You are on page 1of 5

PROSPECT UTILIZARE, DEPOZITARE, VERIFICARE I NREINERE CARABINIER CU NCHIDERE AUTOMAT I BLOCARE MANUAL

Tip H

RESPECTAI CU STRICTEE URMTOARELE RECOMANDRI: 1. Acest produs trebuie utilizat numai de ctre persoane competente i antrenate sau utilizatorul trebuie s fie sub directa supraveghere a unei persoane competente i antrenate. 2. Activitile n care acest produs este utilizat sunt periculoase n sine nsele. Selecionarea, utilizarea sau ntreinerea incorect a produsului pot provoca deteriorarea produsului, rnirea grav a utilizatorului sau moartea. 3. Este responsabilitatea utilizatorului s se asigure c a neles modul corect de utilizare a oricrui echipament furnizat de firma CAMP, s-l foloseasc numai n scopul pentru care acesta este destinat i s aplice toate msurile de securitate. 4. Productorul sau distribuitorul nu vor avea nici o responsabilitate privind deteriorarea echipamentului, rnirea sau moartea cauzate printr-o utilizare greit a a produsului.

DOMENIU DE UTILIZARE
Carabiniera tip H este component a echipamentelor individuale de protecie mpotriva cderilor de la nlime, Are rolul de a cupla diferite componente ale acestora ntre ele sau de ancorare la o structur i este utilizat n escaladri, alpinism i speologie pentru asigurri, n principal pentru asigurarea dinamic cu nod semicabestan, pentru coborri i opriri. Acest produs trebuie utilizat numai conform prezentelor instruciuni i n nici un caz nu trebuie modificat sau reparat. Produsul trebuie utilizat numai mpreun cu alte componente compatibile inndu-se cont de limitele fiecreia. naintea utilizrii, lucrtorul trebuie s se asigure c folosirea carabinierei este adecvat condiiilor reale de exploatare (posibiliti de ancorare, operaiile i mediul de lucru, starea celorlalte componente ale echipamentului individual de protecie mpotriva cderilor de la nlime etc.). Nu se va utiliza n locuri de munc n care exist pericolul ocurilor electrice, termice, al impactului mecanic, al contactului cu stropi de acizi, baze concentrate etc. DESCRIERE Carabiniera cu nchidere automat i blocare manual tip H este o pies metalic de form trapezoidal. nchiderea carabinierei se realizeaz printr-o clap fixat printr-un nit i acionat de un arc. Carabiniera se deschide prin presarea clapei, care efectueaz o micare

1/5 SPELEMATOradea/Carabinier tip X - Prospect SCH/2004

de rotaie n jurul nitului iar nchiderea se realizeaz automat, prin revenirea clapei acionat de un arc. Blocarea se realizeaz manual, prin nfiletarea unui cursor. Este executat din aliaj de aluminiu. Deschiderea este de 24 mm, lungimea de 112 mm i masa de circa 85g. CERTIFICARE Carabiniera tip H este realizat conform cerinelor eseniale de securitate i sntate i prescripiilor tehnice din SR EN 12275 i este certificat de ICSPM prin procedura "examen CS de tip" (certificat de conformitate nr. ). Performane: Carabiniera asigur cuplarea corespunztoare a componentelor sistemelor mpotriva cderilor de la nlime, conform instruciunilor productorului. Deschidere clapet 24 mm Asigur o rezisten static la rupere de minimum 21 kN. Executat din aliaj de aluminiu cu rezisten la coroziune. Este prevzut cu autonchidere i blocare manual. MARCARE Marcajul productorului se aplic prin poansonare i cuprinde: - "CAMP ITALY" - identificare productor - "H" tip carabinier - CE 0639 marcaj conformitate european - UIAA Uniunea internaional a asociaiilor de alpinism - kN 21 9 6 rezistena la rupere pe direcie longitudinal, transversal, respectiv longitudinal cu clapeta deschis INSTRUCIUNI DE UTILIZARE Citii i respectai instruciunile de utilizare a carabinierei i ale componentelor cu care se poate folosi! Pstrai instruciunile pe toat durata de via a carabinierei !

Verificri
A naintea fiecrei utilizri se vor verifica: fermitatea tensionrii arcului; buna funcionare a sistemului de nchidere (micarea clapetei fr gripri); buna funcionare a sistemului de blocare (nfiletarea complet); absena zonelor corodate sau a impuritilor (nisip, unsoare, ciment, vopsea etc.); compatibilitatea carabinierei cu celelalte componente/elemente; marcajul; semne de uzur avansate sau deformri; dup cuplarea a dou componente prin intermediul carabinierei se va verifica dac blocarea acesteia este corespunztoare. 2/5 SPELEMATOradea/Carabinier tip X - Prospect SCH/2004

B - Scoatere din uz Dac se constat defecte sau deteriorri, n cazul n care exist dubii legate de sigurana n utilizare sau dup o cdere n gol, carabiniera se va scoate din uz i se va reverifica i/sau repara de ctre productor/importator sau de o persoan desemnat de productor, conform instruciunilor acestuia. C - Verificri periodice Carabiniera se va verifica (examina) cel puin o dat pe an de ctre productor sau de o persoan desemnat de acesta, conform instruciunilor productorului. Rezultatele verificrilor se vor nscrie n Fia de urmrire n utilizare.

Interdicii, recomandri

Se vor face numai cuplrile menionate n prezentele instruciuni. Se recomand utilizarea ei n cazurile n care operaiile de nchidere-deschidere au o frecven redus pe durata schimbului de lucru. Punctul de ancorare a carabinierei trebuie s fie situat ntotdeauna deasupra elementului de prindere al centurii. Este interzis rezemarea lateral a carabinierei, tracionarea pe o direcie diferit de axa sa longitudinal, utilizarea acesteia cu clapa deschis/neblocat i ancorarea de o structur cu un capt liber. Carabiniera va fi atribuit n dotare individual cnd acest lucru este posibil. naintea fiecrei utilizri se va verifica marcajul propriu (concordana cu cel prevzut n prospectul produsului). Punctul de ancorare trebuie s aib rezisten de minimum 1500 daN. Montarea carabinierei ntr-un sistem mpotriva cderilor de la nlime trebuie s respecte instruciunile de utilizare ale echipamentului respectiv (sistem de oprire a cderii, de poziionare etc.) completate cu instruciuni specifice de securitate a muncii i cu tehnologia de lucru. n aciuni de salvare, transport de materiale i alte operaii auxiliare, montarea carabinierelor trebuie s fie prevzut n tehnologia de lucru. Personalul care utilizeaz aceste echipamente trebuie s fie instruit i verificat, teoretic i practic, pentru lucrul la nlime.

Utilizare Utilizarea carabinierei pentru opriri, asigurri i coborri este prezentat n imaginile de mai jos.

3/5 SPELEMATOradea/Carabinier tip X - Prospect SCH/2004

Ageni chimici

Evitai orice contact al carabinierelor cu produse chimice, materiale corozive sau solveni care pot diminua performanele produsului.

Curare-Depozitare

Carabinierele trebuie splate cu ap cald (maximum 400C) i uscate natural n ncperi calde, departe de surse de cldur i de raze ultraviolete. 4/5 SPELEMATOradea/Carabinier tip X - Prospect SCH/2004

Depozitai centurile n spaii aerisite, ventilate departe de surse de cldur, raze ultraviolete i ageni chimici care le-ar putea deteriora.

Lubrifiere

Dup curare ungei mecanismul clapetei cu lubrifiani pe baz de silicon. Not: Curarea i lubrifierea sunt recomandate dup fiecare utilizare n mediu marin.

Depozitare

Depozitai carabinierele neambalate n spaii rcoroase i uscate, ferite de surse de cldur, lumin, umiditate, margini sau obiecte ascuite, substane corozive sau alte cauze posibile de deteriorare.

Termen de garanie i durat estimat de via n utilizare

Termenul de garanie este de.....ani, n condiiile respectrii prezentelor instruciuni. Durata de via n utilizare se estimeaz la 5 ani de la prima utilizare. Aceasta se poate reduce n cazul de: uzur, corodare, funcionarea necorespunztoare a clapetei, contact cu substane chimice, deformri i torsionri mecanice, expunere la temperaturi ridicate sau expunere prelungit la raze ultraviolete, frecare, tiere, impact mecanic intens sau ntreinere i utilizare necorespunztoare. n caz de dubiu privind sigurana n utilizare a carabinierei contactai productorul sau importatorul, nainte ca situaia s se agraveze.

Transport

n timpul transportrii carabinierelor trebuie evitate toate sursele de degradare enunate mai sus. ATENIE: ntocmii, completai i pstrai FIA DE URMRIRE N UTILIZARE pentru efectuarea reparaiilor n perioada de garanie i pentru verificrile anuale. Aceasta trebuie s conin: - marca de identificare - numele i adresa fabricantului (furnizorului) - anul de fabricaie - posibilitatea de a fi utilizat cu alte componente - data cumprrii - data primei utilizri - numr de serie al fabricantului - numele utilizatorului - date privind detalii asupra tuturor examinrilor, ncercrilor, reparaiilor Durata real de via a carabinierei va fi stabilit funcie de rezultatele verificrilor anuale sau ale celor solicitate de beneficiar.

5/5 SPELEMATOradea/Carabinier tip X - Prospect SCH/2004