P. 1
30-Dialog_2 ok

30-Dialog_2 ok

|Views: 15,203|Likes:
Published by nydp2jaksaktsn

More info:

Published by: nydp2jaksaktsn on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/07/2015

pdf

text

original

Carta Pembelajaran Bahasa Melayu Penulisan

SBC

TOPIK
Sesuai Baik Cemerlang

PENULISAN

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG

30

Karangan Jenis Dialog

Kamu seorang pengarang majalah sekolah dan dikehendaki menemu ramah guru besar sekolah kamu untuk mendapatkan maklumat tentang program menceriakan kawasan sekolah. Tuliskan temu ramah kamu dengan guru besar sekolah kamu itu.

& ISI-ISI KARANGAN 3 3 3 3 3 3
Format Dialog – bentuk temu ramah, kata sapaan, ucap selamat, menyatakan hasrat kenalkan diri, mewakili majalah sekolah – temu ramah, program menceriakan sekolah merancang, menyusun aktiviti – menceriakan kawasan sekolah – Sekolah Dalam Taman penglibatan semua warga sekolah – tenaga, idea, dan wang ringgit – mencari penaja tugasan mengikut kelas – diawasi oleh guru kelas – pokok bunga, ehsan majlis daerah menyemai sikap bertanggungjawab – suka, cintakan keceriaan – menjanjikan realiti

IK PK SA PI TB SE

- 10 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3

* Sebarang isi yang berkaitan dengan tajuk hendaklah diberi pertimbangan yang sewajarnya.

KARANGAN CONTOH : JENIS DIALOG
Saya berpeluang menemu ramah guru besar sekolah saya dan bertanyakan tentang program menceriakan sekolah. Yang berikut ialah perbualan saya dengan guru besar. Lidora Guru Lidora Guru Lidora Guru : : : : : : Selamat pagi, cikgu. Selamat pagi. Boleh saya bantu awak? Saya Lidora, mewakili majalah sekolah. Saya ingin menemu ramah cikgu tentang rancangan cikgu untuk menceriakan kawasan sekolah. Boleh, apa salahnya. Cikgu, apakah tujuan utama program menceriakan kawasan sekolah ini? Sebenarnya, saya telah merancang dan menyusun beberapa aktiviti bagi menceriakan kawasan sekolah. Antara tujuannya ialah untuk mewujudkan suasana “Sekolah Dalam Taman”. Siapakah yang terlibat menjayakan program “Sekolah Dalam Taman” ini? Semua guru dan murid terlibat dalam menjayakan program ini. Seluruh warga sekolah digalakkan menyumbang tenaga, idea, dan wang ringgit. Kita juga berusaha untuk mendapatkan penaja kepada program ini. Bagaimanakah program ini dilaksanakan? Saya telah mengagihkan tugasan dan kawasan kepada kelas yang telah ditetapkan. Mereka akan dibimbing oleh guru kelas masing-masing. Majlis Daerah Kinta turut menyumbangkan beraneka jenis pokok bunga. Apakah harapan cikgu selaku penyelaras program ini? Saya berharap agar murid-murid menanam sikap bertanggungjawab bagi menjaga keceriaan dan kebersihan kawasan sekolah. Pihak sekolah juga menyediakan hadiah-hadiah galakan bagi merealisasikan program ini. Saya ucapkan terima kasih atas kesudian cikgu untuk ditemu ramah.

SKEMA

Karangan yang tidak mengikut format dialog, tiga markah akan ditolak.

3

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

Lidora Guru

: :

3

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

Lidora Guru

: :

3

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

Lidora Guru Lidora

: : :

3

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

& MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)
1. Siapa yang melanggar peraturan sekolah akan dikenakan tindakan disiplin. (salah) Siapa-siapa yang melanggar peraturan sekolah akan dikenakan tindakan disiplin. (betul)

25/25
IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG
© Public Educational Supplies Sdn. Bhd.
(638673-X)

{Siapa ialah kata tanya dan salah penggunaan, siapa-siapa ialah kata ganti nama tak tentu betul penggunaan}

CARTA : KARANGAN JENIS DIALOG

30

10/3/04/T-13/MUJA INTAN/P30 KARANGAN JENIS DIALOG.AI/016151/C0018056/DAVID/ST-150-KNC/ELIPTICAL

2

ISI / IDEA KETERANGAN

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->