You are on page 1of 16

Sistemul de Alertă Trafic şi Evitare a Coliziunii

.

. şi are rolul de a informa şi recomanda manevre echipajului în cazul apropierii altei aeronave. TCAS – ul este un sistem care se bazează pe comunicarea dintre două/sau mai multe aeronave. aflate într-un conflict de trafic. Trebuie menţionat că sistemul nu poate asigura nici o protecţie împotriva aeronavelor care nu au un transponder integrat.TCAS sau Sistemul de Alertă Trafic şi Evitare a Coliziunii este un sistem care reduce riscul de ciocnire a aeronavelor în aer. TCAS funcţionează independent de Serviciul de Trafic Aerian. cu ajutorul unor transpondere.

Dezastrul aerian de la NEW YORK din 1960.1967.  Dupa ce au avut loc mai multe coliziuni majore cu aeronave. Cateva din accidentele care au determinat cercetarile sunt:       Coliziunea de la GRAND CANION din 1950. NEW DELHI .  Implementarea TCAS-ului a adus un aport important in siguranta zborului. Coliziunea dintre un Boeing 727 si un Cessna 172. Coliziunea de la ZAGREB. insa sistemul necesita noi imbunatatiri si cercetari. s-au inceput cercetari in privinta evitarii acestora. . 1979. intrucat si dupa aceasta descoperire au loc accidente de amploare: 2001.2002. studii . implicand pierderi de vieti omenesti. inca din anii 1950.2006. INDIA. 1967. 1996. Coliziunea de la ASHEVILLE .

Descrierea sistemului TCAS implică o comunicare între toate aeronavele echipate cu un transponder adecvat (cu condiţia ca transponderul sa fie activat şi sa aiba o configuratie corespunzătoare). şi toate celelalte aeronave răspund cu alte interogaţii (pe frecventa radio 1090 MHz). Fiecare aeronavă TCAS-echipata interogheaza toate celelalte aeronave dintr-o zonă determinată. Acest ciclu interogatie -răspuns poate să apară de mai multe ori pe secundă. . cu privire la poziţia lor (pe frecvenţa radio 1030 MHz).

şi directia (prin antena directionala) . . care încorporează distanta dintre ele. Apoi.Sistemul TCAS construieşte o harta tridimensionala a aeronavelor în spaţiu. Dacă acest calculator estimează o posibilă coliziune. se determina dacă exista o potentiala amenintare de coliziune. altitudinea( raportata de către aeronava interogata). prin extrapolarea distantei curente şi diferenţei de altitudine la valorile viitoare anticipate. atunci vă va avertiza şi elabora acţiuni ce trebuiesc luate.

În modul TA. Modul TA este folosit la aterizări şi la altitudini mici pentru a nu crea confuzie. TCAS nu transmite interogări. dar nu şi RA(Resolution Advisory). sistemul foloseşte toate funcţiile de supraveghere şi furnizează TA. Când pilotii selectează modul Automat.Pilotii au la dispoziţie trei moduri în care pot folosi TCAS-ul: Standby. Numai TA(Traffic Advisory) şi Automat. . Când se află în modul standby. În mod normal. Aceste moduri sunt folosite de TCAS pentru a determina nivelul sensibilităţii. sistemul reglează nivelul de sensibilitate în funcţie de altitudinea aeronavei. modul standby este utilizat când aeronava este la sol.

Un identificator unic de 24 biti este alocat fiecarei aeronave care are un transponder mode S. Aceste manevre de evitare sunt comunicate echipajului de zbor de către un display şi de catre instrucţiunile vocale sintetizate. manevre sunt limitate la schimbări în altitudine şi modificarea vitezei de urcare/coborare) între cele două (sau mai multe) aeronavele aflate în conflict. .TCAS şi variantele sale au doar posibilitatea de a interacţiona cu aeronavele care au un transponder mode S sau C integrat corespunzator . Următorul pas după identificarea potentialei coliziuni este în mod automat negocierea manevrei de evitare reciprocă (în prezent.

.Fiecare aeronava echipata cu TCAS are asigurata o zona protejata.Dimensiunea zonei protejate depinde de altitudinea. viteza şi poziţia aeronavei implicate în întâlnire. Ilustraţia de mai jos oferă un exemplu tipic de zona cu protecţie TCAS.

detectarea ameninţărilor. de urmărire a intrusului . manevra de determinare si selecţie RA.Componentele sistemului TCAS unitate de calculator Efectuează supravegherea spaţiului aerian. generare si recomandare.  . monitorizarea propriei altitudini.

Aceste antene permit transponderului mode S sa primeasca interogari pe frecventa 1030 MHz şi sa răspunda la interogari pe frecventa 1090 MHz. O antena este montata pe partea de sus a aeronavei în timp ce cealaltă este montat pe partea de jos. doua antene sunt. În completarea celor două antene TCAS.Antene Antenele folosite de către TCAS II includ o antenă direcţională care este montata pe partea de sus a aeronavei şi o antena omnidirecţionala sau direcţională montata pe partea de jos a aeronavei. necesare pentru transponderele mode S. de asemenea. Cele mai multe instalaţii utilizează antena opţională direcţionala de pe partea de jos a aeronavei. .

inclusiv display-uri care includ ambele ecrane intr-o singura unitate fizica.Display-ul Interfaţa TCAS cu piloţii este asigurata de două ecrane: ecranul de trafic şi display-ul RA. informaţia este identica . Aceste două ecrane pot fi implementate într-o serie de moduri. Indiferent de modul afisarii.

semnalând indicaţii nedorite pe ecran. reflectată pasiv de la o ţintă şi o prezintă pe ecran sub forma unui punct pe radar. . sau o serie de “urme” ale punctelor. Uneori detectează reflecţii nedorite provenite de la un relief înalt. Radarul primar detectează energia radarului. Antena unui radar secundar de supraveghere. Radarul secundar este mai eficient iar ţinta. SSR reprezintă de fapt două radare care “comunica” intre ele. Deoarece doar o cantitate mică de energie transmisă de la sol este necesară să acţioneze ca un declansator pentru transponderul SSR din avion. transmiţătorul radarului secundar de la sol şi sistemul antenei sunt destul de mici. ocazional de la automobile. Radarul secundar de supraveghere (SSR = secondary surveillance radar). avionul. în comparaţie cu cel primar. lungă şi îngustă poate fi observată frecvent deasupra antenei parabolice mari a radarului primar. este departe de a fi pasiv.Transponderele Radarul primar folosit de către ATC detectează toate aeronavele în raza sa de acoperire şi afişează poziţia lor pe ecranul radar. folosindu-se de un dispozitiv aflat la bordul avionului numit transponder. SSR–ul nu mai este la fel de limitat ca cel primar prin suplimentarea energiei pulsului care se întoarce de la avion.

TCAS II va emite o indicaţie RA pentru a se obţine sau menţine o distanţă sigură faţă de aeronava străină. în care aeronava se poate considera în siguranţă este încălcat. II şi TCAS III . ajută sistemul să furnizeze următoarele informaţii: distanţa dintre aeronave. va furniza o atenţionare de trafic TA pentru a face cunoscut echipajului că în vecinătate se află o aeronavă. Dacă TCAS II apreciază că spaţiul. Datele primite de la trasponderele aeronavelor interogate. ).Versiuni TCAS Până în prezent. TCAS II are două moduri de afişare în cabină: recomandare pentru manevra de evitare a coliziunii (RA – Resolution Advisory) şi atenţionare de trafic în vecinătatea aeronavei (TA – Traffic Advisory). Dacă aeronava continua apropierea. direcţia relativă. altitudinea şi viteza pe verticală a aeronavei interogate și viteza de apropiere a aeronavei interogate. TCAS II furnizează consiliere de trafic şi recomandă manevre de evitare pe verticală. Faţă de TCAS I. . care nu asigură decât avertizări atunci când o aeronavă este în apropiere. interogând transponderele aeronavelor aflate în perimetrul de lucru al acestuia. TCAS II monitorizează spaţiul aerian din jurul aeronavei. ajutând pilotul la o mai bună vizualizare a pericolului.TCAS II este acum in functiune. există trei versiuni ale TCAS: TCAS I.

poate afişa până la 30 de aeronave şi poate rezolva probleme de trafic (RA) pentru 3 aeronave în acelaşi timp. TCAS II poate monitoriza 45 de aeronave. echipajul nu trebuie să execute manevre în direcţia opusă celei indicate de TCAS II. .Aeronavele echipate cu TCAS II vor coresponda şi vor rezolva problema de trafic folosind un transponder Mode S. Echipajul trebuie să urmeze imediat şi lin indicaţiile de evitare a coliziunii (RA). Coordonarea dintre ele asigură evitarea cu succes a unei coliziuni. Din moment ce manevrele sunt coordonate de TCAS II.

“Introduction to TCAS II version 7”. 2000.org/wiki/Traffic_collision_ avoidance_system http://www.ro/tcas-ii/ . BUCURESTI. Dumitru Popovici.Bibliografie :     “Proceduri operationale”. http://en.wikipedia.infoaviatie.2009.