2011

Lcf - TSMP
TUN SAKARAN MARINE PARK

KEPADA : PENGERUSI

LEMBAGA PEMEGANG AMANAH TAMAN TAMAN SABAH
IBU PEJABAT TAMAN SABAH Lot 45 &46, Level 1-5 Block H Signature Office KK Times Square Coastal Highway 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Mailing address Sabah Parks P.O.Box 10626 88806 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Telephone & fax Tel: +6088-486430, 486430, 486432 Fax: +6088-486435, 486434, 486436 Email address sabahparks@sabah.gov.my / sabahparks@gmail.com
S.K : Ketua Menteri Sabah KOTA KINABAU Menteri Pelancongan Sabah KOTA KINABALU

[FORUM KOMUNITI TUN SAKARAN MARINE PARK]
Peti Surat 235, 91308 – Semporna, Sabah , Email : sanihjsalleh@yahoo.com, Tel : 016-8482101

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

MAKLUMAN UNTUK TAMAN SABAH
Laporan Khas : URUSETIA Lcf-TSMP. 18hb. Sept. 2011. Atas Dasar dan melindungi Hak Bumiputera dan Mempertahankan Hak adat Istiadat Mesyarakat Bajausuluk dari Daerah Semporna yang telah mewarisi pulau pulau Warisan serta lautannya sejak ratusan tahun, kami Para Pemilik Tanah, Para Waris dan Penghuni Taman Marin Tun Sakaran dengan ini ingin memaklumkan PENGURUSAN TAMAN SABAH Bahasahnya :

“ Kalau Taman Sabah Main Main sama kami, kami juga akan Main Main sama Taman Sabah “. (Oleh Waris Hj. Sulaiman)
Perjanjian Lisan diantara Taman Sabah dan Waris Pulau Pulau Semporna pada 2002 ini telah menjadi pegangan dan keputusan serta ketetapan waris Lcf-TSMP telah dibuat hari ini.

Pengerusi Lcf-Tsmp Abdullah sani Hj. Abdul Salleh

Forum Kumuniti Taman Marin Tun Sakaran yang dipengerusikan oleh Abdullah Sani Hj Abdul Salleh dalam mesyuaratnya pada 18hb. September 2011 telah membuat keputusan dan ketetapan seperti dibawah ini :-

1|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

6 Ketetapan diputuskan oleh Lcf-TSMP : 1 Meminta supayaPENGURUSAN SABAH PARK di TSMP menghentikan semua aktivitinya didalam TSMP dengan serta merta sebelum merujuk kpd waris dan UNDANG UNDANG PENGWARTAAN dilaksanakan.

Waris Lcf-TSMP mengadakan perbincangan secara terperinci.

2. Meminta semua pembangunan dan Pejabat SABAH PARK di Pulau Bohey Dulang dan Pulau Sibuan DIROBOHKAN dalam masa 2 minggu.

Tuan Haji Sulaiman salah seorang Pewaris pulau pulau Semporna
2|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

3. Meminta Kerajaan melaksanakan menguatkuasakan UNDANG UNDANG Pengwartaan TUN SAKARAN MARIN PARK dibawah Ordinan & Enekmen Penubuhan Taman Sabah 2004 dibawah Perkara 1,2,3,4,5&6(Warta N.Sabah)

Para Waris mendengar Taklimat dari Pergerusi Lcf-TSMP Abdullah Sani

4. Semua Pemilik dan Waris Taman diminta MENGABAIKAN Peraturan yang dikeluarkan Pihak Pengurusan SABAH PARK dan tidak mematuhi arahan merobohkan kawasan kereka Sehingga UNDANG UNDANG PENGWARTAAN dilaksanakan.

3|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

Mohd. Noor Imam Jiarah Timbalan Pengerusi sedang beri taklimat.

5. Melarang Pihak Pengurusan Taman membenarkan Bot Bot Pelancong dari Luar Taman dan bukan pemilik memasuki TSMP termasuk larangan KAKITANGAN SABAH Memasuki Tanah Tanah Waris serta Hak Hak NCR didalam TSMP dengan serta merta.

Salleh Hj. Abdul Salleh Setiausaha Lcf-TSMP sedang beri taklimat.

6. Membatalkan semua Zon Zon Larangan yang dicadangkan dengan sertamerta Dan meminta Pemilik , waris serta Pemilik Hak NCR dilaut TSMP tidak mematuhi semua PERATURAN Sehingga UNDANG UNDANG PENGWARTAAN dilaksanakan.

Pengerusi dan setiausaha menanda-tangani ketetapan Lcf-TSMP.
4|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

Tindakan dan keputusan ini dibuat adalah disebabkan pihak pemilik Tanah, Waris dan Penghuni Taman Marin Tun Sakaran tidak pernah dibawah berunding dalam perlaksanaan dan kuat-kuasa Peraturan oleh Pihak Pengurusan Taman Sabah. Jesteru itu pihak Lcf-TSMP yang mewakili Para Pemilik Tanah, Pewaris dan Penghuni Taman Marin Tun Sakaran telah membuat ketetapan itu sebelum Undang-Undang Pengwartaan dapat dilaksanakan sepenuhnya seperti mana dijanjikan dalam pengwartaan Taman pada 2004. Dalam mesyuarat yang berlansung pagi ini, semua Pewaris dari 8 buah Pulau iaitu P.Sebangkat, P.Sibuan (Sibuun) , P.Selakan, P.Maiga, P.Tatagan, P.Bohey Dulang, Pulau Gaya (Pulugaya),P.Mantabuan (Silangau) telah diwakili oleh wakil masing masing bagi membuat ketetapan itu. Wakil dari dari Pulau Sebangkat Saudara Ismail Khatib Gupurani, Al Konso Hj. Abdul Salleh dan En.Mamat Balhana turut hadir bagi mewakili Pulau berkenaan, Maiga Tuan Haji Sulaiman bersama 2 orang , Sibuan,Mohd. Noor Im.Jiarah dan 2 orang wakil , Bohey Dulang Jaluddin Julumuddin bersama 2 wakil dan Pulugaya Saudara Musalkalim dan Basanuddin. Lcf-TSMP adalah wakil dan suara Pemilik Tanah, Waris NCR dan Penghuni TSMP dimana setiap pulau diwakili oleh 3 orang wakil dari pulau masing-masing dimana terdapat 26 geran tanah, 277 orang waris berdaftar dan 3,000 orang penghuni mengikut laporan sebelum diwartakan 2004. Pihak Lcf-TSMP juga sangat kesal dan kecewa dengan Pengurusan Taman Sabah yang tidak pernah memanggil waris untuk berbincang sejak 2005 selain membuat arahan atau tindakan bersendirian tanpa merujuk kepada para waris yang jelas mempunyai hak terhadap Ordinan/Enekmen Pengwartaan Taman berkenaan. Pihak Lcf-TSMP juga meminta Taman Sabah jangan lagi mengeluarkan peraturan atau penguatkuasaan sehingga semua hal hal yang berbangkit dapat diselesaikan. Turut hadir dalam mesyuarat berkenaan beberapa Persatuan Pengerusi Nelayan Kawasan dari Tawau, Kunak dan Semporna dan Pegawai LKIM , Ketua Ketua Bahagian Penaja USNO dari Dun Senallang dan Sulabayan serta Penyelia Mukim DUN Bugaya yang bertindak sebagai pemerhati. Sementara itu Saudara Salleh Hj. Abdul Salleh yang bertindak sebagai Setiausaha Lcf-TSMP dan saudara Mohd. Noor Imam Jiara selaku Tim. Pengerusi Lcf-TSMP diminta supaya memaklum Ketetapan ini kepada pihak pihak yang berkenaan bagi memaklum mereka secara rasmi. Sekian

ABDULLAH SANI HJ ABDUL SALLEH
Pengerusi Lcf-TSMP.

S K : KETUA MENTERI SABAH
5|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

Datuk Musa Haji Aman Jabatan Ketua Menteri Kota Kinabalu. Datuk Marsidi Manjun Menteri Pelancongan Sabah Kota Kinabalu. Pengarah Taman Sabah Kota Kinabalu. Semua Jawatankuasa Lcf-TSMP Semporna Ketua Polis Daerah Ibupejabat Polis Semporna Semporna. Peg. Daerah Semporna Semporna. Pejabat Tanah Semporna Semporna. Semua Pewaris & Penghuni TSMP Taman Marine Tun Sakaran Semporna Semporna. File Lcf-TSMP.

6|Page

Ketetapan Lcf-TSMP ( Waris Taman Marin Tun Sakaran ).

Majlis Perjumpaan dan Kunjungan Penghuni Taman Marine Tun Sakaran dengan Pengerusi Lcf-TSMP.

Sekian

“ SATU MISI – SATU VISI – SATU DISTINASI “

7|Page

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful