You are on page 1of 4

Eseu - Zmeul, personajul pozitiv din basme

După ce v-am arătat adevărata faţă a personajelor aşa-zis pozitive din desenele animate, vom demonta astăzi încă un mit, şi anume că Făt-Frumos este personajul pozitiv din basmele româneşti, iar Zmeul un ticălos fără pereche. În fapt, aşa cum vom vedea imediat, lucrurile stau exact pe dos. Pentru asta, să facem mai întâi un mic profil psihologic al celor mai importante personaje din basmele româneşti.

Împăratul E un moş senil şi complet incompetent. Singurul merit că a ajuns împărat e că a fost primul născut. Nu e în stare să aibă grijă de fii-sa, prin urmare mă întreb cum mama dracului ar putea avea grijă de ditai împărăţia. Nevastă-sa lipseşte din peisaj, e subînţeles moartă şi l-a lăsat cu trei fete care sigur nu-s ale lui, fiindcă moşul are vreo 70 de ani şi aia mică în jur de şaişpe. Deşi e înconjurat de viziri, dregători, sfătuitori, când e să ia vreo decizie îţi vine să-l iei la palme: primul individ care-i aduce fata înapoi o primeşte de nevastă şi mai ia şi jumătate de împărăţie. Strămoşul său care a întemeiat dinastia se răsuceşte în mormânt.

Fata cea mare şi fata cea mijlocie Sunt nişte strâmbăciuni nasoale, plate şi complexate, care-şi urăsc sora mai mică pentru că e mignonă, are fund, ţâţe, e în centrul atenţiei şi e aia răpita, ba se mai şi mărită înaintea lor. Sunt atât de jenante că nici un zmeu nu le vrea.

Fata cea mică E aia răsfăţata, bunăciunea învăţată să i se facă toate poftele. Mai e şi curvă de mică. Nici nu vreau să vorbesc mai mult despre ea, că mă enervez.

dar sunt convins că a stat cu ei acolo. În sufletul lui. Şi ia hotărâri bune şi de una singură. e păros şi are palmele tăbăcite. Şi mi se pare normal să-i mănânce la sfârşit. a jefuit. dar nici nu-l interesează prea mult. ceea ce arată încă o dată că împăratul e un idiot – nu aşa te porţi cu o asemenea comoară. Înainte de episodul cu jăratec zace slab. să nu-l tragă-n piept şi să-l fure. ca împăratul. populată cu tot felul de jivine ticăloase. ori vreun coate-goale. sfătuitori. Ar fi stat să frece menta în continuare şi să se ia la trântă prin iarbă cu oile. acolo nu-ţi dă nimeni un castel că te cheamă împăratul-nu-ştiu-cum. când boul de împărat dă sfoară-n ţară cu fiică-sa şi tronul premiu. da’ vrea să dea lovitura. Mai ştim că are o moşie imensă. în vorbe puţine şi concise. dregători. a făcut trei băieţi care e fiecare la casa lui. Calul E singurul personaj pozitiv din toată povestea care merită apreciere. cu fraţii lui sau cu flăcăii satului. nu cârjele ălelante două. nu două plângăcioase şi-o curvă care stau pe capul lui. bubos şi răpciugos în grajd. ştim cu toţii cum sunt muncitorii. Apoi. la ea e sigur că e mama zmeilor. În primul rând. . n-are nevoie de o armată de viziri. Mama Zmeilor Este exact opusul împăratul. Chiar credeţi că e uşor de administrat aşa ceva. Zmeul E un tip hotărât. Asta ce ne spune? Că e un om care munceşte! A tras din greu ca să ajungă unde e – a ucis. Şi. Şi oricum ştie de la tovarăşi că de obicei e răpită bucata familiei. Bine. Probabil are un nas cât toate zilele. a luptat. să-i ţii în frâu pe toţi ăia? Păi aia nu sunt proşti ca ţăranii împăratului. s-a preocupat de cariera lui! Aşa merg lucrurile pe tărâmul celălalt. e unu’ căruia nu i-a plăcut cartea: ori prinţ. Calul e cel care îi face strategia lui Făt-Frumos. Habar n-are cum arată fata împăratului. etc. umblă neras. de fapt vrea împărăţia. metrosexual nativ. Frumuşel şi efeminat. îşi doreşte să fie în echipa Zmeului. pe capul lor. Nu zice prea multe pentru că probabil îi e jenă să intre-n vorbă cu un oportunist analfabet. E sigur că Zmeul şi-a clădit palatul cu mâinile lui. normal că se prezintă primul. a umblat.Făt-Frumos (Fefe) De obicei. energic şi forţos. să vadă cum pun ăia marmura în baie. o mai fi avut nişte muncitori pe care i-a mâncat după aia.

Şi proştii ăia doi stau până îi prinde Zmeul. şi nici nu încalcă eticheta. să aibă japiţa peisaj când se trezeşte dimineaţa sub baldachin. să fie liberă.dacă eşti un tip cinstit. Da’ mai întâi încep să se hârjonească în pat. să aibă matracuca timp să-şi facă unghiile. face tot ce poate să lupte cât mai puţin şi să-i bage pe alţii la înaintare. să nu facă istericale că. în fine. . I-a venit vârsta însurătorii. deci s-a uitat la vecini. a intrat peste ea în cameră şi-a văzut-o cu masca de castraveţi pe faţă. căruia – în sfârşit! – i se aprind beculeţele. cu buzduganul. te iubesc. a stat. o ţine-n puf. ce face? Se amorezează de Făt-Frumos că are părul mai îngrijit şi tenul mai puţin acneic (vezi. Şi toate astea pentru ea. măcar fizic. tiare. îi face prostul toate poftele. a analizat. ca să n-o sufoce cu atenţie. moldoveanca trăieşte în puf. goală-puşcă şi să vină s-o violeze când are el chef. să-i lase spaţiu. n-ai vrut să te culci cu Zmeul) şi se hotărăşte să fugă cu el. o-nconjoară de bogăţii. e romantic. nu-şi uită îndatoririle: se duce-n fiecare zi la muncă şi anunţă civilizat. n-o siluieşte. la vremea lor. Din toate astea. rochii. n-a găsit pe nimeni pe placul lui în propriul tărâm (ce s-alegi din jivinele alea?). bucate alese. şi. îi face toate poftele. ţinteşte la acelaşi rang) şi a procedat în consecinţă. aşa cum cerea tradiţia: a luat-o la el. S-a îndrăgostit de fata aia mică a împăratului (ştie ce-i frumos. Zmeul luptă corect.” Şi prostul chiar o iubeşte: n-o forţează. muncitor şi care luptă după reguli. .dacă nu stai cu pleoapa pe ei… Deci. Omul e familist şi serios. te aranjezi pe viaţă. în patul pe care Zmeul cu mâna lui îl cioplise. N-am auzit nici o poveste în care Zmeul s-o ţină pe prinţesă legată în beci. ai toate şansele să umble toţi după fundul tău şi după averea lu’ tac-tu. Mai departe. năframa. din nişte buşteni tăiaţi tot de el din pădure. un bun cunoscător de oameni. umblat cu şoalda şi alte prosteli. gresia. după cum ar merita. fără ascunzişuri. Aşa e normal: clar.dacă eşti o fiţoasă analfabetă şi de bani-gata. eu pricep că morala basmului românesc e următoarea: . pici de papagal. are o grădină cu trandafiri. Peste tot citesc numai de caftane. şi străbunicul lui. în semn de mulţumire. şi-l cărase-n cârcă până la ultimul etaj al castelului. dă cu peria. giuvaere. şi bunicul lui. un excelent strateg militar şi un bun trezorerier. vezi doamne. Carevasăzică. a cercetat. mătăsuri fine. Făt-Frumos trişează: bea apă vie de la un corb pe care-l mituieşte. Zmeul e un bun gospodar. covoare.dacă eşti un şmecher metrosexual şi ştii să profiţi de pe urma tonţilor incompetenţi ajunşi în poziţii de conducere. te vreau! Treci încoace. şi-a căutat nevastă. . Dar Zmeul e un tip cinstit în sentimente şi cam fără noroc la femei. când vine acasă. Pui problema direct: “Fă. Aşa a făcut şi tac-su cu mă-sa.

. i-ar fi dat o bătaie soră cu moartea şi ar fi trimis-o rachetă înapoi la tac-su acasă. ar fi luat-o pe proasta aia. Pentru că fiecare merită să-şi trăiască propriul basm. ar fi violat. Zmeul i-ar fi rupt gâtul lui Fefe cu două degete. jefuit şi ucis tot ce i-ar fi stat în cale. Apoi şi-ar fi strâns armata. ar fi unit cele două tărâmuri şi şi-ar fi făcut harem de basm din toate gagicile alea proaste ca noaptea. ar fi năvălit pe tărâmul împăratului şi i-ar fi făcut prăpăd.Dacă basmul românesc ar fi avut măcar o urmă de dreptate.