Controlul furiei şi exploziile de mânie

În pofida faptului că deja cunoaştem modelele de comunicare ce trebuie aplicate şi cunoaştem modul în care să ne exprimăm sentimentele într-o manieră constructivă (şedinţa 2), uneori suntem destul nervoşi, destul de obosiţi sau de iritaţi pentru a putea aplica aceste strategii cu suficiente garanţii. Atunci trebuie să aplicăm o tehnică de control al impulsurilor. Cunoaşterea modului în care să controlăm sentimentele de nervozitate şi manifestările acestora este foarte importantă. Dacă nu ştim să ne controlăm impulsurile, conflictele familiale vor fi mai frecvente şi mai intense iar climatul familial se va înrăutăţii. Apoi, este important să nu ne limităm doar la inhibarea impulsurilor. Dacă se face acest lucru, furia va creşte şi, mai devreme sau mai târziu, va ieşi; adeseori, pentru un lucru fără importanţă (va fi picătura care va umple paharul). Neplăcerea, mânia sau iritarea care pot genera comportamentul copiilor sau al partenerului trebuie să poată fi exprimate faţă de cealaltă persoană. Obiceiurile de comunicare explicate până acum sunt foarte adecvate pentru acest lucru. Totuşi, uneori, trebuie să amânăm exprimarea acestor sentimente până la reducerea tensiunii. Astfel, întotdeauna atunci când simţim multă mânie sau multă tensiune, trebuie să aplicăm o tehnică de autocontrol înainte de a continua discuţia. Metoda pe care o vom învăţa aici constă în şapte paşi (pe ecran de proiecţie sau tablă).

(3’)*45’+
Etape ale metodei de autocontrol al mâniei
1. Identificarea semnalelor personale de alarmă. 2. Recunoaşterea iritării şi încercarea de a o diminua. 3. Gândiţi-vă la consecinţele pe care le poate avea pierderea controlului. 4. Întrebaţi-vă dacă există un motiv întemeiat pentru a ne simţi atât de iritaţi. 5. Încercaţi să reduceţi gradul de iritare. 6. Evaluaţi situaţia şi hotărâţi care este următorul pas pe care trebuie să îl faceţi.
7. Recompensaţi-vă pentru faptul că aţi putut menţine controlul.

Gândiţi-vă la consecinţele pe care le poate avea pierderea controlului: „Dacă pierd controlul. procesul şi vom evita pierderea controlului. totuşi. senzaţii (ex. în cazul în care le-am identificat.1. 8 Cereţi părinţilor să comenteze consecinţele pierderii controlului.: furie. comportamente manifeste (ex. „îmi vine să-i trag o palmă”. Semnalele de alarmă sunt interconectate. 7 Explicaţi următorul exemplu. În acelaşi mod. „râde de mine” etc. cu privire . sufocare şi/sau amorţirea mâinilor etc.). dacă oprim semnalele în momentul în care apar.: a ţipa.. Repetaţi cu senzaţiile. comportamentele manifeste şi reacţiile fiziologice. fără a marca semnalele: „Cineva se gândeşte: îmi vine să-i trag o palmă (semnal 1). apoi simte nevoia de a lovi (semnal 4) şi începe să strângă pumnii (semnal 5). o situaţie sau o discuţie cu copilul sau cu partenerul – cu cât mai recentă cu atât mai bine – în care s-au lăsat conduşi de mânia sau iritarea pe care o simţeau în acel moment.”. Solicitaţi participanţilor să se gândească ce ar fi putut face această persoană pentru a evita să ajungă în această situaţie de risc. dorinţă de a plezni pe cineva. probabilitatea de a pierde controlul este foarte crescută”. vom opri de asemenea. se iniţiază o reacţie în lanţ şi se vor activa altele. atunci când se activează unul. nod în gât. Identificarea semnalelor personale de alarmă Înainte de a „exploda” şi de a ne lăsa conduşi de mânie sau iritare. Atunci este uşor să „exploatezi” furia. 6 Solicitaţi participanţilor să îşi amintească. Recunoaşterea stării de iritare şi încercarea de a o reduce Obiectivul este cel de a identifica semnalele de alarmă în acelaşi moment în care acestea apar şi a-şi spune: „Atenţie! Mă enervez”.). dorinţă de a fugi etc. Pot fi gânduri (de ex. cât mai detaliat. Acum. Aceste semnale sunt asemănătoare pentru toată lumea. însă nu egale. 8 3. 7 2. Fiecare le are pe ale sale.. Comentaţi această situaţie (marcând de această dată semnalele).). a se apropia mult de celălalt) şi/sau reacţii fiziologice (ex. experimentăm o serie de schimbări pe care le putem utiliza ca semnale de alarmă. în continuare începe să simtă o sufocare (semnal 2) şi nod în gât (semnal 3). Solicitaţi-le să încerce să îşi amintească gândurile care le treceau prin cap cu două minute înainte de explozia de mânie şi să le comenteze. a-şi muşca buzele.: tahicardie. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-un minut.

în cazul în care iritarea provine. În schimb. În plus.la problemă şi cu privire la relaţiile cu copiii şi cu partenerul. 63 Solicitaţi părinţilor să se gândească ce circumstanţe îi fac în mod special susceptibili şi iritabili. dacă prezentăm destul de multe probabilităţi de a-l pierde. sunt atât de iritat pentru că. o durere de dinţi.: ne-a fost refuzată o tranzacţie economică şi trebuie să . sau care să reprezinte cauza principală. în plus. De exemplu: un scandal la locul de muncă. În cazul în care iritarea provine doar din discuţia actuală şi.. sau în principal. Aceste motive pot fi foarte diferite de la o persoană la alta. din alte motive (de ex. faptul că nu a găsit loc de parcare. Posibile comentarii: . relaxarea musculaturii (percepând acest lucru). spuneţi-vă: „În realitate. pierderea capacităţii de influenţare etc. a nu fixa privirea asupra altei persoane etc. Asta este ceea ce vrem? . Evaluarea situaţiei şi stabilirea pasului următor (4’)*79’+ Este momentul să evaluăm dacă suntem în stare să facem faţă situaţiei fără a pierde controlul sau. Gândiţi-vă dacă există un motiv întemeiat pentru a vă simţi atât de iritat Întrebaţi-vă: „De ce mă simt atât de iritat? Există un motiv întemeiat? Şi dacă există un motiv întemeiat. controlul iar situaţia să ajungă să fie şi mai gravă.”. Comentaţi pe scurt aceste strategii cu grupul. deteriorarea legăturilor familiale. comportamentul celeilalte persoane şi/sau discuţia în sine. din contră.S-ar putea ca celălalt să piardă. a se da un pas înapoi. 6. de asemenea. a mânca ceva dacă este la masă. 5. de asemenea. simţim că putem menţine controlul. faptul că echipa preferată de fotbal a pierdut calificarea etc. 4. poate avea de asemenea alte motive care contribuie la tensionarea situaţiei. De asemenea: exemplu negativ pentru copii.. distanţare reciprocă. Comentaţi-le pe scurt.Poate ne dau dreptate (fără să creadă că o avem). a se aşeza (dacă este în picioare). atunci putem avansa utilizând obiceiurile pozitive de comunicare. Încercarea de a reduce gradul de iritare Se pot încerca lucruri cum ar fi: a respira adânc (simţind cum intră şi iese aerul).

pe lângă „Am procedat bine” – care este important.. toleranţa scăzută la frustrare. Comentaţi pe baza răspunsurilor. consumul de băuturi alcoolice într-o stare de iritare nu este adecvată. Dacă dorim. totuşi. deoarece deşi poate relaxa. De asemenea. Recompensaţi-vă pentru că aţi putut menţine controlul (2’)*85’+ Începeţi prin a spune: „Am procedat bine! Merit un premiu. de ritm sau de stil personal. neimplicarea efectivă în clarificarea ideilor. presiunea timpului. diferenţele de valori. confuzii. Cauzele conflictelor Cauzele conflictelor sunt diverse: interpretarea diferită a realităţii. stereotipurile..plătim o factură pe care nu mai putem să o onorăm la timp) şi/sau vedem că putem pierde controlul. frustrări repetate. situaţiile stresante. dezinteresul manifestat faţă de cineva. să aplicăm în egală măsură obiceiuri pozitive de comunicare. 1 Cereţi părinţilor să comenteze despre premiile pe care şi le-ar oferi pentru gestionarea situaţiei începând de acum. Merg la. 10 (4’)*83’+ 11 Solicitaţi părinţilor să spună ce ar face (sau ce au făcut) pentru a reduce tensiunea.” şi apoi faceţi acest lucru. consumul de alcool sau droguri etc. dar ai reuşit să menţii controlul!”. diferenţele de temperament. . de criză. reduce capacitatea de control al impulsurilor (dezinhibare) 7. comunicare defectuoasă. prejudecăţile. Între timp trebuie să facem ceva pentru a reduce tensiunea. Şi. putem adăuga lucruri ca: „Meriţi un premiu: astăzi spăl eu vasele deşi este rândul tău”. Asiguraţi-vă că acestea sunt în acelaşi timp gratificante şi viabile pentru cine le propune. De exemplu: „Felicitări! Ţi-a fost greu. invadarea spaţiului personal. atunci trebuie să amânăm discuţia până când ne vom calma. dacă cineva spune: „merg să iau o bere” va trebui să spuneţi că schimbarea mediului – faptul că iese din casă – este o opţiune bună. De exemplu. lipsa de încredere în sine şi în ceilalţi. insuficienta răbdare cu ceilalţi. informaţiile insuficiente sau chiar lipsa lor. subiectivismul. atunci când se reia discuţia. este important ca partenerii să îşi ofere premii unul altuia atunci când unul dintre ei s-a descurcat bine în discuţia cu copilul.

FEREASTRA CONFLICTULUI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful