P. 1
PCK – Masa dan Waktu

PCK – Masa dan Waktu

|Views: 1,349|Likes:
Published by Hakimi Ahmad

More info:

Published by: Hakimi Ahmad on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

PCK – Masa dan Waktu

Disediakan oleh : JAMAL BIN MUSA SYED MOHD AZWAN BIN SYED ABDULLAH HASNAN BIN JAMALLUDIN LEONG TATT KHEONG MOHD HAKIMI BIN AHMAD

.Masa dan Waktu : Kesilapan Konsep Murid dan Strategi Pengajaran Guru Pengenalan Masa dan waktu mula diajar seawal dari tahun 1 lagi. Masa dan waktu diajar untuk memudahkan murid untuk mengetahui untuk menggunakan alat komponen masa dan waktu seperti jam dan kalendar dan sekali gus mengajar murid untuk menghargai masa.

Tahun 1 Mengenal waktu Tahun 2 Mengenal waktu Memperkenalkan jam Menukar unit Minit ke Saat dan sebaliknya Jam ke Minit dan sebaliknya Hari ke Jam dan sebaliknya .Sukatan Pelajaran Bahagian Perkembangan Kurikulum telah menggariskan agar sukatan Masa dan Waktu diajar bermula di bangku sekolah rendah lagi seawal tahun 1.

Sukatan Pelajaran Tahun 3 Menukar unit Minggu ke Jam dan sebaliknya Bulan ke Hari dan sebaliknya Tahun ke Bulan dan sebaliknya Menambah masa dan waktu Menolak masa dan waktu Penyelesaian masalah Tahun 4 Menukar unit Dekad ke Tahun dan sebaliknya Menambah masa dan waktu Menolak masa dan waktu Darab masa dan waktu Membahagi masa dan waktu Penyelsaian masalah .

Sukatan Pelajaran Tahun 5 Menukar unit Kurun ke Tahun dan sebaliknya Mencari tempoh masa Menambah masa dan waktu Menolak masa dan waktu Darab masa dan waktu Membahagi masa dan waktu Penyelesaian masalah Tahun 6 Menukar unit Mellinia ke Kurun dan sebaliknya Mencari tempoh masa Menambah masa dan waktu Menolak masa dan waktu Darab masa dan waktu Membahagi masa dan waktu Penyelesaian masalah .

Dengan menggunakan jam kita dapat mengetahui jam berapakah. petang dan malam. Unit SI bagi masa dan waktu adalah saat. . Selain itu juga dapat mengukur berapa lamakah sesuatu kejadian tersebut.Pengertian Masa dan Waktu Masa adalah atribut merupakan sesuatu yang diukur dengan menggunakan jam. Pertukaran unit operasi masa wajar diambil berat. Waktu adalah dalam lain pengertian merupakan atribut untuk mengetahui sesuatu yang mengambarkan keaadaan seperti pagi.

Penulis beranggapan bahawa seseorang murid yang dapat membaca jam dengan betul tidak semestinya dapat mengira sesuatu tempoh masa. terdapat beberapa murid gagal untuk mengira sesuatu tempoh masa berdasarkan sesuatu situasi. Ini sekali gus akan cenderung bagi murid untuk melakukan kemahiran menukarkan unit-unit masa dengan betul. terdapat beberapa murid masih tidak dapat mengingati persamaan antara sesuatu unit masa.Beberapa Kesilapan Konsep Berkenaan Tentang Masa dan Waktu Kesilapan Konsep Kemahiran Menukarkan Unit-Unit Masa Menurut kajian yang dijalankan. Kesilapan Konsep Untuk Mendapatkan Sesuatu Tempoh Masa Menurut kajian yang dijalankan. .

Second . Charlie .Hour Memang . Murid juga perlu mengetahui waktu kejadian seperti pagi.Decade You .Week Dah . Murid-murid membaca dan mengingati akronim bagi unit-unit masa.Century Dulu .Month Wow . Mengajar Kemahiran Menukarkan Unit-Unit Masa Memperkenalkan teknik akronim dikenali ’Kisah Charlie’. Teknik ini diharap dapat mengurangkan kebarangkalian kesalahan yang sering dilakukan di samping menimbulkan keseronokan dalam menyelesaikan masalah penukaran unit masa. TEKNIK KISAH CHARLIE 1.Minute Smart . siang dan malam.Day Hensem .Strategi untuk Membetulkan Kesilapan Konsep Murid Secara Am Murid perlu didedah dengan penggunaan alatan kompon masa dan waktu seperti jam dan kalendar. petang. Teknik yang diperkenalkan ini memerlukan murid menguasai kemahiran mendarab dan membahagi.Year Memang .

1010-12724-6060 Dibaca dengan : 1010 . Murid-murid membaca dan menulis huruf pertama setiap akrorim yang diwakili oleh unit-unit masa secara melintang.dua belas tujuh star dua puluh empat 6060 .sepuluh sepuluh 127*24 . Murid-murid membaca dan mengingati hubungan di antara unitunit masa sebagai nombor telefon Charlie. Membaca nombor telefon Charlie dan meletakkan hubungan unitunit masa ditengah-tengah antara dua akronim secara berturutan. . C 10 D 10 Y 12 M 7 W * D 24 H 60 M 60 S 5.enam puluh enam puluh 3.2. CDYMWDHMS 4. Melukis anak panah ke kanan (operasi pendaraban) bagi penukaran unit masa besar kepada kecil manakala anak panah ke kiri (operasi pembahagi) bagi penukaran unit masa kecil kepada besar.

Selepas itu adakan perbincangan untuk mendapatkan jawapan yang betul. . Murid yang telah mahir menguasai teknik ini membantu rakan mereka yang lemah.C 10 D 10 Y 12 M 7 W * D 24 H 60 M 60 S Selain itu guru perlu memberi latih tubi. Murid diberikan 10 soalan dan menyelesaikannya menggunakan teknik yang diperkenalkan.

Selepas melakukan aktiviti. Sentiasa bersoal jawab tentang bilangan hari di dalam sesuatu bulan. Murid diberi sesuatu situasi dan guru perlu menunjuk cara agar murid dapat melihat dan melakukan pengiraan dengan betul. .Mengajar Untuk Mendapatkan Sesuatu Tempoh Masa Untuk mengajar tempoh masa murid perlu mahir menggunakan jam dan kalendar serta mengetahui operasi tambah dan tolak. Murid diberikan 10 soalan dan menyelesaikannya menggunakan teknik yang diperkenalkan. Murid yang telah mahir menguasai teknik ini membantu rakan mereka yang lemah. Selepas itu adakan perbincangan untuk mendapatkan jawapan yang betul. murid perlu diberi latih tubi.

Kesimpulan Masa dan waktu adalah topik yang penting dan topik ini diajar seawal dari tahun 1 lagi. . Justeru murid perlu menguasai topik ini bukan sahaja kerana ia adalah sebahagian dari Matematik malah adalah sebahagian daripada asas pengetahuan seharian kita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->