2001: Űrodüsszeia

Tóth Tamás kritikája – neptun kód: C90L48

1968 volt az-az év, amikor Stanley Kubrick megalkotta a sci-fi műfaj legnagyobb rejtvényét. Egy olyan filmet, amely mindenkit elgondolkodtat, bár a közönséget a mai napig teljes mértékben megosztja.

Rengeteg ember egybehangzó véleménye szerint, azért is csodálatos ez az Űrodüsszeia, mert bár nem tetszik mindenkinek, mégis elgondolkodtatja a nézőt. Nem állít semmit, inkább csak információkat csepegtet, bíztatva minket a gondolkodásra. Ennek köszönhetően született annyira sok teória és elemzés a film kapcsán. Ráadásul a mai science fiction műfajban szintén hatalmas értéket képez, amit nagy részben az időtállóságának is köszönhet. Ez az, amitől valami kultusz filmmé növi ki magát az idők során.

A forgatókönyvet Kubrick egy novellából adaptálta Arthur C. Clarke segítségével, viszont nem hasonlítható össze a kettő. A film egy hatalmas rejtvény, ami arra vár, hogy a nézők megfejtsék. Csak annyi információt ad nekünk, amennyire szükségünk van. Nem bocsátkozik hosszabb leírásokba, magyarázkodásokba. Ráadásul a film nagy részét nem is a párbeszédek, esetleges monológok alkotják. Helyette művészi képeket kapunk, egy-egy csodálatos festményt a celluloid szalagon.

világ leginteligensebb számítógépére. Keir Dullea-t. Hosszú és lassú tempójával elegendő időt ad arra. Rajta keresztül láthatjuk a történet kiteljesedését. Ráadásul a film másik két fontos karaktere nem is élő szereplő. és a monolitra. hogy a 160 perces játékidőnek köszönhetően sokak vontatottnak. Éppen csak annyi. . Ráadásul a megépített modellek megfelelően tükrözik a letisztult jövőt. hogy átgondolhassuk a látottakat. Gondolok itt a Douglas Rainhangján megszólaló. A filmben nem is nagyon szerepel több szereplő. Azonban a türelmesebbek. nem retro gondolatokkal és megvalósítással. még az árnyékokat is eltüntették a hatás kedvéért. minden idők legjobban összerakott alkotását vélhetik felfedezni benne. amennyi az alap információk közléséhez elengedhetetlen. Igaz. Színészek közül egyetlen egy embert emelhetünk ki. és unalmasnak találják a filmet. ugyanis ő a tükör az emberiség jövőjének. Hal-ra. Az Űrodüsszeia egy nagyszerű retro sci-fi. de még nem sokaknak sikerült. illetve a jelenetek gond nélküli lefolyásához elengedhetetlen. ami a megoldás kulcsa.A kort megszégyenítő vizuális effektek még mai szemmel nézve is pompásak. és megfelelő beleéléssel kellett játszania. Hibátlanul bele kellett illenie a rendező által megalkotott jövőképbe. Egyes helyszíneken. Mind a mai napig egy mérföldkőként tekintünk rá. hála a sterilségüknek. amit próbáltak már ostromolni.