P. 1
C5L3

C5L3

|Views: 4|Likes:
Published by SicăDrimoxa

More info:

Published by: SicăDrimoxa on Apr 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2013

pdf

text

original

SINGUR ACASA

Florian este singur acas\. P\rin]ii au plecat la cump\r\turi, îns\ pentru c\ au mare încredere în el l-au l\sat nesupravegheat în cas\. De altfel, Florian este în clasa a V-a [i înva]\ la [coal\ despre ap\rarea împotriva incendiilor. De multe ori chiar le-a dat sfaturi bunicilor atunci când, din neaten]ie, nu respectau m\surile de prevenire a incendiilor. Dar s\ privim în camera lui Florian. Ce face el oare ? Mi-am terminat toate lec]iile. Ce a[ putea s\ fac pân\ se întorc p\rin]ii de la cump\r\turi ? Mama a cump\rat ieri o cutie de artificii pentru noaptea de Anul Nou. Abia a[tept s\ m\ bucur de miile de stelu]e colorate care se vor împr\[tia în toate col]urile camerei. P\rin]ii mi-au spus c\ o s\ le folosim împreun\. Dar dac\ iau doar una, sigur nu se va observa. Am s\ o ag\] în Pomul de Cr\ciun. S\ pun [i o lumânare. Este de atât de frumos. O atmosfer\ feeric\.

Parc\ a[ mânca o pr\jitur\ din buc\t\rie. Butoanele aragazului m\ fascineaz\. Sunt asemeni celor de la panoul de lucru al tat\lui meu. S\ m\ joc un pic cu ele. Dar, parc\ ar fi mai bine dac\ a[ ajuta-o pe mami la treab\. Oare care o fi pozi]ia închis a butoanelor aragazului ? Cel mai bine ar fi s\ încerc cu flac\ra de la un chibrit. Dac\ se aprinde, butonul este sigur deschis.

Mami are câteva lucruri de c\lcat. Cred c\ îi va face o mare pl\cere dac\ atunci când va veni acas\ le va g\si c\lcate. Ei dar sun\ telefonul. Cine o fi ? Alo !

Era colega mea de banc\. Vroia s\ [tie cum am rezolvat tema la matematic\. Sun\ la u[\. Cred c\ sunt p\rin]ii. M\ gr\besc s\ le deschid. Ca s\ scot repede [techerul din priz\, am s\ trag direct de cablu.

Nu, nu sunt parin]ii. Este vecinul meu, Alex. Vrea s\-i explic un experiment pe care l-am f\cut împreun\ cu dirigintele la lec]ia de ap\rare împotriva incendiilor.

Acum, dup\ ce Alex a plecat, a\ vrea s\ exersez un pic surpriza pe care vreau s\ o preg\tesc p\rin]ilor mei pentru noaptea de Cr\ciun. Am v\zut ceva asem\n\tor la televizor. Iau o cutie de metal cu capac, pun un pic de benzin\ deasupra [i dau foc. Magnific.

Exact ca la televizor. Iar acum cu dou\ be]e voi lovi puternic în cutie. Un adev\rat spectacol de sunet [i lumin\.

?

Ce crezi? A procedat Florian corect în cazurile de mai sus?

Re]ine: Jocul copiilor cu focul este una din cauzele frecvente de incendiu. Mul]i copii sufer\ din cauza arsurilor [i din nefericire se înregistreaz\ anual multe decese ale copiilor, în urma unor incendii care au drept cauz\ jocul cu focul.

Jocurile de artificii sunt fascinante, dar las\ adul]ii [i persoanele specializate s\ le foloseasc\. Nu te juca la aragaz. Gazul este un pericol atât dac\ îl inhalezi cât [i în prezen]a fl\c\rii, provocând explozia, urmat\ eventual de incendiu. Folose[te aparatele electrocasnice doar în prezen]a adul]ilor. Ele pot provoca arsuri (fierul de c\lcat, re[oul, fierb\torul) sau pot conduce la incendii dac\ nu e[ti atent (fierul de c\lcat încins uitat pe ]es\turi).

Nu te juca la priz\. Exist\ riscul s\ te electrocutezi. Dac\ totu[i trebuie s\ sco]i un aparat electric din priz\, în nici un caz s\ nu tragi de cablu sau s\ folose[ti mâinile ude, ci cu o mân\ vei ]ine bine de priz\, iar cu cealalt\ vei trage [techerul.

Nu încerca singur acas\ experimentele pe care profesorul ]i le-a ar\tat în clas\ ori ac]iuni pe care le-ai v\zut la televizor.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->