You are on page 1of 5

diabetesgr.blogspot.

com

http://diabetesgr.blogspot.com/2012/04/blog-post_06.html?pfstyle=wp

Ινσουλινοθεραπεία σε παιδιά ~ diabetesgr
Η σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους και θερμίδων με
σκοπό την ανάπτυξη του οργανισμού σε συνδυασμό με τη
σταδιακή μείωση της εκκριτικής λειτουργίας των Β κύτταρων
δυσχεραίνουν και μεταβάλλουν σταδιακά τη θεραπεία με
ινσουλίνη σε εφήβους και ιδιαίτερα σε παιδιά .
Για να θεωρηθεί ότι η δοσολογία της ινσουλίνης είναι επιτυχής
θα πρέπει να διατηρεί τη τιμή της γλυκόζης, όσο το δυνατόν πιο
κοντά στα φυσιολογικά όρια , αποτρέποντας τόσο, την
υπογλυκαιμία , αλλά και την υπεργλυκαιμία και τη διαβητική
κετοξέωση ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηρίζει τη
σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της ινσουλινοθεραπείας σε παιδιά προσπαθούμε να κάνουμε χρήση όσο το
δυνατόν λιγότερων ενέσεων μιας που αυτές μπορούν να μην γίνουν ανεκτές από τα μικρά παιδιά και
φυσικά στη συνέχεια θα ακολουθησει η (Honeymoon season) όπου οι απαιτήσεις για ινσουλίνη θα
μειωθούν σημαντικά .

Η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος κατά τη στιγμή της διάγνωσης θα δώσει την ευκαιρία να
ξεκινήσει η περίοδος του μέλιτος αλλά και ταυτόχρονα να διασφαλίσει μέρος των κύτταρων Β.

Η έναρξη της χορήγησης ινσουλίνης ξεκινά με αρχική δόση από 0,5-1 μονάδα ανά κιλό σωματικού
βάρους (βρέφη –παιδιά πριν την εφηβεία ) , ενώ η τιτλοποίηση των δόσεων γίνεται με βάση τα
αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων του σακχάρου (απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις
μετρήσεις ανά ημέρα ).

Η θεραπεία μπορεί να έχει επιθετικό χαρακτήρα .Κατά τη διάρκεια του (honeymoon phase)
απαιτήσεις σε ινσουλίνη μπορεί να περιοριστούν κατά πολύ και να διακοπεί η χορήγηση της
ινσουλίνης ταχείας ή και βραδείας δράσης ενώ οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη είναι
δυνατόν να καλυφτούν με 2 ενέσεις ινσουλίνης ενδιάμεσης δράσης .

Παρόλα αυτά κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο,το κατώτατο όριο χορήγησης ινσουλίνης αποτελεί το
0,20-0,25 μονάδες ανά κιλό σωματικού βάρους .

Δυο ενέσεις καθημερινά : ταυτόχρονη χορήγηση ταχείας έναρξης-ταχείας δράσης (Rapid) ή
βραχείας δράσης (Short) σε συνδυασμό με ενδιάμεσης δράσης ινσουλίνης (intermediate) είτε πριν
το πρωινό είτε κατά το απογευματινό .

ότι θα πρέπει να έχουμε σε κάποιο βαθμό έκκριση ενδογενούς ινσουλίνης .Αυτό το σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του Honeymoon phase . άλλα η επιτυχία του στηρίζεται στο γεγονός . Σε περίπτωση που η ευγλυκαιμία δεν εξασφαλίζεται με τη χορήγηση του παραπάνω σχήματος ινσουλίνης θα πρέπει να προβούμε σε τριπλό σχήμα ινσουλίνης για την εξασφάλιση της ευγλυκαιμίας. 2 δοσεις (split mixed ) NPH και Regular Στο σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και rapid ινσουλίνη 2/3 της ολικής δόσης το πρωί με αναλογία NPH : Regular 2 :1 1/3 της ολικής δόσης το απόγευμα με αναλογία ΝΡΗ : Regular 1 :1 Παράδειγμα : παιδί 40 kgr Χ 1 (συντελεστής δόσης)= 40 μονάδες 40 X 67 % = 27μονάδες σύνολο πρωινής δόσης Από τις οποίες ΝΡΗ = 27 Χ 67 % = 18 μονάδες Regular= 27 X 33 %= 9 μονάδες ΗΑΝΑΛΟΓΙΑ ΝΡΗ : Regular 2 :1 Απογευματινή δόση : 40 Χ 33 % =13 μονάδες απογευματινής δόσης Από τις οποίες ΝΡΗ = 13 Χ 50 % =7 μονάδες Regular= 18 X 50 %=6 μονάδες Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΝΡΗ : Regular 1 :1 .

2 δόσεις: Rapid + Intermediate To παραπάνω σχήμα των 2 δόσεων μπορεί να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας Rapid ινσουλίνη στη θέση της Short acting . Η μόνη διάφορα είναι ότι λόγο της περιορισμένης δράσης της ταχείας ινσουλίνης σε σχέση με τη short acting θα πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό της ινσουλίνης ενδιάμεσης δράσης για τη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα . Ø 2/3 της ολικής δόσης το πρωί με NPH : 2/3 TD και Rapid :1/3 TD Ø 1/3 της ολικής δόσης το απόγευμα με NPH : 2/3 TD και Rapid :1/3 TD Παράδειγμα: παιδί 40 kgr Χ 1 (συντελεστής δόσης)= 40 μονάδες 40 X 2/3= 27 μονάδες σύνολο πρωινής δόσης Από τις οποίες ΝΡΗ = 27 Χ 2/3 = 18 μονάδες Rapid= 27 X 1/3= 9 μονάδες Απογευματινή δόση : 40 Χ 1/3 =13 μονάδες απογευματινής δόσης Από τις οποίες ΝΡΗ = 13 Χ 2/3= 9 μονάδες Rapid= 13 X 1/3 = 4 μονάδες .

η lente καλύπτει τις ανάγκες μέχρι της 3 η ώρα . Κατά τη διάρκεια της νύχτας και εφόσον το παιδί ή ο ενήλικας κοιμάται η αντίδραση της επινεφρίνης που σκοπό έχει μεν. Basal –bolus : Σε περίπτωση που τα παραπάνω σχήματα δεν είναι ικανά να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του αίματος μπορούμε να μεταβούμε σε σχήματα basal bolus με χρήση long acting insulin σε συνδυασμό με rapid ή short . Το ποσοστό της βασικής ινσουλίνης ανέρχεται στο 40-60 % της ολικής δόσης ενώ το υπόλοιπο αποτελεί το ποσοστό της γευματικής ινσουλίνης .στη συνέχεια χρήση rapid ή short ινσουλίνης κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού είτε του απογευματινού και intermediate κατά τη κατάκλιση . Περίθαλψη ασθενούς . μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σε υπεργλυκαιμία στο πρωινό.Μια πιθανή αύξηση της δοσολογίας της ενδιάμεσης ινσουλίνης πριν το βραδινό γεύμα με σκοπό τη καλυτέρευση των τιμών της γλυκόζης νηστείας. Τρεις ενέσεις καθημερινά : μείγμα (short ή Rapid ινσουλίνης σε συνδυασμό με intermediate) πριν το πρωινό . Προτείνετε το ακόλουθο σχήμα. Με βάση το σχήμα αυτό η πρωινή δόση της lispo καλύπτει τις ανάγκες του πρωινού .ενώ η ultralente σκοπό έχει να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες του οργανισμού μέχρι το πρωινό και να αποτρέπει ταυτόχρονα τη πρωινή υπεργλυκαιμία. Στο βιβλίο insulin therapy Copyright © 2002 by Marcel Dekker. Η απογευματινή δόση της Lispo καλύπτει τις ανάγκες μέχρι το βραδινό γεύμα . αυξάνοντας όμως το καθημερινό αριθμό ενέσεων . All Rights Reserved. Χρήση αντλίας : στη περίπτωση των αντλιών μικρά ποσά rapid acting insulin εκχυονται με σταθερό ρυθμό ενώ μεγαλύτερες δόσεις απαιτούνται πριν από κάθε γεύμα ή σνακ για την κάλυψη των αναγκών σε ινσουλίνη του εκαστοτε γεύματος . να αυξήσει τη τιμή της γλυκόζης του αίματος είναι μειωμένη. Συνδυασμός 2 ενέσεων καθημερινά με μείγμα (ultralente + lente + lispo ) κατά τη διάρκεια πριν το πρωινό και το απόγευμα . Inc.ενώ η ultralente καλύπτει το ρόλο της βασικής ινσουλίνης μέχρι το απόγευμα. Εάν το πρόβλημα ρύθμισης της βραδινής τιμής της γλυκόζης συνεχίζεται θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των ενέσεων. η μεν lente καλύπτει τις ανάγκες λόγο του μεσημεριανού .

Η σταθεροποίηση των τιμών της γλυκόζης είναι το αποτέλεσμα των παρακάτω παραγόντων : Φαρμακευτική αγωγή – διατροφή – καταγραφή αποτελεσμάτων –άσκηση .Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη διάγνωση έχουν καθοριστική σημασία για τη διαχείριση της νόσου . όλο το βάρος θα πέσει στους γονείς του παιδιού που έχοντας ξεπεράσει το αρχικό σοκ της διάγνωσης θα πρέπει να είναι ικανοί να κατευθύνουν και να συντονίσουν τη συλλογική προσπάθεια . Μουμτζής Αλέξανδρος Ενδοκρινολόγος-Ειδικός εφαρμογών διαιτητικής .Μετά το πέρας περίπου 3 εβδομάδων οι τιμές της γλυκόζης αρχίζουν να σταθεροποιούνται και το άγχος αρχίζει να υποχωρεί .