PREZENTARE GRUPA 3

 CALINESCU Iuliana  NURLA Demir  ROTARU George  Gabara Andrei  Dinca Mihai Alexandru  Linca Alexandru

Etapele de proiectare si executie ale fundatiilor de suprafata • Fundația este elementul de construcție care se află în contact direct cu terenul bun de fundare și transmite acestuia toate încărcăturile care acționează construcția. La fundatiile se suprafata directa incarcarile transmise de structura sunt preluate exclusiv prin contactul dintre baza de fundatie si teren. .

Ele pot fi executate în paralel sau pot fi consecutive. Lucrarile de amenajare a terenului de amplasament pot ajunge. Cercetarea terenului de fundare Amenajarea terenului de amplasament al viitoarei constructii se compune din mai multe operatii care conduc. la o pondere considerabila în ceea ce priveste costurile economico-financiare. în final.I. . Aceste operatii sau procese sunt de complexitati diferite. în cazul unor constructii de mare amploare. la posibilitatea executarii elementelor de constructie din infrastructura. Etape de proiectare 1.

• Clasificare si dispunerea diferitelor tipuri de sol . Probele geotehnice se prelevează din fiecare strat interceptat de foraj. împachetate în pungi etanşe şi trimise pentru analize la laboratoare specializate. pentru a conserva cât mai bine starea lor naturală (probe netulburate).• Demontarea sapei pentru • Probă netulburată extragerea probei netulburate Studiile geotehnice au la bază sondajele geotehnice executate cu foreza manuală şi cea mecanică sau prin excavarea unor şanţuri cu utilaje specializate în cazul terenurilor pietroase. Probele prelevate sunt imediat fotografiate. se folosesc sape speciale. avansul făcându-se prin batere şi nu prin rotire. În vederea prelevării în bune condiţii a probelor geotehnice.

.  conditii geotehnice – se refera la structurarea si stratificarea terenului pe verticala. In Romania. In functie de calitatea si proprietatile fizico-mecanice ale fiecarui strat. fundatiile trebuie coborate cu cel putin 10-20 cm sub acesta cota.20 m. Fundatia trebuie sa coboare cu cel putin 10-20 cm mai jos decat adancimea de inghet specificata pentru o anumita zona. se identifica stratul bun de fundare specificand si cota de fundare. in functie de zona geografica. Asa cum am aratat mai sus.2. Alegerea adancimii de fundare  conditiile climatice – se refera la adancimea de inghet.70 m pana la 1. adancimea pana la care se manifesta acest fenomen poate ajunge de la 0.

se poate lua o decizie referitoare la modul in care vor fi realizate fundatiile. relevate prin studiul geotehnic. Acestea pot fi de adancime sau de suprafata.. • Solutii pentru drenarea apei din panza freatica si scurgerea apelor pluviale In functie de conditiile reale. ceea ce va conduce la gasirea solutiilor specifice pentru protejarea fundatiilor. tinandu-se seama si de alte elemente precum structura constructiei. iar prin studiul geotehnic trebuie identificate inclusiv caracteristicile chimice ale apei. conditii hidro-geologice – indica nivelul apelor freatice. . inaltimea acesteia etc. Un alt aspect se refera la variatia nivelului apelor freatice: sezoniera si anuala. agresivitatea ei etc.

 Elaborarea costurilor si a duratei de executie.  Posibilitățile tehnologice. . Alegerea sistemului de fundare Succesiunea de examinare a sistemului de fundare este urmatoare:  Fundarea de suprafata pe teren natural. Alegerea tipului de fundație se face și pe baza unei analize tehnicoeconomice a structurii de rezistență în ansamblu și se ține seama de:  Natura și intensitatea încărcărilor.  Calculul terenului de fundare la SLE si la SLU.3.  Gradul de importanță al clădirii.  Fundarea de adancime.  Fundarea de suprafata pe teren imbunatatit.

5. Trasarea lucrărilor de fundaţii face parte din trasarea lucrărilor de detaliu şi anume:  fixarea în plan a axelor fundaţiilor cu abatere admisă 10 mm.4.  poziţionarea pe verticală a fundaţiilor faţă de cota de nivel se admite cu o abatere maximă de 10mm. Elaborare proiectului la nivelul detaliului de executie Trebuie respectate normele de calcul si proiectare specifice. Intocmirea fisei tehnologice de executare a fundatiei .

 Coborarea nivelului apelor freatice (după caz) pentru a permite executarea în uscat a fundaţiilor.II. Lucrari preliminare:  Trasarea axelor fundatiilor şi executarea săpăturilor.  Dezafectarea instalaţiilor existente pe amplasament. .  Verificarea axelor fundaţiilor şi a situaţiei găsite în teren în comparaţie cu cea prezentată în proiect. Etapele de executie A.

7. sprait. montant. legatura cu sarma. panou de cofraj. 8. tarus. sipca pentru ghidarea dreptarului. 2. 6. Etapele executarii fundatiei 1.B. Cofraje pentru turnarea betonului in soclu a) panouri de cofraj cu inaltimea egala cu a soclului b) panouri de cofraj cu inaltimea mai mare decat a scolului 1. soclu. bloc de fundatie. 3. 5. 4. Montarea armaturilor . 2.

3. Turnarea betonului a) turnarea betonului in straturi. b) compactarea betonului. c) nivelarea fetei fundatiei. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful