You are on page 1of 3

1. A higanyos hőmérőt úgy készítik, hogy melegítik a higanyt és akkor forrasztják be a csövet, amikor éppen kicsurran.

Mi van a higany fölött a hőmérő csövében? 1: Vákuum. X: Higanygőz. 2: Levegő. 2. 1 kg jég megolvad a pezsgőt hűtő edényben. A jégből keletkező víz energiája a jég energiájánál 1: nagyobb; X: kisebb; 2: egyenlő. 3. 1 kg jég megolvad a pezsgőt hűtő edényben. A hűtő edénybe helyezett pezsgő energiája a folyamat közben 1: nőtt; X: csökkent; 2: változatlan maradt. 4. A köd 1: vízgőzből van; X: apró vízcseppekből áll; 2: a levegő nemesgáztartalma válik átlátszatlanná a hidegben. 5. A kutyák nyáron gyakran lihegnek kiöltött nyelvvel. Mi ennek az oka? 1: Testük túlmelegedését akadályozzák meg. X: Szeretik a gazdájukat, és ezt jelzik lihegésükkel. 2: Nem látnak macskát, de szeretnék elkapni az elsőként felbukkanót, és ez a készenléti helyzetük.

mert a növények a talajból felszívott víz segítségével hűtik magukat.6. Ennek oka. 2: a kerozin füstjét látjuk és az fehér. X: Hibás. . X: a testünkről elpárolgó víz hőt ad le a testünknek. de lehet ennél melegebb is. 10. 2: a testünkről elpárolgó víz hőt von el a testünktől. X: Csak 100 °C-nál kisebb hőmérsékletű lehet. A repülőgépek kondenzcsíkja 1: vízgőzt tartalmaz. X: ködből áll és az általában fehérnek látszik. erős napsütésben gázcsere-nyílásaikat kinyitják. 2: Az előbbi kettő egyike sem igaz. A víz 100 °C-on forr. Melyik állítás igaz? 1: A vízgőz 100 °C-os. száraz időben és erős napsütésben gázcsere-nyílásaikat bezárják. ezért általában fehérnek látszik. 2: A mondat helyesen írja le a vattacukor készítését. hogy 1: a napsütés hőt von el a testünktől. 1: Az előző mondat teljesen hamis. 2: A vízgőz csak 100 °C-os lehet. hogy szublimáció. de csak annyiban. Melyik állítás az igaz? 1: Nyáron. és ez utóbbit gyűjtik össze a hurkapálcikán. illetve lecsapódás történik. A vattacukor készítő gépben a beleszórt kristálycukor megolvad. párás meleg időben. 9. 8. A növények gázcsere-nyílásaikon keresztül vizet párologtatnak el. Szabadtéri fürdőzéskor a vízből kilépve fázni kezdünk. 7. majd megszilárdul. A forráskor vízgőz keletkezik. X: Nyáron.

12. 2: 100 °C-nál kisebb. 13. X: Ez az állítás igaz. X: Nem igaz. 1: Igaz. Az előző 13 kérdés mindegyike fizikai problémákat tárgyalt. 2: Csak akkor igaz. A világegyetemben az anyag csak a három tanult halmazállapot valamelyikében fordul elő. ha a saját lakásunkban főzünk a saját kuktafazekunkban. Ezen a csúcson a víz forráspontja 1: 104 °C. 2: Chuck Norris se tudja. X: Hamis. X: 100 °C. 2: A tudósok ezt még képtelenek eldönteni.11. A kuktafazékban a víz 100 °C-nál magasabb hőmérsékleten forr. 1: Ez az állítás nem igaz. . A K2 egy magas hegycsúcs neve a Himalájában. +1. 1: Igaz.