You are on page 1of 4

Metodologia recuperarii in defectologie

Termenul de recuperare este atat de frecvent folosit in psihopedagogia deficientilor,indiferent ca este vorba de educatie, instructie sau cercetare,incat semnificatia sa majora si nobila s-a diminuat sau chiar s-a banalizat.Recuperarea insa nu se incheie cu actiunea recuperatorie propriu-zisa caci rezultatele obtinute penru formarea si dezvoltarea psiho-fizica a indivizilor handicapati denota calitatea procesului respectiv. Deci, recuperarea este o activitate recuperativ-instructiva ce se realizeaza pe cai si mijloace diferite, vizand in acelasi timp pregatirea psihologica a individului pentru a crea o stare afectiv-motivationala corespunzatoare. Este necesar sa se porneasca de la diagnoza si cunoasterea particularitatilor psihofizice ale individului, a stadiului evolutiv al diferitelor functii,a perspectivei si prognozei lor.Recuperarea trebuie sa duca la ajustari si transformari care prin mai multe acumulari si adaptari sa determine comportamente ce asigura o existenta profesionala si sociala cu potentarea progresului pe linia personalitatii. Exista mai multe tipuri de recuperare si anume recuperare prin invatare, recuperare prin psihoterapie si recuperare prin terapie ocupationala. • Activitatea de recuperare prin itermediul invatarii trebuie sa inceapa de la varsta prescolara sub forma relativ organizata, dar adaptata la specificul particularitatilor psihoindividuale.Insa, daca la deficientii de limbaj, vedere si motori recuperarea se poate efectua printr-o invatare predominant intelectuala, la deficientii de intelect invatarea va fi predominant afectiva si motivationala .

Insusirea normelor morale. Aici intra in joc si capacitatea de a gandi. in acelasi tip. de a fi atent. Invatarea structurilor verbale continua sa faca parte integranta din invatarea intelectuala si devin. a valorilor socio-culturale si formarea unor abilitati motorii se realizeaza prin invatarea afectiva. Al doilea procedeu se refera la practica negativa si consta in aceea ca manifestarile comportamentale neadaptative de obicei de tip motoriu pt fi inhibate sau chiar anihilate prin determinarea subiectului de a le produce in mod voluntar de mai multe ori pana cand acesta oboseste. .Instruirea se realizeaza esential prin metode verbale iar elevul trebuie sa capete deprinderi de a decodifica simbolurile lingvistice fie ele orale sau scrise. Primul este cel al conditionarii aversive care are unele puncte comune cu pedeapsa.Exista doua forme de invatare si anume invatare morala si invatarea motrica ce pot fi aplicate la toate tipurile de deficienti ca o conditie fundamentala pentru recuperare. psihomorala. psihocomportamentala. Daca avem in vedere ceea ce Vîgotski numea „Zona proximei dezvoltari” atunci putem afima ca adevaratul progres in recuperarea handicapatilor se realizeaza numai printr-o contnua indrumare si orientare a acestora de catre institutii specializate ce poseda cadre didactice competente. de a memora. Beech sustine ca personalitatea are in structura ei elemente ale habitudinilor invatate ceea ce face ca terapia comportametala sa se bazeze pe modificarea habitudinilor. H. R. Invatarea intelectuala este destinata acumularii de informatii si insusiri unui aparat conceptual menit sa faciliteze operarea cu informatiile respective. forte indispensabile ale insusirii continuturilor informationale. Exista trei procedee mai importante in terapia camifestarilor nevotice. Dificultatile in toate formele de invatareapar datorita faptului ca chiar insusirea limbajului se face mai anevoios la handicapat fata de normal. manifestarea adaptativa fiind rasplatita prin inlaturarea impulsului cu semnificatia negativa.

in formarea unor atitudini favorabile invatarii si activitatii. care sa le domine sau sa le inhibe pe cele negative. placute. terapeutul trebuie sa vizeze acele aspecte ce pot fi usor modificate la deficient pentru a a avea o crestere continua in fortele proprii. Psihoterapia indeplineste scopul de a inlatura starile psihice conflictuale. de natura si modul de manifestare a deficientei dar si de conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea. Psihoterapia de relaxare se foloseste de sugestie insa nu se limiteaza la aceasta.Prin sugestie. Metodele psihoterapiei sunt dependente de o serie de factori subiectivi ce tin de structura psihica a handicapatului. de varsta si nivelul de dezvoltare intelectuala. Ionescu afirma ca prin formele de relaxare se urmareste organizarea vietii volitionale si directionarea subiectului spre realizarea tehnicii pentru a obtine o participare constienta si voluntara. sugestia are un rol evident in inlaturarea sau ameliorarea unor comportamente aberante .Al treilea procedeu consta in provocarea unor sentimente pozitive. creeaza motivatii si activeaza pulsiunile individului in procesul recuperatoriu. Avantajele tehnicilor recuperatorii bazate pe invatare in randul deficientilor de intelect nu exclud utilizarea psihoterapiei in scop de recuperare la deficienti dar terapia recuperatorie prin invatare este mai usor de aplicat si determina rezultate pozitive. subiectul invatatnd sa asociee situatia de tip anxios cu trairea unor sentimente placute care vor deveni dominante si vor modifica atitudinea si raspunsul subiectului. • Psihoterapia este o metoda care contribuie la recuperarea psihica si psihosociala a handicapatilor si care reface spiritul. In cazul deficientilor de intelect. a sentimentului de inferioritate si a sensibilitatii exacerbate la handicapatii motori si senzoriali si a consolidarii trasaturilor pozitive de personalitate. Psihoterapiile cu cele mai bune rezultate in recuperare sunt psihoterapia sugestiva si psihoterapia de relaxare. inlatura anxietatea si izolarea. . atat de necesare intr-un timp mai scurt.G. Prin psihoterapie sugestiva se pot obtine unele rezultate imediate care dau sperante atat subiectului dar si terapeutului. fortifica personalitatea.

varsta si sexul subiectilor cat si de la natura activitatii si dificultatile ei. In cadrul ergoterapiei este foarte important ca subiectii sa fie implicati intr-o activitate cu caracter social pentru a-si valorifica la maxim potentialul fizic si psihic restant. terapia prin dans si ergoterapia. Ludoterapia isi atinge scopul acolo unde specialistul stie sa creeze o situatie psihologica optima in care sa domine o stare de activare a subiectului dublata de relaxare si placere ce pot inlatura plictiseala si anxietatea pentru activitate.Pe baza relaxarii sistematice sa psihicului prin intermediul fizicului se produce ceea ce E. • Terapiile ocupationale sunt de mai multe feluri. .cele mai folosite in recuperarea deficientilor fiind ludoterapia. In mod deosebit se va pune accent pe stimularea functiilor normale si pe posibilitatea de a compensa de catre acestea lipsa de activitate a celor deficitare.emotionale si stimularea activitatii psihomotorii. muzicoterapia. Pentru ca recuperarea prin ergoterapie sa poata avea rezultate bune trebuie sa indeplineasca anumite conditii care sa porneasca atat de la tipul de deficienta. Iacobson numea „relaxarea progresiva”.Numai subiectii cu deficienta usoara de intelect pot fi trecuti prin unele faze ale psihoterapiei de relaxare caci acestora li se formeaza cu timpul deprinderi de autocontrol limitat. Prin ergoterapie se rumareste si corectarea unor comportamente aberante. a tulburarilor afectiv.