1

AKATIST U SLAVU SVJETLONOSNOG
PREOBRA@EWA HRISTA SPASITEQA
I U POHVALU SPASONOSNIH TAJNI JAVQENIH U
PREOBRA@EWU GOSPODWEM
Кондак 1
(гл. 8)
Моћни и једини посредниче између Бога и човјека,
истински Емануиле, Христе Исусе, који си Глава и земних
и небесних и који владаш живима и мртвима, посвједчен
од живих и мртвих, који Ти, као житељи неба и земље
предстојаху на Тавору, јавио си пуноћу Божанства која
се у Теби уселила тјелесно, најављујући блистање
Васкрсења Твојега и сједења на вишњем престолу славе,
објављујући је прије крсних страдања, а заједно са њом
и првобитну свјетлост природе човјечје показујући, која
у давнини из ничега у биће би саздана и обдарена
Божанским ликом, у Адаму помрачена и умртвљена, а у
Теби у сјају јављена и оживотворена. Зато Ти приносимо
пјесму хвале, клањајући се слави Твог свесвијетлог
Преображења, и молећи: Христе, Светлости Истинита,
љубљени Сине Оца свјетлости, покажи и нас као синове
свјетлости Преображењем Твојим.
Икос 1
Свјетлосјајни анђели, другосаздана свјетила, који у
недогледном кругу окружују равночасну свјетлост
Тросјајног Божанства, громким гласом уздигоше хвалу
Створитељу када бише саздане звијезде, кроз које
нематеријална
свјетлост
божанска
заблиста
у
материјалним зрацима. Ту свјетлост Божанства и ми сада
гледајући на Твом тјелесном лицу и одјећи Твојој,
Христе, како нам у видљивом облику сија, са гласом
хвале Ти кличемо:
Христе Исусе, Свјетлости Истине у божанској природи
твојој, у којој таме нема никакве.
Христе, Свјетлости ипостасна, у сјају јединосуштне
Тројице нераздјељна и несливена.

2

Христе. који просвећујеш сваког човјека који долази на свијет. Светлости Истинита. не само ријечју потврђујући. да те као истинитог Сина Божјега исповиједају. који си дошао у овај свијет и засијао у људској природи. а врховни апостоли падоше ничице на земљу. запитао си их: шта ви велите. Христе. Након. када лице Твоје сијаше као сунце и одјећа Твоја бијаше бијела као снијег. богомудро си у њему сјединио видљиво и невидљиво. јавио си Божанску Своју природу и спасоносни долазак у овај свијет. који превјечно засија из вјечног Оца свјетлости. обуци нас у свеоружје свјетлости и учини нас неприступачним за непријатељска искушења. даваоче Свјетлости. који си у почетку кроз бестјелесну природу анђелску јавио лик свој. Христе. као Бог истинити од Бога истинитог. нека се и на нама засија свјелост лица Твога Божанскога. већ и на видљив начин показујући. нестворена Светлости. началници закона и пророка. засвједочио си да им је ово откровење даровано Оцем небеским. ко сам Ја? И чувши из уста блаженог Симона. преславно чудо свјелоносног Преображења Твога. шест дана. Христе Исусе. том свјетлошћу потом сазданог човјека запечативши. који као Бог живиш у свјетлости неприступној. који си и при стварању видљивог свијета као основу поставио свјетлост. љубљени Сине Оца свјетлости. Христе. освећених Очевом Истином. Христе. Икос 2 Просвећујући разум ученика Твојих. предстојаху служећи Теби као Господу неба и земље. Кондак 2 Видећи.Христе. свјетлости истинита. прослављени на земљи и житељи славе небеске. Христе. свјетлости помрачених. пак. Христе. Признајемо Те као Бога који се истински јави у тијелу и побожно Ти кличемо: Алилуја. јер се 3 . покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. саздатељу свјелости. Христе.

покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. који се у последња времена роди од Дјеве. а који си старији од Адама и који се од Безначалног роди прије сваке трари. само да би Христа 4 . а ризе Твоје се убијелише. и облак Те свијетли осјени. а глас Очев с небеса свједочаше о Теби. Сине Бога живога.тијело Твоје пречудесно засија. љубљени Сине Оца свјетлости. Христе. који си у наручју Оца. Сине Божји јединородни. Христе Исусе. док Ти видљиво предстојаху пророци. када прими од Оца част и славу. био назван Господом. Христе Исусе. већ све у свијету сматраху за трице. да и ми кроз Тебе Божје усиновљење примимо. Христе. Христе. који си био прије Аврама. и који си прије зорњаче засијао из њедара Очевих. и који си од Давида. Ову вјеру у Тебе исповиједајући. Светлости Истинита. Ти од почетка јеси. Христе. Оно што чуше и видјеше и што руке њихове опипаше. који си над свима и који си благословен у вјекове. јер бијаху са њим на гори светој. о томе проповиједаху. како си сам о себи засвједочио. не следујући измишљеним баснама. него као очевици величанства Његова. Боже истинити од Бога истинитог. него као истинског Сина Божјег и Спаситеља свијета. и кад се зачу глас од величанствене славе. сине Давидов и сине Аврамов. који си дошао у свијет да грешнике спасеш. надахнутог Духом Светим. који си Икона Бога невидљивога. величамо Те овако: Христе. на камену ове праве вјере утврди нас. и који си га као видљивог у Себи јавио. Христе. Христе. отвори ум наш да Те схватимо не као пророка и учитеља. да си Син Његов љубљени. који у давнини о Теби прорицаше. Сине Божји. и не само да ријечима посвједочише. Христе. Кондак 3 Објавише богогласни апостоли силу Христову и Његов спасоносни силазак на земљу.

сједињене у Теби триипостасном љубављу Божанском. који сазда сву васељену. самог Себе дајеш за храну и пиће небеско. отпалом од рајске хране. који човјеку. и који у сваку твар уписа Премудост Твоју. која би ознаменована преображењем Његовим. Икос 3 Имајући у Себи живот вјечни. Христе. рајско Дрво живота. видљиво и невидљиво. који си икона ипостаси Очеве. Христе. ипостасна Премудрости. и исповиједајући од њих проповиједаног Христа као Божју силу и Божју Премудрост и као равночесног Оцу. који надахњујеш разумне душе. учини нас новом твари у Теби и сдачувај живот наш с Тобом у Богу. и који држиш све Тобом створено ријечју силе Своје. који сазда ријечју небо и земљу. кличемо му: Алилуја. Стога си стао на Тавору међу живима и онима који се представише. и да му тиме повратиш залог бесмртности и дарујеш му обожење природе његове. Христе. јер су у Теби сви живи. Христе. Боже истинити. и као један од Тројице. 5 . Христе. Христе. Логосе творачки и животворни. који једино из богатства милости приведе све из небића у биће. и који сву твар одржаваш. и који говраше Духом уста Његових. вјерујући свједочанству њиховом. заиста си се као Началник живота јавио. кроз коју се и вјекови сторише и без које ништа не постаде што је постало. познајући Те као Творца и Сведржитеља. не Бог мртвих него Бог живих. који све премудрошћу створи. Створитељу свијета. које донесе Собом живот вјечни првосазданом човјеку. појемо: Христе. Христе.задобили и силу Васкрсења Његовог. а највише у бића словесна. Зато. пребивајући у Оцу у којем вјечни живот пребива. који од почетка јеси у својој Божанској природи. Христе. И ми. истински Хљебе животни. и храном рајском им припремаш богоподобни живот. показујући се као Извор живота и бесмртности. који си са Оцем.

да би од спасених Тобом навијек слушао: Алилуја. 6 . Христе богосвијетлог Преображења на гори. као што се непослушношћу једног грешни показаше многи. да Собом васкрснеш. Кондак 4 Исконски човјекоубица. Христе. да. глас Очев који с небеса објављиваше да си Ти заиста љубљени Син Божји. Боже истинити. Икос 4 Слушаху очевици Твојега. и тако га умртви. причешћем животворним Тијелом и Крвљу Твојом учини нас учесницима истинитог божанског живљења и даруј нам бесмрће. а видећи да човјек би саздан за уподобљење Богу и живот бесконачни. узвикујемо Ти: Христе. љубљени Сине Оца свјетлости. која га збаци у почетку с небеса. пак. и тако спасава оне који због непослушности гину. тако и сад Твојом послушношћу праведност стекну многи. и њега. Христе. Спаситељу свијета. дишући свагда буром богопротивљења. будући му послушан. сазданог по лику Божјем. који твориш вољу Очеву и који у Оцу од искони пребиваш. изагна из раја. закон Твоје свете воље си поставио као чувара живота рајског. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. промислитељу благи и Царе све земне твари. који си Твоју божанствену вољу као закон постојања у сваку твар положио.Христе Животодавче. и разумјевши спасоносну силу која је у њима. Ти. лукавством га превари да ће постати као Бог непослушношћу вољи Божјој. који искупљењем подиже палога човјека. ово си објавио још прије свога Васкрсења. Светлости Истинита. којем доликује послушност. Христе. Следујући овом Божјем гласу. и који сам испуни закон воље Божје. и желећи да човјека. као Бог засијавши тијелом на Тавору. као ономе који одувијек по вољи Очевој пребива. желећи да истински човјека обожиш. Христе. Сине Божји. умрлог. Христе.

првобитну славу наше природе и њено ново сазидање и обновљење. човјеку покорена. својевољно палог с висине како љуто страда. и да се молимо. Сладост његову осјетивши и не желећи од ње да се одвоји. љубљени Сине Оца свјетлости. по заповијести Твојој. и гледајући како сва твар. Христе. Христе Исусе. рајским гласом ускликнемо: Алилуја. и који си помоћ онима који су у искушењима. помози нам да творимо од срца вољу Божју. послушањем се показавши савршен. Христе. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. као Творца првог и другог свијета. а глас се са небеса чујаше – истински рај би Тобом јављен на Тавору у времену. Светлости Истинита. те да знамо шта је воља Божја добра и савршена. блажени Петар рече: Добро нам је овдје бити и остати. који си био кушан. Христе Исусе. и на сваки начин желећи да човјека избави од пада. Христе. да Тебе. Кондак 5 Богоосјењено тијело Твоје би пречудесно објављено и облак свијетли га осјени и славом овјенчани небески житељи с Тобом бесједоваху. Христе. који је за главу земних твари постављен.Христе. владару свијета. Овим си заиста показао. а сада у божанској слави јављеном. Икос 5 Видјевши Прворођени прије сваке твари човјека. који нам дође у облику слуге. јављајући за вријеме Твог боравка међу нама да је јело Твоје да извршиш вољу Онога који те послао. Ти си се предао вољи Очевој до саме смрти на Крсту. заједно уздише и састрадава. да буде и на небу и на земљи једино воља Оца небесног. којега и вјетар и море и духови слушају. који 7 . који с небеса сиђе не да твориш вољу Своју но вољу Оца који Те је послао. Ти си се у самртном часу молио да не буде воља Твоја но воља Очева на Теби. управи вољу нашу да управља сав разум на послушност Теби и дај нам да се преобразимо обновљењем ума нашег. свима који Ти се повинују постао си извор спасења.

због Твог добровољног доласка у свијет. идем да учиним вољу Твоју. Ти који Твој пали образ – човјека. Христе Исусе. Јагње Божје.непослушањем настаде. добровољно страдање и спасоносно Васкрсење. Христе. припремајући род људски. Христе. даруј нам да сагледамо дубину нашег пада и да свом снагом зажелимо да устанемо у спасење. поново враћаш богоподобном животу и ослобађаш од ропства трулежи. Боже. дај нам да Те познамо као истинског Спаситеља. 8 . Христе Исусе. многим и различним начинима и пророштвима објавио си. Христе. да буде добровољно прихваћено од спасаваног. а тијело си ми саздао. Христе. кроз Твоју прву благовијест јавио си нам о себи као о Сјемену Жене безмужне. Хотећи. Боже премудри и свемогући. који сиђе с небеса због нашег спасења. и тиме си Свој долазак предсказао. ево. као и прво рајско блаженство. својег Искупитеља у Њему видећи и хвалећи Га овако: Христе. да заједно са смирењем Његовим виде и славу Његову сви који су жедни закона Његова. Спаситељу свијета. који си благоизволио да примиш као праобраз заклано јагње које спасава од погубне ране. и зато не силом. позивајући све да у Тебе вјерују као Спаситеља свијета. Христе. Христе Исусе. а потом као сјемену Аврамову. још прије Свог доласка си о Себи објавио. који си надразумно одлучио да нас узимањем на себе пале природе спасеш. већ добровољно призиваш отпале да се у живот рајски врате. долази у свијет овај и своју вољу нуди за послушност. Зато и у данашњи дан спасења пред очима богопозваних свједока се преображава тијелом. које узима на се гријехе свијета. у којем ће се благословити сви народи. који би прије испуњења времена. да наше спасење не буде принудно. говрећи: жртве и приноса ниси хтио. Ти који дарујеш истинску слободу. већ. који палога узводиш у првашње достојанство. пак. откриваш нам превјечни савјет о спасењу човјека. дан Твога доласка међу људе.

Икос 6 Засијавши у тијелу сјајније од сунчевих зрака богоприродном славом Твојом. као једином Божанском Спаситељу свих пјевали: Алилуја. а као Онај који свјетлост ума дарује. дошао си и у тијелу се јавио да би Те познали сви народи. љубљени Сине Оца свјетлости. Христе Исусе. Зато заједно с Тобом бијаху на Гори таворској од живих на земљи ученици Твоји. а потом и ученике и апостоле. Христе. који си као младенац у јаслама лежао и као Бог свјетлошћу богопознања мудраце просвијетлио. и душом и тијелом. патријархе и пророке који ти од памтивијека угодише. истинско Сунце Правде. стао си између врховних пророка. на Сам Господ. који пророцима раздајеш славу. засијали сви земнородни у дан онај. у царству Оца небеснога. који и научише да Те славе овако: Христе Исусе.Христе. који си као дјечак распитивао о закону. пак. ипостасна Премудрости. и озарени Твојим силаском на земљу. поставши заједничари Твојих двију пророда. а Илија Тесвићанин од небеских. Светлости Истинита. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. Кондак 6 У свим покољењима си припремао проповједнике Твога спасоносног доласка у свијет. свјетлости свијету. који си прије вјекова свјетлошћу сијао у Оцу. чије се лице некад просвијетли од виђења славе Божје. од умрлих. 9 . јер Ти ниси обичан пророк. замрачивши славу боговидца Мојсија. да би. да би небо и земља и преисподња чули проповијед о Теби. Господар пророка. понајвише си засијао свјетлошћу лика Твојега у словесним створењима. који свјелост божанскога познања Твога изливаш на сваку твар. Христе. Христе. Христе. Христе. Мојсије. и затамњевши славу Илије небоходца који у давнини би узнесен у неземаљском пламену на небо. и да би једногласно Теби. својим си одговорима и својим разумом задивио учитеље закона.

поругање и крсну смрт. очевици величанства Твојега када Те буду видјели распета. Кондак 7 Хотећи да спасење рода човјечјега окончаш добровољним страдањем у Јерусалиму. и научио их да разумију све што је у Писму писано о Теби. љубљени Сине Оца свјетлости.Христе. који си ученике Твоје просветио свјетлошћу истине. те да би Теби на крсту распетом. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. који си засијао у срцима нашим нетрулежну свјетлост Твога богопознања. а истовремено да страдаш као немоћни човјек и да умреш као један од смртника. да се не би саблазнили ученици Твоји. објављујући им истовремено о Твом свеславном Васкрсењу. Светлости Истинита. Икос 7 Дошао си да устројиш ново небо и нову земљу. које си 10 . као Богу који све спасава. на чудеснији и необичнији начин од првог стварања. јер овог пута не приводиш из небића у биће Ријечју Својом. који си раздвојио свјетлост од таме и који си нас из таме призвао на чудесну свјетлост Твоју. Христе. Христе Исусе. већ да у свјетлости Твог Преображења угледају очима вјере славу Васкрсења Твјега и нашега. а видећи да је тјелесном уму људском несхватљиво то како можеш бити Бог свемогући који спасава. отвори очи наше духовне да разумијемо проповијед Твоју јеванђелску. Христе Исусе. непрестано појали: Алилуја. оваплоћена Свјетлости. сву си потамњелу природу Адамову поново учинио блиставом. већ трошно и трулежно тијело узимаш на себе. преобразивши се. једини истинити Учитељу. обасјавши је славом и свјетлошћу Твога Божанства. просвети наше мислене очи и одагнај сваки мрак од срца наших. много си пута најближим Твојим ученицима предсказивао предстојећа страдања Твоја. те да као по дану ходимо путем заповијести Твојих и достигнемо живот вјечни. Стога и на данашњи дан разговараш с небожитељима о исходу Твоме. Христе.

Христе. као што се некад обукосмо у лик трулежнога. Човјече небесни. у једну ипостас га сјединио са самом божанском природом. који си иструљелу природу нашу Собом обновио. који си себе учинио Сином човјечјим. Христе. да би. сада обукли у лик Небеснога. да би се. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. како би постало саобразно тијелу славе Твоје. Светлости Истинита. а просвијетливши и ризе Твоје. Христе Исусе. Кондак 8 Данас се јавља чудесни и несхватљиви призор. Христе. који си Собом преобразио тијело смирења нашег. сазданог по лику Божјему. који све обнављаш. Христе Исусе. и душом и тијелом прослављамо кличући: Христе Исусе. који старог човјека президаваш у нову твар и у Себи га поново стављаш за главу свега створенога.обожио у Преображењу. и у првобитној љепоти показао. Сине Божји. Христе. који се у трулежног човјека обуче. који преображењем људске природе природу сваке твари обнављаш и тиме ново небо и нову земљу припремаш за обиталиште новога човјека. Зато Те. а ради обновљења тог лика. Христе. Христе Исусе. Христе Исусе. Исусе. дај нам да се обучемо у новог човјека. кроз Твоје оваплоћење. свјетлошћу Божанства засија у тијелу Својем. да почнемо да ходимо у обновљењу живота и да будемо истински обновљени људи. онај који се умањи више од свих синова човјечјих и који не имаше обличја ни красоте. старог и новог свијета једини Творче. да би смо се у њему преобажавали из славе у славу. наш унутрашњи човјек се сваког дана обнављао. да нам кроз худо тијело дарујеш боље. као Оног који све обнавља. показујеш промјену сваке твари на боље. иако наш тјелесни човјек пропада. Дух прав обнови у нама. љубљени Сине Оца свјетлости. назван бива Сином љубљеним од Оца 11 . који си у почетку човјека обдарио божанским ликом.

Икос 8 Сав бјеше међу земнима. Христе Исусе. познавши Те као Богочовјека. али који у себи скриваш Бога истинога. просвијетлио си помрачену природу човјечју. Христе Исусе. гдје си излио неизречено блаженство богоопштења у смирена срца ученика Твојих. враћајући му обличје првашњега раја. Спознајући у томе јасно Сина човјечјега као Сина Божјега. Сине Оца небесног. трулежног човјека си уподобио Богу општењем и сједињењем. који нам дође у Духу животворном да духом оживотвориш Адама. који обитавају у небесној слави. и. Христе. који се изгледом нађе као човјек. Бога и човјека си присно сјединио у ипостаси Твојој. 12 . а истовремено прослављају Васкрсење. други Адаме. испуњени предукуса рајских красота. уподобљујеш Царству Божјему. оваплотио си се на земљи и са људима си поживио. Христе. Христе. коју Мојсије и Илија видјеше на Тавору у двије природе. који си божанством помазао човјечанство да би их ујединио. пак. душу живу. који видимо јавно показан на Тавору. и разговарају са њим о страдањима и смрти на крсту. осиромашивши нас ради. и обукавши се у свега Адамна. Стога. кличемо му: Алилуја. Господе који сиђе с небеса. чијом свјетлошћу заблиста пред њима у дан Преображења. који си од Њега послан на земљу и који се од Жене неизрециво роди. кличемо Ти: Христе. свијет. Боже истинити. предстоје му као слуге. богочовјечанским доласком Твојим приближио си Себе људима. који у злу лежи. Христе. Мојсеј законодавац и Илија огњеколесничар. истински Боже-Логосе. истински Емануиле. у својој се ипостаси присајединивши Божанством човјечијој природи.свјетова. у којем сва пуноћа Божанства обитава тјелесно и из чијег тијела божански зраци излажаху апостолима и пророцима. Христе.

Христе.Христе Исусе. љубљени Сине Оца свјетлости. учини нас достојним причасницима Божанства Твога и покажи нас као изданке који су с Тобом срасли и од Тебе неразлучни. Светлости Истинита. А Ти. све чинећи новим. Кондак 9 Свака твар би у давнини саздана од Творца као добра. ваистину и оно што је трулежно узводи у првобитну нетљену красоту. пак. доводиш на гору Тавор Мојсија и Илију. свједоке Твога Божанства. те уздише и састрадава све до сада. од праха земног саздано и под трулеж потпало. она данас свјетлошћу засија у тијелу Спаситеља свијета. идући да будеш увршћен међу безаконике и да се смириш до смрти на крсту. њему сва твар служи и ликује појући: Алилуја. духовно духовним доказујући. Христе. Ми. не својом вољом но због гријеха човјека којем је покорена била. и исповиједамо: 13 . који се сједини с људима и од Бога се не разлучи. нити зна да ишта прозбори о премудрости Твојој. који си нашу природу примио у општење с Тобом. Јер Он. не може да схвати Твоје величанство. имајући истовремено и обличје слуге. проповиједамо Те. и би проклета у дјелима његовим. а потом се покори таштини. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. виноградара – Оца Твога лозо истинита. примивши тијело људско. јер имаше да се ослободи од робовања пропадљивости на слободу славе дјеце Божје. Христе. Сине Божји. као Божју силу и Божју Премудрост. чекајући да се јаве синови Божји. као онај који држи живот и који над смрћу влада. као истински Логос творачки и Бог Створитељ. Икос 9 Мудрост људи душевнога разума. који не посједују у себи Духа Божјега. дај нам да будемо једно сс Тобом и с Оцем Твојим. када си божанском славом заблистао.

Светлости Истинита. Христе. ослободили од сваке трулежи душевне и тјелесне. непорочно и пречисто Јагње Божје. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. који измири у Себи и оно што је на земљи и оно што је на небесима са Богом. који си се очовјечио и у Себи обожио људе. који си сав свијет измирио са Богом у тијелу своме крвљу проливеном на крсту. љубљени Сине Оца свјетлости. и заиста постали тијело од Твојега Тијела и кост од кости Твоје. Христе Исусе посредниче између Бога и људи. који примаш жртву и сам се раздајеш као жртва. дођи и усели се у нас. који си истовремено и Архијереј истински. да би они који једу Тијело Твоје и пију Крв Твоју истински пребивали у Теби. кроз којег се небо и земља сјединише. већ си крвљу Новога завјета Сам на себе узео болести наше. а гријехове наше не само опрашташ већ нас очишћујеш од њих.Христе Исусе. и тако се сједињујући с божанском природом. који приносиш и који се приносиш. Христе Исусе. нити си тражио праведности од дјела старозавјетног закона. Сине Божји. и као сунце засијали у Царству Оца 14 . узнесени изнад небеса. Кондак 10 Желећи спасење свима људима ниси на пут спасења само ријечима указао. Христе Исусе. јер у ипостаси Твојој Бог на земљу сиђе и човјек на небеса узиђе. Стога си нам и само пречсто Тијело Твоје дао за храну. а пречасну Крв Твоју излио као неисцрпно пиће. који си јемац и посредник новога и бољега Завјета. Христе Исусе. Христе Исусе. Христе. Христе. нека кроз Тебе сам Бог дејствује у нама. Христе Исусе. у коме све што је на небу и на земљи би овозглављено. да бисмо и хтјели и дјелали по вољи Божјој. да у Теби мир имамо и у Теби истински на небеса узиђемо. који сиђе с небеса да нас Собом помириш с Богом.

Зато ће се у Имену Твоме поклонити сва кољена небесних и земних и преисподњих. вјечну си смрт уништио и онога који је имао моћ смрти умртвио. као истински Владар живота и смрти. и на Камену који одбацише зидари си је поставио. и све непријатеље царства Твога под ноге Твоје покоривши. да би установио по свему свијету царство Твоје. Христе. и утврдио си је да је ни врата адова неће савладати. и самом смрћу Својом. природним законима и невидљивим духовима. јер Ти. Теби се даде свака власт на небу и на земљи. који си човјека сазданог по лику Твојему поставио за цара земне творевине. вратнице адове сломивши. Ово исповиједајући и пред Тобом на кољена падајући. Царство свих вјекова и владичанство Твоје из нараштаја у нараштај. и који си призвао њега. Ти вадаш живима и мртвима. који си се човјекољубља Свога ради јавио на земљи и с људима поживио. Ти држиш кључеве од ада и смрти. Царе свијета. предсташе од земих апостоли. Христе. и поново му даровао првобитно дастојање његово. које си показао у тијелу Твоме на Тавору.небеснога. с небеса Илија. оваплотивши се. који је Твојим свемоћном десницом приведен из небића у биће. као зрно горушично засадио си Цркву Твоју. Царе небесни. који отпаде од Царства Твојега. када си дошао. Христе. наређивао си стихијама земним. као истински Цар васељене. и који се законом воље Твоје сједини у једно Царство Божје. Теби непрестано пјевали: Алилуја. просвијетљени у сладости вјечнога живота. Царе божанствени. Христе. као Ономе који небесима влада и који земљом господари и у својој власти има преисподњу. Христе Исусе. да би. свемогући Царе царева. а Мојсије од упокојених. Христе Исусе. не одвојивши се од небеса и непрестано сједећи на престолу херувимском. како си и показао на гори Тавору. с умиљењем Те величамо: Христе. 15 . Икос 10 Царство је Твоје.

и даруј нам да се достојно с Тобом зацаримо навијек населивши се у Земљи живих Христе. следоваху. 16 . као слуге Твоје и они који имају страх Твој. и заповједивши нам да се молимо да дође Царство Божје. удостој нас да још овдје угледамо Царство Твоје. осим искупљени са земље који имаху на челима написано Име Оца Твојега. Чекајући да. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. Кондак 11 Нико не могаше научити појање и пјесму нову обновљеног Царства Твога. усуђујемо се да Те усрдно славимо пјесмом: Алилуја. иако недостојни. И сви људи угледаше кроз Твоје оваплоћење славу Твоју. Светлости Истинита. љубљени Сине Оца свјетлости. Христе Исусе. но водом и Духом наново рођени. учинио си да се по свему свијету распространи. и мали и велики. као Јагњету Божјем. који гледаху славу зацарења Твога. Зато и ми грешни. и који Теби. услиши и ову молитву и дај да што прије Царство Твоје дође. царство Твоје. и помазањем од Светога запечаћени. а видећи у Преображењу тијела Твога славу будућег Твога царства. које није од овога свијета. Христе Исусе. о чијој слави прије Твога оваплоћења свједочаше Дух Свети устима пророка. слично оним многим народима и језицима. Христе Исусе. научивши нас да прво њега иштемо. славу као Јединороднога од Оца. по ријечи Твојој. поставши кроз Тебе нова твар. који имаде славу небеску од Оца Твога прије него свијет постаде. који си савјечно и ипостасно сијање вјечне Очеве славе.Христе Исусе. хвалимо Те као Господа славе овако: Христе Исусе. угледамо и ми ову славу. дошао си у свијет да нам приближиш Царство Божје. које долази у сили. громким гласом. да би се Ти у њему зацарио вавијек. Икос 11 Видјеше изабраници Твоји славу свјелоносног преображења Твога на Гори светој.

видјећи преславна дјела Божја. и преведе га из трулежности у нетрулежност и истински обожи. Светлости Истинита. прославише анђели небески. но у јављању Духа Божанскога и силе. кога. са Оцем једнаку славу примио. Њему једином доликује од спасених хвалоспјев: Алилуја. богосвијетло Преображење. како си се и Сам молио у часу смртном. заједно са њим прослављамо наднебесну славу природе 17 . Христе Исусе. Христе. Христе Исусе. који ћеш са славом и силом многом опет доћи и који ћеш на престолу славе Царства Твојега сједјети вавијек. пун благодати и истине. а мудраци земни дарове царске принесоше. и својим гласом славу Твоју много пута засвједочи. Кондак 12 Заиста се јави благодат Божја спасоносна свима људима. Христе Исусе. удостој и нас да видимо славу Твоју. нити у праведности која је од закона. и научи нас да те и тијелом и душом просалављамо као Бога истинога. Христе Исусе.Христе Исусе. Христе Исусе. Христе. и благодат на благодат. који си у свјетлосјајном Преображењу Твоме објавио славу Божанства Твога. но кога прослави Отац небески. Икос 12 Појући Твоје. Зато и Христос није само ријечима род људски просветио. као истински Савршитељ спасења. који не примаш славу од људи. Христе Исусе. кад се у тијело обуче. јер спасење није у убједљивим ријечима људске мудрости. кад Бог-Логос постаде тијело и настани се у нама. Тога ради тијелом је божанствно засијао на Тавору. која је у преславном Васкрсењу Твоме још јаче заблистала. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. дај нам да више од славе људске љубимо славу Божју и њу једну да иштемо. него се самим Божанством Својим уселио у храм природе наше. да и ми примимо од пуноће Његове. љубљени Сине Оца свјетлости. и сви људи прославише Бога. који си својим вазнесењем с тијелом и сједењем сдесна Оцу.

Христе Исусе. Христе Исусе. који ћеш се опет јавити у Свом славном другом доласку са светима Твојим. нас. који си Својим преславним Вазнесењем обожио примљено тијело и прославио га сједењем с десне стране Оца. Христе.наше. Светлости Истинита. и силом свеславног Васкрсења Твога у њима пребиваш и чудотвориш. с Тобом прослави. прослављајући Те као Началника славе овако: Христе Исусе. који си при стварању свијета обдарио човјека ликом Божјим. који си и по смрти кости праведника од трулежи сачувао. удостојавајући их многоразличних дарова божанске благодати Твоје. влашћу коју си им даровао. Христе Исусе. светога блаженога Исусе Христе. Христе Исусе. Царства Твојега. научи нас да у Твојој слави спознамо славу природе наше. који си најприснијим сједињењем са божанственом природом 18 . Христе Исусе. Христе Исусе. коју очима вјере и наде гледамо и срцем се њоме наслађујемо. Кондак 13 О. и поставио га у рају сладости као цара све твари. који си. Христе Исусе. као образ будуће славе незалазне. као залог славе вјечне душе и тијела. након што потамње лик Божји у човјеку. Спаситељу. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. поново га преобразио из славе у славу. и удостој нас. да буде сарадник Творцу. Христе Исусе. љубљени Сине Оца свјетлости. у коме бисмо изабрани прије постанка свијета и призвани на вјечну славу. који се с Тобом распесмо и погребосмо. који си још у овом животу оне који бјеху у немоћном тијелу људском прославио равноађелском свјетлошћу. истински Сине Божји и истински Сине човјечји. и удостој нас да живот на земљи прођемо без напасти и порока. и заједно са њима судити свијету. која је у Теби данас засијала на Тавору. Свјетлости Тиха свете славе бесмртнога Оца небеснога.

Христе. даваоче Свјетлости. кроз које нематеријална свјетлост божанска заблиста у материјалним зрацима. Христе. који си и при стварању видљивог свијета као основу поставио свјетлост. још присније се с Тобом сјединили у незалазни дан Царства Твојега. а потом поново: Икос 1 Свјетлосјајни анђели. и свјетлошћу Божанства је преобразио и убијелио. громким гласом уздигоше хвалу Створитељу када бише саздане звијезде. у сјају јединосуштне Тројице нераздјељна и несливена. Христе. Уз то си у тајни Тијела и Крви Твоје свега себе дао нама. просвјетивши се и исцјеливши се од болести душевних и тјелесних и обновивши се још у овом животу заједничарењем с Тобом. Овај се кондак чита трипут. Христе. на исцјељење душе и тијела и залог вјечнога и блаженог живота. који си у почетку кроз бестјелесну природу анђелску јавио лик свој. другосаздана свјетила. како нам у видљивом облику сија. Христе. као Бог истинити од Бога истинитог. који превјечно засија из вјечног Оца свјетлости. и силом Васкрсења Твога учинио је бесмртном. Свјетлости ипостасна. 19 . саздатељу свјелости. у којој таме нема никакве. Свјетлости Истине у божанској природи твојој. са гласом хвале Ти кличемо: Христе Исусе. нестворена Светлости. да бисмо. а вазнесењем тијела Твога прославио и обожио.Твојом очистио и осветио природу људску. гдје ћемо у свјетлости Лица Твојега и слави вјечној са анђелима и свима светима неућутним гласом запјевати у Тројици слављеном Богу: Алилуја. који у недогледном кругу окружују равночасну свјетлост Тросјајног Божанства. њу која бјеше оцрњена гријехом. Ту свјетлост Божанства и ми сада гледајући на Твом тјелесном лицу и одјећи Твојој. Удостој нас да вјером истинитом и добровољно усвојимо све што нам је од Тебе даровано на спасење.

богомудро си у њему сјединио видљиво и невидљиво. свјетлости истинита. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. Христе. Христе Исусе. Христе. а заједно са њом и првобитну свјетлост природе човјечје показујући. свјетлости помрачених. MOLITVA GOSPODU I SPASITEQU SVIJETA ISUSU HRISTU POVODOM WEGOVOG PRESLAVNOG PREOBRA@EWA 20 . Светлости Истинита. јавио си пуноћу Божанства која се у Теби уселила тјелесно. Зато Ти приносимо пјесму хвале. као житељи неба и земље предстојаху на Тавору. у Адаму помрачена и умртвљена.Христе Исусе. који као Бог живиш у свјетлости неприступној. љубљени Сине Оца свјетлости. обуци нас у свеоружје свјетлости и учини нас неприступачним за непријатељска искушења. Христе. посвједчен од живих и мртвих. који си Глава и земних и небесних и који владаш живима и мртвима. који си дошао у овај свијет и засијао у људској природи. који просвећујеш сваког човјека који долази на свијет. а у Теби у сјају јављена и оживотворена. Светлости Истинита. том свјетлошћу потом сазданог човјека запечативши. Христе. и молећи: Христе. љубљени Сине Оца свјетлости. најављујући блистање Васкрсења Твојега и сједења на вишњем престолу славе. објављујући је прије крсних страдања. истински Емануиле. Кондак 1 Моћни и једини посредниче између Бога и човјека. нека се и на нама засија свјелост лица Твога Божанскога. која у давнини из ничега у биће би саздана и обдарена Божанским ликом. клањајући се слави Твог свесвијетлог Преображења. покажи и нас као синове свјетлости Преображењем Твојим. који Ти.

да би отуда поново дошао у слави. но о оном што је Божје. Све ово вјером прихватајући и устима исповиједајући. Тебе који си се нас ради преобразио. Христе. као почетак и залог припремљене нам славе незалазне у будућем вијеку. Овим си такође показао првашњу богоподобну свјетлост наше природе.Превјечна. мада бјеше у обличју слуге. не силом и принудом. да би истовремено показао и богодолично твоје очовјечење. царству које си дошао да објавиш и да нас позовеш на повратак у њега. да би ипстасним сједињењем у Својој двострукој природи помрачено просвијетлио. Даруј нам чисто срце. да не мислимо више о оном што је људско. него добровољно и са просвијетљеним разумом. и благодатно преображење тијела Твојега нас ради. Спаситељу наш. и који си твар умну и словесну твојим ликом запечатио. који бјеше помрачен. Спаситељу наш. Господе Исусе Христе! Због тога си и тијелом заблистао на Тавору пред богопозваним свједоцима Твојим. као Бог истинити од Бога истинитог. какав имасмо у првобитном рају сладости. беспочетна и незалазна Свјетлости. који си у сијању Једносуштне Тројице несливен и нерадјелан. просвети нам ум свјетлошћу светог Јевађеља Твојега. хотећи да тај образ. а у посљедња времена. једни Изворе сваке свјетлости у свијету. да се преобразимо обновљењем ума нашега. да би јасно видјели Тебе. молимо и призивамо пред лицем славе Твоје. који се од нествореног и вјечног Оца свјтлости превјечно и богоприродно рађаш. истинитога Бога нашега. уз то још и преславно на небеса Вазнесење Твоје. наново уобличиш. који си се у стварању свијета показао као ненадмашни стројитељ. коме предхођаху поруга и смрт. у Царству Оца небеснога. на земљу с небеса сишао узевши тијело пропадљиво. и оно што би плијен смрти да препородиш у себи и наново родиш за живот вјечни. да не буду узалудни у нама сви Твоји спасоносни дарови. привуци к Теби нашу богопротивну вољу 21 . трулежно очистио и преобразио. све док се у нас не усели ум Христов. и свемоћно и животворно Васкрсење Твоје.

новога човјека. док све непријатеље Царства Твога не покориш под ноге Твоје и сједеш на престо славе Царства Твога. Господе Исусе. и остани с нама као што 22 . Да. и душом и тијелом се прославили у вјечном животу.животворном свјетлошћу лица Твога. прослављајући Бога и душом и тијелом овдје на земљи. да узрасте у гранато дрво Царства Божјег. обнављајући нашег унутарњег човјека из дана у дан и гледајући откривеним лицем славу Твоју. Царе небесни! Нека Царство Твоје. О. да би било саобразно Твоме прослављеном Тијелу. од душевног у духовно. просветивши се претходно овдје на земљи преображењем у Теби. како би тијело служило разумној души. Све нас сједини у једномисленом исповиједању спасоносне вјере Твоје и љубављу једних према другима у Теби. да будемо ваистину тијело од Тијела Твога и кост од кости Твоје. да бисмо. Помози нам благодаћу Твојом да дјеламо у Цркви Твојој и да је чувамо као првосаздани рај који си даровао људима. претварајући га од земног у небесно. и да угледамо ово Твоје Царство. почели да ходимо у новом животу. да бисмо тако. и којој врата адова неће одољети. тако преобрази и само тијело смирења нашег. коју си положио на земљи као зрно горушично. укријепи му богодане силе. дођи. и. И као што си благоизволио да од тијела и душе словесне богодолично саздаш човјека. а најприје га присно сједини с Тобом у најсветијој Евхаристији. док собом не окрије сву васељену. које је дошло у сили. које није од овога свијета. преобразили се из славе у славу док не достигнемо сви заједно и сваки до нас понаособ у човјека савршена у мјеру раста висине Христове. у којем и ми треба као сунце да засијамо. А све нас који се од једног Хљеба и Чаше причешћујемо. Исцијели га од страсти и болести. одбацивши старога човјека и обукавши се у Тебе. као што се цвијеће земаљско по закону воље Твоје пружа за свјетлошћу земног сунца. учини да сматрамо себе удовима једнога Тијела које је Црква Твоја. огради га од пагубне стихије. буде царство свега свијета. Ти сам живи и дјелај у нама. што прије. Господе Христе.

си обећао до скончања вијека и у бесконачне вјекове. Амин. 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful