CURS SERVICE Aparate de aer conditionat ARCA

CUPRINS
1. Notiuni generale …………………………………………….. 1 2. Date specifice de functionare ………………………………. 7 2.1 Modalitatea de functionare RACIRE …………………. 7 2.2 Modalitatea de functionare USCARE ………………… 9 2.3 Modalitatea de functionare INCALZIRE ……………. 10 2.4 Modalitatea de functionare TEST …………………….. 12 2.5 Modalitatea de functionare AUTO ……………………. 13 2.6 Alte caracteristici si functii …………………………….. 14 3. Identificare defectiuni ……………………………………… 15 3.1 Partea electrica …………………………………………. 15 3.2 Circuit frigorific ………………………………………… 19 3.3 Greseli de instalare ……………………………………… 25 4. Calcul NECESAR DE RACIRE …………………………….. 32

Notiuni generale

OBIECTIVUL CURSULUI Obiectivul cursului este de a: - intelege motivul unei proaste functionari; - gasi solutia de remediere a defectului; - cunoaste produsele si functionarea acestora. Scopul acestui curs este de a furniza informatii cu caracter tehnic cu baza comuna tuturor modelelor aparatelor de aer conditionat ARCA in ceea ce priveste specificarile de functionare, modalitatile de identificare defectiuni si problemele de instalare. 1. Notiuni generale. Unitati de masura: - temperatura - caldura - entalpie - presiune Circuit frigorific [oC] [kCal] = (m x oC x caldura specifica) [kCal/kg] [kg/cm2]

Fiecare substanta pentru a suferi o schimbare de stare trebuie sa absoarba sau sa cedeze caldura: - in trecerea din stare lichida in stare de vapori absoarbe caldura; - in trecerea din stare de vapori in stare lichida cedeaza caldura. Un circuit frigorific exploateaza schimbarea de stare a unui fluid cand absoarbe si cedeaza caldura.

Evaporare Substanta care trece de la stare lichida la stare de vapori absoarbe caldura racind aerul inconjurator. Fluidul nu a suferit nici o variatie moleculara.

vapori

-1-

Crescand pierderile de sarcina la capatul schimbatorului de caldura de condensare strangand (stranguland) o parte din tub. se obtine scaderea presiunii fluidului – laminare. Presiunea fluidului sufera o variatie minima.la “iesire compresor“ conditiile fluidului sunt: vapori.la “intrare compresor“ conditiile fluidului sunt: vapori. Capilar . Acesta se intoarce in butelie in stare de vapori si trebuie adus din nou in stare lichida. . vapori apa apa Laminare Pentru a usura evaporarea fluidului trebuie redusa presiunea. -2- . Condensare Pentru a condensa fluidul este suficient sa-l raciti. presiune si temperatura inalte.Notiuni generale Compresie Fluidul in stare de vapori este dus inapoi in interiorul buteliei folosind un compresor: . presiune si temperatura joase.element care permite scaderea presiunii fluidului.

robinet de lichid.ventilator axial. proprietatile termodinamice ale principalilor agenti frigorifici utilizati in climatizare: -3- . .robinet de lichid. . compresor Filtru deshidratant capilar Filtru deshidratant Robinet de lichid Legenda: directia fluxului agentului frigorific pentru racire.compressor.Notiuni generale Unitatea interna Unitatea externa Circuit frigorific • Unitatea interna: .compresor.robinet de gaz. .schimbator de caldura. I. . Functionarea unui aparat de aer conditionat are la baza proprietatea unui agent frigorific (freon) de a avea o temperatura de vaporizare scazuta si de a se vaporiza si lichefia succesiv in cadrul unor cicluri termodinamice. .schimbator de caldura. • Unitatea externa: . . caldura U. . Va prezentam.vana de inversare a ciclului frigorific. Schimbator de . .filtru dehidratant. .ventilator tangential.robinet de gaz. . Directia fluxului agentului Unitatea externa Robinet de gaz Vana de inversare a ciclului frigorific Schimbator de caldura U. .schimbator de caldura. • Unitatea externa: . .capilar.schimbator de caldura.ventilator axial. mai jos. .filtru dehidratant. . Robinet de gaz condensator evaporator compresor Filtru dehidratant capilar Robinet de lichid Circuit frigorific pompa de caldura • Unitatea interna: Unitatea interna .ventilator tangential. directia fluxului agentului frigorific pentru incalzire (pompa de caldura).capilar.E.

Notiuni generale -4- .

Notiuni generale VV -5- .

Notiuni generale Diagrama entalpie – presiune pentru agentul frigorific R22 Presiune absoluta bar -6- .

Date specifice de functionare Functionarea aparatului de aer conditionat este controlata de o placa electronica cu microprocesor care realizeaza reglarile de temperatura. Compresorul si ventilatorul unitatii externe pornesc cand temperatura mediului (relevata de sonda ambientala) depaseste cu 1oC valoarea fixata si se opreste cand temperatura coboara cu 2oC fata de cea fixata.Date specifice de functionare 2. . 2. setata 25 O C compresor Ventilator UE Viteza ventilatorului UI MINIMA -7- . . . cu imersiune in schimbatorul unitatii interne.1 Modalitatea de functionare RACIRE Campul de variatie a temperaturii care poate fi setata este de la 16 la 30oC.testare (test). incalzire. iar pentru modelele cu pompa de caldura si a sondei cu imersiune in schimbatorul unitatii externe).automata (auto).incalzire (heating). pana la intrarea in functiune a acestuia.racire (cooling). . aceasta prevede o intarziere de 3 min.desumidificare/uscare (dry). Acest interval de timp se aplica si intre doua porniri successive ale compresorului. Modalitatea de functionare: . Valoarea de pornire este de 24oC.In modalitatile de functionare “ racire. functiile de protectie si gestiunea organelor electromecanice pe baza setarilor efectuate pe telecomanda (din partea utilizatorului) si a temperaturilor relevate (de la sondele de mediu. Cand microprocesorul da comanda de pornire a compresorului. uscare si auto” exista intotdeauna o protectie a compresorului pentru a evita repetarea ciclurilor de pornire si oprire (in interval scurt) a acestuia. Protectia compresorului . .de programare a pornirii/opririi aparatului.

medie (med). UI sunt oprite compresorul si Ventilator ventilatorul unitatii UE externe. . daca temperatura T1> 3’ schimbatorului (relevata compresor de pe sonda cu imersiune) Ventilator ramane 3 min. sub 0oC.dupa 6 min. de functionare continua a compresorului. odata eliminata gheata. .cand temperatura mediului este cu cel putin 40C mai mare decat cea setata este activata viteza maxima. .cand temperatura mediului este mai mare decat cea setata cu o valoare cuprinsa intre 2 si 4oC. astfel incat sa nu formeze gheata.in celelalte cazuri este activata viteza minima. atunci este activata viteza medie. .Unitatea externa este din nou pornita atunci cand temperatura schimbatorului. depaseste 8oC. -8- . mica (low) sau auto (auto).microprocesorul verifica daca temperatura schimbatorului unitatii interne nu ramane prea scazuta.Date specifice de functionare Viteza ventilatorului unitatii interne Se seteaza din telecomanda si aceasta poate fi: mare (high). + Ventilator unitatea interna compreso Ventilator Protectia antiinghet a schimbatorului unitatii interne . Selectia “ auto “: . in timp ce ventilatorul unitatii interne ramane activ la viteza setata.

Protectia antiinghet a schimbatorului unitatii interne Este aceiasi ca in modalitatea RACIRE. Functionarea in aceasta modalitate prevede un circuit alternativ de lucru la rece pentru 6 min. Compresorul si ventilatorul unitatii externe vor functiona cand temperatura ambientala (relevata de sonda ambientala) depaseste valoarea impusa de 2oC si se opresc cand temperatura scade sub 2oC.Date specifice de functionare 2. fara sa coboare mult temperatura ambientala.2 Modalitatea de functionare USCARE (dry). -9- . Ventilator UI Viteza min. Ventilatorul unitatii interne ramane la viteza minima.. compresor Ventilator UE Campul variatiei temperaturii impuse cu telecomanda trebuie sa fie de 18 – 30oC. si de ventilare pentru 4 min. schimbatorul unitatii interne se “acopera” cu condens. Valoarea de plecare este de 24oC. cu scopul de a elimina curgerile.

functionarea acestuia ramane invariabila pentru cel putin 80 de secunde.cand temperatura mediului este mai mica decat cea setata cu o valoare cuprinsa intre 2 si 4oC.3 Modalitatea de functionare INCALZIRE (heating). -10- . este activata viteza maxima. vana cu 4 cai si ventilatorul unitatii externe se activeaza cand temperatura ambientala (sesizata de sonda ambientala) coboara cu 1oC sub valoarea impusa si se opreste cand temperatura depaseste 2oC. pentru a evita emisia aerului rece. Campul de variatie a temperaturii impuse cu telecomanda este de 16 – 30oC. Ventilatorul unitatii interne atinge viteza setata si deschide aripile deflectorului. . Valoarea de plecare este de 24oC. .in celelalte cazuri este activata viteza minima. medie (med). In cele din urma. atunci este activata viteza medie. mica (low) sau auto (auto). Compresorul. Selectia “ auto “. Pe de alta parte. SETARE compresor Ventilator UI Vana 4 cai Ventilator Viteza ventilatorului unitatii interne Se seteaza din telecomanda si aceasta poate fi: mare (high). numai dupa 30 de secunde de la pornirea compresorului. viteza ventilatorului unitatii interne se atenueaza. cand compresorul se opreste. .Date specifice de functionare 2.cand temperatura mediului este cu cel putin 4oC mai mica decat cea setata.

dupa 8 min. Procedura este pornita si completata in mod automat. astfel incat ciclul frigorific incalzeste schimbatorul extern. -11- . Ventilatorul intern si cel extern sunt oprite. . Pentru a va intoarce la modalitatea INCALZIRE. de functionare in modalitatea INCALZIRE. in urmatoarele moduri: .Dezghetul incepe cand. vana cu 4 cai si ventilatorul unitatii externe sunt activate din nou.Date specifice de functionare Dezghetarea unitatii externe (clipeste ledul OPERATION/Functionare) Ventilator UI Ventilator UE Vana cu 4 cai compresor Procedura de dezghetare permite eliminarea brumei care se poate forma. In timpul dezghetului. dupa 45 min. in functie de conditiile climatice. vana cu 4 cai este dezactivata.Dezghetarea ia sfarsit cand temperatura schimbatorului unitatii externe atinge cele 10oC sau daca aceasta temperatura nu este atinsa. pentru a evita emisia de aer rece. pe schimbatorul unitatii externe in timpul functionarii in modalitatea INCALZIRE. dupa cum este indicat mai sus. temperatura schimbatorului unitatii externe (relevant de sonda cu imersie in schimbator) coboara sub cele –8oC. maxim. repornirea ventilatorului unitatii interne este intarziata.

. In sfarsit. ventilatorul unitatii externe este oprit. placa electronica emite un semnal acustic intermitent. Apasand din nou tasta TEST. in timp ce ventilatorul unitatii interne continua sa functioneze la viteza selectata. -12- . In cazul defectarii sondelor de mediu. Se elimina functiile de protectie (inclusiv protectia compresorului – 3 min. aparatul porneste in functionare RACIRE activand toate componentele mecanice.). Functionarea este continua si nu este influentata de variatiile temperaturii mediului. Ventilator compresor Vana 4 cai 2.4 Modalitatea de functionare TEST Functionarea in modalitatea TEST este prevazuta pentru a se verifica functionarea corecta a componentelor aparatului de aer conditionat. In modalitatea TEST. Cand temperatura schimbatorului unitatii interne (masurata de sonda cu imersiune) depaseste 58oC timp de 8 sec. aparatul se opreste.Date specifice de functionare Protectia impotriva supraincalzirii schimbatorului unitatii interne Microprocesorul controleaza ca temperatura schimbatorului unitatii interne sa nu creasca excesiv. Ventilatorul unitatii externe va reporni cand temperatura schimbatorului unitatii interne scade sub 50oC. daca in timpul functionarii in modalitatea TEST aste actionata telecomanda. Aceasta modalitate poate fi activata doar apasand tasta TEST de sub tabloul frontal. pentru a nu provoca deformari ale structurii plastice. cu ventilatorul unitatii interne la viteza maxima si cu paletele dispersorului efectuand oscilatii continue. atunci sunt efectuate functiile prevazute de setarea respectiva. cu imersie in schimbatorul unitatii interne sau a celei externe.

aceasta va ramane activa pana cand temperatura va deveni de 24oC. .5 Modalitatea de functionare AUTO In modalitatea AUTO.. sub inscrierea TEMP. Incalzire Racire compresor Ventilatorul UI Mod AUTO Ventilator Vana 4 cai Functionarea aparatului in modalitatea AUTO: .Date specifice de functionare 2. .valoarea presetata pentru temperatura in racire este de 26oC.daca temperatura mediului depaseste 27oC. aparatul va functiona in regim de racire.valoarea presetata pentru temperatura in incalzire este de 20oC.cand temperatura mediului coboara sub cele 20oC. Dupa activarea functionarii in modalitatea AUTO. -13- . Protectiile sunt active. pe ecranul cu cristale lichide. dupa valoarea temperaturii mediului: . iar viteza ventilatorului este setata in AUTO. aparatul va functiona in regim de incalzire si va ramane activ pana cand temperatura va ajunge la 23oC. Toate aceste valori pot fi modificate cu 1 sau 2oC mai mult sau mai putin. se realizeaza in mod automat alegerea intre functionarea in regim de RACIRE si functionarea in regim de INCALZIRE. actionand asupra tastelor de crestere/descrestere din telecomanda. va apare un indice cu una sau doua ‘sageti’ intoarse spre partea de sus sau in jos. se vor activa si protectiile si reglarile corespunzatoare modalitatilor RACIRE sau INCALZIRE.

modificandu-l in mod progresiv astfel incat sa diminueze actiunea de racire (sau de incalzire) pentru un confort mai mare si pentru a reduce consumul de energie electrica. paletele deflectorului vor oscila continuu intre pozitia verticala (inchise) si cea orizontala. aparatul se va opri. Acesta actioneaza asupra valorii temperaturii fixate. In modul de RACIRE sau USCARE Dupa prima ora de functionare temperatura fixata creste automat cu 1oC. paletele se opresc in pozitia respective. Apasand din nou aceasta tasta. • Controlul “ SWING “ (pozitia paletelor deflectorului) Paletele deflectorului sunt actionate de un motoras pas cu pas alimentat la tensiune scazuta. • Temporizator Aveti posibilitatea de a temporiza pornirea si oprirea aparatului in arcul celor 12 ore.deschidere. pentru un total de 2oC in 2 ore. are bateriile descarcate sau a fost pierduta ori deteriorata. Pentru informatii mai detaliate. De fiecare data cand aparatul primeste corect semnalul de la telecomanda. este de ajuns sa opriti aparatul si apoi sa-l reporniti pentru a se realiza un ciclu complet inchidere . dupa o alta ora de functionare creste automat cu inca 1oC.Date specifice de functionare Functionarea de urgenta (tasta de pe panoul frontal al unitatii interne). dupa o alta ora de functionare mai scade cu 1oC. recurgeti la cartea de instructiuni • Telecomanda Transmiterea datelor setate la aparat este confirmata de lumina unei ‘sageti’ de deasupra inscriptiei “OPERATION“. 2. -14- . aceasta emite un semnal sonor de confirmare. Selectand din telecomanda functia SWING. care orienteaza paletele in pozitii fixe sau pentru a oscila continuu. Actionand din nou tasta SWING din telecomanda. se poate ajunge la modalitatea AUTO apasand tasta de pe panoul frontal al unitatii interne. In modalitatea INCALZIRE Dupa prima ora de functionare temperatura fixata scade automat cu 1oC. Daca paletele par sa ramana in pozitii anormale. deci un total de 2oC in 2 ore.6 Alte caracteristici si functii • Control “SLEEP “ De obicei acest control se foloseste in timpul functionarii nocturne. In cazul in care telecomanda nu functioneaza.

A . IDENTIFICARE DEFECTIUNI (simptome. 4. -15- INTERVENTIE Restabiliti legaturile desfacute. . 3. atunci cea considerata defecta poate avea bateriile descarcate sau poate fi stricata. 2. Telecomanda nu functioneaza sau functioneaza doar de aproape. inlocuiti siguranta fuzibila (220 mA) in placa. interventii) 3. Nu da semen de functionare (nici o lumina sau semnal sonor). respectiv 12VAC.B .Clema de prindere a sondei este desfacuta. nici atunci cand se apasa tasta AUTO sau TEST de pe unitatea interna.Daca nici o alta telecomanda nu functioneaza.Verificati legaturile electrice intre unitatea interna si cea externa: cablul de putere si cel de comanda (semnalizare). 2. Refaceti alimentarea sau legaturile intrerupte Daca nu sunt 220 V.R.B .A . 4. 3.A .Firele de legare a sondei sunt rupte.R. 2. Refaceti legaturile electrice in mod corect respectand diagrama cu conexiuni (din cartea tehnica) intre unitatea interna si cea externa.1 Partea electrica SIMPTOM 1. 3.A . Introduceti bine conectorii transformatorului sau inlocuiti-l.Verificati prezenta tensiunii de 220 V la contactele conectorului TR-1 in placa. Reparati sau inlocuiti placuta cu receptorul I. verificari. Apasand tasta TEST.B . Unitatea interna porneste. VERIFICATI 1.Verificati prezenta tensiunii de 220 VAC la bornele unitatii externe.C . dar unitatea externa nu. verificati fixarea placutei cu receptorul I. Verificati bateriile (daca sunt incarcate) sau inlocuiti telecomanda. 2.Daca o alta telecomanda functioneaza corect.Verificati prezenta tensiunii de alimentare 220 V la bornele unitatii interne si verificati conexiunile electrice. 4. 3.Identificare defectiuni 3. Inlocuiti cablurile de legatura in cazul in care se constata ca sunt intrerupte.A . unitatea interna porneste iar ledul clipeste si se aude un semnal sonor.Verificati prezenta tensiunii la conectorul de iesire (secundar) de 9VAC.

B .Identificare defectiuni 5.Verificati daca senzorul cu imersiune este stricat sau daca acesta are cablul interupt. 7.Incercati daca un alt motoras functioneaza corect.Verificati daca conectorul senzorului de temperatura ambientala este corect introdus. Introduceti cu fermitate conectorul in placa.A . 9.B . (aproximativ la fiecare 8.Verificati deflectorului raman introducerea corecta a inchise sau se rotesc conectorului motorasului anormal. Inlocuiti senzorul de temperatura ambientala. In modalitatea RACIRE ramane activ 10 min.Verificati daca senzorul temperaturii ambientale aste stricat sau daca acesta are cablul interupt.Verificati daca senzorul de temperaturi ambientala (sau cablul corespunzator acestuia) este in scurtcircuit. Inlocuiti senzorul de temperatura ambientala. 8. Inlocuiti senzorul cu imersiune. Paletele 9.A .Verificati daca 50 min. 9. senzorul cu imersiune al unitatii externe este stricat. 5. Inlocuiti cablul de semnalizare sau conectati-l corect. In modalitatea 8. In modalitatea INCALZIRE aparatul nu porneste (in cea de RACIRE acesta functioneaza incontinuu) 7.A . de actionare al deflectorului. -16- Introduceti cu fermitate conectorul in placa. si apoi nu mai reporneste.A .Verificati daca INCALZIRE unitatea senzorul cu imersiune al externa face deseori unitatii externe este legat dezghetarea corect.B . . Legati corect senzorul. 6. Inlocuiti motorasul. In modalitatea RACIRE aparatul nu porneste (in cea de INCALZIRE acesta functioneaza incontinuu) 6.A . Refaceti legatura corecta a motorasului. Inlocuiti senzorul cu imersiune al unitatii externe. 5. 7.Verificati daca conectorul senzorului cu imersiune este corect introdus.B .). daca este interupt sau cablul de semnalizare este intreg si este legat corect.

B . atat la unitatea interna cat si la cea externa. Inlocuiti condensatorul compresorului. Inlocuiti vana cu 4 cai Reluati legatura corecta (la Dual incercati functionarea teleintrerupatorului). -17- Introduceti cu fermitate conectorul in placa.Verificati daca vana cu 4 cai are bobina intrerupta 11. 12. 10. Inlocuiti bobina vanei cu 4 cai. 11.B . 12.Verificati prezenta tensiunii de alimentare la contactele motorului. 13. Chiar si in modalitatea INCALZIRE aparatul emite aer rece.Verificati prezenta tensiunii de alimentare.Incercati cu un alt motor sau cu un alt condensator.Incercati cu un alt motor.Verificati integritatea klixonului.C .C .Incercati sa dati o rotatie pentru a-l porni: Atentie la maini. Legati corect cablul de semnalizare. Inlocuiti motorul sau condensatorul. Ventilatorul unitatii externe nu porneste. Compresorul nu porneste.Verificati legatura cablului de semnalizare la unitatea externa (firul ventilatorului). 13. Ventilatorul unitatii interne nu se roteste (sau se roteste cu o viteza foarte mica). 12.Nu reuseste sa porneasca.D . Inlocuiti klixonul. .Verificati prezenta tensiunii de alimentare de 220 VAC pe conector. Inlocuiti placa electronica. 11. 11.A .B . 10. se aude un ‘bazait’ continuu. Inlocuiti motorul.Identificare defectiuni 10. Inlocuiti sigurantele fuzibile pe placa compresorului. 13.C .C . 12.A .A .B .Verificati legatura cablului de semnalizare la unitatea externa (firul vanei cu 4 cai). 13. Inlocuiti condensatorul. Refaceti legaturile corecte.Verificati daca vana cu 4 cai anclanseaza. 13. 10.Verificati daca conectorul motorului este introdus corect.A .

In orice caz este bine sa inlocuiti placa electronica si sa verificati mereu cauzele nefunctionarii indicate in tablel. Tabelul cu valoarea rezistentelor ramane valid pentru fiecare din cele 3 sonde de temperatura (sonda de temperatura ambientala. sonda de temperatura cu imersie a unitatii interne si cea cu imersie a unitatii externe) pentru ca toate sondele de temperatura au aceiasi curba caracteristica. ca in tabelul urmator: o C 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ohm 13300 12750 12230 11730 11250 10800 10370 9959 9567 9193 8836 o C Ohm 8491 8163 7849 7549 7262 6989 6727 6477 6238 6009 o C Ohm 5789 5579 5377 5185 5000 4823 4653 4491 4335 4185 o C Ohm 4040 3901 3767 3639 3516 3398 3285 3176 3072 2972 o C Ohm 2875 2779 2688 2601 2517 2437 2359 2285 2213 2144 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 O frecventa cauza de nefunctionare a modelului Dual se datoreaza conectarii gresite a cablurilor electrice sau a liniilor frigorifice intre ele. Daca interventiile indicate in table nu rezolva defectul. Indicatia testerului trebuie sa fie cu valoarea gasita.atingeti cu un varf metallic contactul senzorului in conector si masurati valoarea rezistentei. atunci este oportun sa incercati sa inlocuiti placa.pregatiti un “tester” electric cu o putere de 20 Kohm.separati sonda din circuit extragand conectorul acesteia. . -18- . Cele doua unitati interne se leaga in mod independent la unitatea externa. cu temperatura corespondenta senzorului.Identificare defectiuni Note si precizari pentru cercetarea defectiunilor – partea electrica In toate situatiile prezente. . cauza defectelor se poate datora unor defectiuni ale placii electronice. Pentru o buna verificare a functionarii sondei de temperatura se poate masura valoarea rezistentei senzorului dupa urmatoarele moduri: .

.Identificare defectiuni Atentie: In cazul modelului Dual sau Trial trebuie sa acordam o atentie maxima executarii corecte a legaturilor electrice si frigorifice: .2 Circuit frigorific Prima data se verifica corecta functionare a aparatelor de aer conditionat. . . in conditii climaterice normale. . Astfel. . .separati bine legaturile electrice si frigorifice ale unitatilor interne A. dupa cateva minute. -19- . Temperatura aerului emis depinde de urmatorii factori: . B respective C (in cazul Trialului).un aparat de 9000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 14oC decat temperatura mediului. verificari.respectati numerotarea cablurilor electrice. Temperatura aerului emis din unitatea interna creste odata cu cresterea temperaturii externe. O buna functionare a aparatului este constatata atunci cand de la schimbatorul unitatii interne.temperatura mediului. ies in mod continuu picaturi de apa (condens). prin tubul de evacuare condens. aparatul trebuie sa emita aer rece (in modalitatea RACIRE) sau aer cald (in modalitatea INCALZIRE). Functionarea in modalitatea RACIRE Daca ventilatorul este reglat la viteza maxima.randamentul termic al aparatului. .un aparat de 12000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 15oC decat temperatura mediului.un aparat de 24000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 18-20oC decat temperatura mediului.cantitatea de aer emisa (viteza ventilatorului). atat pe racire cat si pe incalzire. .un aparat de 18000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 16-18oC decat temperatura mediului. interventii) 3. in conditii normale: .un aparat de 7000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 12oC decat temperatura mediului.la modelele de 30000 si 50000BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 16-20oC decat temperatura mediului. IDENTIFICARE DEFECTIUNI (simptome. .un aparat de 16000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mica cu 14-16oC decat temperatura mediului.

un aparat de 9000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 17oC decat temperatura mediului.o lungime mare a legaturilor frigorifice.un aparat de 18000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-20oC decat temperatura mediului. . randamentul aparatului se diminueaza in cazul in care instalatia cere: . . . Randamentul aparatului se diminueaza si in situatia in care nu este garantata o schimbare termica optima a unitatii interne si in particular a unitatii externe.un aparat de 24000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 22-24oC decat temperatura mediului.un aparat de 7000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 15oC decat temperatura mediului.o mare diferenta de nivel intre unitatea interna si unitatea externa. .Identificare defectiuni Functionarea in modalitatea INCALZIRE Daca ventilatorul este reglat la viteza maxima.la modelele de 30000 si 50000BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-24oC decat temperatura mediului (chiar si atunci cand este activata rezistenta electrica integrata in aparat). .un aparat de 12000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 20oC decat temperatura mediului. Temperatura aerului emis din unitatea interna se diminuiaza odata cu cresterea temperaturii externe. in conditii normale: . . Trebuie sa tinem cont ca este vorba de elemente care functioneaza in conditii specifice de mediu si tipologia de instalare a masinii.un numar mare de curbe a liniei frigorifice.un aparat de 16000 BTU/h ar trebui sa produca aer cu temperatura mai mare cu 18-20oC decat temperatura mediului. . In linii generale. . -20- . Toate situatiile indicate pot fi considerate calitative ca indici de functionare.

Bruma de la baza Cautati pierderile si schimbatorul unitatii schimbatorului: pierderi reincarcati circuitul interne. 2.A . este infundat sau Debarasati spatial de acoperit: nu se realizeaza ventilare a unitatii un bun schimb termic.Dimensionarea Inlocuiti aparatul.Aspiratia aerului Realizati libera circulatie unitatii interne obturata.B .Bruma de pe tot Curatati filtrul de aer.C . sunt indoite.Daca schimbatorul Cautati pierderile si condens. externe sau reamplasati unitatea la cotele prevazute in cartea tehnica. este “putin” rece. Indreptati elicile 3. a aerului.A .A . Nu se produce 2. 4. schimbatorul: filtrul de aer este infundat. Se formeaza bruma pe 1. interne sunt infundate. Curatati schimbatorul 3. Verificati temperatura Temperatura mediului o este mai mica de 20 C. -21- .Schimbatorul de functioneaza putin rece caldura al unitatii externe unitatii externe. de gaze. frigorific.A . 4.Elicele schimbatorului de schimbatorului unitatii caldura al unitatii externe externe. mediului.B . Compresorul 3.B . atunci se produce o pierdere de agent frigorific. 1. curentului electric este mai mica decat cea prevazuta. unitatii interne ramane reincarcati circuitul uscat si absorbtia frigorific. Temperatura aerului 4. Ventilatorul unitatii Inlocuiti motorul. aparatului este necorespunzatoare spatiului respectiv.Identificare defectiuni Verificare fara folosirea instrumentelor Functionarea in modalitatea RACIRE – verificare vizibila a unitatii interne SIMPTOM CONTROL INTERVENTIE 1. 4.Filtrele unitatii Curatati filtrele. interne este stricat.

masurata intotdeauna la o viteza maxima a ventilatorului. Cautati pierderile si reincarcati circuitul frigorific.Unitatea interna este montata in apropierea unei surse de caldura. Asteptati ca temperatura sa coboare. 5. Teava de aspiratie a compresorului (presiune joasa) nu este rece. 7.Montarea necorespunzatoare dimensional a unitatii interne. 5.Compresorul este prea cald: a declansat protectia termica proprie. Montati unitatea interna conform cartii tehnice.Pierderi de gaze. Temperatura aerului va fi masurata cu un termometru digital cu timp scurt de raspuns.E . Indepartati sursa de caldura sau montati unitatea in alt loc. Cautati pierderile si reincarcati circuitul frigorific.A . Verificare cu ajutorul instrumentelor Cu ajutorul instrumentelor de masura putem obtine informatii importante privind functionarea corecta a aparatelor de climatizare. Temperaturile de interes major sunt urmatoarele: . 6. Teava de refulare a compresorului (presiune inalta) nu este calda.D . Compresorul se opreste. 7.presiunea agentului frigorific. . . .A . Masuratorile relevante sunt urmatoarele: . -22- . Pe langa aceasta.A . 6. 5.curentul absorbit.temperatura mediului: este temperatura din camera in care este instalata unitatea interna. Curentul absorbit este masurat cu un “cleste” ampermetric digital capabil sa ofere date precise si sa memoreze valoarea curentului de pornire al compresorului. .temperatura de emisie a unitatii interne: este temperatura aerului emis de unitatea interna. poate fi utila si masurarea temperaturii de emisie a unitatii externe (temperatura aerului emis din unitatea externa).temperatura aerului.temperatura externa: este temperatura aerului aspirat de unitatea externa.Pierderi de gaze.Identificare defectiuni 4.

in timpul functionarii in modalitatea RACIRE. al doilea dupa scara de racire al R22. tinand cont ca unitatea interna are un consum neglijabil fata de cel a compresorului. -23- .presiunea joasa. . in timpul functionarii in modalitatea INCALZIRE. de regula. temperatura aerului emis de unitatea externa.presiunea inalta.temperatura aerului emis de unitatea externa. Daca presiunea este mai mica de aceasta valoare. 2. marcata in culoarea verde in manometru. • conditii de functionare in modalitatea INCALZIRE: 7.in modalitatea INCALZIRE: valoarea presiunii este in jur de 16 – 18 bar. Daca temperatura mediului este de 20oC si temperatura externa de 18oC. In acest caz este recomandabil sa se astepte cateva minute inainte de a considera citirea drept corecta. 9. Presiunea este masurata. Presiunea se stabileste doar dupa un anumit timp de functionare. acordand atentie manometrului (rosu) cu scala de 30 bari ce masoara inalta presiune. 4. 8. 5.in modalitatea RACIRE: valoarea presiunii este in jur de 4 – 5 bar. 10. Aparatul oprit Este util sa masurati valoarea presiunii: in aceasta conditie trebuie sa corespunda cu valoarea temperaturii de racire. Aparatul in functiune Cu aparatul in functiune trebuie urmariti 10 parametrii: • conditii climatice: 1. curentul absorbit. temperatura aerului emis de unitatea interna. in conditii standard: . presiunea care se poate estima la aparat va fi in jur de 8 bar. temperatura mediului. curentul absorbit. . Presiunea. presiunea. temperatura exterioara.Identificare defectiuni Masurarea curentului se efectueaza pe unul din conductorii cablului de alimentare. presiunea. 6. In acest punct este accesibila masurarea pentru: . cu manometrele statiei de incarcare sau trusa de manometre. Punctul in care se executa masurarea presiunii este racordul filetat prevazut pe robinetul de gaz al unitatii externe. rezulta deja cu certitudine ca in instalatie exista o pierdere a agentului frigorific. in acelasi timp si pentru unitatea interna si pentru cea externa. • conditii de functionare in modalitatea RACIRE: 3. temperatura aerului emis de unitatea interna.

Aparatul nu raceste sau incalzeste. in conditii climaterice standard. iar incalzirea este cu effect redus si dezghetari frecvente.B. 2. Control ( verificare ) 1.A. cand aparatul este supraincarcat cu agent frigorific. Va sfatuim sa modificati cantitatea de agent frigorific in conformitate cu proiectul instalatiei sau cea scrisa pe eticheta unitatii interne.Unul din tevile de legatura este obturat sau strangulat. Absorbtia curentului electric. nu trebuie sa aiba valori diferite de cele nominale. Aparatul raceste putin. 2. -24- . In linii generale.Robinetul de lichid nu este suficient deschis. decat foarte putin: valori mici ale curentului de absorbtie si ale presiunii. Verificarea unitatii externe cu ajutorul instrumentelor de masura: Simptom 1. Interventie Eliminati cauza pierderilor si reincarcati unitatea externa cu agent frigorific. Deschideti corespunzator robinetul de gaz. Aparatul nu raceste sau incalzeste. valoarea curentului este mai mare decat cea nominala. 3. Eliminati ‘dopul’ sau strangularea tevii. este posibil ca incarcarea cu agent frigorific sa fie insuficienta.Identificare defectiuni Valoarea presiunii se poate schimba in functie de variatiile conditiilor climaterice. 3. in caz contrar. creste valoarea presiunii in functie de temperatura mediului intern si cel extern si este necesar sa tinem cont de acest lucru pentru a da explicatii asupra masuratorilor care se fac. Cand temperatura mediului intern sau extern este diferita fata de valorile standard de masurare trebuie sa utilizam curba absorbtiei pentru a scoate corect coeficientul de care trebuie sa tinem cont. 2. fie in modalitatea Racire fie in cea de Incalzire.A. Deschideti corespunzator robinetul de lichid.Pierderi de gaz (agent frigorific).A.Daca presiunea in modalitatea de Racire este mare iar in cea de incalzire este scazuta: robinetul de gaz nu este suficient deschis. cand absorbtia curentului este mai mica decat valoarea prevazuta. decat foarte putin. In linii mari.

ondulat.Identificare defectiuni 3.3 GRESELI DE INSTALARE In locul unui tub de evacuare condens corespunzator. Tubul de descarcare condens trece printr-un locas mai inalt decat tava de colectare a unitatii interne. rigid. s-a folosit un tub flexibil. Tuburile de legatura (cu agent frigorific) nu sunt izolate termic corespunzator. -25- . Tubul de descarcare a condensului are forma unui sifon.

Nu este necesar sa folositi un circuit de alimentare separat. -26- . Nu instalati unitatile externe unul langa altul (apropiate).Identificare defectiuni Tubul de evacuare condens are capatul intr-un canal de colectare a apei pluviale. Nu executati prea multe curbe ale tevior de legatura intre unitati.

Unitatea interna se gaseste in afara razei de actiune a telecomandei. Mediul este cald si cu umiditate mare. -27- .Identificare defectiuni Nu instalati unitatea externa a aparatului intr-un loc expus curentilor de aer. Unitatea interna nu trebuie montata in apropierea aparatelor (utilajelor) care pot provoca diferite tipuri de semnale de interferenta.

Nu atasati un sifon pentru apa pluviala atunci cand unitatea externa este instalata la un nivel superior fata de unitatea interna. Unitatea interna si cea externa sunt instalate la o diferenta mare (intre ele) de nivel (peste cea indicata maxim in cartea tehnica de instalare). Tuburile de legatura sunt indoite in unghiuri prea stranse.Identificare defectiuni Unitatea interna este instalata in bucataria unui restaurant. -28- .

Unitatea externa este instalata intrun loc pre mic (stramt) in care este imposibila circulatia aerului.Identificare defectiuni Valva cu trei cai este inchisa. -29- . Sunt folosite tevi de legatura cu diametre gresite. Prea scurt Cablul de alimentare electrica a aparatului este subdimensionat sau prea scurt (traseul de alimentare prea lung).

Umezeala in interiorul tevilor.Identificare defectiuni Prezenta corpurilor staine in tevile de legatura. Nu uitati sa executati o noua bercuire a tevii (daca aceasta este deteriorata) inaintea remontarii aparatului indepartat. din instalatie. -30- . Nu incarcati compresorul cu un alt tip de agent frigorific. ocazional.

se inchide robinetul “low“ si apoi se opreste pompa de vid. Se deschide robinetul cu “high“ si se obtine incarcarea cu freon. 4. Dupa obtinerea vidarii. 3. Se deschide robinetul “low“ si se porneste pompa de vid. Se inchide robinetul “high”. 5.Identificare defectiuni SCHEMA DE VIDARE SI INCARCARE CU AGENT FRIGORIFIC AL UNITATII EXTERNE Se efectueaza urmatoarele operatii: 1. 2. -31- . Se scoate furtunul de la pompa si se monteaza la butelia cu freon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful