You are on page 1of 8

UNIVERSITATEA “Lucian Blaga” SIBIU Facultatea de inginerie “Hermann Oberth”

REFERAT S.R.E
ENERGIA EOLIANA

Indrumator: prof. dr. ing .HORIA FALOTA

Student:CRETU ALEXANDRU

Gr. 341/2 EM

SIBIU 2011-2012

Creu Alexandru Marian 341/2

Page 1

numită manetă de întoarcere. iar corpul morii de vânt era montat pe un stâlp central. Velele se roteau pe un plan aproape vertical. morarii ingenioşi au găsit căi de a folosi moara şi în alte scopuri. Primele mori de vânt din Europa erau de tipul moară stâlp. Prima menţionare a unei mori de vânt în Europa se refera la cea din Bury St Edmunds din Suffolk. Un sistem consta dintr-o moară de vânt ce acţiona un mecanism asemănător cu o roată de apă. Pompe de vânt Morile de vânt se mai folosesc şi acum în unele ţări pentru măcinarea cerealelor. Cu timpul. Roata este montată pe un stâlp metalic având înălţimea de aproximativ 8 m. precum ridicarea sacilor de cereale. Pompele cu palete multiple. Când direcţia vântului se schimba. Generatoare de vânt Multă lume preferă generarea electricităţii din energie eoliană deoarece este un proces curat şi nu foloseşte combustibil. în special în Australia şi Africa de Sud. se opreşte şi mecanismul. acţionate de vânt. Deşi în mod obişnuit se numesc mori de vânt. care scotea apa. dacă vântul încetează. ele nu pot fi folosite dacă e necesară energie continuă. sunt folosite pentru a obţine apă din puţuri în regiunile mai izolate. Morile de vânt se foloseau în secolul al VI-lea în Persia (actualul Iran). morarul apăsa pe maneta de întoarcere pentru a roti moara din nou cu faţa spre vânt. Spre deosebire de tipul care mai târziu a devenit răspândit în vest. Pietrele de moară de la capătul inferior al axului măcinau cerealele pentru a obţine făină. Olandezii au început să folosească morile de vânt pentru a drena apa de pe câmp.Energia eoliană Multe râuri au un flux de apă destul de eficient şi continuu pentru a acţiona turbine şi a genera electricitate. Vântul. se prelungea în spate. aceste mecanisme sunt numite şi maşini de vânt şi pompe de vânt. Insă deriva este concepută să întoarcă roata când vântul devine extrem de puternic. în unele regiuni din ţara Galilor şi Scoţia şi în America de Nord funcţionează turbine de vânt Creu Alexandru Marian 341/2 Page 2 . Anglia. Forţa vântului pe o derivă verticală din spate menţine roata cu faţa spre vânt. pentru a preveni vătămarea mecanismului. cu circa 20 de palete de oţel presate. Principalul dezavantaj al morilor de vânt este că. O pârghie lungă. aceste mori ele vânt aveau un ax vertical cu vele care se roteau pe suporturi orizontale. dar valorificarea ei este mai greoaie. O pompă de vânt tipică are o roată cu diametrul între 3-4 m. Apa pompată este depozitată într-un turn din apropiere. spre deosebire de roţile de apă. valurile şi mareele conţin şi ele energie.

Primele industrii ale fierului. Din acest motiv. se foloseau iniţial pentru măcinarea cerealelor. Creu Alexandru Marian 341/2 Page 3 .n. Cu un mecanism potrivit legat la roată. care datează din secolul I e. în unele ţări s-au construit "ferme de vânt".000 de ani mai târziu.turbina de apă -este larg utilizat pentru a furniza energia necesară acţionării unor generatoare de electricitate imense în reţelele hidroelectrice. Cu aproximativ 1. produc cea mai mare parte a electricităţii în acest fel. care constau din câmpuri de generatoare de vânt. Generatoarele de vânt mici asigură însă o cale ieftină de reîncârcare a bateriilor electrice în zonele izolate.experimentale conectate la generatoare de electricitate. ducând la dezvoltarea industriilor de-a lungul văilor. viitorul energiei eoliene la scară largă este nesigur. Fluxul apei acţiona roata şi această mişcare era folosită pentru a macină cerealele între două pietre de moară.000 de watt) de energie. Unele ţări. de exemplu Norvegia. aceasta continuând până la intro-ducerea maşinilor cu aburi fiabile la sfârşitul anilor 1700.000 de astfel de generatoare de vânt ar putea egala capacitatea unei centrale electrice uzuale. Este nevoie de un diametru al rotorului de circa 50 m pentru a genera 1 MW (1.000. roţile de apă de tip vechi sunt păstrate pentai valoarea lor istorică. hârtiei şi textilelor se bazau pe energia apei. Roţi de apă Roţile de apă. dar echivalentul lor modern .. ferâstraie şi ciocane grele. oamenii au început să exploateze energia apei pentru alte procese. fără alimentare de la reţea. deci 1. în prezent. însă publicul ar putea obiecta dacă aspectul peisajelor ar avea de suferit. energia apei putea fi folosită pentru a acţiona foaie.

deoarece câştigul din electricitatea produsă în acest fel este relativ mic. coloana de apă se ridică şi coboară. Valurile imense ale oceanelor poartă cantităţi masive de energie. La reţeaua de hidrocentrale maremotrice de pe Râul Rance din Franţa. nişte plute numite "răţuşte" urcă şi coboară o dată cu trecerea valurilor. O nouă schemă experimentală de energie a valurilor pentru Insula Islay.000 W) de electricitate. O dată cu trecerea valurilor. împingând şi scoţând aerul dintr-o turbină conectată la un generator de electricitate. Locurile în care costul unor asemenea proiecte este justificat sunt însă puţine.Energia maremotrică în unele locuri unde râurile cu flux lent nu sunt potrivite pentru proiectele hidroelectrice.o zecime din energia generată de o centrală electrică obişnuită. a fost concepută pentru a genera 180 kW (180. marea poate fi o sursă alternativă de energie. Energia valurilor O altă sursă de energie a apei mărilor sunt valurile. Se testează diferite scheme experimentale. în dreptul coastei de vest a Scoţiei. Această mişcare acţionează o pompă. într-o schemă. Energia mareelor poate fi folosită pentru a acţiona turbine conectate la generatoare de electricitate. conţine o coloană de apă cu aer deasupra. dar această energie este greu de exploatat eficient şi ieftin. Creu Alexandru Marian 341/2 Page 4 . Ea funcţionează pe principiul coloanei de apă oscilantă. deschisă în partea inferioară. O cameră scufundată. care împinge apă printr-o turbină ce acţionează un generator. fluxul din estuar generează o energie medie de numai 100 MW .

Primul aerogenerator ar putea fi funcţional până în 2013. energia eoliană ar putea furniza până la 28 % din electricitatea UE până în anul 2030. Arup. După cum arată un raport al platformei tehnologice europene consacrată energiei eoliene (TPWind). Secretarul liberal democrat pe domeniul energiei din Marea Britanie. Atunci când vântul trece peste ele. în formă de V. BP şi Shell pentru realizarea acestei invenţii revoluţionare. Există însă şi alte companii care au intrat în cursa pentru realizarea de noi modele de turbine eoliene care să poată genera până la 10 megawaţi de energie.În 2030 energia eoliană ar putea furniza până la 28 % din electricitatea Uniunii Europene. publicat la 25 iulie 2008. ceea ce echivalează cu o capacitate totală de 180 GW. TPWind recomandă de asemenea construirea unei reţele de exploatare a energiei eoliene pe mare. Creu Alexandru Marian 341/2 Page 5 . în colaborare cu arhitecţi de la Grimshaw şi cadre universitare de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie. Wind Power lucrează şi cu Rolls Royce. care se vor înălţa la aproximativ 182 de metri deasupra Mării Nordului. O turbină uriaşă ale cărei mişcări imită alunecarea în spirală a seminţelor de platan ar putea revoluţiona industria energiei eoliene. cu „vele” rigide montate pe toată lungimea lor. cât şi cele terstre – trebuie să crească pentru a ajuta ţara să ajungă la ţinta de 15% energie din surse regenerabile până în 2020. ceea ce ar reprezenta o capacitate totală de 300 GW. TPWind preconizează o ameliorare a conexiunii între parcurile eoliene şi reţelele electrice existente.„Este ideal să lucrezi în larg pentru a produce energie eoliană. Chris Huhne. acţionează ca ventilatoarele aerodinamice. precizează un articol publicat în cotidianul britanic „The Daily Mail”. Aerogeneratorul este dezvoltat de firma de inginerie Wind Power. generând mişcări care învârt întreaga structură cu aproximativ trei rotaţii pe minut. reprezentant al companiei Wind Power. Firma Clipper a anunţat deja că are în plan să construiască turbinele gigant numite Britannia. Inginerii britanici lucrează la designul unui aerogenerator care se va roti în jurul propriei axe. spune Theo Bird. a declarat că numărul turbinelor eoliene – atât cele din larg. dar e totuşi un mediu extrem de dur”. Pentru a atinge acest obiectiv. va măsura 274 de metri şi va produce o energie de până la 10 megawaţi. Raportul intitulat „Strategic Research Agenda” afirmă că energia eoliană ar putea acoperi între 12 şi14% din consumul de electricitate al UE până în 2020. Acesta are două braţe care pornesc de la baza sa.

televizorul. se justifica in cazurile in care intreruperile de curent sunt dese si de lunga durata. In timpul penelor de curent casa se izoleaza de reteaua electrica traditionala si se alimenteaza de la aceste baterii. Pentru utilizarea in caz de avarii a ansamblului instalatii eoliene + baterii. Creu Alexandru Marian 341/2 Page 6 . Pentru intreruperi rare solutia ar fi utilizarea de grupuri electrogene. este bine sa folositi ca masura de siguranta si un grup electrogen.În Marea Britanie. Investitia in centrale eoliene ca masura de siguranta pentru caderile de curent. este recomandat sa alimentati de la baterii becuri economice si aparate casnice esentiale cum ar fi pompa de apa. Acest sistem se poate utiliza si pentru reducerea costului electricitatii de la reteaua electrica. întrucât nu există aceeaşi opoziţie din partea opiniei publice. incalzirea. Centrelele eoliene acumuleaza energie in baterii. energia eoliană din zona apelor din larg este considerată o opţiune mult mai bună pentru producţia de energie din surse regenerabile decât turbinele terestre. Anexe Eoliene pentru protectie impotriva penelor de curent. In cazul in care penele de curent dureaza foarte mult (mai multe zile in sir). frigiderul.

8 miliarde dolari. Cea mai mare turbina din lume foloseste energia valurilor Compania Atlantis Resources Co.Anglia va avea cea mai mare centrala eoliana din lume Constand din 140 de turbine de 3. Creu Alexandru Marian 341/2 Page 7 . dar cu siguranta acest lucru nu se va intampla peste noapte. Intreaga energie furnizata va acoperi cererea localitatii Suffolk. este cea care va lansa ceea ce este considerata a fi cea mai mare turbina din lume si care va functiona pe baza energiei valurilor. adica aproximativ 415. Pretul insa este pe masura: 1. proiectul "The Greater Gabbard Offshore Wind Farm Project" va fi cea mai mare centrala eoliana din lume. numita Fluor Corporation. Constructia celei mai mari centrale eoliene va incepe in 2009 si se va finaliza in 2011. la 25 km de localitatea Suffolk.000 de locuinte. Proiectul este initiativa unei companii din Texas. Nu stim inca nimic de perioada de amortizare a investitiei.6 MW fiecare. Locul amplasarii este in largul marii.

directorul companiei.4 milioane de locuinte. asemanator dezvoltarii exploatarilor de gaze si petrol din Marea Nordului. Acest este un pas importanta pentru viitorul energiei regenerabile. Timothy Cornelius. http://ro. atunci viitorul va fi foarte promitator pentru energia marina. Encarta Creu Alexandru Marian 341/2 Page 8 . Bibliografie: 1. 3. Arborele Lumii 2.com/ 4. din Scotia.wikipedia. valurile generate de apele care inconjoara Matea Britanie pot furniza suficienta energie pentru 1. Daca am primi acelasi sprijin guvernamental pe care l-a primit industria de gaze si petrol pentru a face din Marea Nordului succesul care este astazi. a declarat: “Suntem la startul unui nou boom industrial.energie-eoliana. Despre acest nou proiect. la Centrul European de Energie Marina de pe Insulele Orkney.Potrivit unui comunicat al companiei.org/wiki/Energie_eoliană http://www.” Compania intentioneaza sa instaleze turbina la sfarsitul anului. in conditiile in care guvernul britanic a declarat ca pana in anul 2020. atunci trebuie sa stiti ca este suficient pentru a alimenta cu aceasta turbina cel putin 1000 de locuinte. rotoarele de 18 metri ale dispozitivului AK1000 au capacitatea de a genera un MW de energie si in cazul in care nu va puteti da seama ce inseamna acest lucru.