URSUL PANDA

Ursul Panda, ursul este si cunoscut sub denumirea de ursul
de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat. Ursii panda ocupau candva o mare parte din China, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni. In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei. Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de panda traieste in afara zonelor protejate. Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine. Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica , urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm. Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti. Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si

mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute. Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In iunie 2004 , s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare.

PANDA ROSU (AILURUS FULGENS)

5 kg. In trecut se credea ca reprezentantii speciei Alurus fulgens sunt rude a ursilor panda. care are dubla functie: pe de o parte ascunde glandele care produc mirosuri de pe laba piciaorelor.. Sunt animale endemice din zona muntilor Himalaya. Capul este rotund. Din pacate. iar pe de alta parte serveste drept izolatie termica atunci cand animalul se afla pe suprafete inghetate sau pe zapada. denumit si vulpea de foc (Firefox). Coada. curbate si semiretractile. din cauza . De asemenea. in partea estica. care se hraneste preponderent cu bambus. putand fi intalnite in partea vestica a acestora pana in Nepal si pana in China.500 de exemplare mature. prin analize moleculare. fiecare exemplar avand propriile semne distinctive. frunzele si fructele.capul si corpul masoara pana la 66 cm. sau ratonul de Himalaya. iar ochii inchisi la culoare. care ii ajuta sa apuce ramurile inguste ale copacilor. s-a constatat ca fac parte din familia ratonilor si a dihorilor. traiesc in nordul Indiei. si nu din cea a ursilor. sunt drepte. de fapt o extensie a incheieturii mainii. aici populatia fiind estimata la un numar de 2. aceasta asigurandu-le un excelent camuflaj. pisica vulpe. Petele de pe fata sunt un fel de eticheta personala. de care se foloseste pentru a se catara si pentru a se hrani. Labele ratonilor de Himalaya sunt prevazute cu gheare puternice. urechile. lunga si stufoasa.5 6. panda mic. Blana lor pufoasa are culoarea roscat-castanie. iar coada este prevazuta cu inele negre. panda rosu are un fals deget mare. ursul pisica. pe fata prezinta pete albe.Panda rosu. lungime. masculii pot cantari 4. iar femelele intre 3 si 4. insa. asemanator ratonilor. Picioarele scurte sunt acoperite cu o blana neagra si deasa. prezinta sase inele transversale. pentru a se hrani. reprezentantii genului Alurus fulgens(insemnand “pisica stralucitoare”) sunt ceva mai mari decat o pisica domestica . este un mamifer erbivor. nasul este negru. printre muschii si lichenii copacilor. coada poate avea 50 cm. rosii-galbui (ocru). Bhutan si nordul Myanmarului. Ca dimensiuni.2 kg. aproape negri catran. de dimensiuni medii. La fel ca Marele Panda (Ailuropoda melanoleuca).

care are loc de la sfarsitul lunii decembrie si pana la jumatatea lunii februarie. acoperindu-si fata cu coada. bete. in dupa-amiezile fierbinti se retrag in varfurile umbroase ale copacilor. populatia de panda rosu se afla in declin. temperatura optima pentru ele fiind cuprinsa intre 17 si 25 grade Celsius. iar dupa ce il parasesc. niciodata mai joase de 1. insa numai partial.800 de metri. neputand tolera temperaturi ce depasesc 25 gr. in vederea construirii cuibului (situat.fragmentarii habitatului natural. stau alaturi de mama lor pana la varsta de 6-8 luni. putand in felul acesta sa ii recunosca ulterior pe fiecare dupa propriul miros. Traiesc pe coastele muntoase si in padurile montane. Mamele nu parasesc deloc cuibul decat dupa o saptamana si atunci pentru a se curata. Culoarea acestora este gri. dupa care devin din ce in ce mai inchisi. seara tarziu si in timpul noptii ratonii de Himalaya devin foarte activi. femelele incep sa stranga materiale gen: iarba. Puii incep sa deschida ochii dupa 18 zile. femelele isi curata puii. Astfel ca. ajungand negri dupa 70 de zile. Sunt animale sensibile la caldura.C. femelele dau nastere unui numar de 1 pana la 4 pui orbi. Sunt animale solitare si isi cauta partener numai in vederea imperecherii. la altitudini de peste 4. odihnindu-se printre crengile copacilor sau in scorburi. Dupa ce nasc. ajungand sa-i deschida de tot dupa 30-40 de zile. cand aceasta naste urmatorii pui. Animalele devin pe deplin mature din punct de vedere . care cantaresc 110-130 gr. fie se retrag in scorburile copacilor. la inceput. crengi din tufisuri. In timpul zilei au o existenta sedentara. Micutii raman in cuib pentru 12 saptamani. Aceasta se intampla la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iulie.800 m. de regula. Dupa o perioada de gestatie de 112158 de zile. Dimineata devreme. Cazurile in care masculii ajuta la cresterea puilor sunt foarte rare si aceasta se intampla numai in situatia in care panda mici traiesc in grupuri mici sau in pereche. Cu cateva zile inainte de a naste. in scorburile copacilor sau in sparturile stancilor). unde fie isi lungesc intregul corp pe crengile bifurcate.

sexual la varsta de 2-3 ani. durata maxima de viata fiind de 15 ani (in medie traiesc 8-10 ani). .

VULPEA LAGOPUS) POLARA (ALOPEX .

Vulpea polara (Alopex lagopus) Vulpea polara are un bot scurt si urechi rotunjite si este intalnita in doua tipuri de culori distincte: unele sunt de un alb pur iarna si maronii vara. iar altele sunt gri-albastrui iarna si cenusiu inchis vara. . naste doar 7-10 pui). Da nastere pana la 21 de pui. Habitat: tundra si paduri. de doua ori pe an (cel mai frecvent. Marime: 50-85 cm. plus o coada de pana la 55 cm. Sunt animale active atat ziua cat si noaptea si locuiesc in vizuini mari. inclusiv in Islanda. Hrana: mamifere mici. pasari si fructe. uneori mananca si animale moarte. dar si in multe insule nordice. Specii similare: Vulpea rosie si cainii domestici mici. Raspandire: foarte raspandite in zona Arctica.

PINGUINII IMPERIALI .

5 saptamani. Pinguinii imperiali formeaza numeroase colonii pe banchizele si pe stancile inzapezite de pe tarmurile Antarcticii. care in tot acest timp a pierdut mai mult de jumatate din greutatea initiala. Acestia depun un singur ou si il clocesc in timpul iernii antarctice ( din luna mai pana in luna septembrie ). preia puiul. . Pentru a se hrani si a-si recapata fortele. In tot acest timp. Din cand in cand intreaga colonie isi schimba locul. embrionul moare imediat. avand o viteza considerabila. masculul ramane sa aiba grija de oul sensibil. eliberandu-si partenerul. cu toate ca iarna grea aduce furtuni mari de zapada si vanturi puternice.9 cm si 550 g ). Este momentul ca pinguinul imperial sa se intoarca dupa 90 . Incepand cu luna martie. dar si de sunetele pe care pinguinul le emite. grijulii pinguini tin oul pe picioare acoperindu-l cu stratul gros si calduros de grasime de pe burta.40 ? ).100 de zile in mare sa se hraneasca si sa-si recapete puterile. Imediat dupa ce oul a fost depus. aceasta se indreapta inapoi spre mare. Dupa 4 . daca sunt obositi. iar uneori.Pinguinii imperiali Aria raspandirii: Antarctica Aptenodytes forsteri reprezinta cea mai mare specie a pinguinilor. se aseaza pe burta si aluneca lungi bucati de drum. Nou nascutii ies din ou la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii Iulie si sunt hraniti la inceput de catre tati cu o substanta din esofagul acestora. Femela isi recunoaste partenerul ajutata de instinctul foarte bine dezvoltat.70 de zile ). acestia ating din nou greutatea normala. El nu se misca de acolo.64 zile.pinguin se intoarce din mare inapoi ( dupa 60 . Alaturi de pinguinii Adelie sunt pasarile marine care traiesc in cele mai sudice zone ale continentului. Se ajuta de asemenea si de puternicele picioare. Femela . femela depune unicul ou al cuplului ( 12 . Pinguinii parcurg trasee lungi de sute de km. frumoasele pasari marine se intalnesc in locul unde femela va depune oul si unde va iesi puiul.13 x 8 . dar si de aripi. mergand intr-un spatiu mai ferit. Aproximativ la inceputul lunii mai. Oul trebuie clocit timp de 62 . Acestia depun si clocesc iarna oua de 120 cm pe tarmurile Antarcticii. In cazul in care oul ramane neacoperit si neprotejat pe jos mai mult de un minut la temperaturile acelei zone ( . C Cuplurile de pinguini imperiali stau foarte aproape unul de celalalt pentru a-si tine de cald in timpul geroasei nopti polare.

La sfarsitul lunii august masculii revin la locul unde se afla mama si puiul si ia parte la cresterea micutului. ca si rezerva de hrana si protectie impotriva gerului. Imediat dupa ce se depune un nou strat de grasime. deoarece nu se pot scufunda in apele reci ale marii sa caute hrana. Si in aceasta perioada pasarile marine pierd din greutate. incepe un nou ciclu de imperechere si de clocire. Dusmanii pinguinilor imperiali sunt leii de mare si balenele ucigase.5 luni. Dupa 4 . plante sau mici animale marine). . la inceputul verii din Antarctica. pescarusii reprezinta un mare pericol. pinguinii maturi isi schimba penajul timp de 30 – 40 zile. puii de pinguini imperiali devin independenti si incep sa intre in marea care le ofera foarte multa hrana (pesti. iar pentru puii abia iesiti din ou. La sfarsitul perioadei de clocire.

TIGRU SIBERIAN .

În comparație cu populațiile vestice acum distruse. aduse aproape în pragul dispariției. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut. în comparație cu cea a altor feline care trăiesc în fosta Uniune Sovietică. mai lungă.Tigrul siberian (Panthera tigris altaica) este o specie rară de tigru. aproape acoperind urechile. Sunt înotători puternici și adesea se scaldă în lacuri sau râuri. tigrul coreean. Până în ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. mai moale și mai mătăsoasă. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani. Mustățile și blana de pe occiput și partea superioară a gâtului sunt de asemenea foarte lungi. Blana de vară este aspră. unde acum este protejat. acum are un teritoriu de răspândire limitat: regiunea Amur-Ussuri în estul Siberiei. Este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru și cea mai mare felină în viață. Se hrănesc cu căprioare. Tigrii siberieni sunt vânători solitari. blana de iarnă și cea de vară a tigrului siberian sunt de un contrast puternic față de alte subspecii. în timp ce blana de iarnă este mai densă. apoi pornesc să își ia în stăpânire un teritoriu propriu. aspră și rară. Un studiu genetic din anul 2009 arată că tigrii siberieni sunt aproape identici cu Tigrul Caspian. Ușor de recunoscut după blana lor vărgată. și este semnificativ mai lungă pe cap. Tigrul este o specie în pericol de dispariție. și sub numele de tigrul Amur. acum o populație dispărută din vest despre care se credea că sunt o subspecie distinctă. cei mai mulți tigri trăiesc în păduri sau în zone cu multă iarbă. Blana de iarnă pare adesea destul de neîngrijită pe trunchi. porci sălbatici și bivoli. dintre care tigrul siberian se confruntă cu pericolul iminent al dispariției Blana Blana tigrului siberian este moderat de groasă. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci. În general blana populațiilor vestice este mai deschisă la culoare și mai uniformă decât cea a populațiilor estice. Tigrul siberian și tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclitate. cunoscut. după o perioadă de gestație de 104 zile. Femelele nasc 2-4 pui. tigrul nord chinezesc sau tigrul manciurian. însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei. Blana de iarnă a tigrului are o culoare de fond mai puțin luminoasă și ruginită comparativ cu blana de . Cu toate că în trecut popula Asia centrală și vestică și estul Rusiei. de asemenea.

Reproducere Tigrul siberian ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 4 ani. Datorită lungimii blănii de iarnă. Gestația durează între 3 și 3 luni și jumătate. 25-35 mm pe abdomen. timp în care se va împerechea pe durata a 3 zile. cu un contur mai puțin definit. 70-95 mm pe gât. Blana de vară are pe spate o lungime de 15-17 mm. Va petrece o săptămână cu masculul. 70-110 mm în partea de sus a gâtului. dungile apar mai largi. 14-16 mm pe coadă. Femela anunță masculul că este în călduri prin zgârieturile de pe copaci și prin urină. 60-100 mm pe piept și 65-105 mm pe abdomen. Mustățile au 90-115 mm. Femela naște 3-5 pui pe care îi alăptează . 30-50 mm în partea de sus a gâtului. Blana de iarnă are pe spate 40-50 mm.vară.

URSUL PANDA .

Areal În puținele populații cu efectiv redus .5 m și aproximativ 75 cm în înălțime.Ursul Panda este printre cele mai rar intalnite mamifere de pe glob. pînă la 25-30 de ani. Panda consumă aproape exclusiv frunze și lăstari de bambus. ei au fost alăturați familiei Ursidae. Panda este unul dintre speciile de urși care au cea mai lunga coadă.ce inițial erau propice smulgerii și mărunțirii cărnii . Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele.ce trăiesc în pădurile montane ale Chinei Centrale. mulți cercetători considerându-i niște ratoni mari. pe care ursul Panda o mărunțește cu greutate. care ar putea ajunge pînă 4-6 cm lungime. Panda trăiesc de obicei.Ursul panda (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer de mărime medie. Panda ajung în lungime pînă la 1. Însă în urma unor teste genetice.au evoluat ulterior aplatizându-se . Masculii cântăresc până la 150 kg.Dinții ursului Panda . Ei nu întotdeauna au fost considerați urși.devenind specializați în măcinat pentru a aduce hrana la o consistență de pastă .Bambusul este o plantă dulce cu creștere înaltă . iar femelele – până la 125 kg.

GHEPARDUL .

fiind mai rapid decât majoritatea mașinilor de curse. Masculii tind să fie mai mari ca femelele. Chitraka. posesorul unei accelerații explozive. Descriere Pieptul unui ghepard este adânc.Ghepardul. obținut pe distanțe scurte (de circa 460 m sau 500 de yarzi). În prezent. cea mai mare populație de gheparzi se găsește în Namibia. vânând prada prin viteza alergării sale și nu prin agilitatea săriturii. Prin datele luate de la fosile. este originar din sanscrită. gheparzii erau comuni prin Africa și Asia. se știe că aceștia au . ce încep la colțurile ochilor. Ghepardul este.25 mph)[1]. fiind capabil de a atinge în trei secunde. Europa și Nord America.4 milioane de ani. Ghepardul este a un cățărător modest. Nu sunt pete pe blana albă de pe abdomen și torace. de diametrul 2-3 cm.. ghepardul are ghearele neretractile. Cel mai rapid record de viteză înregistrat de un ghepard a fost de 105 km/h (65. permițându-i să se camufleze în timp ce vânează. Acinonyx. Bana scurtă a animalului este galben-închisă cu pete negre.000 de ani. iar taia îngustă. dar nu este o variație mare și este dificil a separa masculii de femele doar prin aparență.5 . Felidae. și astfel poate să vadă de la distanțe mari. cu mult timp înaintea celelorlalte feline mari. Ghepardul adult cântărește între 40 și 65 kg. Acinonyx jubatus. viteza de circa 110 km/h (sau ≈70 mph). de departe. Capul ghepardului este mic. Acestea ajută la vânătoare prin faptul că țin razele solare departe de ochi. Acum 20. cu urechi ascuțite și două dungi negre. de-o parte și de alta a nasului. dar există pe coadă. denumire binomială. este plasat în propriul său gen. cheetah. este un membru atipic al familiei pisicilor sălbatice mari. poate atinge adesea mai mult de 105 km/h (sau 65 mph). cel mai rapid animal terestru. Ghepardul este. Lungimea totală corpului este de 115-135 cm. de asemenea. Ca atare. spre deosebire de restul felidelor. al cărui nume în limba engleză. La acest record contribuie și faptul că. Iztorie Gheparzii au existat pe Pământ timp de 3. și se termină la gură. pornind de pe loc. și chiar dacă viteza sa maximă exactă este necunoscută. în timp ce coada variază până la 84 cm.

600 astăzi. Numărul de gheparzi a descrescut de la 100. Gheparzii adulți erau prinși în sălbăticie și închiși în cuști pentru câteva luni. Aproximativ în urmă 10. ei erau folosiți de către nobilii italieni la vânătoare. 75% din speciile de mamifere din Europa și America de Nord au murit. mediul terestru a suferit schimbări drastice în climat.000 de ani. În câmpiile din estul Africii.000.existat și în SUA. dar numărul său a fost grav redus. la sfârșitul secolului al XIX-lea. . Cu o coloana vertebrală deosebit de flexibilă. gazelele Thomson constituie prada sa preferată. Toate cele patru membre ale sale se încrucișează pentru a obține o distanță maximă a pasului. Este probabil ca ei să fi migrat spre medii mai potrivite. ajutându-l săși mărească aderența atunci când sprintează. Ghepardul a supravietuit Epocii Pleistocene. până la aproximativ 12. printre care și gheparzii. Nevada și Wyoming. numită și „Marea epocă de gheață”. iar nivelul mărilor a scăzut. mai exact în actualele state Texas. Ghepardul nu este doar cea mai rapidă felină de pe Pământ. În secolul al V-lea. Vânătoare Ghepardul este carnivor. ca la celelalte feline. Ghearele ghepardului se comportă precum crampoanele de pe un pantof de alergare. iar peste câteva mii de ani. ci și cel mai bun sprinter din regnul animal. ele nefiind retractile. la sfârșitul erei Pleistocene. ghepardul se poate întinde foarte mult. căci gheața acoperise mare parte din emisfera nordică.

LEOPARD .

Leopardul (in termeni stintifici „Panthera pardus”) este o felină. Leoparzii sunt animale nocturne.Culoarea blanii sale cu desen caracteristic poate varia de la galben deschis la negru. Leopardul este vestit pentru capacitatea sa de adaptare. Despre leopard se spune ca agreeaza in mod deosebit carnea de caine.80 cm și cu o lungime a corpului de până la 2 m. STIATI CA.Asemeni altor membrii din familia felinelor si leopardul isi marcheaza limitele teritoriului sau cu urina. Pot trăi până la 20 ani. cu pete negre. Mod de viata Dupa o vanatoare reusita. ar nimici sau ar alunga pentru mult timp vietuitoarele ce-i alcatuiesc prada. leopardul se odihneste..Au rapit multi caini de pe terasele caselor.iar pe unii copaci .iar datorita simturilor sale excelent dezvoltate si a desenului blanii. Blana sa este de culoare galbenă.semneaza" cu ghearele. o înălțime de 60 . . leopardul este un animal agil.Daca in acelasi teritoriu ar locui prea multi leoparzi..iar datorita simturilor sale excelent de dezvoltate si a desenului blanii ramane nevazut daca este nevoie. Leopardul isi petrece timpul cel mai adesea singur. este mai greu de depistat decat leul sau tigrul. rezista chiar si o luna intreaga. Datorita acestor aptitudini .De obicei masculii poseda teritorii mai mari decat femelele si adesea teritoriul unui mascul se intretaie cu teritoriul uneia sau mai multor femele.Exceptie este perioada de imperechere si perioada in care femela isi creste puii. În ciuda acestor mărimi destul de mari. • • • Leopardul bea apa cu placere in fiecare zi . dar in lipsa acesteia . Leopardul este una din cele mai mari feline. Toracele sale sunt mai mari si mai puternice.Chiar daca leopardul este un animal silvatic.de la zonele semidesertice pana la zonele reci. teritoriile de vanatoare ale leoparzilor sunt mai mici decat in regiunile mai sarace in prada.El este vestit pentru capacitatea sa de adaptare. cu o greutate cuprinsă între 40 .de obicei in interiorul unui teritoriu bine delimitat. ce aparține genului Panthera.In zonele in care se gasesc multe animale. Leopardul poate ramane insesizabil chiar si cand nu prea exista posibilitatea de a se camufla in mediu ( cum ar fi in zonele muntoase). Pantera neagră este unicul leopard cu blana de culoare neagră în întregime.ramane nevazut daca este nevoie.80 kg...il putem intalni si in alte regiuni.

JAGUARUL .

la care se adaugă lungimea cozii.[3] În captivitate. iar frecvența nașterilor este mai mare când prada este mai bogată.[2] Biologie și comportament Caracteristici Animal musculos. în rest evită să se întâlnească. este singurul reprezentant din "Lumea Nouă" a genului Panthera. din familia felidelor.Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american.[1] Taxonomie Jaguarul. din limba tupi. la femelă.[5][6] Teritoriul propriu este marcat prin zgârieturi. jaguarul trăiește solitar. este una din marile feline. atinge 25-4o km² și poate fi dublu la mascul. Probele de ADN demonstrează că leul. cu excepția mamelor care cresc pui. jaguarul are. Panthera onca. prin filieră portugheză. Adulții vin în cotact numai în perioada împerecherii. leopardul și jaguarul au un strămoș comun ce a existat într-o perioadă cuprinsă între 6 și 10 milioane de ani în urmă. Lățimea între umeri poate fi de 67-76 cm. Reproducerea și ciclul de viaț ă Femela atinge maturitatea sexuală cam pe la doi ani. la maturitate. ca și celelalte trei. Unii presupun că este vorba de o preluare.62 m până la 1. cam de 75 cm. genului Panthera. Etimologie Jaguar Originea cuvântului este nesigură.[4] Structura socială Ca multe feline. El poate atinge pana la 120 de kilometri pe ora si este cel mai rapid mamifer din lume. Lungimea variază de la 1. leopardul. tigrul. tigrul. se remarcă o scădere a activității sexuale.[7] . Împreună cu leul. se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei. Fiecare jaguar are un teritoriu propriu care. excremente. Împerecherea poate avea loc în orice perioadă a anului. urină. care sunt specifice zonelor euro-asiatice. aparținând. 59-96 kilograme.83 m. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la 150 kg. iar masculul la trei sau patru.

URSUL POLAR .

dar au auzul bine dezvoltat. În apa atinge 10 km/h vâslind doar cu labele posterioare. Labele din fața sunt folosite pentru înot fiind mari și membranate pentru a asigura propulsia. Corpul acestora este asemanător cu cel al unui urs maro. Este un înotător excelent. Au mirosul bine dezvoltat. iar vara ajungând la peste 0oC. dar poate fi galbuie sau gri în timpul verii. Capul poate ajunge la peste 40 cm lungime. Adultii cantaresc intre 300 si 600 kg. Este foarte calduroasă. Vara are loc topirea gheții. Ziua durează 5 luni.8 m și lungimea la 3 m. Precum oamenii se deplasează atingând solul cu călcâiele. În sud. care îl ajută să se protejeze împotriva frigului. Culoarea blănii este albul. iar scufundat poate să stea până la 5 minute. iar temperatura corpului rămâne neschimbată atunci când este foarte frig. Are un strat de grăsime sub piele. cu circumferința de aproximativ 30 cm.5 m. gâtul mai puternic. Simte prada de la 30 de km depărtare. Teritoriul de răspândire Ursul polar este răspândit în ținutul artic. dar și cu talpa și pot adopta o poziție bipeda ceea ce îi avantajează atunci când trebuie să observe pericolele. iar unii le pot coji. Prezintă gheare neretractile. Urechile sunt mici. Inaltimea unui urs polar este de 1. dar mai ascutiți.8-2 m lungime. Pe uscat nu aleargă atât de repede ca rudele sale. Însa explicația științifica a culorii lor este că firele de păr. Picioarele sunt mai mari decât la ceilalți urși (22 de cm lațime) și au păr pe tălpi și ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheață. De asemeni apar cicloni. sunt goale în interior ca fibrele optice și conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagră. Pot ajunge la o lungime de 2. Au buze extensibile. să caute hrana sau sa lupte. înălțimea la 1.Descriere Ursul polar este un mamifer mare. Polul Nord poate fi considerat tundră și taiga (Oimiakon și Verhoiansk) și nu climat polar datorită limitei climatice de iarnă mai joase cu 10oC decât în Antarctica. Femelele sunt mai mici cântărind 150-300 kg și având 1.6 m. unde este . externe. Are o blană de culoare albă. această caracteristică fiind întâlnită și la alte animale din tundră. Ghearele mari și puternice sunt capabile să doboare adversarii naturali. unde sunt absorbite. incolore. Au buze extensibile adica nu sunt atașate de gingii și pot culege fructe mici. Ursul polar se întâlnește în mediul polar arctic și anume apele Oceanului Arctic. greutatea acestuia ajungând până la 300-600 kg la masculi și 150-300 kg la femele. Precipitațiile sunt în jur de 100-300 mm/an. Temperatura aici este cuprinsă între -20oC și -40oC. iar ultima lună este semiîntuneric. Sistemul lor de încalzire este foarte eficient (în părul blănii se gasesc canalicule microscopice pline cu aer care asigură o izolare termică excelentă) și de aceea uneori se tavalesc prin zăpada pentru a se racori. dinții sunt mai mici ca la celelalte specii. Cele posterioare au rol de cârmă. dar și uscatul înconjurător.

Ei ajung la maturitatea sexuală la 5-6 ani. Femelele nasc în medie doi pui. Dar locul preferat de urșii polari este calota glaciară din Oceanul Arctic deoarece aici sunt mamifere marine. Perioada de împerechere este din martie până în iunie. Este un animal protejat prin lege. țari precum Norvegia.mai uscat. Ei călătoresc spre nord sau spre sud 1 000 km când calota glaciară începe să se topească în căutarea hranei. Ursul polar este un puternic vânător de foci (Pusa hispida). Ei cântăresc aproape 600 de grame. În principal vânează lângă malul mării. Supraviețuirea acetuia este pusă în pericol după cum au anunțat oamenii de știință de către încălzirea globală. consumând în special pui de focă. Una dintre soluțiile propuse a fost transportarea apei în aceste zone și transformarea ei în gheța. Este cel mai mare carnivor dintre toate speciile de urși. Rata mortalitații la pui este estimată ca fiind cuprinsă între 10-30%. Femela începe construcția adăpostului pentru pui începand cu luna octombrie. Deja calotele glaciare au început să se topească. lichieni. Importanț ă Aspecte pozitive: este folosită blana lor și carnea de către populația din acestă zonă. Ursoaica va petrece 10 zile în apropierea vizuinii pentru ca puii să se adapteze la clima rece. Reproducerea Primăvara este anotimpul când aceștia își caută perechea și poate parcuge zeci de kilometri pentru a găsi o ursoaică fără pui. Danemarca au interzis vânarea acestora din 1960. Puii rămân cu mama 2 sau 3 ani. Aspecte negative: sunt considerați periculoși. Ea sapă un gang lung de câțiva metri continuat cu o peșteră adâncă de 2 metri. Hrănire Ursul polar este carnivor. Aici gasesc ușor hrana constând în foci. mușchi. Gestația durează 195-265 zile. Au fost . În apa oceanică viața este mai abundentă decât pe continent. Bârlogul este loc de adăpost pentru ei deoarece temperatura poate atinge +20oC. precum și diferite cetacee și pinipede. pe calotele de gheață de pe insulele arctice. apare solul cu stepă polară (tufe mici. Puii sunt nascuți cu ochii închisi și au o blană deasă. ierburi). Canada. Aceasta atrage urșii polari. dar și cel mai perseverent și răbdător. în aprilie vin în contact cu clima și mediul. lăsând și o ieșire spre sud pentru a nu fi înfundate cu zăpadă de viscolele din nord. gheața este mai puțina cu aproape 50% decât acum 60 de ani. Are un plan de atac excelent: se așază lângă o copcă ore în șir așteptând ca focile să iasă.

Se apreciază ca există aproximativ 40. Este un animal protejat de lege. vânarea sa fiind strict reglementată.000 de exemplare în sălbăticie. .raportate cazuri de deces în urma întalnirii cu aceștia în rândul populației autohtone.

SURICATELE .TOTUL PENTRU FAMILIE .

sau vor fi izgonite pentru incalcarea regulilor. vor iesi din vizuine la aproximativ 10-15 minute dupa rasaritul soarelui in functie de cat de innourat este sau de conditiile de temperatura. Desertul Kalahari din sudul continentului african este teritoriul lor de bastina. Vizuinele Suricatele locuiesc intr-o retea de vizuine subterane pe care le cuceresc de la manguste sau si le sapa singure pe un versant orientat spre est la baza caruia ploaia a creat un strat gros de aluviuni nisipoase (de obicei musuroaie parasite de termite). de aceea rareori sunt vazute iesind din vizuine atunci cand ploua. De obicei acestea raman impreuna cu grupul pana in momentul in care vor dori sa-si intemeieze propria familie.Suricatele sunt rozatoaredin familia mangustelor care adopta o ierarhie sociala impecabila si extrem de elaborata. Ele traiesc in grupuri de pana la 50 de indivizi (inruditi). dar in cazuri extreme cand exista un grup mic. Aceste vizuini sunt galerii care duc la camere subterane (la aproximativ 2. Daca este foarte frig le poate lua pana la o ora sa iasa din vizuina. Toti puii masculi sunt izgoniti din grup in momentul in care acestia devin maturi din punct de vedere sexual. la varsta de aproximativ un an. este necesar sa-si sporeasca numarul de membrii din motive de siguranta si doar atunci i se va permite unei fiice subordonate sa-si creasca puii in grup. Marimea grupului depinde de spatiul si de hrana disponibile.5 metrii) unde suricatele dorm impreuna pentru asiguararea caldurii. sa-si creasca proprii pui. suricatele. Familia Suricatele sunt animale foarte sociabile care traiesc in grupuri sau bande (se grupeaza ca sa isi invinga dusmanii). Tuturor femelelor li se permite sa ramana in grup si pot ajuta la cresterea fratilor si surorilor lor. nou format. Doar masculului si femelei dominante li se permite sa se imperecheze si sa faca pui. Familii de suricate mai pot fi intalnite si in Desertul Namib sau sudul Angolei. In conditii de vreme buna. Trezirea Suricatelor nu le place vremea rece sau umeda. Ritualul de dimineata . Suricatele sunt mamifere care dau nastere la aproximativ 5 pui pe care ii vor hrani cu lapte.

dintr-o data. . Scoala Dupa ce s-au incalzit suficient. cum sa curete sau sa sape vizuine. atunci cand femela dominanta este gestanta in ultima patrime din sarcina. Santinela va sta la datorie pana cand o alta suricata va gasi un loc mai inalt unde va incepe paza si doar atunci aceasta se va putea alatura celorlalte sa caute de mancare. pana cand. va gasi un musuroi de nisip. In timpul zilei acestea se vor si racori asezandu-se cu burta pe nisipul racoros de la umbra. desigur). Siguranta si serviciul de santinela In timp ce suricatele cauta de mancare. din nou. Aceasta activitate se va desfasura restul zilei cu exceptia momentului in care suricatele isi vor face siesta cand. Acesta le va conduce in fiecare zi intr-o alta directie deoarece nu vor manca in acelasi loc mai frecvent de o data la doua saptamani. Ascunzisurile Suricatele au unul sau doua seturi de vizuine in care acestea dorm. Ca exceptie. In timpul acestor activitati o suricata va fi santinela (cam in 90% din cazuri femela dominanta). una din femelele subordonate va iesi prima sa verifice daca exista vreun pericol.Femela dominanta este de cele mai multe ori prima care iese din vizuina. fata sau isi cresc puii pana sunt suficient de mari sa-si caute singuri hrana. o tufa sau orice obiect mai inalt unde va sta pe picioarele din spate si se va uita dupa pradatori la sol sau pe cer. una dintre ele va face serviciu de santinela. distantate intre ele la 50-100 m. masculul dominant va scoate un sunet care inseamna “plecam la masa”. vor incepe sa se purice unele pe altele si sa se joace. un arbust. Ascuzisurile sunt galerii mici in care suricatele isi gasesc siguranta cand sunt departe de casa. dar si sa se lupte in joaca. suricatele. apoi va permite celorlalti sa iasa. Micul dejun Toate activitatile de mai sus se desfasoara in primele doua ore de la rasarit (in functie de vreme. una dintre ele. In timp ce acestea se hranesc vor fugi catre aceste galerii in cazul in care sunt amenintate. Acest lucru le va pregati pentru eventualele lupte viitoare cu bandele rivale. Urmeaza ca acestea sa se incalzeasca la soare. Fata aceste vizuine exista ascunzisuri sapate sub pamant in fiecare directie. expunandu-si petecele inchise la culoare de pe abdomen pentru a atrage caldura. Cam pe acum li se arata suricatelor tinere cum sa caute mancare.

pasari mici sau orice creatura moarta cu care se pot hrani. Exista cazuri in care o suricata sapa o groapa mare incat incape cu totul in ea. revolta. suricatele nu impart mancarea si trebuie sa manance zilnic pentru a-si mentine greutatea corporala. gelozie. ale caror protagonisti sunt suricatele din desertul african. In functie de disponibilitatea hranei.Hrana Hranirea este o activitate foarte importanta.documentar expune trairile aproape omenesti ale acestor micute mamifere. oua de pasare. . Vom vedea povesti de dragoste. suferinta. doar pentru a iesi cu un vierme mic care nu justifica efortul. Spre deosebire de veverite. Drama. miriapode. Acestea se vor opri daoar atunci cand este foarte cald si vor gasi o portiune racoroasa de nisip la umbra unde se vor aseza pe burta pentru a se racori. reptile. razboi. suricatele. Suricatele vor cauta toata ziua insecte. dupa ce a filmat si a studiat timp de 6 luni o familie de suricate. In 2008 a aparut in cinematografe filmul “The meerkats”. scorpioni. pot calatori pana la 3 km in fiecare zi pentru a gasi hrana. viermi. razbunare. rozatoare mici. realizat de James Honeyborne. Ele adulmeca insecte sau viermi si sapa gropi de pana la 30 cm pentru a-si gasi prada.

Lupul Cenusiu .

3. Cu o rata de crestere rapida. Este un animal social. 5. Din cauza vanatorii si a popularitatii crescute ca animale de companie. se bazeaza pe simturile sale.65 de km pe ora. In general.6 si 0. elani. piept ingust. Grupul. Lupul cenusiu are o inaltime cuprinsa intre 0. soareci sau oi. Este un mamifer carnivor. dupa ce in luna martie a acestui an. iar puii se nasc surzi si orbi . citand o decizie a unui tribunal american. si anume: 1. conceput pentru a vana.lupul cenusiu Un bot alungit. iaci. Isi ridica capul numai atunci cand este in alerta. Indiferent de numarul membrilor dintr-un grup. labe pliabile si o coada bogata .acestea sunt caracteristicile fizice ale lupului cenusiu. 4. Blana sa aspra si voluminoasa il protejeaza de frig.cerbi. iepuri. autoritatile anuntau deschiderea sezonului de vanatoare la lupi. Canis Lupus este un mamifer care are stramosi comuni cu cainii domestici. pentru a vana si pentru a comunica cu ceilalti lupi. Poate auzi un alt lup de la o distanta de 5 – 6. . Astfel ca Statele Unite ale Americii au reintrodus lupii cenusii pe lista rosie a animalelor amenintate cu disparitia. populatia locala de lupi cenusii este amenintata cu disparitia. este condus de un singur mascul puternic. Acest animal carnivor poate consuma aproape orice . anunta DiscoveryNews. labele sale prevazute cu gheare puternice ajutandu-l sa se ancoreze in zapada.5 km. astfel ca isi petrece majoritatea timpului intr-o neobosita cautare a prazilor mari. Un alt fapt semnificativ legat de lupul cenusiu este acela ca nu distinge culorile. dinti ascutiti. greutatea puilor se va mari de aproape 30 de ori in primele patru luni. Exista cateva fapte interesante despre aceasta ruda indepartata a cainelui domestic. rozatoare. La fel ca majoritatea animalelor. Poate fi intalnit in tarile cu clima rece.9 metri si o greutate de 25 pana la 65 kg. iar simtul mirosului este de 100 de ori mai dezvoltat decat cel al oamenilor. lupii vor ramane intotdeuna uniti.acestia incep sa vada numai dupa 9 -12 zile. haita este foarte bine organizata ierarhic. cunoscut sub denumirea de haita. de obicei purtandu-si-l la acelasi nivel cu spatele. se joaca si chiar urla. Canis Lupus este cunoscut ca fiind cel mai mare membru al familiei canidelor din salbaticie. Este capabil sa alerge cu o viteza de 55 . blana deasa. picioare lungi. 2. dupa un deceniu de interdictii. Interesant este ca lupii din specia Canis Lupus fac aproape totul impreuna: vaneaza.

LEOPARDUL PERSAN .

dupa care se furiseaza pana aproape de aceasta. insa exista foarte putine studii care au luat in considerare in mod specific obiceiurile leoparzilor persani. Femelele dau nastere la unul pana la patru pui. in mare parte. Pui ajung rapid la independenta si se separa de mama lor la varsta de 13-18 luni. si in mod exceptional 20. Culoarea de fond este de la galben pal pana la auriu. cu exceptia partilor inferioare ale corpului. In orice caz. iar blana prezinta un model unic cu rozete negre pe partea din spate. pe umeri si coapse si pete negre pe cap. Leoparzii isi marcheaza teritoriile printr-o varietate de moduri. Modelul de rozete si pete se extinde pana la varful cozii lungi. de la barbie la coada. in anumite regiuni. Astfel. precum sunt rudele sale din Africa si Asia. pentru a localiza prada. Armenia si Turkmenistan hrana este alcatuita. Mai mult decat atat. leoparzii persani au o dieta variata si sunt capabili sa se adapteze la fluctuatiile in disponibilitatea prazii. dar varfurile se inregistreaza in timpul iernii. in medie. rarul leopard persan este cel mai mare. Reproducerea poate avea loc in tot timpul anului. dieta acestui animal variaza in toata aria sa geografica. este un animal solitar. dupa o perioada de gestatie de 90-105 de zile. Desi. dupa imperechere. Craniul este in mod evident mare in raport cu restul corpului si permite. cum ar fi: copacii sau aflorimentele stancoase. gat. Leoparzii persani vaneaza folosindu-se de puncte de observatie. in mod normal. napustindu-se in forta. principalele caracteristici ale animalului sunt impartasite de toate subspeciile.Leopardul persan Dintre cele opt specii de leopardcunoscute in lume. mistreti si mufloni (oi salbatice). indivizii din specia Panthera pardus saxicolor au picioarele scurte si o constitutie puternica si indesata. pe partile laterale. ca pradator de top. De obicei. acesti leoparzi sunt mai putin nocturni. in care pradatori mari precum: leii sau tigrii sunt absenti. in Iran. sa faca fata prazilor de dimensiuni mari. Sunt considerate a fi animale nocturne. In general. Prin urmare. masculii vor ramane uneori cu femelele pentru perioade scurte de timp. piept si burta. care sunt albe. care masoara intre 60-75 % din lungimea corpului cu tot cu cap. pulverizarea cu urina si zgarierea copacilor. In timp ce dimensiunea acestuia variaza considerabil de la o zona geografica la alta. Leoparzii persani traiesc. din capre. 10-15 ani. leopardul persan nu trebuie sa fie atat de preocupat in a-si ascunde prada. . cum ar fi: razuirea pamantului cu ghearele. datorita muschilor maxilarului puternici.

URSII KOALA .

dorm in medie 20 de ore pe zi ? Animale nocturne. Au intre 61 si 85 cm lungime si pot cantari de la 4 la 14 kilograme.Ursii Koala. sunt mamifere marsupiale intalnite in Australia. . unele dintre cele mai "lenese" animale. cu un foarte bun simt al mirosului si un simt dezvoltat al auzului. Ursii Koala dorm atat de mult mai ales in perioadele in care duc lipsa de hrana pentru a economisi cat mai multa energie.

GAZELA (GAZELLA) .

pe parcurs rivalii facand pana la 20 de jocuri cu capul. toate provenind din aceeasi familie . Dintre acestea gazela Thomson (Gazella thomsoni) si gazela Grant (Gazella granti) traiesc inca in zonele tropicale africane ca stramosii lor. Foarte interesant este ritualul de imperechere al acestor gazele: masculul trebuie sa execute o serie de jocuri pentru a convinge femela sa cedeze avansurilor lui. In cazul in care semnalele sunt pozitive. Masculul ii adulmeca si ii gusta urina. solitare sau sociale.este unic printre gazele. cu ierburi si frunzis. Mai intai se apropie de ea. intr-o suita de pozitii ostentative. apoi. in ciuda catorva diferente de marime. Astfel de dueluri pot dura 15 minute. Ele au un mers tantos.Gazela (Gazella) Genul de antilope cel mai cunoscut si cel mai bogat in specii este cel al gazelelor (Gazella). scotand uneori sunete sub forma unor bolboroseli. care populeaza stepele Africii si ale Asiei. Spre deosebire de gazelele Grant. isi intorc fetele. privindu-se fata in fata si agitandu-si superbele coarne. Sunt animale sprintene si delicate. care le estompeaza conturul atunci cand se afla in turma. conflictul se rezolva fara sa fie necesar un contact fizic intre cei doi. intinzandu-si gatul si o inghesuie pana cand aceasta urineaza. cu urechile mobile. cu ochii foarte ageri si cu coarnele inelate. se inalta pe picioarele din spate si recurge la un topait leganat. Fauna africana se remarca prina abundenta animala si prin numarul mare de antilope si gazele mici sau mari. iar atunci cand isi disputa suprematia masculii se ridica in doua piciaore si isi smucesc capul. pentru a se apara mai bine de pradatori. se asociaza cu turme de zebre sau de antilope gnu. cu coarnele inelate. forestiere sau desertice. simultan. Gazela Grant este de doua ori mai mare decat gazela Thomson. Rareori se ranesc. si prezinta niste fasii groase negre. cu barbiile si capetele ridicate. Gazelele se hranesc. de obicei. Cei doi rivali stau unul langa altul.jocul de cap . cu fetele orientate in directii opuse. Daca .cea a Bovidae-lor. Gazelele Grant au un simt al dominarii foarte dezvoltat. cu capetele lor fine. uneori. insa ambele ilustreaza perfect genul Gazella. o urmeaza la cativa metri distanta. Prin coloritul lor. De obicei. Silueta eleganta a gazelelor se regaseste la absolut toate speciile. Celibatarii pot trai in grupuri mici pe perioade scurte. gazelele Thomson se camufleaza destul de usor in savanele uscate ale Africii. Gestul cel mai distinct . isi rasucesc capetele. Comportamentul lor este graitor in acest sens. insa prin gesturile capului se stabileste care dintre ei este cel mai puternic. chimicalele din ea indicandu-i daca femela este pregatita de imperechere. in forma de lira. Acestea coabiteaza in savanele Africii de Est. traiesc in cirede mari de sute sau chiar mii de indivizi si. prezente la ambele sexe. In momentul in care se apropie. Gazelele Grant au un comportament mai putin social: singurul grup care se observa in mod regulat este cuplul mama-pui. Corpul le este acoperit de o blana galbuie.

.femela fuge. in echilibru pe cele doua picioare din spate. masculul se tine dupa ea.

LUPUL DE TUNDRA .

Cum e foarte posibil ca hrana sa nu se gaseasca timp de mai multe zile (chiar si saptamani intregi) lupul poate sa consume chiar si 10 kg de carne odata. elan. . Grupul este condus de o perechie alfa.lupul de tundra traieste la polul nord in zone unde temperaturile sunt fregvent sub -30 grade Celsius. .Fara coada masoara pana la 150 cm. . . ambii avand acelasi rand in cadrul haitei. leming si iepure arctic.Este inalt de pana la 80 cm si cantareste in jur de 80 kg. cerb polar. Lupul de tundratraieste in grupuri familiare mici si migreaza continuu toamna si iarna. Info: .Traieste maxim 7 ani. sunt nevoite sa parcurga uneori mai mult de 1000 km in cautarea hranei.Se hraneste cu reni.

ZEBRA .

Se recunosc intre ele prin intermediul mirosului. Cand implineste 6-7 ani este intarcat. care-l vegheaza atent. imediat dupa nastere. in numai 20 minute. fiind nevoite sa calatoreasca mult pentru a o gasi. gestatia femelei dureaza un an. Ajunge la 1. Puiul are o evolutie extrem de rapida. la numai 15 minute de la nastere izbutind sa se ridice in picioare. Cand dau de apa sunt capabile sa bea 14 litri de apa pe zi. Zebra ramane impreuna cu alte exemplare. insa are de obicei un pui o data la doi ani. in prezenta intregii familii. Separarea de familia de origine si atasarea la o alta grupa se face la virste diferite pentru masculi si femele.5 metri inaltime si cantareste intre 200 de kg si 500 de kg. fata de culoarea maro deschis si corpul alb-argintiu sau alb-galben cu dungi negre. exceptie facand doar in cazul fratelui sau a surorii. Mai ales daca sunt mai multe intr-o turma. Ea se apara prin fuga. a sunetelor sau a altor semne primare. Au fost foarte mult vanate in ultima aperioada. pradatorul neavand precizie in a o urmari. provocand confuzie cu atatea dungi. Miscarea provoaca ruperea cordonului ombilical. Timp de cateva zile. Se hraneste cu plante. Dungile o fac pe zebra diferita fata de restul familiei cailor. Sunt dependente de apa. Femela se poate imperechea din nou. Femelele tinere sunt capabile de reproducere la virsta de 2 ani. formand turme. dar si in munti. frunze si iarba. ceea ce exclude practic consanguitatea si diminueaza posibilitatea ca un mascul si o femela provenind din acelasi parinte sa se regaseasca in cadrul unei familii. acum ramanad doar in anumite zone ale Africii. .. Femela care este gata sa nasca se culca pe o parte si se ridica imediat ce puiul a parasit complet corpul ei. Abia dupa 10 zile manzul intra in contact cu restul familiei si primeste ingrijiri din partea tatalui. deci mult mai devreme decat masculii. iar dupa doua ore fiind capabil sa-si urmeze mama. modul in care sunt dispuse dungile ajutand-o sa se piarda in zare. Dupa imperechere. Are capul alb cu pete maro. in zone deschise. nasterea producandu-se repede. Principalul dusman al zebrei este leul. in Africa.Zebra este intalnita in campie. urmarirea lor de catre dusmani devine imposibila. aceasta nu permite nimanui sa se apropie de pui.

Zebrele nu au niciodata dungile dispuse in acelasi fel. aceasta dispunere avand rol de camuflaj .

GIRAFA .

are 4 stomace iar digestia acesteia se efectueaza intr-un timp foarte lung. Girafa este de asemenea posesoarea unei limbi exceptional de lungi. girafa are un camp vizual extrem de mare. la o asemenea inaltime. care difera de la o specie la alta. la fel ca si vaca. Sistemul circular este extraordinar pentru ca duce sangele pana la cap. in principal ferindu-se de lei. Girafa. ii permit acesteia sa se hraneasca si cu o vegetatie mai putin placuta pentru alte animale (de exemplu cu plante cu tepi) dar pe care o digera fara nici un fel de problema. In general. Girafa are un corp prelung. In ciuda acestui fapt. o specie de arbore care creste in savana africana. ajungand sa manance aproape 65 kg de vegetatie pe zi.Caracteristici: Aceasta specie de mamifere se caracterizeaza prin forme prelungite precum si prin inaltimea considerabila.dovada stand faptul ca girafa consuma si alte tipuri de arbori si iarba. Atunci . in regiunile meridionale din centrul Africii. Obiceiuri: Girafa este un animal care nu este sedentar si care convietuieste in grupuri de 15-20 datorita neconcordantei si lipsei de ajutor dintre acestea. chiar daca un astfel de animal nu poate trece neobservat. si ajuta astfel ca evitarea acumularii lui in picioare. Pentru a putea bea apa si a se hrani cu iarba.5 metri inaltime. In ceea ce priveste greutatea. girafa trebuie sa se ''aplece'' foarte mult si sa ramana intr-o pozitie vulnerabila. in timp ce femelele oscileaza intre 4-5 metri. adaptata necesitailor alimentatiei sale. in timp ce femelele cantaresc cu 100 kg mai putin. aceasta este mai mare tot la masculi. incluzand zona saharei. Girafa se hraneste aproape toata ziua. Masculii ajung sa masoare aproximativ 5. ea are probleme in a se adapta cu alte alimente . cu ajutorul caruia poate descoperi foarte repede orice amenintare. in cazul in care se vad inconjurate sau cand sunt amenintati puii acestora. de unde i se si trage titlul de cel mai inalt animal din lume. De asemenea trebuie evitata si presiunea sangelui atunci cand girafa se apleaca sa bea apa sau sa manance iarba . Girafele sunt animale timide. Limba girafei precum si aparatul digestiv. ei cantarind intre 1100 si 2000 de kg. Culoarea patata a pielii le ofera un camuflaj in savana. girafa este un animal foarte pretentios atunci cand este vorba de hrana. Hrana: Alimentul preferat al girafei este Acacia. prefera fuga inainte de a infrunta pericolul. In crestetul capului girafele au ca un fel de coama. Datorita inaltimii sale. in special lovind cu picioarele (datorita gabaritului acestora aceste lovituri pot fi mortale sau pot provoca rani grave). Habitatul: De fel aceasta traieste in savana. girafele se lupta.

Problema lor sunt pradatorii .puii de girafa sunt mai mici de inaltime decat adultii si de aceea sunt frecvent atacati de lei. contrar a ce ceea ce crede majoritatea oamenilor. acestia jucandu-se si petrecand mult timp impreuna. iar felelele la 5 ani. Atunci cand se nasc puii. Masculii se infrunta si intre ei. hiene si de alte animale salbatice care in principiu nu ar indrazni sa atace o girafa adulta. . dar ii lasa liberi atunci cand acestia incep sa creasca. Se hranesc cu lapte matern pana la varsta de 16 luni. Celelalte girafe au grija si de puii celorlalte din grup daca acestea s-au indepartat prea curand din anumite motive.cand fuge. Pui stau in burta mamei timp de 14-15 luni. Dezvoltarea si nasterea puilor: Masculii incep sa se dezvolte la varsta de 8 ani. Mamele raman mereu aproape de puii lor pentru ai proteja de pradatori. girafa este un animal foarte agil. se bazeaza pe un sistem de comunicare asemanator cu cel al vacilor. putand atinge pana la 60 km pe ora. sistem prin care isi anunta pericolele iminente si isi localizeaza puii. Puii de girafa: Pui girafelor sunt mai sociabili decat adultii. Girafele. acestia cantaresc in jur de 50 de kg si masoara mai putin de 2 m inaltime.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful