A inceput trezirea…

Iulian Tr/ maz7110

Nu stiu cand a inceput totul. Nu stiu prea multe lucruri, dar pot sa fac niste comparatii si calcule simple. Nu stiu cum trebuie treziti oamenii, dar stiu cum m-am trezit eu, stiu ce s-a petrecut sub ochii mei si cum s-a ajuns aici. In ’89 aveam trei ani, nu stiu cum era acel sistem socialist, dar mi-amintesc zile insorite si zapezi pe care alunecam cu sania. La scoala am prins abecedare cu Ceausescu, si prima carte de la biblioteca a fost Povestiri Istorice, Nu am remarcat atunci, dar probabil ca m-a marcat. Apoi am inceput sa aud cum denigrau sistemul comunist si pe dictator. Asa o fi, mi-am zis atunci. Pe urma, timpul tot trecea, multi plecau, putini se mai intorceau, si cand o faceau se plimbau ostentativ cu masinile, sau îşi numarau etajele caselor. Bun si asa mi-am zis, scapa cine poate. Curand aveam sa pun lucrurile cap la cap. Intr-o zi, coborand o colina, plina de vile care mai de care mai fatoase, aud niste rasete. Erau rasete de copii si veneau dintr-o casa veche, ce ameninta sa ramana fara acoperis. Oare cate case mari zac pustii si cufundate in tacere? Oare cate cocioabe adapostesc familii intregi, dar sunt pline de viata? Nu am putut sa nu remarc desertaciunea valorilor care dicteaza viata multora dintre noi. Dar uite ca averi intregi intra in asemenea monumente grandomane, lipsite de viata, si prea putin utile. De unde conceptiile si starea aceasta de fapt?

insa. Se urmareste aducerea la lumina a adevarului si sa se faca drepate. Doar cateva demiteri confortabile ale unor personaje devenite incomode. Acum avem Institutul de Cercetare a Crimelor Regimului Comunist. sunt unul si acelasi.Un prim factor ar fi lipsa de indentitate a fiecaruia. am ajuns la o noua intrebare: Cand vom avea un Institut de Cercetare a Crimelor Democratiei? Probabil ca dupa inca o revolutie. dar mai sus am spus ca nu o voi face. O asemenea afirmatie creaza imediat rumoare si disensiuni. interpelari si rezultate 0. valori care au dus la decadere. Însă compararea a doua sisteme nu isi are rostul pt ca ele. Deci unde este dreptatea? Dupa toate noptile cu talkshowuri si cunoscatori de tot felul. Poate cel mult intr-o continuare a acestui articol. avem talkshow peste talkshow. am fost nevoit sa remarc. sau cam asa ceva. odata cu trecerea timpului. „Era mai bine pe timpu comunistilor” aveam sa aud in repetate randuri. ca oamenii simpli au inteles repede adevarata semnificatie a democratiei si libertatilor. nu ar trebui sa fac decat o simpla analiza comparativa intre cele doua regimuri. hai sa facem o analiza de bun simt. Discutiile devin interminabile. Pentru a testa aceste aspecte. articole. . dar mascate ca noutati si progress. Ne raportam la valori sintetice. Si ca sa nu o mai lungesc. Chiar daca oamenii gandesc in clisee si termeni generali. S-au schimbat doar etichetele si cateva concepte superficiale. Din nou. ei au o opinie. de fapt.

si depasit orizontul mental indus de conveniente. acum depinde de fiecare dintre noi sa contribuim la schimbare. sa evaluam corect. dovezile sunt la indemana. Schimbarile globale.In ce ma transforma asta: in nazist. in comunist? Etichete si clisee. Ar fi timpul sa ne trezim. falimentul sistemului actual si mai ales aflarea adevarului ne duc in pragul unei noi ere. la modul corect. E simplu. . sa gandim. pentru ca numai afland adevarul ne vom elibera cu adevarat. trebuie doar puse cateva intrebari. Procesul a inceput.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful