You are on page 1of 10

Universitatea de Vest din Timisoara Facultatea de Bhimie-Biologie-Geografie

Ana Aslan
Student: Pana Mirela-Adina
Ecologie si protectia mediului, anul 2

Cuprins
Biografie; Cariera; Inventii; Premii si distinctii;

Biografie
Ana Aslan s-a nscut la 1 ianuarie 1897, la Brila si a decedat la 20 mai 1988. a fost medic romn specialist n gerontologie,academician din 1974, director al Institutului Naional de Geriatrie i Gerontologie (1958 - 1988).
Viseaz s ajung pilot dar in cele din urm se decide s devin medic. Declar greva foamei pentru a nfrnge mpotrivirea mamei i se nscrie la Facultatea de Medicin. In 1921 absolv Facultatea de Medicin. Este numit preparator la clinica II din Bucureti, condus de profesorul Daniel Danielopolu, care o ndrum i n alctuirea tezei de doctorat.

Urmeaz o activitate didactic i spitaliceasc la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultii de Medicin din Bucureti, Clinica Medical din Timioara, Spitalul CFR. Din 1949, devine eful Seciei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaz procaina n afeciunile reumatice, n cazul unui student intuit la pat din cauza unei crize de artroz. Continu cercetrile ntr-un azil de btrni i evideniaz importana procainei n ameliorarea tulburrilor distrofice legate de vrst. Obine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romne.

Cariera
A urmat cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti (1915-1922). A fost profesor titular de clinica medicala a Facultatii de Medicina din Timisoara (1945-1949) Sef de sectie la Institutul de Endocrinologie din Bucuresti (1949-1958) 1958-1988 - Director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, din Bucuresti, pe care il infiinteaza, in 1952, ca Institutul de Geriatrie din Bucuresti, primul de acest fel din lume, al carui mod de organizare a fost recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru toate institutele similare

Numarndu-se printre pionierii gerontologiei medicale mondiale, Ana Aslan s-a preocupat de gerontologia sociala, indicnd masuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activitatilor specifice vrstei a treia.

Dr. Ana Aslan a fost cea care a intuit si descoperit actiuni terapeutice de tip biotrofic ale procainei prin tratament de lunga durata n doze mici, cu rol curativ si profilactic. Gerovitalul H3, produs biotrofic original romnesc si, n acelast timp, primul medicament creat anume sa ntrzie procesul de mbatrnire, a fost elaborat ntre anii 1946 si 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan si scoala sa dupa numeroase cercetari clinice si experimentale.

Inventii
1952 - prepara vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc
Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei aplicate in tratament cronic, respectiv in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta 1958 - incepe prepararea produsului pe scara larga si introducerea sa in circuitul farmaceutic Brevetat in peste 30 de tari, fiind considerat, initial, un medicament miraculos; are o actiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu vizibile efecte de ameliorare a diverselor afectiuni psihice

1960 Prof. Ana Aslan ncepe experimentarea unui nou produs care contine, pe lnga procaina, si un factor activator si antiaterogen Aslavital,un nou produs geriatric, brevetat si introdus in productie industriala peste cativa ani. Peste 34 de ani, n 1985, Prof. Ana Aslan publica n Romanian Journal of Gerontology and Geriatrics lucrarea Tehnica si actiunea tratamentului cu Gerovital H3. Precizari dupa 34 ani de folosire . Lucrarea efectuata o sinteza a cercetarilor efectuate n perioada efectuata de grupul condus de Prof. Ana Aslan si n acelasi timp semnaleaza si faptul ca, n urma recunoasterii pe plan mondial a eficientei Gerovitalului, au fost initiate studii care au confirmat rezultatele cercetarilor romnesti si, n acelasi timp, superioritatea produsului romnesc comparativ cu produse similare din farmacopeea mondiala.

Premii si distinctii
1952 - Premiul international si medalia "Leon Bernard", prestigioasa distinctie acordata de Oorganizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei; Merito della Republica, Italia Cavaler al Ordinului Palmas Academica, Franta Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Braganza Paulista, din Brazilia; Fondatoarea primului institut de Geriatrie

Membra a Academiei de Stiinte, din New York Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative Membra in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internationale de Gerontologie Membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile Pesedinta Societatii Romane de Gerontologie .