HBAE 1203 Perkembangan Seni dan Kanak-kanak

OPEN UNIVERSITY

MALAYSIA
Tutor: Dr. Sajap Maswan

Topik 3: Bahasa Tampak Asas-Asas Senireka)

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Kita boleh melihat unsur-unsur seni dalam setiap objek dan juga pelbagai rekaan di sekitar kita. Unsur seni: Garisan Rupa Bentuk Jalinan Ruang Warna

Unsur-Unsur Senireka
1.   

Garisan Cantuman antara titik-titik Ada di sekeliling kita Boleh dihasilkan dengan pelbagai cara/teknik/bahan Daripada garisan boleh menghasilkan rupa/bentuk/jalinan/ton dan sebagainya

Unsur-Unsur Senireka

Boleh mewujudkan perasaan tertentu seperti, irama/pergerakan/teguh/dan sebagainya.

Unsur-Unsur Senireka
2.    

Rupa Rupa terhasil apabila hujung garasan bertemu permulaannya Rupa adalah dalam 2D Bentuk terbahagi kepada rupa geometrik dan organik Rupa biasanya diaplikasikan dalam logo/simbol/corak dll.

Unsur-Unsur Senireka Rupa .

.     Bentuk 3D – ada isipadu/struktur jisim Terdapat bentuk konkrit dan ilusi Bentuk konkrit adalah hasil seni sebenar seperti arca/bakul rotan/robotik/model dll.Unsur-Unsur Senireka 3. Ilusi adalah dalam bentuk 3D tetapi dalam bentuk lakaran/lukisan/catan dsbgnya.

Unsur-Unsur Senireka Rupa (2D) Bentuk (3D) .

Unsur-Unsur Senireka 4.     Jalinan Kesan-kesan yang terdapat dipermukaan sesuatu objek Jalinan terbahagi kepada dua iaitu sentuh dan tampak Jalinan sentuh – objek sebenar – boleh rasa Jalinan tampak –lukisan/gambar/batik .tidak dapat dirasa .

.Unsur-Unsur Senireka   Jalinan mempunyai fungsi tertentu Boleh dihasilkan dengan berbagai teknik – cth: kolaj/anyaman/capan/ batik dll.

tengah dan belakang Ada ruang ilusi dan tampak .    Ruang Ruang wujud di antara rupa/bentuk Terdapat ruang depan.Unsur-Unsur Senireka 5.

Unsur-Unsur Senireka .

    Warna Warna Asas – merah – biru – kuning Warna sekunder – campuran 2 warna asas Warna tertier – campuran 1 warna asas dengan 1 warna sekunder Warna kontra – warna-warna yang duduk bertentangan di dalam roda warna .Unsur-Unsur Senireka 6.

Unsur-Unsur Senireka Warna panas – merah/kuning/jingga  Warna sejuk – hijau/biru/unggu  Tona warna – terang menunjukkan dekat kabur menunjukkan jauh (perspektif) Roda Warna  .

3. 1.Refleksi….. Apakah yang membezakan di antara rupa dan bentuk? Nyatakan 3 unsur senireka? Apakah yang dimaksudkan dengan warna penggenap? . 2.

7. Harmoni Kontra Penegasan Imbangan Pergerakan Kepelbagaian Kesatuan .Prinsip-Prinsip Rekaan 1. 3. 2. 4. 5. 6.

teratur dan sempurna Boleh dihasilkan melalui ulangan unsurunsur seni mengikut cara-cara tertentu Menggunakan warna-warna yang duduk bersebelahan di dalam roda warna .Prinsip-Prinsip Rekaan 1.    Harmoni Harmoni mewujudkan suasana yang selesa.

Contoh. corak lantai. bulu burung dll. songket dan sebagainya .Prinsip-Prinsip Rekaan   Harmoni wujud di alam/haiwan/ dsbgnya contoh. susunan daun-daun. anyaman. Harmoni juga wujud dalam barangan ciptaan manusia.

Prinsip-Prinsip Rekaan Pengulangan rupa dan warna boleh mewujudkan suasana yang harmoni .

  Kontra Untuk mengelakkan kebosanan/menarik perhatian Wujud apabila unsur-unsur seni bertentangan antara satu sama lain. melalui perbezaan saiz/warna/bentuk/jalinan/garisan .Prinsip-Prinsip Rekaan 2.

. Contoh. Contoh. motif batik/tapak dam dsbgnya.Prinsip-Prinsip Rekaan    Warna kontra ialah warna-warna yang terletak bertentangan di dalam roda warna Kontra wujud di alam sekitar. bunga merah dengan daun hijau Kontra wujud di dalam barangan ciptaan manusia.

Prinsip-Prinsip Rekaan Kontra dari segi warna .

saiz yang lebih besar. . warna yang berbeza dll.   Penegasan Untuk menarik perhatian/tumpuan/fokus/elak kebosanan terhadap sesuatu perkara Penegasan boleh dilakukan dengan menggunakan elemen yang berkontra.Prinsip-Prinsip Rekaan 3.

Prinsip-Prinsip Rekaan Apakah yang ingin di tegaskan di dalam Poster ini? .

tumpuan antara bahagian kanan dan kiri/atas dan bawah Imbangan simetri – unsur-unsur seni di bahagian kanan/kiri dan atas/bawah mempunyai kesamaan.Prinsip-Prinsip Rekaan 4.   Keseimbangan Keseimbangan berlaku apabila rekaan tersebut mempunyai kesamaan dari segi berat. tarikan. Garisan grid di lukis di bahagian tengah .

Prinsip-Prinsip Rekaan    Tidak Simetri – Unsur-unsur seni yang digunakan tidak sama. Kita lihat kebanyakan ciptaan Tuhan mempunyai keseimbangan . namun masih menampakkan imbangan dengan cara susunan dan penggunaannya. Semetri semua arah – berpancar kesemua arah/titik tengah/ Contoh: roda basikal.

Prinsip-Prinsip Rekaan Adakah prinsip keseimbangan diaplikasikan di dalam poster ini? Apakah jenis imbangan yang digunakan? .

Prinsip-Prinsip Rekaan .

  Pergerakan Wujud apabila di dalam rekaan tersebut kita dapat lihat/rasakan ada getaran/bergoyang/bergegar/condong/ Prinsip ini boleh mewujudkan rasa hidup/rancak/riang/menarik/realistik .Prinsip-Prinsip Rekaan 5.

Prinsip-Prinsip Rekaan .

   Kepelbagaian Pengabungan pelbagai gaya. . nilai. idea dalam satu gubahan Boleh dihasilkan melalui aktiviti ulangan/bertentangan arah/saiz/kontra Aplikasi kepelbagaian boleh memberi/gaya/tenaga/variasi/daya tarikan bagi gubahan tersebut.Prinsip-Prinsip Rekaan 6.

Prinsip-Prinsip Rekaan .

Prinsip-Prinsip Rekaan 7.idea sama dan menyeluruh Mewujudkan suasana tenteram selesa .   Kesatuan Ulangan unsur seni secara sistematik/kemas/teratur/lengkap/tema.

Prinsip-Prinsip Rekaan .

Organisasi Rekaan 1.     Komunikasi Visual Berkomunikasi menggunakan visual Terdiri daripada dua tumpuan utama iaitu reka bentuk grafik/multimedia Grafik pengabungan antara teks/grafik Multimedia pengabungan pelbagai media .

Organisasi Rekaan 2. Poster .

Organisasi Rekaan 3. Simbol .

Logo .Organisasi Rekaan 4.

Maskot .Organisasi Rekaan 5.

Pembungkusan .Organisasi Rekaan 7.

Organisasi Rekaan 7. Tipografi (Muka Taip) .

Organisasi Rekaan 8. Grafik Persekitaran .

Organisasi Rekaan 9. Ilustrasi .

Organisasi Rekaan 10. Komputer Grafik .

Organisasi Rekaan 11. Multimedia .

Tembikar Siramik .Kraf Tradisional dan Domensi Baru 1.

Anyaman .Kraf Tradisional dan Domensi Baru 2.

Kraf Tradisional dan Domensi Baru 3. Ukiran .

Tekat .Kraf Tradisional dan Domensi Baru 4.

Kraf Tradisional dan Domensi Baru 5. Batik .

Kraf Tradisional dan Domensi Baru 6. Tenunan .

Reka Bentuk Dalaman dan lanskap     Untuk mewujudkan suasana selesa/selamat/kondusif Kombinasi elemen tiang/lantai siling/atap Reka bentuk kediaman dan ruang awam/komersil Aspek asas – pengudaraan/pencahayaan/perabot .

Reka Bentuk Dalaman dan lanskap .

Reka Bentuk Persekitaran Lanskap  Kediaman  Komersial  Institusi  Pinggir jalan  Kemudahan awam .

Reka Bentuk Persekitaran Jenis Lanskap  Pokok  Tumbuhan renek/tutup bumi  Lanskap keras/tutup bumi .

Fungsi Estetik membentuk ruang/pemandangan/melembutka . Fungsi Fizikal mengawal hakisan/teduhan/kurangkan pencemaran/tirai/petunjuk arah/imbangan ekologi dan fauna 2.Reka Bentuk Persekitaran Fungsi Lanskap 1.

Reka Bentuk Persekitaran 3. Fungsi Ekonomi rekreasi/kesihatan/pendidikan/palancongan .

Refleksi…… 1. Nyatakan fungsi lanskap Bagaimana lanskap boleh menarik dan menyumbang dalam industri pelancongan negara? Sekian…. 2. . sembang dulu 5 minit dan bersedia untuk ke topik seterusnya….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful