You are on page 1of 5

Proiectul de învăţare al Iepuraşilor

:

Puii de la fermă
Un proiect care vizează dezvoltarea abilităţilor de orientare temporală, studierea ciclurilor de creştere ale animalelor Perioada de desfăşurare: 2-27 aprilie
Cercul vieţii se reînnoieşte în fiecare primăvară – puii de găină ies din găuace, iar bebeluşilor nu le mai sunt bune hainele de astă-toamnă! Peste tot la fermă viaţa încolţeşte, se naşte şi reîncepe din nou . Peisajul gri al iernii înfloreşte într-un covor pastelat cu verde crud, roz fin, galben aprins, alb strălucitor şi liliac Toate vieţuitoarele trebuie hrănite – copiii mănâncă legume proaspete din grădină, mieii mănâncă iarba proaspăt crescută, iar plantele absorb ploaia şi soarele. Mormolocii se transformă în broaşte, seminţele încolţesc, cresc şi înfloresc, iar bebeluşii devin copii mici. Ne bucurăm să vedem cum totul se naşte la viaţă! Lucruri de care avem nevoie pentru a avea un proiect bogat:  Haine şi accesorii pentru a ne masca în fermieri şi animale  Reviste legate de primăvară  Eşarfe şi materiale textile de culori pastelate, de primăvară  Ouă din plastic  Pui de găină  Cărţi despre animalele de la fermă şi puii lor Lucruri pe care le puteţi face acasă  Faceţi o plimbare cu copilul şi observaţi toate semnele primăverii  Găsiţi cuiburi de păsări pe care le puteţi observa zilnic  Plantaţi flori şi legume  Vizitaţi o fermă sau un magazin de animale

primăveratice cu care copiii se pot costuma şi pot decora Mături.Idei pentru planificarea activităţilor din cadrul proiectului Puii de la fermă Scopul proiectului: Dezvoltarea abilităţilor de orientare temporală şi studierea ciclului de creştere al animalelor şi plantelor Obiectivele de învăţare ale proiectului          Observarea şi numirea semnelor primăverii Recunoaşterea animalelor domestice şi a sunetelor pe care le fac Recunoaşterea animalelor domestice şi a modului în care se mişcă Asociază reprezentări ale animalelor de fermă bidimensionale cu cele tridimensionale Identifică şi asociază pui de animale cu părinţii lor Identifică culorile primăverii Examinează diferenţele şi similarităţile între puii de animale Identifică activităţi caracteristice primăverii Observă ciclul de creştere al plantelor Crearea atmosferei Înainte de începerea proiectului adăugaţi câteva elemente în grupă oferindu-le copiilor indicii legate de ce urmează. Idei pentru dotarea centrelor includeţi-le şi ca activităţi în zilele în care puneţi pentru prima oară respectivele lucruri în centre Joc de rol: Eşarfe şi bucăţi de material de culori pastelate. seturi de veselă etc Cofrag de ouă şi ouă de plastic . făraşe. Creaţi o cărare verde din iarbă artificială sau carton verde spre intrarea în grupă. Pui de animale înăuntru!”. cârpe pentru curăţenia de primăvară Coş de picnic şi accesorii pentru acesta – pătură. Puneţi poze cu şi pluşuri pui de animale prin grupă. lavete. Puneţi deasupra ei un semn cu „Vă rugăm închideţi uşa. Puneţi înregistrări cu sunete de primăvară şi sunetele făcute de animalele de la fermă şi provocaţi-i pe copii să le recunoască. Puneţi prin grupă coşuleţe cu popourri cu miros de primăvară şi cărţi despre primăvară. Transformaţi uşa grupei într-o uşă de hambar roşie. Pe măsură ce proiectul se derulează afişaţi lucrările copiilor prin grupă pentru a le documenta şi sărbători învăţarea. Afişaţi posterul cu ferma şi primăvara din cartea Show and tell unul lângă altul. Atârnaţi de tavan eşarfe şi panglici în culori de primăvară la diferite înălţimi.

tăiaţi-le în jumătate Afară Duceţi eşarfe / panglici de culori pastelate cu care copiii să fugă. pe post de pajişte Construiţi ţarcuri din cuburi. să le future. sau să danseze Măşti de animale Idei de cântece http://www. aud. de primăvară pe o formă mare de ou. Bibliotecă Cărţi despre animale domestice şi puii lor Cărţi despre viaţa la fermă Cărţi despre primăvară Construcţii Animale din plastic şi puii lor Puneţi pe jos un material verde. Îi întrebăm pe copii care îi ajută pe copii să îşi folosească simţurile. Notaţi-le pe un poster şi desenaţi un simbol în dreptul fiecăruia’ . Le focalizăm atenţia asupra semnelor primăverii şi îi ăncurajăm să ne descrie ce anume văd. cum ar fi: Cum simţiţi vremea? Vedeţi vreo floare? Ce culori vedeţi? Ce miros simţiţi? Auziţi vreo pasăre? Cântâm cântecul „Vezi vreun semn al primăverii?” Discutaţi cu copiii semnele primăverii pe care le-au văzut în timpul plimbării.youtube.com/watch?v=t99ULJjCsaM&feature=related Faceti un remix la “In pădurea cu alone” in care inseraţi animalele domestice Obiectivele de învățare Observarea şi numirea semnelor primăverii Descrierea activității Materiale necesare Sac din material textile 4-5 Perechi de obiecte mari și mici Mergem cu copiii într-o plimbare de primăvară. miros şi simt. pentru animale Îndemânare Puzzle-uri cu animale de la fermă Puzzle mama-pui : Lipiţi pe carton imagini cu animale şi puii lor.Colaj de grup – lipiţi ghemotoace de hârtie creponată sau bucăţi mici de materiale textile de culori pastelate. decupată din carton.

De asemenea puteţi picta şi macaroane pe care ulterior copiii să le înşire pe o aţă. Copiii îl numesc şi reproduc sunetele făcute de aceştia. iar copiii il ghicesc cine il face Identificarea puilor de animale Identificarea puilor de animale Punem animale de la fermă într-un coş.Recunoaşterea animalelor şi a sunetelor pe care le fac Ne jucăm cu animalele de la fermă joc: cine face asa? . folosind diferite instrumente pentru pictura – degetelele. găină. Rosu. mov si alb. ceilalţi copii ghicesc animalul şi scot animalul din coş Mergem în vizită la Moara de vânt pentru a vedea pui de animale Îi încurajăm pe copii să îşi folosească simţurile pentru a interacţiona cu animalele întrebându-i ce văd. Cereţi copiilor să identifice aceste animale. capră şi cocoş. aud. Copiii le numesc apoi le indică în imagine Faceţi un set de carduri animal-pui folosind şablonul de la pagina 26-27. Copiii trag un card şi apoi găsesc animalele de cauciuc corespunzătoare Asociază puii de animale cu părinţii lor Identifică şi numesc culori de primăvară Puneţi în grupă flori de primăvară în ghiveci sau vază. câine.se pun mai multe animale de la ferma in cerc. apoi îşi găsesc perechea mamă sau pui Oferiţi un set de perechi de animale din cauciuc mamapui şi unul de carduri cu acestea. Copiii numesc şi descriu animalele din imagine Punem în mijlocul cercului: vacă. se reproduce un sunet. Apoi copiii fac pe rând câte un sunet făcut de un animal. observaţi-le cu copiii. cal. oaie. Incurajaţi-i să observe ce se întâmplă când amestecă cu alb Oferiţi copiilor carton tăiat sub formă de flori şi culori pastelate pentru a le picta. astfel le vor reţine foarte uşor Oferiţi copiilor carton tăiat sub formă de flori si bucaţi de hârtie creponată de culorile primăverii pe care copiii o pot rupe în bucăţi mici pe care le mototolesc şi lipesc de acestea Ne jucăm cu animalele de fermă si pui lor în mălai . pisică. Îl acoperim cu o pătură iar copiii iau câte un animal şi reprouc sunetul făcut de acesta. Oferiţi fiecărui copil un card. pene. Puteţi face această activitate de mai multe ori. miros şi simt Facem poze cu animalele pe care le folosim apoi în proiect Folosim un poster cu o fermă pentru a-i încuraja pe copii Posterul din cartea Show să identifice şi descrie animalele care sunt asociate cu and Tell primăvara. Numiţi culorile pe care le folosesc în timp ce pictează. descrieţi-le culorile Oferiţi copiilor culori pentru pictura cu degetul. porc.

primăveratice Faceţi decoraţiuni penru Paşte – coşuleţe pentru ouă.Observă ciclul de creştere al plantelor Servim micul dejun la un picnic La începutul proiectuli Plantaţi seminţe de grâu în ghivece şi observaţi creşterea acestora pe parcursul proiectului Colaj cu imagini legate de primăvară decupate din reviste Decoraţi ouă fierte tari cu tempera şi carioci Citiţi cărţi legate de primăvară. alegeti activitati care sa necesite minim de instructiuni. copiii sa aiba voie sa exploreze materialele de arta . Evitati complet activitatile la care voi aveti cea mai mare contributie. flori etc. viaţa la fermă Dansaţi cu eşarfe în culori pastelate. animale de la fermă şi puii lor.