Universitatea

BULGARIA

Student: Sectia:

Evolutia Bulgariei in intervalul 2000-2005 .1. 11 Intre 2004-2005 . pag. pag. 9 Intre 2003-2004 .…………………………………………. 2.2. Date statistice ………………………………………………… pag.………………. 2. pag..…………………………………………. pag. Evolutia Bulgariei in secolul XX ……………………………. pag. 6 2. pag..4.………………………………………….... 9 2. 9 Intre 2002-2003 .. 12 3.. 13 2 ..…………………………………………. Intre 2001-2002 ..3.Cuprins 1. 2..

Nume oficial: Bulgaria Capitala: Sofia Suprafata: 110.08. presedintele Republicii (din 22.2002) Prim Ministru: Serguei Stanichev (din 15.51 €) Forma de guvernamant: Republica Unita Seful statului: Georgi Parvanov.2005) Ministrul de afaceri: Ivailo Kalfine (din 16.000 locuitori Limba: bulgara (oficiala).2005) 3 .2005) Ministrul de aparare: Vesselin Bliznakov (din 16.01.08.730. turca Moneda: lev (1 lev = 0.910 km2 Populatie: 7.08.2005) Ministrul de interne: Roumen Petkov (din 16.08.

Steagul Bulgariei Harta Bulgariei 4 .

Bulgaria Catedrala Alexander Nevsky Litoralul Mari Negre 5 .Sofia.

Rumelia de est s-a revoltat impotriva Imperiului Otoman in 1885 si s-a unit cu Bulgaria. comunisti si liberali. Profitand de revolutia din Imperiul Otoman din anul 1908 Ferdinand declara Bulgaria independenta si devine rege sub numele de Ferdinand I. Regimul dictatorial al lui Stambolisky. care reprezenta toat partidele exceptandui pe agrarieni. Bulgaria. dar a fost obligata sa incheie un armistitiu cu aliatii in septembrie 1918. Bulgaria si Grecia intra intr-un conflict in anul 1925. Muntenegru si Grecia. In 1919 Aleksandr Stambolisky devine premier incearca sa atraga de partea sa o mare parte a taranilor si incearca sa mentina relatii bune cu celelalte tari balcanice. inving Imperiul Otoman. Bulgaria s-a aflat sub dominatie Otomana. 6 . Regele Ferdinand abdica in octombrie si a fost urmat la tron de catre fiul sau. iar armata greaca invdeaza Bulgaria. iar in 1923 in timp ce incerca sa scape a fost prins si omorat. Serbia a declarat razboi Bulgariei. Bulgaria in secolul XX Inca din din evul mediu. A condus din 1908 pana in 1918. Neintelegerile interne continua si sub conducerea noului guvern. a refuzat sa recunoasca uniunea. In anul 1887 a preluat conducerea printul Ferdinand. Primul print al bulgariei a fost un german. Consiliul Ligii Natiunilor incheie conflictul. aliata cu Serbia. Prin tratatul de la Neully din 27 noiembrie 1919. In cel de-al doilea razboi balcanic din 1913. dar in scurt timp a fost infranta. A fost obligata de asemenea sa stopeze recrutarile. In 1886 un grup de conspiratori rusi si bulgari l-au fortat pe printul Alexandru sa abdice si au format un guvern predominant rus. In primul razboi balcanic (1912-1913). Alexandru de Battenberg. a carei relatii cu Alexandru de Battenber s-au deteriorat.1. sa reduca armamentul si sa plateasca mari reparatii. Bulgaria pierde mult din ceea ce primise in razboialele balcanice si toate cuceririle din primul razboi mondial. Boris al III-lea. a fost fortat sa demisioneze. Bulgaria isi pierde o parte din teritoriu. In anul 1915 intra in primul razboi mondial de partea puterilor centrale. neagreat de armata si de clasa de mijloc. nepotul imparatului rus Alexandru al II-lea. Rusia. Imparatul rus a cerut abdicarea printului si si-a retras toti generalii care aveau sarcina de a antrena armata bulgara. penalizandui pe greci.

Bulgaria declara razboi Germaniei la 7 septembrie. Desi aliati cu Germania nazista. aceste relatii au inceput sa se strice si cu Grecia si Turcia. In martie 1941. acceptand ca imediat sa fie ocupati de fortele germane. dar este prea tarziu. s-a rupt in 1950. Alegerile nationale stabilite oficial pentru luna august au fost amanate datorita protestelor Statelor Unite. Nu s-a dat nici o batalie. In decembrie 1947 Adunarea nationala adopta o noua constitutie dupa modelul sovietic. Astfel partidele opozitiei au boicotat alegerile din 18 noiembrie. Georgi Dimitrov. deoarece se considera ca sovieticii fac manevre politice in favoarea lor. si alegerile au fost castigate cu 85 procente de catre comunisti. Sub presiunea sovieticilor. Bulgaria se alatura marilor puteri. In anul 1946 Regele Simeon este inlaturat de la tron si se sfarseste monarhia. in urma acestui armititiu bulgarii evacueaza Yugoslavia. regele Boris moare in circumstante misterioase si a fost succedat la tron de fratele sau Simeon al II-lea. care este doborat in mai 1944. Macedonia si dau inapoi teritoriile luate de la greci. In august 1943. dar a fost refacut in 1959. Uniunea Sovietica declara razboi Bulgariei la 5 septembrie. Adunarea nationala a obtinut controlul total al statului alege premierul si presedintele. Presiunea sovieticilor pentru alegerile din Bulgaria au atras atentia Marii Britanii si Statelor Unite in toamna anului 1945. sub presiunile Germaniei. asteapta ca Bulgaria sa declare razboi Uniunii Sovietice. In februarie 1947 tratatul de pace de la Paris sfarseste participarea Bulgariei in cel deal doilea razboi mondial. In data de 9 septembrie Uniunea Sovietica accepta armistitiul. In septembrie 1940 Germania a obligat Romania sa cedeze Bulgariei sudul dobrogei. Tratatul diplomatic cu SUA . Bulgaria renunta la tratatul de prietenie cu Yugoslavia in anul 1948. 7 . liderul partidului comunist. Bulgaria declara razboi Greciei si Yugoslaviei in aprilie. si un guvern pro-german sub conducerea lui Dobri Bozhilov. a fos tales premier in noiembrie 1946. Regele Boris si guvernul sau rezista cerintelor germane de a persecuta evreii bulgari. Guvernul succesor incearca sa rupa legatura de Germania. Comunistii si agrarienii creaza presiuni impotriva regimului lui Bozhilov. Bulgaria trebuie sa plateasca Greciei 45 de milioane de dolar si Yugolsaviei 25 de milioane de dolari pentru reconstructie. Cand razboiul s-a intors impotrima Germaniei in 1943. Acest armistitiu a fost semnat de catre Uniunea Sovietica. Statele Unite si Marea Britanie in octombrie 1944.In 1934 regele Boris al III-lea transforma Bulgaria in monarhie. La scurt timp incepe razboiul contra SUA su Marea Britanie. Adolf Hitler. Primul presedinte a fost Vasil Kolarov. o luna mai tarziu a fost proclamata republica poporului. iar guvernul bulgar cer Uniunii Sovietice incheierea uni armistitiu. dupa intarcerea de la intalnirea cu Hirler.

ne mai avand voie sa vorbeasca limba turca in public. fiind inlocuit de catre Petur T. Mandatul sau ca presedinte a fost scurt. 2. sub conducerea lui Tudor Zhivkov. bani care au fost folositi pentru industrializare. Din anii 80’ guvernul lui Zhivkov a creat o campanie prin care comunitatea turca trebuia sa-si ia nume slave. secretar al Partidului Comunist Bulgar din 1954. trec in Partidul Social. membru al Partidului Democrat.Dealungul perioadei comuniste . Mladenov. Dealungul anului 1989. Mladenov devenind presedinte in aprilie. In 1991 Filip Dimitrov. In iunie 1990 comunistii.000 de turci-bulgari au fost nevoiti sa treaca granita in Turcia pentru a scapa de persecutii. Zhivkov a fost inlaturat de la putere si dat afara din Partidul Comunist Bulgar. Bulgaria a fost satelitul sovietic. membru al Partidului Democrat este ales prim ministru. Dealungul anilor 70’ Bulgaria a primit ajutoare substantiale de la Uniunea Sovietica. sub conducerea lui Bulgaria a recunoscut drepturile turcilor-bulgari si a inceput sa instituiasca un sistem multipartid. mai mult de 300. pana in iulie datorita unui scandal inceput odata cu folosirea fortei impotriva unei demonstratii a studentilor. Sub o noua constitutie. Zhelyu Zhelev castica realegerile din ianuarie 1992. si presedinte din 1971 pana la sfarsitului anului 1989. Evolutia Bulgariei in intervalul 2000-2005 8 . prin care presedintele este ales prin vot direct. Spre sfarsitul anului 1989. Parlamentul il inlocuieste cu Zhelyu Zhelev. premier din 1964 pana in 1971.

necunoscuta pana in 2001. a carui consecinte a dus la consolidarea democratiei. in ciuda Rusiei si Ucrainei.2. Sofia a permis trupelor americane folosirea portului din Varna. Balanta anului 2000 a fost una pozitiva. cunoscut pentru opozitia fata de reformele militare din 1998.1. La 1 decembrie Sofia a obtinut dreptul de viza pentru spatiul Schengen. care traia la limita saraciei. care a revenit in politica in 6 aprilie 2001. Autoritatile bulgare au adoptat o legislatie slaba pentru pastrarea integritatii teritoriale a Macedoniei si au garantat un suport fermla initiativa Comunitatii Internationale. prin memorandumul dn martie 2001 de la Bruxelles. La sumitul din noiembrie 2002 de la Praga. dar si stadiul deplorant al concurentei dintre firme. tara a urmarit politica externa dominata de Uniunea Fortelor Democratice. Ca vice-presedinte a fost ales generalul Angel Marin. Intre 2000-2001 Reformele guvernului lui Kostov Ivan nu au ajuns sa converteasca ajutorul pe care lau obtinut de la Comunitatea Internationala a diviunilor politice pe scena interioara. La 12 iulie acesta a fost numit prim ministru. populatia nemultumita. Economia bulgara a cunoscut o crestere pozitiva si a inregistrat un deficit bugetar mai mic decat s-a prevazut. noul sef de stat a sustinut aderarea la NATO. In paralel. Acest rezultat a constituit un eveniment politic major. cand a iesit victorios reprezentantul socialistilor Georgi Parvanov. numit si prim ministru in iulie 2001. alegatorii bulgari au creat o surpriza la alegerile prezidentiale din 18 noiembrie 2001. a exprimat un vot de protest. in campania din Afganistan din toamna anului 2001. Raportul anual al Comisiei Europene din noiembrie 2000 a remarcat progresul indeplinit referitor la privatizarea si consolidarea sistemului bancar. Programului Miscarii Nationale lui Simeon al II-lea. oferind autoritatilor macedone munitie si suport logistic.74% dintre alegatori l-au sustinut pe Simeon of Saxoni-Cobourg. care a intrat in vigoare la 10 aprilie 2001. al deficientelor in sitestemul judiciar si al coruptiei. lucru fara precedent la alegerile parlamentare din 17 iunie 2001. Macedonia. Impartiti la cel mai inalt nivel. i-a lipsit un vot pentru a detine majoritatea abosulta in Parlament. 9 . 42. Intre 2001-2002 Dupa ce l-au sustinut pe regele Simeon. 2. Exacerbati de politica corupta si de favoritismul asupra inteprinderiilor „prietene „ .2. Tara a devenit fragila si din cauza crizei din tara vecina. Sofia a permis NATO sa-i utilizeze teritoriile pentru mentinerea pacii.

divergentele de opinie aparute odata cu criza din Iraq au venit sa disturbe succesul inregistrat odata cu intergrarea euro atlantica. iar Consiliul European a confirmat dorinta de integrare a Sofiei si a Bucurestiului in Uniunea Europeana la inceputul anului 2007.8% si un deficit al balantei de plati. fost ministru al afacerilor externe. Pe fondul sporirii pretului energiei . 10 . privatizarea celui mai mare producator de tutu. in martie 2002 cand nu a mai prezentat incredere. contractia sectorului industrial a continuat. in timp ce deficitul schimburilor externe a scazut. socialistul Georgi Parvanov a beneficiat de slabiciunea relatica a primului ministru.Desi stabilitatea macroeconomica a fost conservata. Membru nonpermanent al Consiliului Securitatii al ONU.3. UFD a suferit pierderi la alegerea lui Nadejda Mihajlova. Intre 2002-2003 La summitul de la Praga din 21-22 noiembrie 2002. Bulgaria impreuna cu alte 6 tari candidate au fost invitate sa adere la NATO. La 4 aprilie 2003. Sofia a fost scena confruntarilor violente intre grupurile mafiote. Dupa decaderea sa electorala. din 13 decembrie 2001. si a telecomunicatiilor nu au putut fi concretizate si investitiile straine au scazut pana la 44%. intergrarea UE si NATO constituie doua puncte ale aceluiasi proces. 2. investitiile externe au scazut. LA 4 aprilie 2002 primul ministru a transformat Miscarea Nationala a lui Simeon al IIlea intr-un partid politic si a preluat conducerea lui pentru a se opune puterilor centrifuge.. Desi tara a inregistrat in 2002 o crestere sustinuta. opinia publica apare mai preocupata de probleme interne. Bulgaria a sustinut optiunea unei interventii militare conduse de coalitia anglo-americana in Iraq. cu un notabil asasinat impotriva omului de afaceri Ilia Pavlov in 7 martie 2003.Condus de Sergue T Stanichev. in contextul adancirii crizei sociale. Principalul raspunzator pentru aceste crize a fost Partidul Socialist. standardul mediu de viata a cpntinuat sa se deterioreze si rata somajului a ramas una relevanta. Ales sef a lstatului la 18 noiembrie 2001. in timp ce membrii sistemului judiciar deveneau victime ale atentatelor. Dup[a toate acestea reforma din sistemul judiciar a fost acaparat e puterile corporatiilor interesate. Bulgaria a trimis in Iraq o unitate de 97 de specialisti in arme chimice si biologice. cu o inflatie de 5. Simeon. partidul socialist bulgar a adoptat o modernizare social-democrata. pentru a consolida greutatea prezidentiala in executiv. Desi o parte a populatie este de acord cu razboiul din Iraq. Din punctul de vedere al Bulgariei.

5. alaturi de celelalte 6 tari in NATO la 2 aprilie 2004. care a fost acoperita de scumpirea electricitatii si a apei.4. iar deficitul bugetar de 0. revenind la conducerea partidului. Partidul Socialist si-a aratat puterea prin mediatizarea candidatului Georgi Parvanov. Inca o data in privinta politicii. deoarece centrala furnizeaza 42% electricitate. a avut capacitatea de a creste performantele macroeconomice (inflatia a fost de 2. o masura extrem de grea pentru tara.2% persoanelor care lucreaza in februarie 2003. astfel consideranduse integrata la 1 ianuarie 2007. S-a creat o politica activa impotriva somajului. care a fost in fruntea sondajelor de opinie in iunie 2003.In toamna anului 2003. Fostul prim ministru Ivan Kostov s-a opus liniei urmate de ministrul afacerilor externe. Bulgaria si-a reinoint angajamentul cu privire la reactorul 3 si 4 al centralei nucleare de la Kozlodui in 2006. Bulgaria a inregistrat un mare succes. In perspectiva alegerilor generale planificate pentru vara anului 2005. Intre 2004-2005 11 . Aceasta aderare la alianta a oferit suport politic in Statele Unite la mentinerea crizei din Iraq. prin care s-a permis inapoierea unei parti de 14. 2. odata cu alegerile municipale. Miscarea Nationala a lui Simeon al II-lea a pierdut alegerile din 26 octombrie si 2 noiembrie 2003 in fata Partidului Socialist Bulgar. Intre 2003-2004 In ciuda faptului ca in 17 iulie 2003 i se restituie dreptul la guvernamant lui Simeon (pentru 2 ani). In iunie 2005.3%. Nadezda Mihajlova. Comisia Europeana a nuntat un sistem de monitorizare pana dupa intrarea in UE. 2. In 2003 s-a inregistrat o mica crestere. Bulgaria a inchis negocierile de inegrare in UE. socialistii condusi de Sergei Stanichev au format in martie 2003 o coalitie intitulata Noua Stanga. integranduse oficial.5%) si imbunatatirea nivelului de trai. Uniunea Fortelor Democrate s-a divizat in cea de-a 14-a conferinta nationala din 21-22 februarie 2004. Acest vot a pedepsit persistentele oamenilor pentru majoritate. care si-a luat inapoi cele 51 de comune din 263 si 932 de posturi de consilieri municipalidin cele 5281.

Miscarea Democrata Liberala si Partidul Socialist Bulgar. 3. Acest tratat a confirmat inchiderea la sfarsitul lui 2006 a celor doua reactoare ale centralei de la Kozlodui. se poate observa o intoarcere timida a societatii.2% din voturi. sustinuta de scaderea somajului. Departe de agitatia politica dominata de competitia pentru captarea resurselor de curent. Date Statistice 12 . In consecinta guvernul lui Simeon de Saxonia-Cobourg-Gotha decide la 7 aprilie 2005 constructia unei noi centrale nucleare. pentru obtinerea unei majoritati in parlament. investitiile sunt de 1. Cresterea sustinuta (5. Electoratul tarii pentru legislatia din iunie 2005 a fost marcat de lungi discutii relative ale aliantei dintre Miscarea Nationala a lui Simeon al II-lea. administratie. la 2 aprilie 2004 Bulgaria a aderat la Alianta Atlantica. Surpriza a venit insa de la o formatiune nationalista numita Ataka care a obtinut 8.7%.7% in 2004).96 bilioane de euro in 2004 si neasteptat excesul bugetar (1. si-a luat angajamente cu privire la justitie. Alegatorii bulgari vor invata sa supravietuiasca pe mana majortitatii.Partidul Socialist Bulgar a ajuns sa conduca cu 31% din voturi. la combaterea coruptiei. urmat de MNS II cu 19. deasemenea pentru cresterea sociala anuntata in ianuarie 2005.2004 ramane pentru bulgari anul sperantei integrarii in Uniunea Europeana si anul finalizarii pactului NATO. la 15 iunie 2004 Sofia si-a negociat clauzele pentru integrarea in UE. la scurt timp.1%.7%) contribuie la optimism. care a inregistrat cea mai buna performanta dupa 1990 de 12.8% si de MDL. oferirea de credite pentru consum. inflatia a crescut la 6.

5 2.9 59.9 11.0 Asie 14.2 72.4 14 378 UE (25) 59.3 7 237 17.1 2.5 5.4 1.53 16.1 -0.6 E-U 4.5 0.5 1.1 71./femme) Mortalite infantile (2000-2005) Esperance de vie (2000-2005) Population urbaine Ind&cateurs soclocultureis Developpement humain (IDH) Nombre de medecins Esperance de scolarisation Scolarisation 3e degre Acces a Internet Livres publies Arrnees (effectifs) Armge de terre Marine Aviation Economic PIB total (PPA) Croissance annuelle (1993-2003) Croissance annuelle (2004) PIB par habitant (PPA) Investissement (FBCF) Taux d'inflation Taux de chomage (fin d'annee) Energie (taux de couverture) Depense publique Education Depense publique Defense Dette exterieure totale Service de la dette/Export Echanges exterieurs Importations (douanes) Principaux fournisseurs (million $) (million f) (%) (%) ($) (% PIB) (%) (%) (%) (% PIB) (% PIB) (million $) (%) (mil/ier) (millier) (millier) (%o hab.1 27.3 45.82 2 309 0.3 3.1 39.2 1.05 2.9 6.38 12.778 1.3 16454 15.3 2.9 -6.7 1 637 UE (25)44.6 -5.0 7.37 13.0 MACEDONIA 2 034 79.7 8500 19.2 2 030 13.37 13.2 -7.53 7 874 25.9 Ita 23.1 3.1 Solde des transactions courantes (% PIB) -7.796 3.5 Exportations (douanes) Principaux clients (million $) 9 88 8 UE (25) 57.1 14.19 12.4 231./km*) (%) BULGARIA 7 726 69.4 2 856 UE (25) 59.1 14 66 113 0.3 23 553 UE (25) 71.7 6.5 Youg 11.1 0.6 Youg 31.6 -0.7 C E I 7.3 9.1 12.3 7 641 21.793 2.4 3.9 Asie 9.8 11 568 26.76 4971 O.4 13 .89 12.45 733 0.1 Asie 11.830 2.1 -0.5 2.6 8022 UE (25) 64.2 16 583 UE (25) 70.2 1.7 30.1 52056 4.8 30 200 26.7 1.8 169 966 2.7 59.0 32 691 UE (25) 72.4 CEI 15.2 C EI 4.Demographic Population (2005) Densite (2005) Croissance annuelle (2000-2005) (millier) (hab.0 Asie 15.7 80.2 1.1 69.1 14.5 Indice de fecondit<§ (ISF) (2000-2005) (enf.1 4.5 ROMANIA 21 711 91.1 22 798 18.24 13.76 66.4 C E I 2.2 Asie 10.0 73.4 190.8 3.) (litre) (%o) (annee) (%) 0.) (annee) (%) (%o hab.8 37.8 CROATIA 4551 80.1 48.26 18.2 14 914 1.35 6.1 Bosn 14.2 76.7 55.3 54.0 8.1 2.0 CEI 10.00 4.2 4.9 74.8 71.0 Asie 15.3 36.

com/countries/Bulgaria/ 5.state.government. http://travel.bg/English/ 14 .Bibliografie 1. Encyclopedic de 1'etat du monde 2. http://www.economist. http://www. Microsoft Encarta Premium 2006 3.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1074.html 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful