P. 1
Farmacologie Dermatologica

Farmacologie Dermatologica

|Views: 379|Likes:
Published by Mada Grama

More info:

Published by: Mada Grama on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2014

pdf

text

original

Grama Ionut Madalin MG V Grupa 11

41 de Medicamente Folosite in Afectiunile Dermatologice

Desi afectiunile pielii rareori afecteaza speranta de viata, ele modifica semnificativ senzatia de bine a individului. Pielea functioneaza, nu doar ca o bariera pasiva, ci si ca un organ important, cu legaturi intime cu sistemul imun si cel nervos. Mai mult, administrarea transdermala a medicamentelor destinate terapiei sistemice, precum si recunoasterea ei ca o potentiala tinta in vederea inlocuirii genelor demostreaza si mai mult importanta pielii.

Structura pielii
Pielea este constituita din doua compartimente principale, epidermul, un epiteliu stratificat scuamos, si sub el dermul, un tesut bogat vasularizat, inconjurat de o matrice tisulara conjunctiva. Epidermul cuprinde mai multe straturi de keratocite, care se diferentieaza la nivelul celui superficial, demunit

stratul cornos. Acest invelis contine o proteina cu structura hidrofila, keratina, inconjurata de lipide intercelulare hidrofobe, o bariera remacabila pentru agentii aplicati topic. Diferentierea keratocitelor din stratul bazal, de la celule proliferative la celule inalt diferentiate care nu se divid, este mediata de o varietate de factori intrinseci si extrinseci, incluzand citochine si calciu. Epidermul, de asemenea, contine si melanocite care sintetizeaza pigmentul fotoprotector, melanina., si celule Langerhans, dendrocite prezentatoare de antigene care contituie cea mai indepartata ramura a sistemul imun al organismului. Dermul ofera sustinere epidemului si contine fibroblasti care elaboreaza proteine precum colagenul si elastina, care sunt cruciale pentru integritatea structurala a pielii. De asemenea, contine mastocite bogate in substante prrinflamatorii, cu rol important in remodelarea tisulara, vindecarea plagilor si fibroza.

Absorbtia cutanta
Rata difuziei unei susbtante chimice prin piele este legata, printre altele, de acesti factori: *Concentratia acesteia atunci cand este aplicata *Suprafata pe care este aplicata *Miscarea acesteia prin epiderm(constanta de difiuziune) *Afinitatea relativa pentru epiderm a excipientului (coeficientul de partitie) *Grosimea stratului cornos(reprezinta bariera) Cantitatea de drog absorbita poate fi marita prin marirea concentratiei aplicate, marirea suprafetei pe care se aplica, scazand bariera impotriva mobilitatii ei prin straturi(in general prin hidratarea pielii) si crescand afinitatea acesteia pentru piele(de obicei prin marirea componentei hidrofobe). Absorbtia

medicamentelor este, de asemenea, mai eficienta in zonele unde pielea este subtire.

Consideratii pratice in terapia medicamentoasa topica
Pentru efectuarea unei terapii medicamentoase topice eficiente este importanta intelegerea mecanismelor de transport transmembranar, precum si a structurii unice a stratului cornos. Cativa factori practici: *Relatiile dozaj-suprafata: In general, este nevoie de aproximativ 2 g de produs topic pentru a acoperi scalpul, fata, sau mana; 3 g pentru a acoperi un brat; 4 g pentru a acoperi un membru inferior; si de la 30 la 60 g pentru a acoperi intregul corp. *Hidratarea stratului cornos: Hidratarea mareste solubilitatea drogului in piele si mobilitatea acestuia prin ea(deci absorbtia) de pana la 10 ori. Hidratarea se face, de obicei, prin folosirea unei forme ocluzive a drogului sau acoperirea suprafetei de piele tratata cu pelicula de plastic impremeabila. *Tipul de preparat: In afara de importanta lor in hidratarea pieleii, tipurile de excipienti variaza prin coeficientul lor de partitie al unui anumit drog in raport cu stratul cornos. De exemplu, un medicament lipofil se va misca mai repede prin epiderm daca este introdus intr-un excipient apos, de care este mult mai putin legat. De asemenea, anumite preparate sunt mai linistitoare in anumite tipuri de eruptii cutanate: inflamatiile cronice uscate adesea se amelioreaza dupa aplicarea medicamentelor in solutii lipofile, in timp ce inflamatiile acute umede este mai bine sa fie tratate cu solutii apoase. Constituentii chimici ai excipientilor pot ocazional sa dea iritarea sau alergizarea pielii, care la randul ei poate favoriza penetrarea pielii de catre medicament. Trebuie amintit ca, pentru marea majoritate a preparatelor topice, excipientul reprezinta peste 99% din formula acestuia.

In special importante sunt efectele lor antiinflamatorii si imunosupresoare si caracteristicile lor catabolice(de unde si utilitatea lor in dermatitiele eczematoase si repectiv. glucocorticosteroizii topici au numeroase efecte farmacologice. cei topici se leaga de proteine citoplamsatice care transporta molecula medicamentului in nucleu. Desi nu se cunoaste mecanismul lor exact de actiune. de asemnea. inclusiv NF-k B. prin aplicarea lor pe suprafete mai mari de piele. si prin folosirea formelor ocluzive. pe zone inflamate si/sau pe perioade mai lungi de timp. Corticosteroizii topici au cea mai mare utilitate in dermatozele inflamatorii cum sunt dermatita eczematoasa si psorizisul. Absorbia medicamentelor este imbunatatita de folosirea agentilor cu lanturi laterale lipofile. unde se leaga de regiuni specifice de ADN. *Inflamatia: Permeabilitatea celor mai multe medicamente este marita pentru pielea inflamata. datorita raportului mare intre suprafata tratata si greutatea corporala. toxicitatea lor manifestata prin atrofie dermica). pot. cum sunt fata sau scrotul. NF-AT si AP-1. se stie ca inhiba actiunea diferitelor citochine si adeziunea celulara si ca antagonizeaza activitatea factorilor de transcriptie. *Varsta: Toxicitatea sistemica data de medicamente topice este mai probabila la sugari si copii mici. atat in derm. Asemenea receptori au fost identificati. permeabilitatea(si adesea toxicitatea) este mai mare la nivelul zonelor cu piele mai subtire. denumite elemente de raspuns glucocorticoid(ERG). Ca si glucocorticosteroizii sistemici. cat si in epiderm. provocand modificarea raspunsului genic. Glucocorticosteroizi topici Glucocorticosteroizii topici sunt medicamentele cele mai larg prescrise in afectiunile dermatologice.*Variatia penetrarii la diferite nivele anatomice: Penetrarea medicamentului este invers proportionala cu grosimea stratului cornos. Ca si cei sistemici. sa fie utile in alte afectiuni . Astfel.

S-au raportat cazuri de glaucom si cataracta dupa aplicarea cronica in jurul ochilor. atat in formele patentate. deoarece. sindromul Cushing a fost documentat. si ca agent alergen. mai ales la preparatele cu potente mari. Toxicitatea locala este mai frecventa si poate fi ierversibila. In ciuda unui mecanism de actiune comun. corticosteroidul isi pastreaza proprietati anti-inflamatorii partiale. O supresie mai blanda a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale este mai obisnuita. Este probabil ca receptorii nucleari de acid retinoic sa medieze aceste efecte prin reglarea expresiei genice in mod analog cu receptorii de steroizi si de hormoni tiroidieni. ele au fost clasificate in 7 categorii.dermatologice care au o componenta inflamatorie primoridala cum sunt bolile buloase autoimune(ex: pemfigoid bulos si penfigus vulgar) si lupus eritematos. Retinoizii Sunt o familie de analogi naturali si sintetici ai vitaminei A. Sunt in existenta numeroase preparate. in functie de potentele lor relative. retinoizii sintetici s-au dovedit mai eficienti si reprezinta un avans major in farmacologia dermatologica. cat si cele generice si bioechivalenta lor este dificil de documentat. ingreunand diagnosticul si tratamentul. Pielea subiectilor cu deficiente de vitamina A devine hiperplazica si cheratozica. Desi se poate folosi tratamentul cu vitamina A naturala. Totusi. unde ocluzia apare in mod natural si pielea este mai subtire. retinoizii variaza larg in . Atrofia dermica manifestata ca striuri sau teleangiectazii are mai mare probabilitate sa apara in zonele intertriginoase ale pielii. Raspunsul inflamator local normal din cazul infectiilor poate fi mascat de corticosteroizi. Raspunsul alergic la contactul cu glucocorticosteroizii este raportat cu din ce in ce mai mare frecventa. Toxicitatea sistemica de la corticosteroizii topici poate aparea. Aceasta manifestare se poate confunda cu o dermatita eczematoasa sau neresponsivitate la tratament . Retinoizii au numeroase efecte pe diferentierea si proliferarea celulara. Desi rar.

de obicei. Nu se stocheaza in tesuturi. Alte toxicitati: *Leziuni tegumentare: xeroza. reversibila *Cefalee.privinta efectelor lor fiziologice. fie pentru o doza unica sau o terapie indelungata. dar nu si in psoriazis. Actiunea lor depinde. Isotretinoinul are cea mai mare utilitate in acneea vulgara severa si rezistenta la tratament. Isotretinoin se absoarbe rapid pe cale orala. rareori poate fi atribuita unei psudotumori cerebrale . drogul are si caracteristici antiinflamatorii. Femeile gravide constituie contraindicatie absoluta si o femeie nu ar trebui sa conceapa decat la minimum o luna de la intreruperea tratamentului. sau pacientii imunosupresati. In doze mari(2 mg/kg/zi). Totodata. cat si de cei nucleari. *Hipertrigliceridemie la aproximativ un sfert din pacienti *Cresterea valorii transaminazelor hepatice care este. mai ales la pacientii cu risc crescut. conjunctivita si cheilita. isotretinoin este util ca agent de chemopreventie al cancerului. Cea mai serioasa toxicitate a isotretionoinului este teratogenitatea. Poate fi util si in alte afectiuni ce prezinta keratinizare. Aceste caracteristici dau utilitatea acestuia in acneea vulgara. iar timpul de injumatatire este de 10-20 de ore. atat de legarea de receptorii citoplasmatici. Isotretinoin Isotretionoin(Accutane) modifica keratinizarea in acroinfundibilul glandelor sebacee si le micsoreaza. cum sunt cei cu xeroderma pigmentosum. scazand riscul de aparitie al neoplaziilor cutanate. dat fiid ca impregnarea cu sebum este caracteristica centrala a pielii cu acnee. care functioneaza in perechi reguland transcriptia. reducand astfel secretia de sebum si comedogeneza. o afectiune mostenita in care repararea ADN-ului este deficitara. avand concentratii sanguine de varf la 3 ore dupa ingestie.

concentratia de varf in sange este atinsa la aproximativ 3 ore dupa ingerare. ca intelege nevoia folosirii a 2 metode de contraceptie pe toata perioada terapiei si petru 3 ani de la intreruperea acesteia. un retinoid care se stocheaza in tesutul adipos. El promoveaza normalizarea activitatii proliferative exagerate a keratocitelor si de asemenea. keratoderma palmoplantara si lichenul plan sever. Administrarea orala este optima. Totusi. femeile cu potential de gestatie trebuie sa fie de acord sa nu consume alcool pe perioada tratamentului si timp de 2 luni de . mai ales formele pustuloasa si eritrodermica. inclusiv modificari scheletale. calcificari tendinoase si fracturi patologice *Pot aparea depresia si tendintele suicidale. sa raspunda la tratament. rezultand un timp de injumatatire mult mai lung(3-4 luni sau mai mult). mai ales daca este insotita de mese bogate in grasimi. Ca si alti retinoizi. acitrecin se transesterifica. acitrecinul este un serios teratogen si nu ar trebui prescris la femeile cu potential de conceptie. Alte indicatii pentru acitrecin sunt bolile hiperkeratozice congenitale sau dobandite cum ar fi ihtioza. acitrecin(Soriatan) nu are ca functie primara sebosupresia. decat daca nu exista o alta varianta viabila si daca pacienta recunoaste. are functie antiinflamatorie. Timpul de injumatatire este de aproximativ 49 de ore.*Artralgii. dar nu s-a stabilit un mecanism patogenic pentru asemena manifestari Acitretin Spre deosebire de isotretinoin. ca hiperostoze. de asemenea. cat si pentru razele UV. daca este consumat alaturi de etanol. trecand in forma sa de etretinat. atat pentru acitrecin. Datorita timpului foarte mare de injumatatire care poate aparea prin consumul de alcool. iar pentru obtinerea unui nivel plasmatic stabil sunt necesare aproximativ 3 saptamani de dozaj oral zilnic. printr-o declaratie scrisa. Conbinarea acestuia cu terapia cu raze ultraviolet scade dozajul necesar. Modificarile unghiale si artrita din cadrul psorizisului pot. Acitrecin are cea mai mare utilitate in psoriazisul sever.

in cazul sau nu s-a evidentiat un efect teratogen la soareci. incluzand: iritatii si inflamatii cutanate. inverseaza anumite premalignitati si alte modificari histologice datorate expunerii cronice la raze ultraviolet.la intrerupere. Renova. hiperlipidemie. Spre deosebire de alti retinoizi. care se leaga de receptorii specifici de retinoizi din acizii nucleici si normalizeaza keratinizarea la nivelul acroinfundibilului. . si unele afectiuni ihtioizce. cresterea transaminzelor hepatice si calcificari tendinoase si ligamentare. dureri osoase si articulare. Cu toate acestea. inhiba keratinizarea la nivelul acroinfundibilului. ca si istretinoinul. Tretinoin Tretinoinul topic(Retin-A. negi plani. iar efectul sau exfoliativ bland poate fi util in molluscum contagiosum. lipsa unui studiu riguros la oameni face ca prescriera lui in cazul femeilor gravide sa fie rezervata pana la aparitia mai multor informatii.cu structura retinoida. aparea la unii pacienti. Avita). Alte toxicitati sunt similare cu cele din cazul isotretinoinului. de obicei. Adapalen Adapalen(Differin) este un compus poliaromatic . Efectele scundare de multe ori diminua odata cu avansarea terapiei. In plus. Alopecia poate. Principalele efecte secundare ale tretinoinului sunt reprezentate de eritemul si iritatia suprafetei de piele pe care este aplicata. Este deseori prescris pentru a diminua efectele clinice ale imbatranirii la lumina(riduri si macule hiperpigmentare). Tretinoinul aplicat topic este folosit in acneea vulgara comedogenica si papulopustuloasa. O iritatie minora la nivelul locului aplicarii este. de asemenea. un efect secundar tolerabil.

Tazaroten Tazaroten(Tazorac). Bexaroten este disponibil in forme cu administrare orala si topica. Este contraindicat la femeile gravide. prurit sau dermatita alergica de contact sunt manifestari relativ frecvente care urmeaza aplicarii locale. anormalitati ale functiei hepatice. In vitro. Bexaroten Bexaroten(Targretin) apartine unei subclase de retinoizi care se leaga de receptorii de retinoizi X si ii acitiveaza selectiv. daca acesta s-a dovedit rezistent la cel putin o alta forma de tratament. Arsuri. Spre deosebire de alti . dar importanta clinica a acestei observatii este necunsocuta. desi concentratii mai mari de pot obtine prin insotirea de mese bogate in grasimi. Pare sa aiba afinitate particulara pentru receptorii RAR-β si RAR-γ. leucopenie si posibila dezvoltare de cataracta. Iritare locala. ca si alti retinoizi se leaga de receptorii receptorii retinoizi A(RAR) si modifica expresia genica. timpul sau de injumatatire fiind de aproximativ 7 ore. Se crede ca principala cale de metabolizare este in tractul hepatobiliar. mai ales in tratamentul acneei. Concentratiile de varf in sange se ating la 2 ore dupa administrarea orala. In Statele Unite a fost aprobat pentru tratamentul psorizisului(care intereseaza peste 20% din suprafata corporala) si al acneei faciale moderate. usturimi si descuamare la locul aplicarii sunt efecte secundare comune. Formele topica si orala de bexaroten au fost aprobate pentru folosirea in formele incipiente ale limfomului cutanat cu celule T. exercita efecte antiproliferative pe linii tumorale hematopoietice si cu originea in stratul scuamos. desi rezultatele cele mai bune s-au inregistrat pentru formele incipiente. acestia avand propretati diferite de cei RAR. arsuri. Efecte secundare majore ale administrarii sistemice includ hiperlipidimie. Bexarotenul oral s-a aprobat si pentru formele avansate.

dar aceste iritatii rareori necesita intreruperea tratamentului. De multe ori poate da iritatii la locul aplicarii. β-Caroten Acest retinoid natural este un metabolit al vitaminei A care reduce formarea de radicali liberi indusa de porfirinele fotosensibilizante si lumina. Este aprobat pentru tratamentul topic al leziunilor cutanate din sarcomul Kaposi. Bexarotenul este teratogen si nu ar trebui prescris la femeile cu potential de sarcina. Uzul sau major este in reducerea sensibilitatii la lumina a pielii pacientilor cu protoporfirie eritropoietica. bexarotenul oral poate da inhibitii ale functiei tiroidei la aproximativ jumatate din pacienti. Principalul sau efect secundar este colorarea pielii cu o nuanta galben-orange.retinoizi. precedata de aplicarea topica sau administrarea orala . decat dupa ce s-a stabilit serologic absenta acesteia si dupa ce pacienta recunoaste in scris intelegerea necesitatii folosirii a cel putin 2 metode contraceptive pe perioada tratamentului si 2 luni dupa intreruperea acestuia. Alitretinoin Este un retinoid endogen natural despre care se stie ca se leaga de toti receptorii de retinoizi cunsocuti(RAR. acestia necesitand tratament substitutiv pentru hipotiroidism. Fotochimioterapia Fotochimioterapia este expunerea pacientului la o lumina cu o anumita lungime de unda. RXR).

a unui drog fotosensibilizant. pielea ramane sensibilizata la lumina pentru ceva mai mult timp. pacientii cu stadii avansate de CTLC au fost tratati cu o varianta modificata a PUVA numita fotoforeza extracorporeala. 8-12 ore. Suprima hipersensibilitatea de contact si poate imprima alte modificari imunologice prin influentarea limfocitelor T si a celulelor Langerhans din piele. . Eficienta acestei metode terapeutice pare sa fie variabila. de asemenea. Desi inhibitia replicarii ADN poate explica unele dintre efectele benefice ale terapiei PUVA. Stimuleaza pigmentarea melanica a pielii si este utila in tratamentul vitiligo. daca oxigenul este prezent. se creeaza. la PUVA. Desi timpul de injumatatire este in jur de 2. eliberarea de mediatori de inflamatie de la nivelul mastocitelor. sangele pacientilor cu CTLC tratati cu psoralen este expus la terapia PUVA si apoi reintrodus in corpul acestora. si dupa aplicarea pe intreaga suprafata a corpului pot fi detectate concentratii terapeutice in sange. Psoralenii cu administrare orala sunt rapid absorbiti.2 ore. la anumite boli hiperproliferative cum este psoriazisul ea are si alte efecte biologice importante. Psoralen si si Terapia A cu Ultraviolete Psoralenii formeaza legaturi covalente cu bazele azotate pirimidinice din ADN sub actiunea radiatiilor luminoase cu lungimea de unda potrivita si. de asemenea. Limfomul cutanat cu limfocite T(CTLC). In aceasta terapie. aflat in stadiul incipient raspunde. specii reactive la oxigen. PUVA inhiba. de asemenea. Cel mai des utilizate medicamente fotosensibilizante in dermatologie sunt psoralenii sintetici: acestia se gasesc in forma naturala in multe plante cum sunt fructele citrice sau telina. PUVA este cel mai eficient tratament in cazul psoriazisului sever. Cea mai mare parte a excretiei este renala si drogul nu se acumuleaza. In plus. Limfocitele sunt modificate sau distruse si teoretic intoarcerea acestor celule anormale in sangele pacientului activeaza un raspuns imun impotriva unor anumite antigene de pe suprafata celulelor T. Poate fi aplicat si topic.

Pacientii ar trebui sa poarte ochelari cu protectie UVA in timpul expunerii la razele ultraviolet. in cele 24 de ore de la ingestia drogului. desi repigmentarea completa se atinge foarte rar. Aceasta trasatura se foloseste in terapia fotodinamica. Riscul este crescut la pacientii care au deja un risc datorita pielii subtiri. despre care se crede ca se acumuleaza in celulele maligne. La 36 -48 de ore pot aparea eritem sau flictene la locul expunerii. Greata este cel mai intalnit efect secundar. Alte boli in care se poate folosi acest tratament includ dermatita atopica. mai ales daca doza UVA este prea mare sau daca pacientul a fost expus la doze suplimentare de UVA cum ar fi lumina solara. riscul de melanom malign creste de pana la 5 ori la pacientii tratati in Statele Unite. *Hiperpigmentarea si dezvoltarea unor macule intunecate denumite lentigine PUVA. Terapie fotodinamica Porfirinele sunt produsi intermediari din sinteza hemului cu puternica actiune fotosensibilizanta. *Cataracta. unui istoric de cancer cutanat sau de expunere la alti factori carcinogeni. cat si cea sistemica sunt utile la pacientii cu vitligo.Atat terapia PUVA topica. *Melanom malign. dar o toxicitate limitanta este faptul ca majoritatea pacientilor raman . Dupa 15 ani sau mai mult de terapie PUVA(>200 de cure). in care se administreaza o porfirina sintetica si se expune pacientul la lumina vizibila. Aceasta modalitate s-a dovedit eficienta in tratarea carcinoamelor bazale si scumoase. eczema distrofica si eruptia usoara polimorfa.Toxicitati pe termen lung includ: *Carcinom scuamos cutanat(mai ales la nivelul organelor genitale masculine).

Dupa aplicarea pe piele. Levulan Kerastick) este indicat in tratamentul keratozelor actinice nonhiperkeratozice.foarte sensibili la lumina la multe saptamani dupa tratament datorita timpului foarte lung de injumatatire al analogilor porfirinici. are importante proprietati antiinflamatorii in bolile dermatologice neinfectioase. se poate ca efectul sau antiinflamator sa derive din inhibitia pe care o produce pe reactiile intracelulare ale neutrofilului. Preparatul are doua componente: un excipient solutie alcoolica lichida si ALA HCl ca si componenta solida. Acid aminolevulinic Acidul aminolevulinic(ALA HCl. mediate de mieloperoxidaze si hidroperoxidaze sau din strangerea reactivilor de oxigen care inhiba inflamatia. Mecanismul ei de actiune in aceste boli este neclar. Aceasta eruptie intens pruriginoasa este caracterizata histologic de infiltratii dermale cu neutrofile si vezicule . Majoritatea bolilor in care are eficienta manifesta inflamatii si sunt caracterizate de infiltrate cu neutrofile. Dapsona este aprobata pentru tratamentul unei boli dermatologice veziculoase: dermatita herpertiforma. acidul aminolevulinic este metabolizat in protoporfirina si la contactul cu lumina solara are loc o reactie fotodinamica care genereaza reactivi oxigen specifici. Arsuri si uistirimi locale pot aparea la locul aplicarii datorita fotosensibilizarii. Cele doua sunt amestecate inainte de aplicarea pe piele. Dapsona Desi dapsona(Avlosulfon) este folosita in cea mai mare parte ca agent antimicrobian. Acestia au efect citotoxic care poate explica eficienta terapeutica.

Thalidomidul a fost aprobat in Statele Unite pentru tratamentul manifestarilor cutanate din eritemul nodos lepromatos. dermatoza pustulara subcorneala. thalidomidul s-a dovedit foarte eficace in controlul bolii Behcet. cauzand in mod caracteristic phocomelia(aplazia portiunilor mediene ale membrelor). . antiniflamator si antiangiogenic. poate explica efectele sale clinice. Chiar si o singura doza poate cauza malformatii fetale. Pentru ca nu se stie daca thalidomidul este prezent in lichidul de ejaculatie al barbatilor care il urmeaza ca tratament. al ulceratiilor mucoase corelate cu infectia HIV(aftoze) si in cazuri selecte de lupus eritematos. cu toate acestea mecanismele sale exacte de actiune nu au fost pe deplin elucidate. incluzand unele forme cutanate de lupus eritematos. Desi nu este aprobat pentru tratamentul altor boli. vasculita leucocitoclastica si o varietate de alte eruptii in care neutrofilele predomina.subepidermale. Alte afectiuni ale pielii in care dapsona este eficienta sunt dermatoza cu imunoglobulina A liniara. Exercita un numar de efecte biologice ca agent imunosupresor. Nu ar trebui prescris la femeile cu potential de gestatie. Thalidomid Thalidomidul este un derivat al acidului glutmaic si este inrudit chimic cu glutethimidul. Thalidomidul este un drog inalt teratogen. este necesar ca acestia sa foloseasca prezervativul in timpul contactelor sexuale cu femei cu potential de gestatie. Thalidomidul este un puternic inhibitor al factorului de necroza tumorala(TNF) α interleuchinei 2(IL 2) si acitunea sa pe acestea. decat daca nu exista niciun alternativ viabil. precum si pe alte citochine. o vasculita cu potential periclitator de viata ce poate aparea la pacientii cu lepra.

cat si diseminat.Alte efecte secundare ale thalidomidului includ sedare(el a fost inital comericalizat in Europa ca adjuvant pentru somn). complexe cu porfirinele hepatice si pot chela fierul. Cloroquina in doze mici este folosita pentru tratarea porfiriei cutanate tardive la pacientii la care flebotomia nu da rezultatele terapeutice scontate sau este contraindicata. Droguri antimalarice Ca si dapsona. favorizand astfel excretia lor prin urina. incluzand inhibitia activitatii fagozomale din lizozomi. a ionidarii si locomotiei neutrofilelor si scaderea responsivitatii limfocitelor T si a macrofagelor in vitro. Alterarile reversibile includ disfunctia corpului ciliar si modificari corneale ca . Cloroquina si quinacrina(Atabrin) sunt si ele eficiente in tratatrea acestei afectiuni. cloroquina. Cloroquina(Aralen) si hidroxicloroquina(Plaquenil) formeaza. hidroxicloroquina si quinacrina sunt utile in anumite boli dermatologice non-infectioase. Durata tratamentului pentru bolile dermatologice este de multe ori mai lunga decat cea pentru malarie. Ambele au o afinitate pentru melanina. atat cutanat. Cele mai importante efecte toxice sunt cele oftalmologice. de asemenea. ceea ce ar putea explica toxicitatile lor oftalmologice(retinopatii). cu toate ca mecanismul prin care isi exercita efectul terapeutic nu este cunoscut. Alte boli de piele in care medicamentele sunt utile(dupa folosirea cremei de protectie solara sau evitarea expunerii la soare) sunt eruptiile polimorfe la lumina si urticaria solara. constipatie si neuropatie perferica care poate fi permanenta. Drogurile antimalarice au numeroase efecte biologice. Hidroxicloroquina este aprobata pentru tratamentul lupusului eritematos. de aceea trebuie tinut seama de toxicitatile legate de dozaj. drogurile antimalarice.

.edemele si depozitele. Aceste lipaze cliveaza trigliceridele din sebum in acizi grasi iritanti. Agentii antimicrobieni Antibiotice sistemice Antibioticele sunt folosite in dermatologie. scotoame si vederea in tunel. Un alt antibiotic topic. dar este mult mai putin intalnita la quinacrina fata de celelalte doua medicamente. este eficient in tratarea impetigo contagios. Mecanismul de actiune este neclar. metronidazolul. stopand astfel incorporarea izoleucinei in lanturi proteice. cat si pentru cele neinfectioase. El este cel mai eficient impotriva bacteriilor gram-pozitive. atat pentru eruptii infectioase. mupirocin(Bactroban). adesea tratate cu antibiotice sistemice sunt acneea vulgara si acneea rozacee. posibil contribuind la inflamarea cutanata. cu toate ca se cunoaste ca tetraciclina inhiba lipazele derivate de la flora saprofita de la nivelul foliculului sebaceu (Staphylococus epirdermidis. Poate aparea si retinopatie ireversibila. Propinebacterium acnes). Aceasta este un derivat sintetic de nitroimidazol care reduce inflamatia printr-un mecanism necunoscut. toxicitatea poate fi asimptomatica. Un medicament din aceasta categorie. Dintre cele neinfectioase. Mupirocin se leaga de enzima bacteriana izoleucil-transfer ARN sintetaza. Antibioticele topice Antibioticele topice sunt utile in acneea vulgara si acneea rozacee si probabil la prevenirea infectiilor legate de catetere intravenoase. dar cele mai timpurii semne sunt cecitatea pe timp de noapte. Toxicitatea nu este intalnita in mod caracteristic. este eficient in tratarea acneei rozacee.

sa fie folosita pentru tratarea pitiriazisului verzicolor. un triazol. O singura cura orala poate.Droguri pentru infectiile cutanate fungice Ca si infectiile bacteriene ale pielii. Agenti sistemici Gliseofulvin Gliseofulvin(Fulvicin. Glifulvin V) este folosit in siguranta si cu eficienta de decenii pentru infectii dermatofite ale scalpului si unghiilor si pentru eruptii mai intinese. desi se prefera. este intens lipofil si se acumuleaza in piele. de asemenea. bine tolerat. Cu toate acestea. cat si pentru onicomicoze pentru care curele sunt probabil eficiente. dar este si considerabil mai scump. Ketoconazol Ketoconazolul(Nizoral) este aprobat pemtru tratarea infectiilor dermatofite neresponsive la gliseofulvin sau la pacientii care nu il tolereaza. chiar si in curele lungi necesare infectiilor unghiale. Fluconazol Fluconazolul(Diflucan) este mai bine absorbit si posibil mai putin hepatotoxic decat ketoconazolul. in general. . Este aprobat atat pentru infectiile micotice profunde. in care pacientului ii este . unele zone(cum ar fi unghille de la picioare) raspund putin la tratament. alte medicamnete la fel de eficiente. infectiile fungice cutanate se trateaza cu agenti topici sau sistemici. un lucru important avand in vedere durata foarte lunga a terapiilor in cele mai multe infectii cutanate fungice. Itraconazol Itraconazol(Sporanox). Drogul este. Terapia pulsatila. dar mai putin hepatotoxice. de obicei.

cu sau fara reteta. folosit in eritemul nodos si vasculita nodulara. un alt medicament antifungic. Iodatul de potasiu Iodatul de potasiu este folosit pentru traterea formei cutaneo-limfatice a sporotricozei. Este eficient in multe infectii dermatofitice. Agenti topici Multi agenti topici sunt disponibili. pentru tratarea infectiilor dermatofitice cutanate si a dermatitei seboreice. Este.administrat drogul timp de o saptamana pentru ca apoi sa ii fie intrerupta administrarea timp de 3 sapatamani. Terbinafin Terbinafin(Lamisil). poate fi utila pentru reducerea toxicitatii acestuia fara compromiterea eficacitatii antimicotice. este intens lipofil si se concentreaza in stratul cornos al epidermului si la nivelul lamei unghiale. mai ales cele ale unghiilor. . de asemenea. Meta-analiza sugereaza ca eficienta pe termen lung a terbinafinului este mai mare decat a altor droguri folosite pemtru tratarea onicomicozei. cu toate ca alte medicamente mai noi sunt eficiente impotriva acestei boli si se poate sa fie mai bine tolerate. la care poate permite terapii de durate mai scurte decat alte droguri.

mai putin intalnita ulceratie. folositi pentru tratarea infectiilor cutanate cauzate de virusul herpes simplex si de virusul varicelo-zosterian sunt discutate in capitlul 50. α-nl si α-n3(Alferon N) au atat efecte antivirale intrinseci. Lichidul şi . leucopenie si o scadere usoara a hematocritului. Cele mai comune efecte secudnare sunt iritarea pieleii si.Droguri pentru infectii virale cutanate Agentii specifici antivirali. o mixtura de toxine derivata din plantele mar-de-Mai. Podofilotoxina Podofiltoxina(Podofilox) este valabila singura sau ca ingredientul citotxic principal din podophyllin(25% podophyllum resin). Interferoni Interferonii α-2b(Intron A). dand toxicitate gastro-interstinala. Substanta activa inhiba mitoza celulelor. Sunt folosite pentru tratarea condilomata acuminata. Toxicitatile includ manifestari ce mimeaza gripa. Acesti interferoni sunt aprobati pentru terapia intralezionala si refractara a condilomilor recurenti(negi genitali). S-au mai raportat sincope si neuropatie periferica. derivate din plantele de crizantema. cat si actiuni antiproliferative si imunomodulatoare. renala si hepatica. Medicamente utilizate in tratarea scabiei si a paduchilor Piretrine si piretroide Piretrinele sunt pesticide gasite in mod natural. Absorbtia sistemica a podofilotoxinei poate aparea. mai ales daca este aplicata pe suprafete mari de piele inflamata. hematologica. Acestea sunt active impotriva multor insecte si acarieni.

ciroza hepatica si pancitopenie neaşteptata(subita) prezinta o atentie speciala datorita tratamentului cronic. este disponibil de baza de prescriptie medicala. care duc lipsa de o cale de pastrare a purinei si trebuie sa sintetizeze nucleotide de novo guanozina necesare pentru sinteza de ADN si ARN. Agenti citotoxici si imunosupresori Medicamentele citotoxice şi imunosupresoare. cum ar fi acizii nucleici. cum ar fi bollei buloase autoimune şi neoplasme ale pielii. MPA a fost utilizat de zeci de ani ca si tratament sistematic pentru . care inhibă sinteza sau acţiunea din macromolecule celulare esentiale. cum ar fi psoriazis. Regimul standard este similar terapiei "low-dose" utilizate pentru tratarea artritei reumatoide. Un piretroid sintetic. precum limfocitele T si B. afecţiuni imunologice. Farmacologia acestor medicamente este discutata în Capitolul 57. Mycophenolate Mofetil (micofenolat de mofetil) Micofenolat de mofetil (MMF. O concentraţie mai mică de permetrin (Nix) este disponibila fără prescripţie medicală. Piretrinele şi permetrinele sunt destul de sigure. sunt utilizate în trei mari categorii de boli de piele: tulburări hiperproliferative. care metabolizeaza piretrinele în artropode). permetrin (Elimite).gelul Over-the-counter preparate pe bază de piretrine cu butoxidul de piperonil sunt disponibile pentru tratamentul de pediculoza (piperonilul butilat inhibă enzimele hidrolitice. MPA inhiba in mod preferential proliferarea celulelor. ester al acidului micofenolic (AMF). un agent imunosupresiv derivat din Penicillium. CellCept) este un promedicament. care blocheaza sinteza de novo a puerinei prin inhibarea noncompetitiva a enzimei inozin monfosfat dehidrgenaza. Desi toxicitatea este similara celei descrise in tratamentul altor boli. Metrotrexatul Metrotrexatul este aprobat pentru utilizarea in psoriazisul debilitant recurent in defavoarea altor medicamente mai putin toxice.

6-Thioguanine 6-Thioguanine este un analog purinic inrudit din punct de vedere structural cu 6mercaptopurina si azatiopirina. impiedicand mai departe sinteza acidului nucleic. Thioguanina este extensiv metabolizata . a fost emisa ipoteza conform careia este afactata proliferarea si traficul de limfocite precum si proliferarea keratinocitelor. Mecanismul de actiune a thioguaninei in psoriazis nu este pe deplin inteles. Thioguanina interfereaza cu cateva enzime necesare pentru sinteza de novo a purinei si metabolitii ei sunt incorporati in ADN si ARN. MPA este convertit in ficat si rinichi intr-un glucoronid (glucuronoconjugat) inactiv. crampe abdominale. hepatic sau de cord. cum ar fi pyoderma gangrenosum si psoriazis. metabolitul activ. precum epidermul. In dermatologie. este foarte des utilizat in combinatie cu alti agenti imunosupresivi. anumite tesuturi. Absortia 6-thioguaninei administrate pe cale orala este lenta si incompleta.psoriazisul moderat si sever. dupa transmiterea orala. oricare din aceste riscuri sunt foarte probabil mai cazute pentru pacientii tratati pentru boli de piele cu terapie cu MMF decat pentru pacientii transplantati trataci cu o terapie cu combinatie de imunosupresoare. intre 90 si 95% din doza de micofenolat fiind eliminata prin urina. nivelul cel mai ridicat fiind atins dupa 8 ore. ciclosporina) este absenta hepatotoxicologiei si nefrotoxicologiei. pentru tratamentul bolilor autoimune inflamatorii (pemphigoid bulos şi pemfigus). doar aproximativ 30% din doza orala este asimilata in plasma. Totusi. Perioada de injumatatire a MPA este aproximativ 18 ore. totusi. exprima o glucuronidaza care converteste glucuronoconjugatul inactiv inapoi in agentul activ. MMF este util in mot particular ca monoterapie sau ca agent de insotire a steroizilor. diaree si posibil o incidenta crescuta in randul infectiilor virale si bacteriale. MMF a fost dezvoltat pentru a creste biovalabilitatea MPA. MMF este indicat pentru profilaxia rejetului de organ in cazul pacientilor care au primit un transplant renal. poate fi util si ca tratament pentru bolile de piele inflamatorii mediate de infiltrare neutrofilica. Chiar daca asocierea MMF cu o crestere pe termen lung a riscului de limfom sau alte boli maligne este controversata. Principalul avantaj al MMF asupra agentilor imunosupresivi sistemici alternativi (metotrexat. De asemenea. MMF este clivat rapid si complet pentru a forma MPA. Efectele adverse produse de MMF includ in cele mai multe cazuri greata.

Reactiile iritante locale (arsuri. dozele mici sunt mult mai eficiente pentru psoriazis moderat sau sever. O formulare topica a fost aprobata recent pentru tratamentul dermatitei moderate si severe in cazul copiilor si adultilor care nu raspund la alte terapii. in special pentru pacientii care nu tolereaza agenti sistemici alternativi precum metotrexatina si ciclosporina. Cu toate acestea. hepatotoxicitate mult mai grava. colestaza acuta si boala hepatica veno-ocluziva. intepaturi. sunt supusi celor mai ridicate riscuri. Desi din punct de vedere structural nu este inrudit cu ciclosporina. in cazuri mai rare. sau . o enzima citoplasmatica necesara pentru metabolizarea 6-thiguaninei. Tacrolimusul oral (FK506) este utilizat pentru prevenirea rejetului de organe in cazul pacientilor cu transplant. Mielosupresia in functie de doza este principalul efect advers produs de 6-thioguanina. tacrolimusul pare sa fie de 10 pana la 100 de ori mai puternic decat imunosupresoarele. dar de obicei acestea dispar in primele zile de tratament. vergeturi. Agenti imuno-modulatori topici Tacrolimus Tacrolimusul este un lactonic macrolidic original derivat din "Streptomyces tsukubaensis". Timpul de injumatatire a eliminarii este in jur de 80 de minute. blocheaza producerea de citochine proinflamatorii de catre limfocitele de tip T prin inhibarea de calcineurina. Pacientii cu deficit de tiopurin metiltransferaza (TPMT). Alte efecte adverse includ tulburari gastrointestinale si cresterea nivelului de transaminaze hepatice. Au fost raportate. eritem) sunt efecte adverse des intalnite. Nivelurile de absorbtie sistemica sunt scazute chiar daca sunt aplicate in cazul unei suprafete corporale relativ mari. Avantajul major in cazul tacrolimusului topic asupra corticosteroizilor topici este acela ca tacrolimusul nu produce nu produce atrofie. inclusiv hepatita acuta. tacrolimusul are un mecanism de actiune foarte asemenator.inainte de eliminare. Desi 6-thioguanina este folosita in principal in chimioterapie pentru leucemie mielocitica acuta si alte tumori maligne la nivel de maduva osoasa.

edem. Reactii locale iritante legate de frecventa aplicarii sunt comune. chiar si in cazul utilizarii cronice. pimecrolimusul este aprobat ca si tratament topic in cazul dermatitei atopice moderate si severe care este rezistenta la alte tipuri de terapie. Reactii inflamatorii locale caracterizate prin eritem. Compusul de baza(origine). Se crede ca functioneaza in vivo prin inducerea producerii factorului de necroza tumorala (TNF). Aplicarea topica a solutiilor apoase proaspat preparate este utilizata in cazul pacietilor cu celule T . Fluoroplex) este un antimetabolit utilizat in tratamentul topic al carcinoamelor cu celule bazale superficiale atunci cand modalitati chirurgicale controversate sunt impracticabile. nu prezinta activitate antivirala directa in vitro.telangiectazie. Iritatia locala tranzistorie este un efect advers comun. durere sunt comune (si unii ar argumenta. Mecanismul exact de actiune este necunoscut. 5-Fluorouracil 5-Fluorouracil(Eludex. cruste. Poate fi folositor in tratamentul altor tipuri de negi. Imiquimod Imiquimod(Aldara) este un modificator de raspuns imunologic topic aprobat ca si tratament al negilor anogenitali (condylomata acuminata). Elidel) este un alt imunosupresor macrolidic aprobat recent care actioneaza prin inhibarea calcineurinei si blocarea eliberarii de citochine proinflamatorii. molluscum contagiosum. interferoni (IFN) si. ascomicin."??? Ca si tacrolimusul. din limfocitele de tip T. de dorit) dar pot fi minimizate prin reducerea frecventei de aplicare sau utilizare in combinatie cu un corticosteroid topic. Primecrolimusul Primecrolimusul(SDZ ASM 981. a altor citokine cu activitate antivirala. a fost initial isolat din "Streptomyces hygroscopicus var ascomyceticus. si a anumitor forme de cancer de piele. Mechlorethamine Mechlorethamine (Mustargen) este un agent citotoxic alchilant. senzatie de arsura.

Pana relativ recent. precum difenidramina (Bernadryl). mult mai putine sanse sa produca somnolenta. Un dezavantaj major in folosirea acestul medicament este inducerea rapida a dermatitei alergice de contact in cazul unor pacienti. Absortia sistemica apare. Prudox). si medicamentul poate amplifica sau altera metabolismul unei varietati de alti agenti sistemici. Noua generatie de antihistamine cu actiune prelungita trec de bariera hemato-encefalica in mod mult mai putin pregatit si are. Doxipin Amino dixepina triciclica tertiara (Zonalon. cetirizina (Zyrtec) si loratadina (Claritin). au fost timpul de injumatatire scurt si efectul sedativ. doua limitari majore ale antihistaminelor valabile. teoretic. este indicat pentru ameliorarea pe termen scurt a pruritului asociat cu dermatita eczematoasa topica. precum urticaria acuta si cronica. hidroxina (Atarax). Antihistaminicele Un numar mare de receptori orali H1 antagonisti sunt valabili cu si fara prescriptie pentru tratamentul bolilor mastocitare mediate celular. Exemple de medicamente relativ non-sedative sunt fexofenadina (Allegra). un potent antagonist al receptorilor. Medicamente utilizate pentru tratarea tulburarilor de pigmentare Hidrochinona Hidrochinona interfereaza cu productia pigmentului de melanina de catre . prometazina (Pheneran) si ciproheptadina (Periactin). angioderma si mastocitoza cutanata. Somnolenta este cel mai comun efect advers.limfoma cutanata aflata in stadiul incipient.

concentratiile mai mari sunt valabile cu prescriptie. Este aprobat pentru tratamentul ulcerului neuropat la nivelul extremitatilor inferioare. In Statele Unite. inclusiv melasma. una din principalele enzime responsabile pentru convertirea tirozinei in melanina. in care un pigment galben-maroniu depozitat in derm rezulta intr-o pigmentare albastra-neagra a pielii care poate fi permanenta. Un efect advers comun este iritatia locala. care poate agrava/accentua decolorarea pielii tratate. Hidrochinona este aplicata local pentru a trata tulburarile caracterizate prin prezenta melaninei excesive in epiderm precum melasma. si provoaca selectiv distrugeri melanocitelor si melanozomilor (organitele in care este stocata melanina). Ca si hidrochina. Monobenzone Monobenzona (Benoquin) inhiba puternic productia de melanina si distruge melanocitele. Dermatita de contact alergica si iritanta este un efect advers comun. . monobenzona a fost introdusa initial ca si tratament topic al turbularilor de exces de pigmentare cu melanina. este exogena ochronosis. Incidenta efectelor adverse ale hidrochinonei creste proportional cu concentratia. O complicatie mult mai rara. dar extrem de serioasa. produsele de albire a pielii fara prescriptie contin hidrochinona in concentratii de 2% sau mai putin. Dermatita alergica de contact apare mult mai rar.melanocitele epidermice prin cel putin doua mecanisme: inhiba complet tirozinaza. Este utilizat in prezent doar pentru depigmentarea permanenta a pielii ramase normal pigmentate in cazul pacientilor cu vitiligo extensiv. Proteine recombinante si alti agenti biologici Becaplermin Becaplermin (Regranex) este un factor de crestere (rhPDGF-BB) recombinant uman derivat din trombocite despre care se crede ca poate creste rata de vindecare a ranilor prin stimularea tesuturilor granulate (de granulare).

Etanerceptul este aprobat in Statele Unite pentru tratarea artritei psoriazice si artritei reumatoide. Etanercept Etanercept (Envrel) este o proteina de fuziune recombinanta creata pentru a bloca actiunea TNF. Denileukin Diftitox Denileukin diftitox (DAB389 IL-2. dar semnificatia clinica a acestei observatii este necunoscuta. Desi etanerceptul nu a fost aprobat ca si tratament pentru manifestatiile cutanate ale psoriazisului. inclusiv fatalitati. Reactiile la locul injectiilor caracterizate prin eritem usor si moderat. imbunatateste semnificativ leziunile cutanate ale pacientilor cu psoriazis moderat si sever care l-au utilizat pentru bolile comune psoriazice. mancarimi. Nivelurile crescute de anticorpi. Impactul etanerceptului asupra raspunsului gazdei la o infectie noua sau cronica nu este pe deplin inteles. Concentratia maxima de ser este atinsa dupa aproximatv 72 de ore. si/sau durere apar la aproximativ o treime din pacienti dar rar necesita oprirea tratamentului medicamentos. inclusiv anticorpi antinucleari si anticorpi anti ADN dublu catenar au fost de asemenea raportate. Infectii serioase si septice. Reactii locale iritante (eritem. Etanerceptul este administrat prin injectie subcutanata. ale carei celule maligne exprima componenta CD25 . prevenind legarea acestuia si activarea receptorilor pentru TNF care prezennti in membrana celulara. arsuri. Medicamentul este compus din portinunea ligandului de legatura extracelular al receptorului 75-kilodalton uman TNF legat de portiunea FC a lgG1 uman. au fost raportate in cazul pacientilor tratati cu etanercept. durere) pot aparea in cazuri restranse. Ontak) este indicat in tratamentul pacientilor cu limfom cutanat cu limfocite T. TNF este o citochina despre care se crede ca joaca un rol major in patogeneza unui numar de boli de piele inflamatorii. Timpul de injumatatire este de aproximativ 115 ore. arsuri.care se extinde catre tesuturile subcutanate la pacientii diabetici cu o rezerva de sange adecvata. inclusiv psoriazisul. Etanerceptul leaga TNF-ul solubil.

produsa dintr-o cultura de Clostridium botulinum. greata. Timpul de injumatatire al medicamentului este de aproximativ 75 de minute dupa infuzia itnravenoasa.a receptorului IL-2. Efectul unui tratament individual devine vizibil in 3 zile si dureaza 3 luni. Anticorpii redirectionati impotriva scaderii domeniului difteric inseamna expunerea sistemica cu aproximativ 75%. durerea in piept sau senzatia de constrictie si eruptii pot aparea. hipoalbuminemia hipotensiune arteriala). inclusiv celulele maligne ale limfomului celular cutanat T. diaree) in cateva ore sau zile de tratament. Efectul advers major este pierderea functionalitatii unui muschi necesar pentru o functionare sociala normala.Botoxul este de asemenea aprobat pentru a fi utilizat in dermatologie pentru a induce paralizia muschilor expresiei faciale pentru a reduce ridurile adanci. Cei mai multi pacienti ce utilizeaza denileukin diftitox au simptome asemanatoare cu cele ale gripei (febra. deoarece poate aparea dupa injectarea accidentala a muschilor necesari pentru a zambii sau pentru ridicarea pleoapelor. Medicamentul identifica si distruge celulele ce prezinta receptorul de cu afinitate ridicata IL-2 (CD25/CD122/CD132). Alt efect advers comun este un sindrom de hipersensibilitate imediata in care hipotensiunea. strabismului si transpiratiei excesive. durerea de spate. asadar blocand conductia neuromusculara. Este aprobat pentru tratamentul blefarospasmului. Aproximativ 85% din pacienti dezvolta asemenea anticorpi dupa o singura sesiune de tratament. Injectarea toxinei botulinice in muschi induce paralizie prin inhibarea eliberarii de acetilcolina din neuronii motorii. si aproape toti dezvolta acesti anticorpi dupa 3 cicluri. . Denileukin diftitox este o proteina de fuziune recombinanta compusa din secventa IL-2 a amnioacidul combinata cu secventele toxinei difterice. Alte efecte adverse notabile inlcud sindromul scurgerii casculare?? (edeme. mialgii. infectii si cresterea nivelului transaminazelor. frisoane. dispneea. Efectul poate persista pe o perioada mai lunga dupa o serie de tratamente deoarece muschii se atrofiaza. Toxina Botulinica Complex neurotoxic purificat din toxina botulinica (Botox) este o forma purificata a toxinei botulinice de tip A.

tratamentul cu laser pentru marformarea vasculara si chiuretajul leziunilor molluscum contagiosum. precum biopsiile. Acidul azelaic este bacterostatic impotriva unui numar de specii despre care se crede ca participa in patogeneza acneei. . in mod particular in cazul copiilor tineri. Este aplicata pe pielea afectata dupa ce leziunile deschise s-au vindecat. o enzima ce limiteaza viteza in sinteza pigmentului melanin. Medicamentul poate de asemenea reduce formarea de microcomedo prin promovarea normalizarii keratinocitelor epidermice. o europeptida endogena care poate media durerea cutanata. Acidul azelaic inhiba tirozinaza. inclusiv Propionibacterium acnes. Capsacina Capsaicina (Zostrix) este aprobat pentru eliminarea durerii dupa infectiile cu herpes zoster (nevralgie postherpica). o forma topica de lidocaina si EMLA.Agenti topici diversi Acidul Azelaic Acidul azelaic (Azelex) este un acid dicarboxilic ce apare in mod natural. care contine o mixtura de lidocaina si prilocaina. produs de drojdia Malassezia Furfur. Doua medicamente recent aprobate in aceast grup sunt ELA-Max. in mod particular in cazurile caracterizate prin selectarea hiperpigmentarii asociate inflamatiei??? Analgezia anestezicelor Anastezicele topice administrate local sunt utile in dermatologie pentru pregatirea pielii inaintea procedurilor chirurgicale minore. si a adultilor tripanofobici. o boala cauzata de drojdia M. Acest lucru poate explica de ce diminuarea pigmentului melanic apare in pielea unor pacienti cu pitiriasis versicolor. Anestezicul topic poate fi utilizat singur sau poate fi aplicat inainte de injectarea intradermala a unui anestezic local pentru a reduce durerea cauzata de ac. Medicamentul epuizeaza neuronii de substanta P. Iritatia locala este comuna. Acidul azelaic este utilizat ca si tratament pentru acneea usoara si moderata.

Toxicitatile majore sunt iritatia si alergia de contact. Probabil. Calcipotrina Calcipotrina (Dovonez). urea. acidul lactic si sulfura coloidala sau precipitata. totusi concureaza pentru receptorii de calcitriol pe keratinocite si normalizeaza diferentierea. Mecanismele exact prin care aceste medicamente trateaza hipercheratoza sunt necunoscute. Mecaniscul de actiune este necunoscut. o proprietate comuna este abilitatea de a denatura keratina. cum ar fi eritromicina (Benzamycin) si clindamicina (Benzaclin). Este aprobat pentru tratamenul psoriazisului si poate de asemenea fi folositor in alopecia areata. Alte efecte benefice variaza in .Anthralin Anthralin (Anthra-Derm) este un agent de reducere puternic al carui mecanism de actiune este necunoscut. o ingrosare a stratum corneum. cea mai serioasa toxicitate este hipercalciuria si hipercalcemia. si nicio toxicitate sistemica nu a fost observata. Este convertita in piele in acid benzoic. este indicat pentru tratamentul plagilor psoriazice moderate. KERATOLITICE Medicamentele care sunt utilizate in tratarea hipercheratozei. Toxicitatile majore sunt decolorarea pielii. Excrescentele de bacterii rezistente la antibioticele topice utilizate pentru a trata acneea pot fi reduse prin adaugarea de peroxid de benzoil in produse combinate. care sunt de obicei reversibile. clearance-ul medicamentului absorbit este rapid. Are de asemenea si o serie de efecte imunomodulatoare in piele. Exemple de astfel de medicamente sunt acidul salicilic. Peroxidul de Benzoil Peroxidul de benzoil este un agent oxidant puternic care are propietati antimicrobiale si comedolitice. proteina structurala majora a epidermei. Desi medicamentul poate cauza iritatie locala. un derivat din vitmina D3 artificiala. parului si a unghiilor si dermatita iritanta. sunt numite keratolitice. utilizarea primara este in tratarea acneei vulgare.

keratoliticele imbunatatesc penetrarea steroizilor. Produsele de protectie solara fizice (care sunt in general opace. Cand este utilizat in conjunctie cu steroizi topici pentru tratamentul psoriazisului. SPF-ul preparatelor poate varia intre 2 si 50. Sunt recomandate pentru a proteja pielea de toxicitatile majore ale expunerii la soare: arsuri solare si cancer de piele. Acidul salicilic este un agent antiinflamator puternic. calusurilor. Produse de protectie solara Produsele de protectie solara absorb radiata ultravioleta inainte ca aceasta sa poata fi absorbita prin piele. cu atat mai rara este necesara aplicarea de produse de protectie solara. Concentratii mai mari sunt valabile cu prescriptie pentru tratamentul pitiriazisului versicolor. Toate au proprietati antimicrobiale sau antiparazitare. Urea este un inalt higroscopic. Sulfura de seleniu Sulfura de seleniu este un agent citostatic si sporicidal valabil fara prescriptie intro varietate de sampoane si lotiuni pentru tratamentul dermatitei seboreice a scalpului. Frecventa aplicatii produselor de protectie solara este indicata de SPF-ul (FPS . desi preparatele mai noi ofera de asemenea protectie impotriva UVA. care este cauzat de drojdia M furfur si tinea capitis. imbunatatind abilitatea tesutului de a absorbi si retine apa. Cu cat SPF-ul (FPS) este mai ridicat. Urea poate de asemenea si utilizata pentru smulgerea chimica a unghiilor distrofice. Cei mai desi intalniti agenti absorb in primul rand UVB. negilor. Keratoliticile sunt in special utile in tratamentul bataturilor. ihtiozei si psoriazisului. cheratodermei palmoplantare. Valoarea derivata este ratia timpului expunerii la ultraviolete care cauzeaza eritemul cu protectia solara la timpul care cauzeaza eritemul fara protectie solara.functie de medicament.factor de protectie solara) a preparatului. precum dioxidul de titaniu si oxidul de zinc) blocheaza toate radiatiile solare. .

O convingi ca exista o terapie mult mai potrivita. Ii prescrii medicamentul pe care ti l-a cerut? RASPUNS: Acitretina nu ar trebui prescrisa femeilor cu potential de sarcina decat daca nu exista o alternativa si daca pacientul si-a dat acceptul in scris ca intelege ca trebuie sa foloseasca 2 forme active de contraceptie in timpul terapiei si timp de 3 ani dupa incetarea tratamentului. Raspunde bine la tratament si dupa 6 luni psoriazisul este mult imbunatatit(redus) si tratamentul este terminat. . Iti spune ca mama ei a avut o conditie similara in urma cu 3 ani si a fost tratata cu succes cu un agent acitretin. Te informeaza ca ia contraceptive orale si ca riscul de sarcina este foarte scazut. A venit la tine deoarece medicul ei a refuzat sa ii prescrie o reteta pentru acitretin. si este foarte deranjata de starea pielii ei. in varsta de 35 de ani. Nu a fost inca tratata cu PUVA. Accepta sugestia cu parere de rau si incepe o sesiune de tratament cu PUVA.Studiu de caz: Tratamentul poate fi mai rau decat starea (conditia) O mama a 2 copii. avand in vedere varsta ei si posibilitatea unei sarcini. Ii spui ca exista un risc serioas de teratogeniticitate daca ramane insarcinata. sufera de psoriazis moderat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->