodoxi si anume Tudor Popescu si Dumitru Cornilescu. Miscarea a pornit in biserica Cuibul cu Barza in Bucuresti intre anii 1920-1924. Acesti Tudoristi au fost foarte mult timp uniti cu ramura separatista a Crestinilor dupa Evanghelie numita Fratii de la Plymouth .

Succesiunea de Adunari :

Este conceptul , conform caruia, Adunarea zidita de Cristos Domnul in Galileea , va avea o continuitate in fiecare secol cu aceeasi credinta , origine si practica pana in ziua Rapirii . Aceast teorie susine c : ,,Apostazia a aprut n cretinism la scurt timp dup nceputurile lui.

Dar apostazia nu a fost universal, cci au existat atunci Adunari care au rmas fidele cretinismului original. Cnd cretinismul a devenit religie oficial, aceste Adunari au continuat s existe, dar neoficial. Chiar dac aceste Adunari nu au fost identice una cu alta, ele au rmas fidele nvturilor fundamentale ale ntemeietorului lor. Dei au fost persecutate aspru de cretinii aflai la putere, o rmi a lor a continuat s existe pe tot parcursul evului mediu ntunecat, a epocii Reformei i a celor ulterioare ei, ajungnd pn n zilele noastre . -Susintorii acestei teorii neleg prin succesiune bisericeasc faptul c Marea Trimitere, care include botezul, Evanghelia i toate nvturile lui Isus (Matei 28:18-20) mpreun cu promisiunea prezenei Sale perpetue, au fost date ucenicilor n calitate de Adunare, de Ecclesie. -Adunarea, conform spuselor apostolului Pavel din 1 Timotei 3:15, este considerat stlpul i temelia adevrului. Ea transmite mai departe adevrul prin predicarea Evangheliei, botezarea convertiilor i ntemeierea de noi adunri n care se nva toate poruncile lui Cristos. Dac toate adunrile de pe pmntul ntreg ar cdea n apostazie, atunci credina i rnduielile (botezul i Cina) ar nceta s mai existe, fr ca cineva s fie mandatat de Dumnezeu s le reinstituie. -Spre deosebire de celelalte teorii, principala ei problem nu este ridicat de Scriptur, ci de istorie. Adversarii teoriei o contest datorit insuficienei datelor istorice care s demonstreze o succesiune nentrerupt de Adunari . Pn n prezent, nici o Adunare nu a reuit s prezinte o succesiune completa, de necontestat. Aceste lucruri s-au datorat calamitatilor naturale, incendiilor si nu in ultimul rand persecutiilor. Marturiile pe care le detinem le avem de la adversarii nostrii care daca ar fi fost cu putinta nu ar fi pomenit niciodata de noi. Acest principiu este sustinut de Scriptura : -Cei ce marturisesc succesiunea , spun ca acest concept este unul promis si sustinut de Mantuitor in Mat . 16.18. : ,, i Eu i spun: tu eti Petru, i pe aceast piatr voi zidi Biserica Mea, i porile Locuinei morilor nu o vor birui. Mat. 28. 20 : ,,i iat c Eu sunt cu voi n toate zilele, pn la sfritul veacului. Amin. -Acelas concept al continuitatii il gasim reluat si in epistola catre Efeseni in 3. 20-21. : ,, Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaz n noi, poate s fac nespus mai mult dect cerem sau gndim noi, a Lui s fie slava n Biseric i n Hristos Isus, din neam n neam, n vecii vecilor! Amin. Iuda 3 : ,, 3. Preaiubiilor, pe cnd cutam cu tot dinadinsul s v scriu despre mntuirea noastr de obte, m-am vzut silit s v scriu ca s v ndemn s luptai pentru credina care a fost dat sfinilor o dat pentru totdeauna. Apoc. 1.13. : ,, i, n mijlocul celor apte sfenice, pe Cineva care semna cu Fiul omului, mbrcat cu o hain lung pn la picioare i ncins la piept cu un bru de aur.

- Acest concept este sustinut de Adunarile noastre cat si de inaintasii nostrii care au purtat diferite denumiri de-a lungul secolelor precum: Novatieni, Donatisti, Paulucieni, Montanisti , Waldenzi, Catari fiind in general cunoscuti sub denumirea de Anabaptisti .

Concluzie : -Avem un om trimis de Dumnezeu , care trebuie sa predice evanghelia , sa afunde si sa pregateasca calea lui Mesia . - Cristos Domnul este afundat, strange un grup numit Ucenici si preia lucrarea inceputa de Ioan Botezatorul . -Cristos Isus numeste acest grup Ekklesia mea . -Acesta Adunare are privilegiul de a avea doua trimiteri la oile casei lui Israel . -Aceasta Adunare in Matei 28 . primeste autoritate sa mearga pana la marginile pamantului si promisiunea Domnului de a ramane alaturi de ei pana la sfarsitul veacurilor. -Aceasta Adunare merge si exersandu-si autoritatea , formeaza Adunari cu aceeasi invatatura origine si practica . -De-a lungul timpurilor o parte din Adunarile scripturale cad in apostazie si in jurul anilor 300 Imparatul Constantin al Romei se declara capul lor , luand in felul acesta fiinta Biserica Catolica (Universala) . -In sanul acestei biserici apostate are loc o reforma care afirm c cretinismul original (Biserica Catolic) s-a pngrit i murdrit prin compromisuri i corupii succesive i apoi a fost curit n marea Reform protestant. -In tot acest timp atat catolicii (ramura de rasarit cat si cea de apus ) cat si protestantii au prigonit si ucis pe cei care se regaseau in tabara succesiunii bisericesti . -La numai 40 de ani dupa reforma incepe asa numitul val de restauratori de biserici aparuti in sanul bisericilor protestante . Aceast teorie susine c cretinismul s-a corupt n aa msur nct a apostat total, i apoi a fost restaurat ntr-un timp ulterior. Aceasta este poziia cultelor neo-protestante i a numeroase secte. Timpul restaurrii difer de la grupare la grupare. Fiecare susintor afirm c grupul lor a fost cel care a restaurat credina original demult pierduta. -Paralel cu toate aceste miscari religioase au mers cei din tabara succesiunii de Adunari care afirmau mereu ca : nu era nevoie de ,, reforma si nici de ,, restaurare deoarece catolicismul nu era miresa lui Cristos , si nu era nevoie de ,, restaurare pentru ca Mireasa traia si era prezenta pe pamant.

Sunt considerate valabile botezul si ordinarea catolica? Aceasta intrebare a fost ridicata cu vre-o 200 de ani in urma unor membrii prezbiterieni (urmasii bisericii intemeiate de Jan Calvin ) . Majoritatea au considerat ca toate randuielile date de mainile preotilor catolici nu erau valabile deoarece Biserica Romano-Catolica nu a fost biserica lui Cristos si nici parte ori ramura a bisericii Lui, ci dimpotriva manifestarea Anticristului, curva imbracata cu purpura, sezand pe o fiara cu sapte capete si zece coarne si imbatata de sangele sfintilor. Botezul si ordinarile unui organism asa de apostat sunt nule si neavenite.

A le pronunta ca valide inseamna a numi Biserica Romana biserica a lui Cristos; si mai mult decat atat, a implica prezbiterienii si sectele protestante in vinovatia schizmei, de vreme ce ei au fost aceia care au sfasiat trupul lui Cristos atunci cand au parasit Roma! Daca negam faptul ca Biserica Romei este adevarata biserica si consideram ca botezul si ordinarile acesteia sunt nule si neavenite, atunci prin toate intentiile si scopurile noastre, spunem ca bisericile noastre nu sunt adevarate, cu exceptia cazului in care am putea boteza cenusa lui Luther si Calvin, cei de la care am primit noi botezul si ordinarea!

Daca botezul si ordinarea Anticristului," omul pacatului" si fiului pierzarii" nu sunt valabile, atunci Luther si Calvin nu au fost botezati la fel ca si cei care au format primele biserici ale Reformei! Prin urmare, ei au fost neordinati si fara autoritatea de a-si boteza urmasii sau a ordina alti lucratori care sa-i urmeze; intr-un cuvant, toate organizatiile protestante sunt corpuri nebotezate si in consecinta nu sunt biserici ale lui Cristos, de vreme ce un corp format din persoane nebotezate (oricat de pioase ar fi) nu poate fi considerat a fi o biserica. Toti lucratorii protestanti sunt atat nebotezati cat si neordinati si prin urmare neautorizati sa predice oficial si sa administreze randuielile. Aceeasi intrebare o ridic si eu astazi ,, restauratorilor de biserici (neoprotestantilor din Romania ) : Putem privii ca valide botezurile si ordinarile protestantilor ? Oricare ar fi raspunsul problema ,, intemeietorilor restauratori este aceeasi cu cea a ,, intemeietorilor reformatori .