IMPLIKASI GLOBALISASI KE ATAS MOD PEMBELAJARAN

Disediakan oleh : MALEEWAN A/P PERASHOT

learning .IMPLIKASI GLOBALISASI KE ATAS MOD PEMBELAJARAN Konvensional E.

  Pelajar bebas belajar di mana sahaja dan pada masa yang dipilih pelajar Pembelajaran interaktif secara talian membolehkan pelajar meneroka maklumat baru menerusi perpustakaan digital atau laman web. .IMPLIKASI GLOBALISASI KE ATAS MOD PEMBELAJARAN Pembelajaran Konvensional  Pembelajaran Berasaskan E -learning Pembelajaran melalui online dan cara pembelajaran didukung oleh kemudahan teknologi  Boleh diaplikasikan dalam pelaksanaan kursus atau program secara jarak jauh dan juga untuk tujuan meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran bersemuka.

  Tuntutan yg menjadi keperluan masyarakat seperti yg berlaku di UK juga berlaku di negara membangun lain .PENDIDIKAN JARAK JAUH   Popular di negara maju seperti Eropah dan Amerika Utara Britain mula merancang utk mewujudkan universiti terbuka sejak tahun 60-an lagi. Telah membuka era baru dalam sistem pendidikan di United Kindom.  Universiti terbuka di Britain dirancang utk memenuhi desakan rakyat yang inginkan fleksibiliti dan kebebasan mendapatkan pengetahuan serta kelayakan.

Thailand University Of The Air. Canada  Provincial Television University. New Zealand British Columbia Open University.CONTOH UNIVERSITI-UNIVERSITI NEGARA LUAR YG MENGAMALKAN SISTEM PJJ        Universiti Terbuka Allama Iqbal. Jepun Universiti Nasional Seoul. Korea Universitas Terbuka Indonesia Universiti Otago. China . Pakistan Universiti Terbuka Sukhotai Thammathirat.

PJJ DI MALAYSIA Faktor kewujudan PJJ di Malaysia. Tidak mahu ketinggalan dalam arus global  Penambahan bilangan pelajar  Kemasukan yg terhad di IPT  Peningkatan kos pendidikan di luar negara  Kemudahan dan kecanggihan teknologi masa kini  .

Sistem 4+1 dan diikuti Sistem 5+1 iaitu 1 tahun sepenuh masa dalam kampus.  Mulai Sidang Akademik 1992/93 (Sains) dan Sidang Akademik 1993/94 (Sastera) Sistem 5+0 telah dilaksanakan yang membolehkan pelajar berijazah sepenuhnya secara jarak jauh. UITM. UIAM . UUM.PJJ DI MALAYSIA  Universiti Sains Malaysia (USM) merupakan pusat pengajian tinggi yang pertama menjalankan sistem PJJ pada tahun 1971  Beberapa jenis sistem pengajian telah diamalkan di USM seperti Sistem 3+1. dan OUM .  Contoh universiti lain yg menggunakan sistem PJJ ialah UM.

PENGGUNAAN TEKNOLOGI DALAM PENDIDIKAN JARAK JAUH  Jika dahulu Sekarang  Jika dahulu Sekarang .

.  Perbincangan ini mendapat perhatian pihak Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran  Hasilnya. Pusat Pembelajaran Luar Kampus (PPLK) telah merancang utk menerapkan teknologi satelit dalam mod pembelajarannya seperti yg digunakan oleh universiti-universiti di Australia dan Universiti of South Pacific. projek telesidang telah dibiayai sendiri oleh USM. rancangan tersebut tidak dapat dilaksanakan kemudahan tersebut terlalu mahal  PERNAS NEC telah menghantar pakar Nec dari Jepun untuk membincangkan keperluan PPLK.  Namun.SIDANG TELESIDANG  ( TELECONFERENCE) Sejak dari tahun 1984 lagi.

 Contohnya ialah model Kumpulan Besar Titik-ke Banyak Titik ( point-to midpoint large group)  Melalui model ini pensyarah di kampus induk USM boleh berhubung dengan pelajar-pelajar di pusatpusat wilayah yg ditetapkan.  Melaka Usm Pulau Pinang KL Johor Ipoh .Kita mempunyai model telesidang yang tersendiri.

IMPLIKASI GLOBALISASI KE ATAS MOD PEMBELAJARAN KEBAIKAN MENGGUNAKAN TELESIDANG   Mengurangkan kos perjalanan dan menjimatkan masa. .  Menambahkan produktiviti dan meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran. Membuka peluang luas dalam penglibatan bahagan hieraki sektor korporat dan lain-lain sektor.

universitiuniversiti asing serta kesediaan pihak institusi pendidikan di negara kita penting dalam memastikan perkembangan ini terus maju dan tidak ketinggalan zaman. Rakyat yang berilmu pengetahuan dan celik IT juga dapat dilahirkan seiring dengan perkembangan mod pembelajaran. mod pembelajaran di Malaysia telah berkembang pesat seiring dengan arus globalisasi. Pengaruh daripada sistem pendidikan di negara luar yang canggih dan moden telah membantu kita untuk membangunkan sistem pendidikan di negara kita sendiri. Kerjasama dari pihak swasta.KESIMPULAN  Pendek kata. .