P. 1
07-MengakhiriCerita_1

07-MengakhiriCerita_1

|Views: 11,397|Likes:
Published by nydp2jaksaktsn

More info:

Published by: nydp2jaksaktsn on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2015

pdf

text

original

Carta Pembelajaran Bahasa Melayu Penulisan

SBC

TOPIK
Sesuai Baik Cemerlang

PENULISAN

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG

7

Karangan Mengakhiri Cerita

“... Impian saya tercapai juga akhirnya. Saya muncul sebagai johan dalam pertandingan itu.” Akhiri karangan kamu dengan “Saya muncul sebagai johan dalam pertandingan itu.”

! ISI-ISI KARANGAN ! ! ! ! ! !
dikejutkan oleh bunyi jam loceng – segera bangun, berjoging – memantapkan fizikal perlu kerap berlatih – pertandingan semakin hampir – dorongan dan semangat ibu bapa dilatih oleh Cikgu Roy – berlatih bersungguh-sungguh – tidak mahu kecundang/hampa penantian sudah tiba – bersemangat dan penuh yakin – berhati-hati memulakan larian acara dimulakan, tembakan ke udara – memulakan larian – berjaya menamatkan larian perasaan sungguh gembira, impian tercapai – muncul sebagai johan pertandingan

IK PK SA PI TB SE

- 10 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3

* Sebarang isi yang berkaitan dengan tajuk hendaklah diberi pertimbangan yang sewajarnya.

KARANGAN CONTOH : JENIS MENGAKHIRI CERITA
Bunyi jam loceng mengejutkan saya pada pagi itu. Saya segera bangun kerana ingin berjoging di padang bola yang berhampiran. Saya perlu memantapkan fizikal saya untuk menghadapi kejohanan olahraga. Saya perlu berlatih dengan lebih kerap. Lebih-lebih lagi, hari kejohanan olahraga peringkat daerah semakin hampir. Di samping itu, ibu bapa saya senantiasa memberi dorongan dan semangat kepada saya. Pada setiap petang, Cikgu Roy akan melatih saya teknik dan cara berlari. Saya berlatih bersungguh-sungguh tanpa berasa jemu. Tambahan pula, saya tidak mahu menghampakan harapan ibu bapa dan guru-guru. Dalam pada itu, hari yang dinanti-nantikan sudah tiba. Saya bersemangat dan yakin dengan persediaan yang dibuat. Namun demikian, saya perlu berhati-hati supaya dapat memulakan larian dengan baik. Acara dimulakan, tembakan dilepaskan ke udara. Saya memulakan larian dengan penuh semangat. Justeru, saya berjaya menamatkan larian 100 meter dengan baik. Saya menggenggam kad yang diberi oleh hakim penamat. Selepas itu, saya merenung kad di genggaman. Perasaan saya berbaur antara gembira dan terharu. Impian saya tercapai juga akhirnya. Saya muncul sebagai johan dalam pertandingan itu.

SKEMA
ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

3

3 3 3 3 2

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)

1. Mak Cik Mariam menghidangkan tetamunya sepinggan kuih seri muka. (salah) Mak Cik Mariam menghidangi tetamunya sepinggan kuih seri muka. (betul)
{Imbuhan apitan “meng ... i” - cerita (predikat) dalam ayat itu mesti merujuk kepada manusia sahaja}

25/25

2. Encik Razak menghadiahi cincin bertatahkan berlian kepada bakal isterinya. (salah) Encik Razak menghadiahkan cincin bertatahkan berlian kepada bakal isterinya. (betul)
{Imbuhan apitan “meng ... kan” - cerita (predikat) dalam ayat itu mesti merujuk kepada benda atau binatang}

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)
CARTA : KARANGAN MENGAKHIRI CERITA

7

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG
© Public Educational Supplies Sdn. Bhd.
(638673-X) (638673-X 638673-X)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->