You are on page 1of 3

Carcinogeneza indusa de HPV Infecţia HPV reprezintă în prezent cea mai frecventă maladie cu transmitere sexuală.

Riscul estimat de a trece printr-o infecţie HPV pe parcursul vieţii este de 50-80%. Totuşi, pacientele care dezvolta o neoplazie intraepitelială este incomparabil mai mic, ceea ce conduce spre ideea existenţei unui factor predispozant care ţine, probabil, de sistemul imun al gazdei. Profesorul zur Hausen a primit premiul Nobel pentru Medicină, demonstrând rolul HPV în carcinogeneza cervicală. Cercetările actuale încearcă să determine factorii cu rol în eliminarea spontană a virusului.(diz2) Studiul rolului carcinogenic al virusului papilloma uman (HPV) continuă să reprezinte principalul domeniu de cercetare al biologiei moleculare a cancerului cervical. Aceste cercetări au o reală semnificaţie practică, cancerul cervical reprezentând a doua malignitate ca frecvenţă la femei, la nivel mondial. În tările în curs de dezvoltare, cancerul cervical rămâne de multe ori cea mai frecventă formă de cancer la femei, constituind până la 25% din cancerele genitale feminine .(diz 3) Consideraţiile teoretice despre posibilitatea unei asocieri între HPV şi cancerul de col uterin datează de la sfârşitul anilor ’70. . Pe la clasificare –diz 3 Papilomavirusurile umane Virusurile papilloma umane (HPV) reprezintă virusuri ADN dublu-catenare care infectează celulele epiteliale ale pielii şi mucoaselor, inducând leziuni proliferative benigne şi maligne. Familia Papovaviridae, genul Papilomavirus cuprinde peste 100 genotipuri, din care aproximativ 30 de tipuri au fost detectate la nivelul aparatului genital. Genul a fost împărţit în 5 grupe mari ce reflectă patogenitatea şi afinitatea diverselor genotipuri pentru anumite ţesuturi.

Clasificarea HPV Supergrupa A cuprinde marea majoritate a tipurilor de Papilomavirus ce produc infecţii la om şi pot fi clasificate astfel:

59. cauzată de HPV tip 6. ducand la aparitia :  condiloamelor (Condyloma acuminatum) – în zona anogenitala. anal. 11. 3. de asemenea pot fi incluse în această grupă şi HPV-31. degetelor si .66 şi -68 [Ayan 2009]  sunt tipuri cu muco-tropism. Nu se asociază niciodată cu cancerul cervical invaziv. 57. Evoluţia malignă e rară. numite HPV cu risc înalt (high-risk):. -35. papilomatoză respiratorie  verucilor genitali plate. avînd ca reprezentanţi HPV-16 şi -18. Aceasta este o afecţiune rară.. -51. dar şi la nivelul cavităţii bucale. prin obstrucţia mecanică a laringelui/traheei (Fig 1) Fig1. Tot in categoria tulpinilor low risk intra si genotipurile HPV-42 şi 44. vulvar. vaginal. 7.  genotipuri fără potenţial oncogenic. 39. CIN3) şi în proporţie de pînă la 90% din cancerele cervicale. 10. -58. Are o evoluţie recurentă. Acestea infectează mucoasele. laringelui. ce induc neoplazia cervicală intraepitelială (CIN). -52.  genotipuri ce produc infecţii cutanate: 2. tipuri decelate în procent de 50 pînă la 80% din neoplaziele cervicale severe (CIN2.56. a gâtului.. genotipuri cu potenţial oncogenic. penian. 28. numite HPV cu risc redus (low risk): cele mai reprezentative sunt tulpinile 6 si. -33. sau la nivelul laringelui şi a conjunctivei. Necesită intervenţii chirurgicale repetate pentru extirparea verucilor si induce probleme de respiraţie. 63  negi cutanati comuni (Verrucae vulgaris) localizati la nivelul mâinilor. La nivelul laringelui sau in alte zone ale tractului respirator se poate instala papilomatoza respiratorie recurenta. carcinom cervical. esofagului.. -45. evidenţiate foarte rar sau chiar ocazional în infecţiile genitale.

pe teritoriul Africii si a coevoluat cu rasa umana. Pentru celelalte genotipuri de HPV a fost semnalata o distributie limitata.000 ani în urma.genunchilor   negi la nivel plantar (Myrmecias) negi plati (Verrucae plana). la nivelul mâinilor si a fetei.(Nico) . a stat la baza unor speculatii conform carora HPV a aparut cu 200. Marea diversitatea genetica a HPV si incidenta crescuta în Africa a genotipului HPV 16. doar în anumite zone geografice.