Sistem Reproduktif Wanita MAPG 3111 SOALAN SEQ 1 Puan Minah berumur 22 tahun mengandung anak pertama Markah

dibawa ke Jabatan kecemasan dengan aduan pendarahan per vagina sejak 2 jam yang lalu A Natakan empat (4) diagnosis perbezaan untuk keadaan 4 ini. Setelah pengambilan sejarah, didapati Puan Minah mengandung 27 minggu dan pendarahan adalah sedikit sahaja serta tiada sebarang ketulan darah atau daging keluar dari vagina. B C Nyatakan diagnosis Puan Minah Terangkan pengendalian kes ini di Jabatan Kecemasan. 1 5

SKEMA JAWAPAN 1 Puan Minah berumur 22 tahun mengandung anak pertama Markah dibawa ke Jabatan kecemasan dengan aduan pendarahan per vagina sejak 2 jam yang lalu A Natakan empat (4) diagnosis perbezaan untuk keadaan 4 ini. B Nyatakan diagnosis Puan Minah .Threatened abortion C Terangkan pengendalian kes ini di Jabatan Kecemasan. didapati Puan Minah mengandung 27 minggu dan pendarahan adalah sedikit sahaja serta tiada sebarang ketulan darah atau daging keluar dari vagina. -Threatened abortion -Invitable abortion -Incomplete abortion -Missed abortion -Complete abortion (Pilih mana-mana 4) Setelah pengambilan sejarah.Jika pendarahan yang teruk berlaku mengakibatkan anemia atau hipovolumia pengeluaran POC perlu dilakukan 5 1 . -Rehatkan pesakit atas katil -Monitar vital sign -IV drip Normal saline -Pemeriksaan servik yang berhati-hati .

SOALAN SEQ 2 Seorang ibu mengandung didapati Placenta tersekat semasa bersalin A B C Natakan empat (4) etiologi kejadian tersebut Nyatakan 4 pengkelasan Placenta tersekat Nyatakan 2 komplikasi keadaan di atas Markah 4 4 2 .

-Plasenta gagal dipisahkan akibat kegagalan kuncupan dan retraksi uterus. -Melekat tetapi dapat dipisahkan. -Keadaan uterus sempit atau spasm serviks. -Melekat serta tidak dapat di pisahkan C Nyatakan 2 komplikasi keadaan di atas -Ruptur uterus -Inversi uterus Markah 4 4 2 . -Plasenta terpisah tetapi tidak dapat dikeluarkan.SKEMA JAWAPAN 2 Seorang ibu mengandung didapati Placenta tersekat semasa bersalin A Natakan empat (4) etiologi kejadian tersebut -Kekurangan kekuatan uterus menolak keluar plasenta. -Akreta plasenta B Nyatakan 4 pengkelasan Placenta tersekat -Plasenta terpisah tetapi tersekat.

Setelah pemeriksaan dibuat Pegawai Perubatan telah mengesahkan beliau mengalami Hemoraj Antepartum. A B C Nyatakan definisi Hemoraj Antepartum Nyatakan kelasifikasi previa plasenta Nyatakan 4 tanda-tanda hemoraj tersembunyi Markah 2 4 4 .Komplikasi mengandung 3 Pn Rosnah telah datang ke Klinik Kesihatan dengan aduan pendarahan melalui trek vagina.

Setelah pemeriksaan dibuat Pegawai Perubatan telah mengsahkan beliau mengalami Hemoraj Antepartum. Tanda-tanda renjatan III.Skima jawapan Komplikasi mengandung 3 Pn Rosnah telah datang ke Klinik Kesihatan dengan aduan pendarahan melalui trek vagina. Pembentukan bekuan darah di antara plasenta dan endometrium II. Nadi cepat dan lemah VI. A Nyatakan definisi Hemoraj Antepartum Markah 2 markah Pendarahan dari trek vagina pada atau selepas 24 minggu kehamilan B Nyatakan kelasifikasi previa plasenta Darjah I Darjah II Darjah III Darjah IV 4 markah – Pinggir plasenta berada di bawah segmen uterus – Pinggir plasenta berada di garisan os internal – Plasenta menutupi os sepenuhnya – Bahagaian tengah plasenta berada di tengahtengah os C Nyatakan 4 tanda-tanda hemoraj tersembunyi Pendarahan yang tidak keluar menerusi vagina I. Sakit abdomen yang teruk dan berterusan IV. Oliguria 4 markah . Ketendaran uterus V.

O&G emergency 4 Plasenta tersekat merupakan kes kecemasan obstetric yang memerlukan pemerhatian segera. Markah A B Nyatakan definisi Plasenta Tersekat Terangkan tatacara secara manual pengeluaran plasenta 2 6 C Berikan 2 komplikasi melalui tatacara pengeluaran plasenta secara manual. 2 .

B Terangkan tatacara secara manual pengeluaran plasenta 6 markah Tatacara pengeluaran plasenta secara manual. III.Skima Jawapan O&G emergency 4 Plasenta tersekat merupakan kes kecemasan obstetric yang memerlukan pemerhatian segera. II. V. A Nyatakan definisi Plasenta Tersekat Definisi: Markah 2 markah Satu keadaaan di mana plasenta gagal dilahirkan sepenuhnya pada peringkat ketiga. ii. IV. Pisahkan plasenta dari dinding uterus dengan menggunakan lateral jari secara “scoop movement”. Keluarkan tisu-tisu plasenta yang telah dipisahkan Pastikan tiada tisu-tisu plasenta lain tertinggal dalam uterus Berikan oksitoksin untuk menguatkan kuncupan dan retraksi uterus. VI. I. Letakkan tanggan kiri di abdomen untuk mengekalkan dan mengampu kedudukan uterus. i. C Berikan 2 komplikasi melalui tatacara pengeluaran plasenta secara manual. Ruptur uterus Inversi uterus 2 markah . Masukkan tangan kanan ke dalam vagina melepasi sarviks ke dalam kaviti uterus berpandukan tali pusat.

A Nyatakan definisi Plasenta Tersekat Markah 2 B Terangkan tatacara secara manual pengeluaran plasenta 6 C Berikan 2 komplikasi melalui tatacara pengeluaran plasenta secara manual.5 Plasenta tersekat merupakan kes kecemasan obstetric yang memerlukan pemerhatian segera. 2 PENDARAHAN VAGINA .

Markah 4 6 Skima jawapan 6. A Nyatakan faktur-faktur yang menyebabkan perdarahan melalui vagina Pesakit telah menjalani ujian makmal dan dimasukkan kedalam wad untuk rawatan. Nyatakan faktur-faktur yang menyebabkan perdarahan melalui vagina Jawapan : . Seorang wanita telah datang ke klinik dengan perdarahan yang agak banyak keluar dari vagina sejak beberapa jam yang lepas. Seorang wanita telah datang ke klinik dengan perdarahan yang agak banyak keluar dari vagina sejak beberapa jam yang lepas. A.6. B Terangkan secara ringkas rawatan bagi pendarahan yang bersebabkan oleh Polips.Polips servik Markah 4 .

B.Rawatan kejururawatan .Trauma pada servik .Analgersik .Antibiotik 6 ..Lesi servik Pesakit telah menjalani ujian makmal dan dimasukkan kedalam wad untuk rawatan.Rawatan simtomatik . Jawapan :. Terangkan secara ringkas rawatan bagi pendarahan yang bersebabkan oleh Polips.Tisu untuk HPE .Polips dibuang .Prolapse vagina .